Συντάξεις, Σκοπιανό, εκλογές… στα ζάρια

Όλα στην τύχη από την κυβέρνηση περιμένοντας τις αποφάσεις των δανειστών… μετά τα μνημόνια

14/09/18 • 07:42 | UPD 14/09/18 • 07:42

ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ

«Αισιοδοξία» είναι σε θέση να μοιράσει, μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση σε 1.000.000 συνταξιούχους που περιμένουν να μάθουν αν από την 1η Ιανουαρίου του 2019 θα εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, που έχει προσυμφωνηθεί με τους θεσμούς.

«Αισιοδοξία» είναι σε θέση να μοιράσει, μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση σε 1.000.000 συνταξιούχους που περιμένουν να μάθουν αν από την 1η Ιανουαρίου του 2019 θα εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, που έχει προσυμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Εκτός από τα… μακάβρια επιχειρήματα που ανέπτυξε στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει στους εκπροσώπους των δανειστών, που παραμένουν στην Αθήνα για συζητήσεις, ένα σύνολο προτάσεων που μπορούν να αντισταθμίσουν το κόστος από τη μη εφαρμογή του μέτρου. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και ο περιορισμός ή η αναβολή των λεγόμενων αντίμετρων κοινωνικής προστασίας, που είχαν συμφωνηθεί από πέρυσι, το κόστος των οποίων αντιστοιχεί σε εκείνο που θα προκύψει από τις περικοπές στις συντάξεις.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, δήλωσε (Alpha) «ιδιαίτερα αισιόδοξος» και υποστήριξε πως «θα υπάρξει πολύ καλή εξέλιξη» στο θέμα των συντάξεων. Ο κ. Βούτσης παραδέχθηκε, μάλιστα, πως εξετάζεται να μην εφαρμοστούν ορισμένα από τα αντίμετρα που η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει για να μετριάσει τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, πετυχαίνοντας έτσι να ψηφιστεί χωρίς διαρροές το πολυνομοσχέδιο με τα νέα μέτρα λιτότητας.

«Κάποια από τα αντίμετρα ενδεχομένως θα πάνε πιο πίσω, κάποια δεν θα γίνουν, κάποια θα γίνουν άμεσα. Δηλαδή πλέον μπαίνουμε σε μια άλλη λογική. Αυτό ήταν το εφεύρημα στην τρίτη αξιολόγηση που δεν έκλεινε, διότι το ΔΝΤ δεν συνηγορούσε στο αν είναι βιώσιμο ή όχι το χρέος και μπήκε αυτό το 1%+1%, ώστε να υπάρχει μηδενικό δημοσιονομικό κόστος», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής. Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Βούτσης αναφερόμενος στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι εθνικές εκλογές να γίνουν 2 με 3 μήνες νωρίτερα από την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα ημερομηνία.

Το Μέγαρο Μαξίμου, που συνεχίζει να παίζει παιχνίδια τακτικής γύρω από το θέμα των συντάξεων, θεωρεί πως υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να γίνει δεκτή από τους δανειστές η αναβολή του μέτρου των περικοπών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η αισιοδοξία που εκπέμπουν τόσο ο πρωθυπουργός όσο και το οικονομικό επιτελείο πηγάζει από δεσμεύσεις που έχουν δώσει εδώ και αρκετό καιρό στην κυβέρνηση συγκεκριμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Ωστόσο, μέχρι σήμερα ουδείς από την κυβέρνηση μπορεί να μιλήσει με σαφήνεια για το τι θα γίνει τελικά με την περικοπή των συντάξεων.

Σήμερα αναμένεται να υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση του ζητήματος από τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι ολοκληρώνουν τις συναντήσεις και τις συζητήσεις με Ελληνες αξιωματούχους. Ωστόσο, τελική απόφαση αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες, γεγονός που κρατάει σε «αναμμένα κάρβουνα» την κυβέρνηση αλλά και τους συνταξιούχους. Η αναστολή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων έχει εξελιχθεί σε μείζον θέμα για το Μαξίμου, που θέλει πάση θυσία να το πετύχει, καθώς θεωρεί ότι η εφαρμογή του πριν από τις εκλογές θα έχει μεγάλο πολιτικό κόστος. Μάλιστα, παρότι η κυβέρνηση επισήμως υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει Plan B, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μαξίμου επεξεργάζονται ήδη διάφορα σενάρια, στην περίπτωση που η απόφαση των δανειστών είναι αρνητική.

Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου η κυβέρνηση επιδιώκει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή όλο το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη. Βασική επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μεταφέρει τη δημόσια συζήτηση στα θέματα της οικονομίας και να παρουσιάσει το πρόγραμμα ανακούφισης των φτωχότερων στρωμάτων που προωθεί μετά την έξοδο από τα Μνημόνια. «Οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη είναι εξαγγελίες μέσα στη λογική, τη λογική της μείωσης των φόρων, να αντέξουν πράγματι οι ελεύθεροι επαγγελματίες», δήλωσε (Πρακτορείο 104,9) ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Δημαράς και πρόσθεσε: «Η μείωση του ΕΝΦΙΑ από μια πλευρά θα ελαφρύνει τον κόσμο, αλλά είναι και μια δυνατότητα αναθέρμανσης της οικονομίας».

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επενδύει πολλά στη σκανδαλολογία και τη στοχοποίηση των πολιτικών της αντιπάλων. Νέο επεισόδιο στο σίριαλ της σκανδαλολογίας, που συντηρεί το Μαξίμου, είναι τα «θαλασσοδάνεια» των κομμάτων. Η κλήση 60 τραπεζικών στελεχών και εκπροσώπων κομμάτων από τους οικονομικούς εισαγγελείς δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ την ευκαιρία να δημιουργήσει για μια ακόμη φορά ένα περιβάλλον έντονης πόλωσης και σκληρής αντιπαράθεσης με επίκεντρο τα σκάνδαλα με πολιτικές προεκτάσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του έσπευσε να εκμεταλλευτεί τη δικαστική εξέλιξη, κάνοντας λόγο για «διαχρονική ασυλία» και «απύθμενο θράσος» της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί για μια ακόμη φορά στον ΣΚΑΪ και στα «ΝΕΑ» για σχετικά τους ρεπορτάζ. Υπενθυμίζεται πως από την έρευνα για τη δανειοδότηση των κομμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκεται ανάμεσα σε αυτά. «Το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ ήταν αυτό που άνοιξε το δρόμο για τη δικαστική διερεύνηση για τα φέσια στις τράπεζες ύψους 220 εκατομμυρίων της Ν.Δ. και 200 εκατομμυρίων του ΠΑΣΟΚ.

Την ώρα που οι πολίτες φορτώνονταν με δυσβάσταχτα βάρη, οι τράπεζες έδιναν έναν πακτωλό χρημάτων στα 2 κόμματα, χωρίς εξασφαλίσεις και χωρίς να ενδιαφέρονται να αποπληρωθούν», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας προανήγγειλε (Στο Κόκκινο) ότι οι δικαστικές διαδικασίες «θα τρέξουν πολύ γρήγορα», έκανε λόγο για «δικαίωση σε πολιτικό επίπεδο», ενώ προανήγγειλε και την ποινική εξέλιξη της υπόθεσης. «Οι κακουργηματικές παραβάσεις είναι πολύ σημαντικές για τα τραπεζικά στελέχη και τους υπευθύνους των ταμείων των δύο κομμάτων» (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ), τόνισε ο κ. Λάππας.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap