Χατζηδάκης στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής: Λιγότεροι φόροι και εισφορές, λιγότερες δαπάνες, έκρηξη επενδύσεων

16/09/18 • 13:58 | UPD 16/09/18 • 13:58

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η μείωση των φόρων για τη Ν.Δ. δεν είναι συγκυριακή επιλογή για προεκλογική κατανάλωση, αλλά στρατηγική επιλογή και βασικός πυλώνας του σχεδίου της για επανεκκίνηση της οικονομίας, τονίζει ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Η μείωση των φόρων για τη Ν.Δ. δεν είναι συγκυριακή επιλογή για προεκλογική κατανάλωση, αλλά στρατηγική επιλογή και βασικός πυλώνας του σχεδίου της για επανεκκίνηση της οικονομίας, τονίζει ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Ο κ. Χατζηδάκης μιλά για το μήνυμα που εκπέμπει η ηγεσία της Ν.Δ. από τη ΔΕΘ, για την ανάπτυξη, για τις επενδύσεις, για την πρόταση της Ν.Δ. για το ασφαλιστικό, αλλά και για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Κύριε Χατζηδάκη, ποιο μήνυμα εκπέμπει η Ν.Δ. από τη ΔΕΘ στην ελληνική κοινωνία;

Η Ν.Δ. είναι έτοιμη, με συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο, να βγάλει την Ελλάδα από το τέλμα. Με δουλειές, ευκαιρίες και ασφάλεια για τις Ελληνίδες και τους Ελληνες. Με τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. η οικονομία μας σέρνεται. Είμαστε πρωταθλητές στους φόρους μέσα στην ευρωζώνη και τελευταίοι στην ανάπτυξη. Απέναντι σ’ αυτή την πολιτική της μιζέριας μοναδική αξιόπιστη εναλλακτική λύση αποτελούν η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Κυριάκος, όπως έπραξε και τα δύο προηγούμενα χρόνια, λέει λίγα για να τα κάνει όλα. Υπεύθυνος, μετρημένος και απόλυτα τεκμηριωμένος εξειδικεύει διαρκώς το μίγμα πολιτικής μας που στηρίζεται στο τρίπτυχο «λιγότεροι φόροι και εισφορές, λιγότερες δαπάνες και έκρηξη επενδύσεων». Η Ελλάδα χρειάζεται μια καινούργια αρχή με μια κυβέρνηση που ξέρει τι να κάνει και μπορεί να το κάνει!

Γιατί οι μειώσεις φόρων και εισφορών που εξαγγέλλει ο κ. Μητσοτάκης μπορούν να εφαρμοστούν, αλλά σε ό,τι αφορά αντίστοιχες δεσμεύσεις του πρωθυπουργού (π.χ. μείωση ΕΝΦΙΑ) αμφισβητείτε την αξιοπιστία τους;

Κατ’ αρχάς, διότι ο κ. Τσίπρας είναι αναξιόπιστος. Μέχρι χθες ειρωνευόταν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις μειώσεις φόρων. Επίσης ο κ. Τσίπρας μαζί με τις μειώσεις φόρων εξήγγειλε και προσλήψεις. Είναι, άραγε, συμβατή η μείωση φόρων με την αύξηση του κράτους; Αυτό είναι κομπογιαννιτισμός! Η μείωση των φόρων για τη Ν.Δ. δεν είναι μια συγκυριακή επιλογή για προεκλογική κατανάλωση. Είναι στρατηγική επιλογή και ο βασικός πυλώνας του σχεδίου μας για την επανεκκίνηση της οικονομίας, την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Τι ρυθμούς ανάπτυξης θεωρείτε εσείς εφικτούς για τα επόμενα χρόνια και ποιο το «κλειδί» για να τους επιτύχετε;

Αυτή την ώρα, παρόλο που η κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί δήθεν βγήκαμε από τα Μνημόνια, τα capital controls παραμένουν. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στην οικονομία. Επίσης τα ελληνικά ομόλογα είναι υψηλά και η χώρα δεν μπορεί να βγει στις αγορές, αλλά στηρίζεται στο περίφημο «μαξιλαράκι» των δανειστών. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι οι αγορές δεν έχουν εμπιστοσύνη στην οικονομία μας.

