Ναυαγεί στις Πρέσπες η κυβερνητική συμμαχία

Οι τριγμοί και ο διχασμός στους ΑΝΕΛ φέρνουν αποσταθεροποίηση στην κυβέρνηση

19/09/18 • 07:33 | UPD 19/09/18 • 07:33

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

Ανησυχία στο εσωτερικό της κυβέρνησης προκαλούν οι νέοι κραδασμοί στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ με αφορμή το Σκοπιανό, που δημιουργούν ερωτηματικά για τη δυνατότητα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ανησυχία στο εσωτερικό της κυβέρνησης προκαλούν οι νέοι κραδασμοί στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ με αφορμή το Σκοπιανό, που δημιουργούν ερωτηματικά για τη δυνατότητα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Επιχειρώντας να κρύψει την πραγματική εικόνα, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι η συμφωνία θα ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή και το μόνο πολιτικό σενάριο που υπάρχει είναι η εξάντληση της τετραετίας, αλλά στους ΑΝ.ΕΛ. τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.

Οι αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει και ταρακουνούν εκ νέου το ήδη εύθραυστο κυβερνητικό οικοδόμημα υπερβαίνουν τη σχέση Τσίπρα – Καμμένου, η οποία παραμένει ισχυρή, καθώς αφορούν στην αντικειμενική δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι ΑΝ.ΕΛ. να συνεχίσουν. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα και με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύεται οριακά, αλλά οι ΑΝ.ΕΛ. καταβαραθρώνονται. Την ανησυχία αυτή, η οποία πιέζει έντονα τον κ. Καμμένο, δεν μπόρεσε να κρύψει χθες ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Κώστας Κατσίκης, ο οποίος σημείωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε τη διαφορά με τη Ν.Δ. Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνάει μόνος του; Είναι δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ να αυξάνει την εμπιστοσύνη του και να μετράει αρνητικά για τους ΑΝ.ΕΛ.;», είπε επί λέξει ο κ. Κατσίκης, ο οποίος στην ίδια συνέντευξη δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό XFM 94,3 ότι πρόκειται για ειλημμένη απόφαση να πέσει αυτή η κυβέρνηση πριν από την κύρωση της συμφωνίας, αλλά δεν γνωρίζει, όπως είπε, το χρόνο που θα συμβεί αυτό, καθώς εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Άδειασμα

Περίπου τα ίδια είχε πει και ο κ. Καμμένος, ενώ χθες ο επίσης βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος είχε ταχθεί υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών και είχε διαφωνήσει ανοιχτά με τον αρχηγό του. «Διαφωνώ με αυτό που είπε ο κ. Καμμένος, ότι θα ρίξει την κυβέρνηση», δήλωσε για παράδειγμα χθες στον FOCUS 103,6 ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ., Θανάσης Παπαχριστόπουλος, σημειώνοντας ότι το Σκοπιανό «είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί, κι αυτό είναι καλό για τη χώρα».

Κυβερνητικές πηγές, προσπαθώντας απεγνωσμένα να διατηρήσουν την εικόνα της επίπλαστης σταθερότητας στην κυβέρνηση, υπενθυμίζουν ότι στον πρόσφατο ανασχηματισμό ο κ. Τσίπρας έκανε άνοιγμα στον κ. Καμμένο αυξάνοντας τις θέσεις των ΑΝ.ΕΛ. στην κυβέρνηση κατά μία, ενώ επιμένουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας.

Διαμηνύουν μάλιστα ότι ποντάρουν στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών ακόμα και αν οι ΑΝ.ΕΛ. τελικά επιμείνουν στη θέση τους και δεν ανησυχούν για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να εξαντλήσει την τετραετία, ενώ οργιάζουν και πάλι σενάρια αποσταθεροποίησης μετά από ενδεχόμενη αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛ. από την κυβέρνηση, συνέχισης της κυβέρνησης ως μειοψηφίας ή άμεσης προσφυγής στις κάλπες λόγω Σκοπιανού.
Ευσεβείς πόθοι

«Κανένα πρόβλημα δεν θα δημιουργηθεί στην κυβέρνηση», υποστήριξε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημειώνοντας ότι «αν δείτε τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς η συμφωνία θα κυρωθεί». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε σε δημόσιες δηλώσεις βουλευτών άλλων κομμάτων, από τις οποίες -όπως είπε- προκύπτει «άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών» και σημείωσε: «Το μόνο σενάριο που βλέπω εγώ είναι η ολοκλήρωση της 4ετίας. Δεν ανησυχούμε, δεν εξετάζουμε άλλο σενάριο».

Σε νευρική κρίση

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Τζανακόπουλος εξαπέλυσε νέα, δριμεία επίθεση κατά του αρχηγού της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη για το συνολικό σχέδιο που παρουσίασε στη ΔΕΘ.

Συνέχισε τους αστήριχτους χαρακτηρισμούς όπως «Φρανκεστάιν» για την πρόταση του κ. Μητσοτάκη να αναθέσει στους δήμους τον ΕΝΦΙΑ και την είσπραξή του, «ασφαλιστικό Πινοσέτ» και «πρόγραμμα ΔΝΤ», επιβεβαιώνοντας την έκδηλη αμηχανία που επικρατεί στην κυβέρνηση μετά την παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ και την αναπόφευκτη σύγκριση με αυτήν του πρωθυπουργού.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τζανακόπουλος αισθάνθηκε να επαναλάβει τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη δύο εβδομάδες πριν, όπως ότι εντός των επόμενων ημερών θα κατατεθεί τροπολογία για την άμεση εκκίνηση της διαδικασίας αύξησης του κατώτατου μισθού, νομοθετική ρύθμιση ώστε εντός του 2018 να εξοφληθούν τα αναδρομικά σε δικαστικούς, ένστολους και πανεπιστημιακούς, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του ΣτΕ, που θα συμπεριλαμβάνει -όπως είπε- και τους γιατρούς του ΕΣΥ, ακόμα και αν δεν καλύπτονται από τη σχετική δικαστική απόφαση, ενώ δεσμεύτηκε ότι το επόμενο διάστημα θα νομοθετηθούν μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2019, 10% μεσοσταθμικά και έως 30% για τις χαμηλές περιουσίες και το 2020 20% μεσοσταθμικά και έως 50% για τις μικρές και μεσαίες περιουσίες, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα πάνω από 7.000 στο 13,3% από το 20% που ισχύει σήμερα, με αποτέλεσμα οι μηνιαίες επιβαρύνσεις να δουν μειώσεις μέχρι και 35%, μείωση των εισφορών για επικούρηση και εφάπαξ στα 64,5 ευρώ το μήνα για δικηγόρους, γιατρούς και μηχανικούς, μείωση του φόρου επιχειρήσεων κατά 1% για το 2019, με στόχο να φτάσει στο 25% εντός τετραετίας, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμούς και συνεταιρισμένους αγρότες, καθώς και τις ΚοινΣΕπ και τις ανενεργές επιχειρήσεις, και ρύθμιση για την επιδότηση ενοικίου από 70 έως 200 ευρώ το μήνα, που θα αφορά τουλάχιστον 300.000 οικογένειες.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap