Breaking News

Θετικός αντίκτυπος από τα κοστολογημένα μετρά για τον Μητσοτάκη

Newsroom eleftherostypos.gr

Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου  στα πλαίσια της Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης δίνει αυτήν την ώρα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Με την συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη πέφτει και η αυλαία της 83ης ΔΕΘ.

Δείτε live:

Μήπως θεωρείστε λίγο μη πολιτικά ορθοί που δεν παραδέχεστε πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ;

Κύριε Οικονόμου στις 21 Αυγούστου τέλειωσε το 3ο πρόγραμμα χρηματοδότησης όπως προβλεπόταν. Ο βασικός σκοπός του ήταν “κατά την διάρκεια και αμέσως μετά η χώρα να αποκαταστήσει την πρόσβαση στις αγορές”.

Σήμερα λοιπόν η Ελλάδα είναι εκτός αγορών και το επιτόκιο δανεισμού είναι στο 4,5%. Ο κ. Τσίπρας είπε περίπου ότι δεν τον νοιάζουν οι αγορές. Αυτό είναι τεράστιο σφάλμα. Εγώ θα το κάνω πράξη. Όταν τελειώσει το μαξιλάρι του αποθέματος, η χώρα θα είναι εκτεθειμένη στις αγορές κι αυτό δεν θα το επιτρέψω.

Τα μέτρα που ανακοινώσατε, τα άκουσαν οι πολίτες και από τον κ. Τσίπρα. Μάλιστα είπε ότι τα περισσότερα θα τα προνομοθετήσει. Εσείς θα τα ψηφίσετε αν τα φέρει σε αυτή τη βουλή; Αν έχετε τις ίδιες προτάσεις, πώς θα πείσετε έναν πολίτη να επιλέξει εσάς;

Δεν έχω το ίδιο πρόγραμμα με τον κ. Τσίπρα. Εμείς δίνουμε προτεραιότητα στην απελευθέρωση των δυνάμεων της επιχειρηματικότητας. Εμείς θέλουμε να μοιράσουμε πλούτο σε όλους, ο κ. Τσίπρας μοιράζει φτώχεια μέσα από επιδόματα. Θέλουμε να μειώσουμε φόρους και εισφορές. Ο κ. Τσίπρας θέλει κι αυτός να μειώσει φόρους αφού κατέστρεψε την παραγωγική Ελλάδα. Δεν άκουσα ότι η ελληνική δημόσια Διοίκηση μπορεί αν λειτουργήσει καλύτερα με λιγότερα χρήματα.

Θεωρώ ότι αυτό που παρουσίασα χθες είναι ένα συνολικό σχέδιο. Το δικό μου σχέδιο είναι πολύ πιο φιλόδοξο. Ανάπτυξη 4% και 700.000 νέων θέσεων εργασίας τα επόμενα χρόνια.

Για το αν θα ψηφίσει τα μέτρα

Θα περιμένουμε να δούμε τι μέτρα θα έρθουν. Διότι αν ερμήνευσα σωστά την διαρροή του ανώτατου κυβερνητικού παράγοντα, του κ. Τσακαλώτου μην κοροϊδευόμαστε… Αν τα μέτρα είναι στην λογική μας, μέτρα που αντιγράφει ο κ. Τσίπρας, δεν έχουμε λόγο να μην τα ψηφίσουμε.

Για τον ΕΝΦΙΑ θέλουμε να μειώσουμε την επιβάρυνση κατά 30%. Το ίδιο λέει τώρα ο κ. Τσίπρας. Το όφελος θέλουμε να το καρπωθούν όλοι. Άρα και στα μέτρα που φαίνεται κάποια συμφωνία, υπάρχει διαφορετική αντίληψη. Εγώ δεν βλεπω πελάτες, βλέπω πολίτες.

Ερώτηση για το σκεπτικό πίσω από την πρόταση για είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους.

Μία πρωτοβουλία λογοδοσίας που ενισχύει την τοπική αυτοδιοίκηση.  Μέχρι το 2021 η είσπραξη και το ύψος του ΕΝΦΙΑ θα καθορίζεται από τους δήμους. Ταυτόχρονα θα κοπούν και οι κεντρικοί πόροι που κατευθύνονται στους δήμους. Αν κάποιος δήμαρχος θέλει να αυξήσει τον ΕΝΦΙΑ για να προσφέρει βελτιωμένες υπηρεσίες στους δημότες, μπορεί να το κάνει αλλά μετά θα πρέπει να λογοδοτήσει στους πολίτες.

Πώς θα αντιμετωπίσετε τα ψηφισμένα μέτρα μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου;

Η μείωση των συντάξεων είναι ψηφισμένη από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δεν συμπεριλαμβάνεται στο τρίο μνημόνιο, είναι τίμημα της αναξιοπιστίας του κ. Τσίπρα. Καταθέσαμε τροπολογία για να πάρει η κυβέρνηση πίσω την μείωση των συντάξεων. Κοροϊδεύουν τους συνταξιούχους κατάμουτρα. Δεν το ψηφίσαμε, μακάρι να μην εφαρμοστεί.

Το αφορολόγητο είναι επίσης ψηφισμένο γι’ αυτό πρέπει αν μειώσουμε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή. Λέμε ότι ο συντελεστής αυτός πρέπει να είναι 9%.

Δεν έχω συναντήσει κανένα νέο που να πιστεύει ότι θα πάρει σύνταξη. Ο κάθε νέος πρέπει να γνωρίζει ένα απόθεμα δικό του, που θα τοκίζεται και στο τέλος αυτός ο κουμπαράς θα είναι δικός του και θα ισοδυναμεί με μία επικουρική σύνταξη πολύ υψηλότερες από τις σημερινές.

Μια βδομάδα πριν, ο κ. Τσίπρας είπε ότι κάνατε τον τσάμπα μάγκα για το Σκοπιανό. Σας προκάλεσε να πείτε ξεκάθαρα τι θα κάνετε. Σας αποκάλεσε και λαϊκιστή. Έχετε ταχθεί κατά του δημοψηφίσματος ενώ στελέχη σας το συζητούν.

Φαντάζομαι στη νέα έκδοση του Μπαμπινιώτη, δίπλα στη λέξη λαϊκιστής υπάρχει το όνομα του κ. Τσίπρα. Οι Έλληνες γνωρίζουν ποιος τους εξαπάτησε. Ποιος συνεχίζει και σήμερα να ψεύδεται γιατί μόνο αυτό ξέρει να κάνει καλά. Τσάμπα μάγκας είναι ο κ. Καμμένος διότι είναι αυτός που λέει ότι δεν θα στηρίξει τη συμφωνία αυτή, αλλά εξακολουθεί να παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που θα φέρει τη συμφωνία. Εμείς κάναμε και πρόταση μομφής για να μην υπογραφεί η συμφωνία των Πρεσπών.

Η συμφωνία αυτή παράγει αποτελέσματα από την στιγμή της υπογραφής της. Το βλέπουμε με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό να μιλά παντού για μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία αυτή. Αν μεσολαβήσουν εκλογές και δεν έχει έρθει η συμφωνία, δεν θα κυρώσει τη συμφωνία την επόμενη μέρα. Το ζήτημα του ΝΑΤΟ έχει τελειώσει. Κυρωμένη η συμφωνία, παράγει έννομα αποτελέσματα που είναι πολύ δύσκολο να τα ανατρέψουμε. Έχω την κακή συνήθεια να λέω τα ίδια εντός κι εκτός Ελλάδος. Εξήγησα στο ΕΛΚ τη στάση μας και μίλησα στο ΕΛΚ για μια συμφωνία που βρίσκει αντίθετη τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης. Μίλησα για τα ζητήματα ταυτότητας κι εξήγησα γιατί δεν έπρεπε να αποδεχθεί ελληνική κυβέρνηση μακεδονική γλώσσα και εθνότητα.

Προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατόν, επειδή με ρωτήσατε για το δημοψήφισμα. Μέσα από τον ψήφο θα στείλει ο λαός μήνυμα και για το Σκοπιανό.

Για τα ΜΜΜ και τον ΟΑΣΘ 

Θα συμφωνήσουμε ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από την προηγούμενη. Δεν αποκλείεται το όλο σύστημα να καταρρεύσει στο επόμενο διάστημα.Θα δούμε το θέμα του ΟΑΣΘ με πολύ μεγάλη προσοχή. Βλέπουμε το πρόβλημα μπροστά μας και φοβόμαστε ότι τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα πριν γίνουν καλύτερα.
Αυτή τη στιγμή χωρίς την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα δε μπορώ να φανταστώ λύση στο μεταφορικό πρόβλημα της Θεσ/νίκης. Τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα.