Το «κλειδί», λοιπόν, για την ανάπτυξη είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία. Και αυτό προϋποθέτει μια άλλη κυβέρνηση. Μια κανονική ευρωπαϊκή κυβέρνηση, φιλική στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις. Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι για τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα χρειάζεται ρυθμούς ανάπτυξης γύρω στο 4%, αν θέλει πραγματικά να καλύψει το χάσμα και να δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας. Αυτός είναι ο στόχος της Ν.Δ.

Τι απαντάτε στην κυβερνητική κριτική στην πρότασή σας για την επικουρική ασφάλιση;

Ειλικρινά, δεν κατανοώ γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει σ’ ένα σύστημα που οδηγεί σε συνεχείς μειώσεις συντάξεων. Αυτή η επιμονή και μόνο είναι λόγος για να μην τους ξαναψηφίσει κανείς εργαζόμενος και συνταξιούχος! Εμείς αυτό που προτείνουμε είναι το σύστημα που πλέον εφαρμόζουν οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη, είτε έχουν κεντροδεξιές είτε κεντροαριστερές κυβερνήσεις. Και το σύστημα αυτό προβλέπει, εκτός από την εθνική σύνταξη που βασίζεται στην αλληλεγγύη των γενεών, να δοθεί η δυνατότητα στους νέους εργαζομένους να φτιάξουν έναν ατομικό κουμπαρά. Είτε, αν θέλουν, μέσω του Δημοσίου είτε, αν θέλουν, μέσω ιδιωτικών εταιριών. Τι θα συμβεί τότε; Ενας εργαζόμενος που ξεκινάει με μισθό 800 ευρώ και παίρνει αυξήσεις 3% ετησίως καταλήγει στο τέλος του εργασιακού βίου του να έχει μισθό 2.000. Ε, αυτός ο άνθρωπος πέρα από την εθνική σύνταξη θα έχει και έναν επιπλέον ατομικό κουμπαρά 125.000 ευρώ. Γιατί ενοχλείται ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτό; Λοιπόν, ο κεφαλαιοποιητικός πυλώνας που εφαρμόζεται σ’ όλο τον κόσμο πλέον ως επικουρική ασφάλιση -και έχει θεσμοθετηθεί στην Ελλάδα από το 2003, αλλά δεν εφαρμόστηκε- και τα λεγόμενα επαγγελματικά ταμεία είναι ο μόνος δρόμος για να εξασφαλίσουμε στη σημερινή νέα γενιά ότι, εκτός από την εθνική σύνταξη, θα έχουν μια αξιοπρεπή επικουρική σύνταξη.

Με την υπογραφή Τσίπρα-Κοτζιά παραδίδουμε το όνομα «Μακεδονία», γλώσσα και εθνικότητα

 Πώς σχολιάζετε τις εξελίξεις σε σχέση με τη συμφωνία των Πρεσπών; 

Η θέση της Ν.Δ. είναι ξεκάθαρη. Πιστεύουμε ότι η συμφωνία των Πρεσπών συνιστά μια μείζονα εθνική υποχώρηση. Με την υπογραφή Τσίπρα-Κοτζιά παραδίδουμε στους Σκοπιανούς το όνομα «Μακεδονία», τη «μακεδονική» γλώσσα και τη «μακεδονική» εθνικότητα. Γι’ αυτό η Ν.Δ. κατέθεσε πρόταση μομφής στη σημερινή κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι εμείς ως κυβέρνηση δεν πρόκειται να κυρώσουμε καμία συμφωνία. Από εκεί και πέρα, αν η συμφωνία κυρωθεί από την κυβέρνηση Τσίπρα με τη στήριξη ή την ανοχή του κ. Καμμένου και γίνει διεθνής δέσμευση για τη χώρα στον ΟΗΕ και τους άλλους διεθνείς οργανισμούς, τα περιθώρια χειρισμών από τις επόμενες κυβερνήσεις θα είναι μηδαμινά. Διότι αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο με τις διεθνείς συνθήκες. Επομένως, αν ο κ. Τσίπρας θέλει να δώσει τη δυνατότητα στη Ν.Δ. να μην εφαρμόσει τη συμφωνία, ας κάνει εκλογές αύριο το πρωί.

Copy link
Powered by Social Snap