ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΙΤΡΙΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Ο Μητσοτάκης εξέθεσε τον Τσίπρα μέσω Όρμπαν

12/09/18 • 08:09 | UPD 12/09/18 • 08:09

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ηχηρό μήνυμα ότι δεν πρόκειται να γίνουν δεκτοί συμβιβασμοί στον πυρήνα των δημοκρατικών αξιών και αρχών έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την απόφαση να υπερψηφίσει η Ν.Δ. τις κυρώσεις σε βάρος της Ουγγαρίας «λόγω των συνεχών παραβιάσεων των ευρωπαϊκών αξιών από την κυβέρνηση Όρμπαν».

Ηχηρό μήνυμα ότι δεν πρόκειται να γίνουν δεκτοί συμβιβασμοί στον πυρήνα των δημοκρατικών αξιών και αρχών έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την απόφαση να υπερψηφίσει η Ν.Δ. τις κυρώσεις σε βάρος της Ουγγαρίας «λόγω των συνεχών παραβιάσεων των ευρωπαϊκών αξιών από την κυβέρνηση Όρμπαν».

«Η Ν.Δ. θα υπερψηφίσει την έκθεση Sargentini που καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ενεργοποιήσει την προβλεπόμενη διαδικασία κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας, σύμφωνα με το άρθρο 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν πρόκειται να δεχθούμε συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά τον πυρήνα των δημοκρατικών αξιών και αρχών μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. εν όψει της σημερινής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Με την ξεκάθαρη απόφαση να στραφεί κατά πρακτικών της κυβέρνησης Ορμπαν, του οποίου το κόμμα είναι μέλος του ΕΛΚ όπου ανήκει και η Ν.Δ., η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στέλνει πολλαπλά μηνύματα, μεταξύ άλλων και στο εσωτερικό της χώρας. Και τούτο διότι δίνει έμπρακτη απάντηση στις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, να… ταυτίσουν ιδεολογικά τη Ν.Δ. με την κυβέρνηση Ορμπαν.

Την προσπάθεια αυτή είχε καταγγείλει μάλιστα ο πρόεδρος της Ν.Δ. και από το βήμα της Βουλής στις αρχές του περασμένου Ιουλίου όταν, απαντώντας τότε στον σχετικό ισχυρισμό του πρωθυπουργού, είχε τονίσει: «Είστε διπλός ψεύτης όταν μιλώντας για το μεταναστευτικό τολμάτε να ταυτίζετε εμένα με τον κ. Ορμπαν. Οταν ξέρετε πολύ καλά ότι σε κάθε Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ έχω δώσει αγώνες και έχω συγκρουστεί σκληρά με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, λέγοντάς του ότι πρέπει να υπάρχουν ευρωπαϊκές λύσεις στα θέματα του προσφυγικού, έρχεστε σήμερα σε αυτή την αίθουσα να πείτε ακριβώς τα ανάποδα».

Ο κ. Μητσοτάκης είχε συχνά διαφωνίες με τον Ούγγρο πρωθυπουργό στο πλαίσιο των Συνόδων Κορυφής του ΕΛΚ και μάλιστα περιγράφεται ως πολύ έντονος ο διάλογος που είχαν οι δύο άνδρες τον Μάρτιο 2016, με αφορμή, τότε, το κλείσιμο του βαλκανικού προσφυγικού δρόμου.

Η Ν.Δ. έδωσε χθες σκληρή απάντηση και στην επιλογή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να μεταφέρει την πολωτική ρητορική που χρησιμοποιεί στο πλαίσιο της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης και στο Στρασβούργο, εξαπολύοντας από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου επίθεση στον… πρόεδρο της Ν.Δ.