Η σχέση με τους Θεσμούς και οι μονομερείς ενέργειες
Οι Θεσμοί συμφώνησαν δυστυχώς σε ένα μείγμα πολιτικής που ήταν λάθος. Οι Θεσμοί συμφώνησαν σε μια πολιτική υπέρ – πλεονασμάτων στερώντας πόρους από την μεσαία τάξη. Μειώνοντας τα εισοδήματα. Τώρα αναγνωρίζουν ότι αυτό το μείγμα πολιτικής πρέπει να αλλάξει. Μπορούμε να πείσουμε τους Θεσμούς για την ορθότητα της πολιτικής μας. Μείωση φόρων και εισφορών είναι αδιαπραγμάτευτα για τη ΝΔ. Δε μπορεί η οικονομία να ανακάμψει υπό αυτό το φορολογικό βάρος. Για να έχουμε αξιοπιστία και εμπιστοσύνη όμως θα πρέπει να είμαστε συνεπείς.
Οι Θεσμοί στρουθοκαμήλιζαν όταν ξηλώνονταν σημαντικότατες μεταρρυθμίσεις που έγιναν από προηγούμενες κυβερνήσεις. Εγώ παρουσίασα χθες ένα σχέδιο. Δεν αποδέχομαι μια κοινωνία στην οποία η μεσαία τάξη συμπιέζεται προς τα κάτω. Δεν υπάρχει αίσθηση προόδου.

Πώς θα πληρώνονται οι 1.5 εκατομμύριο επικουρικοί συνταξιούχοι;

Ο επικουρικός αυτός κουμπαράς χτίζεται σε βάθος χρόνου γιατί αφορά στους καινούριους συνταξιούχους. Μπορούμε πάντα να προβλέψουμε διατάξεις για να χρηματοδοτείται ο σημερινός συνταξιούχος. Δεν καλούμαστε να εφεύρουμε ένα καινούριο ασφαλιστικό. Κι επειδή πολλοί έσπευσαν να δώσουν χαρακτηρισμούς, θα τους συμβούλευα να δουν τι γίνεται στην Ελβετία, στην Ολλανδία, στην Σουηδία και πώς αναδιανεμητικά συστήματα απέκτησαν κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά. Το να το αρνείται η κυβέρνηση είναι σα να βάζει το κεφάλι στην άμμο. Το ασφαλιστικό σύστημα έχει ως κεντρικό αιμοδότη τον εργαζόμενο. Πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι οι νέες δουλειές. Τι είναι ο νόμος Κατρούγκαλου; Η κυβέρνηση αυτή δεν ψήφισε δραματικές μειώσεις συντάξεων;Τι έκανε τελικά με το ΕΚΑΣ; Δεν το έκοψε αυτή η κυβέρνηση; Κυβερνά ήδη 4 χρόνια κι έχει ένα μητρώωο πεπραγμένων. Δεν ξεχνούν οι πολίτες κι αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας ότι η λύση είναι να πεθάνουν οι ασφαλισμένοι άνω των 70 ετών.

Επιμένω σε αυτό ως κεντρικό μας στόχο. Κι ας μετρηθούμε επιτέλους στο ζύγι του προοδευτισμού. Γιατί δεν είναι προοδευτικό να έχουμε πρότυπα σχολεία; Γιατί είναι συντηρητικό να δίνουμε τη δυνατότητα σε ένα φτωχό παιδί να έχει πρόσβαση με άλλα παιδιά με μεγαλύτερες δυνατότητες; Στις πλούσιες συνοικίες δεν είναι δύσκολο να έχει και ιδιωτική φύλαξη. Για πηγαίνετε λίγο στις φτωχές συνοικίες που οργιάζουν τα πράγματα. Την επόμενη μέρα το διακύβευμα δεν είναι ένα άθροισμα μέτρων. Είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο. Μπορούμε. όλοι μαζί όμως. Ένα μήνυμα ενότητας απέναντι στον χυδαίο διχασμό.
Τι περιεχόμενο θα λάβει αυτό που είπατε για το αίσθημα κοινής μοίρας;
Τα πρώτα μου βιώματα ήταν ενός έφηβου που μεγάλωνε στην Ελλάδα του ’80. Η ατμόσφαιρα ήταν πολιτικά φορτισμένη. Νόμιζα ότι δεν θα ξαναζήσουμε τέτοιες εποχής. Ζούμε κάτι πολύ χειρότερα σήμερα. Αυτός ο διχασμός είναι δηλητήριο. Η στοχοποίηση απλά γιατί κάποιος είναι αντίπαλος, δεν είναι αποδεκτό. Η αίσθηση ότι κάποιοι λειτουργούν για τους εκλογικούς τους πελάτες, σπάει το κοινωνικό συμβόλαιο. Δεν είναι δυνατόν το “ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν” να είναι το κύριο σκέλος μιας πρότασης. Καταλαβαίνω γιατί το κάνει ο κ. Τσίπρας. Βλέπει ότι θα χάσει τις εκλογές, αλλά κάνει μεγάλο κακό στη χώρα. Και στην οικονομία και τις επενδύσεις. Έχω πρόθεση να είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Και όσων ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ και οποιοδήποτε άλλο κόμα.

Έχετε κοστολογήσει το πακέτο των ελαφρύνσεων; Έχετε ένα πλάνο αν έρθουν οι εταίροι και σας πουν ότι δεν μπορείτε να τα υλοποιήσετε;

Από το 2016 όταν εξήγγειλα το πρόγραμμα, έχω παρουσιάσει τα μέτρα και δεν φοβάμαι να πω ότι υπάρχει δυνατότητα εξοικονόμησης πόρων στην δημόσια Διοίκηση. Το συμμάζεμα του παλιού είναι ο στόχος μας. Οι στόχοι μας για την ανάπτυξη δημιουργούν καλύτερη δημοσιονομική κατάσταση. Όταν λέμε πχ ότι θα δώσουμε έκπτωση στις δαπάνες για την ανακαίνιση των σπιτιών, θα εισπράξουμε από τον φόρο εισοδήματος κάποιων που φοροδιαφεύγουν, χρήματα που δεν θα παίρναμε. Ένα μεγάλο κομμάτι είναι αυστηρότατα κοστολογημένο. Υπάρχει κι ένα κομμάτι που στηρίζεται στο ότι μπορούμε να πείσουμε τους εταίρους μας ότι μπορούμε να πετύχουμε πλεονάσματα. Έχει γίνει καλή δουλειά στην ΑΑΔΕ. Δίνω μεγάλη σημασία στις ηλεκτρονικές συναλλαγές ειδικά για τον ΦΠΑ. Έχω δεσμευτεί για την μείωση του ΦΠΑ γιατί το έχουμε ξανακάνει. Και χωρίς την έγκριση της τρόικα και τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα.

Τι είπε στην ομιλία του το Σάββατο

Το βράδυ του Σαββάτου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο και παρουσίασε το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Προανήγγειλει μειώσεις φόρων και εισφορών, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, κατάργηση των νόμων Κατρούγκαλου και Παρασκευόπουλου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι αλλά και την πορεία της οικονομίας και της χώρας.  «Η συγκυρία (της φετινής ΔΕΘ), μετατρέπεται σε θλιβερό επίλογο μιας αποτυχημένης κυβέρνησης. Στο χαμηλότερο σημείο ενός κατήφορου, που διαρκεί περίπου τέσσερα χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε και το κυβερνητικό του πρόγραμμα, δεσμευόμενος για μειώσεις φόρων, για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, για σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, για απλοποίηση των επενδύσεων.

Επίσης δεσμεύτηκε πως η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών και τόνισε πως «η ΠΓΔΜ να γνωρίζει πως εάν θα καταψηφιστεί η συμφωνία από τη Βουλή, η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει από την αρχή».

Το γαλάζιο οικονομικό σχέδιο της Ν.Δ. προβλέπει επίσης μείωση:

– Εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων στο 9% από 22% για εισοδήματα μέχρι 10.000 €, από 22%.
– ΕΝΦΙΑ για όλους κατά 30% την πρώτη διετία.

– Εταιρικού φόρου σε 20% από 29% και στα μερίσματα στο 5% από 15%, ώστε ο πραγματικός συντελεστής για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων να περιοριστεί δραστικά στο 24% από 40%.

– Εισφορών για κύρια σύνταξη από 20% σε 15% εντός τετραετίας, με εμπροσθοβαρή τρόπο.

– ΦΠΑ στην εστίαση σε 13% από 24% και στη συνέχεια 11% για όλο το τουριστικό πακέτο.

– Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.

– Ενα δισ. ευρώ για τη στήριξη του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

– Στήριξη της ελληνικής οικογένειας με 1.000 ευρώ πρόσθετο αφορολόγητο και υλοποίηση της δέσμευσης «κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών» μέσω χορήγησης σε οικογένειες που δεν βρίσκουν θέση σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς μηνιαίων κουπονιών 180 ευρώ για να έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

– Αναστολή ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση των υφιστάμενων κατοικιών.

– Φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή μόλις 10% ως κίνητρο για την ένταξη όσο περισσότερων αγροτών σε αυτά και πλήρη κατάργηση του φόρου στο κρασί.

Δείτε επίσης

Copy link
Powered by Social Snap