«Ο Αλέξης Τσίπρας έχασε την ευκαιρία. Εμφανίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο σαν κομματάρχης και επιτέθηκε στη Ν.Δ. και στον Κυριάκο Μητσοτάκη», σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Μαρία Σπυράκη, που ως ευρωβουλευτής ήταν παρούσα στην αίθουσα και αφού απάντησε στους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού, (του) απηύθυνε το ερώτημα: «Από τα έδρανα της αντιπολίτευσης ποια προοπτική θα προσφέρετε στους Ελληνες; Αυτή του διχασμού; Περίμενα να αισθανθείτε πως είστε εδώ ως πρωθυπουργός της Ελλάδος και να μη μεταφέρετε την εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση», σχολίασε στην παρέμβασή της και σημείωσε ότι νεποτισμός δεν είναι «να εκλέγεται ο αρχηγός ενός κόμματος με εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους», όπως έχει συμβεί στην περίπτωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά «μέλη οικογενειών στελεχών του κόμματός σας να υπηρετούν στην κυβέρνηση». Διερωτήθηκε παράλληλα εάν ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι «θαυμαστές του Πινοσέτ είναι κάποιοι που κάνουν ατυχείς και λανθασμένες προσεγγίσεις και δεν είναι εκείνοι οι οποίοι πνίγουν στα δακρυγόνα όσους διαμαρτύρονται γιατί παραδώσατε στους γείτονες το “μακεδονικό” έθνος και τη “μακεδονική” γλώσσα».

«Ο κ. Τσίπρας ήταν σήμερα εκτός τόπου και χρόνου», σχολίασε από την πλευρά της η Ν.Δ., η οποία υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός «αιφνιδιάστηκε πλήρως» από τον καταιγισμό ερωτημάτων που του ετέθησαν όταν άρχισε να απαριθμεί τις τάχα επιτυχίες της κυβέρνησής του και «αντί να απαντήσει επί της ουσίας επετέθη στον πρόεδρο της Ν.Δ., λες και μιλούσε στη ΔΕΘ ή στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ».

«Για μια ακόμη φορά, ο κ. Τσίπρας αποδείχθηκε ότι δεν έχει συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο ρόλος του. Κι όταν αυτό συμβαίνει σε διεθνές ακροατήριο, δεν εκτίθεται μόνον ο ίδιος, αλλά δυστυχώς και η χώρα μας», σχολίασε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Οι αρνητικές επιδόσεις της κυβέρνησης σε πίνακες

Με την ανάρτηση στο twitter πινάκων που καταδεικνύουν την αλήθεια για τους φόρους, την ανάπτυξη και το ασφαλιστικό απάντησε χθες ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης στην αμφισβήτηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο των στοιχείων που καταδεικνύουν τόσο τις αρνητικές επιδόσεις της κυβέρνησης σε αυτούς τους τομείς όσο και τις αλλεπάλληλες περικοπές συντάξεων και αυξήσεις εισφορών που έχουν γίνει επί των ημερών της.

«Δεν απαιτώ ούτε συγγνώμη ούτε επανόρθωση από κυβέρνηση και κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ο καθένας έχει την ταυτότητα και τη διαδρομή του. Εγώ θέλω απλώς να είμαι εντάξει απέναντί σας!», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης και παρουσιάζοντας του σχετικούς πίνακες σχολίασε: «Η Ελλάδα είναι στον πάτο της Ευρώπης όσον αφορά στην ανάπτυξη. Δεν το λέω εγώ. Το λέει η Eurostat. Αυτόν τον πίνακα έδειξα χθες στην EΡT στον κ. Τζανακόπουλο και τον αμφισβήτησε με ειρωνεία! Δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ, η πραγματικότητα είναι εδώ και τον εκδικείται καθημερινά».

«Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στους φόρους στην ευρωζώνη. Στα φορολογικά έσοδα (“Καθημερινή” με στοιχεία Παγκόσμιας Τράπεζας) και στις αυξήσεις φόρων (έκθεση ΟΟΣΑ). Ο κ. Τζανακόπουλος το αρνήθηκε χθες στην ΕΡΤ. Η πραγματικότητα όμως διαψεύδει αυτόν και τον ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος αναφέρθηκε τέλος και στις 21 περικοπές συντάξεων και αυξήσεις εισφορών που έχει κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Στον πίνακα του Γιάννη Βρούτση που έχει δημοσιεύσει η Ν.Δ. υπάρχουν όλοι οι σχετικοί νόμοι και αποφάσεις. Ο κ. Τζανακόπουλος χθες στην ΕΡΤ το αμφισβήτησε και αυτό! Υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών!», ανέφερε.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου