ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΔΕΘ

Σκληρή απάντηση από τη ΝΔ: Ψεύτης και επικίνδυνος ο Τσίπρας

11/09/18 • 08:01 | UPD 11/09/18 • 08:01

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ως «κύκνειο άσμα της προσπάθειας της κυβέρνησης να εξαπατήσει τους πολίτες» αντιμετωπίζει η ΝΔ την εμφάνιση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Ως «κύκνειο άσμα της προσπάθειας της κυβέρνησης να εξαπατήσει τους πολίτες» αντιμετωπίζει η ΝΔ την εμφάνιση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Πεποίθηση των γαλάζιων στελεχών είναι ότι οι όψιμες υποσχέσεις συγκρούονται με την πραγματικότητα της ίδιας της κυβερνητικής πολιτικής που οδήγησε σε παγκόσμια πρωτιά στην αύξηση φόρων, ενώ η δέσμευση για μείωση φορολογίας όχι μόνο χωρίς ταυτόχρονη περικοπή δημόσιων δαπανών, αλλά και με προαναγγελία νέων προσλήψεων, δεν πείθει κανέναν. Αντιθέτως, θυμίζει στην ελληνική κοινωνία το πλήθος των προηγούμενων ανεφάρμοστων υποσχέσεων του Αλέξη Τσίπρα.

«Στην απόγνωσή του που βλέπει το τέλος του να έρχεται, υπόσχεται τώρα να μειώσει τους φόρους που ο ίδιος επέβαλε, αλλά ταυτόχρονα να μεγαλώσει το κράτος με αθρόες προσλήψεις. Είναι προφανές ότι και τα δύο μαζί δεν γίνονται, αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει τον κ. Τσίπρα», σχολίασε η Μαρία Σπυράκη, η οποία τον χαρακτήρισε «όχι μόνο αδιόρθωτα ψεύτη, αλλά και επικίνδυνο».

«Τον προειδοποιούμε. Η χώρα δεν αντέχει άλλους τυχοδιωκτισμούς. Τώρα που η έξοδός του πλησιάζει, ας μη βλάψει άλλο την Ελλάδα», πρόσθεσε η εκπρόσωπος Tύπου της Ν.Δ.

Στην Πειραιώς επισημαίνουν ότι τα μέτρα για την επόμενη τετραετία δεν είναι κοστολογημένα- «άλλο ένα δείγμα της κυβερνητικής ανευθυνότητας», όπως λένε. Επαναλαμβάνουν πως η Ν.Δ. θα εφαρμόσει ως κυβέρνηση το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο με μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που είναι πλήρως κοστολογημένες και ενταγμένες σε συνολικό πλαίσιο που περιλαμβάνει αντίστοιχες μειώσεις δημοσίων δαπανών, αλλά και εφαρμογή τολμηρού μεταρρυθμιστικού προγράμματος με στόχο την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων ύψους 100 δισ. τα επόμενα 4 χρόνια.

Ταυτόχρονα με την αποδόμηση της εικόνας… επιτυχίας στην οικονομία που εμφανίζει ο πρωθυπουργός, η Ν.Δ. προειδοποιεί πως η Ελλάδα σήμερα δεν μπορεί να ξαναβγεί στις αγορές, καθώς το επιτόκιο δανεισμού παραμένει στο 4,5%.
«Οσο τα ομόλογά μας είναι πολύ ψηλά βγαίνει μια εικόνα αναξιοπιστίας που μεσο – μακροπρόθεσμα μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα Αργεντινή. Η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη. Η λέξη κλειδί είναι η εμπιστοσύνη», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης!

Σύμφωνα με τη Ν.Δ., το επιχείρημα ότι το επιτόκιο δανεισμού είναι υψηλό λόγω εξωγενών παραγόντων δεν ευσταθεί, καθώς αντίστοιχες πιέσεις λόγω της κρίσης στην Τουρκία και την Ιταλία δεν έχουν δεχθεί και άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος.

Σε ό,τι αφορά το «μαξιλαράκι» προειδοποιεί πως «αν τυχόν αναγκαστούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να καλύψουμε τρέχουσες ανάγκες της χώρας, τα ήδη πολύ υψηλά επιτόκια θα εκτιναχθούν ακόμη περισσότερο».

Αυστηρή απάντηση δίδεται και στην κυβερνητική προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων σχετικά με το γαλάζιο σχέδιο για το ασφαλιστικό, με αφορμή αναφορά του βουλευτή Κώστα Καραγκούνη στη… Χιλή του Πινοσέτ, παράδειγμα που και η κ. Σπυράκη χαρακτήρισε πάντως «ατυχές». Ο κ. Καραγκούνης διευκρίνισε ότι ουδέποτε μίλησε υπέρ του Πινοσέτ, αλλά υπέρ του κεφαλαιοποιητικού συστήματος που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και τις ΗΠΑ. Χαρακτήρισε εξάλλου «απόλυτη διαστρέβλωση και συκοφαντία» όσα είπε ο πρωθυπουργός και τον κάλεσε «να αναφερθεί στην πραγματικότητα. Ότι δίνει στους συνταξιούχους συντάξεις Μαδούρο».

Στη Ν.Δ. καταγγέλλουν σκόπιμη διαστρέβλωση από την κυβέρνηση και διευκρινίζουν ότι ο ΕΦΚΑ θα εξακολουθήσει να είναι ο φορέας για τον πρώτο πυλώνα που θα είναι υποχρεωτικός, δημόσιος και αναδιανεμητικός. Στον δεύτερο πυλώνα που θα είναι επίσης υποχρεωτικός, οι πολίτες θα αποταμιεύουν σε έναν προσωπικό τους κουμπαρά μέρος των εισφορών τους μπορώντας να επιλέξουν είτε έναν δημόσιο φορέα, είτε ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία. Τέλος, όποιος επιθυμεί, θα μπορεί προαιρετικά να επιλέξει τον τρίτο πυλώνα, και συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση. Δηλαδή κάτι που γίνεται ούτως ή άλλως σήμερα, καθώς όποιος το επιθυμεί μπορεί να έχει επιπλέον ασφάλιση σε ιδιωτικές εταιρείες.

«Εκλογές τώρα για να ακυρώσουν οι πολίτες τη συμφωνία των Πρεσπών»

Το… γάντι στο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ρίχνει η Ν.Δ. σε σχέση με τη συμφωνία των Πρεσπών. «Αντί να ρωτά τι θα κάνει η Ν.Δ. αν κυρώσει ο ίδιος και οι πρόθυμοι εταίροι του τη συμφωνία, ας κάνει το αυτονόητο. Εκλογές εδώ και τώρα για να την ακυρώσουν οι πολίτες στην κάλπη», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Μαρία Σπυράκη, απαντώντας στη συνεχιζόμενη προσπάθεια του Μαξίμου να δημιουργήσει εντυπώσεις σε σχέση με τη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. εάν στο μεταξύ η εν λόγω συμφωνία έχει κυρωθεί από τη σημερινή Βουλή.

«Ο κ. Τσίπρας παριστάνει πως δεν γνωρίζει τις ουσιώδεις διαφορές ανάμεσα σε έναν απλό νόμο και σε μία διεθνή συμφωνία η οποία παράγει δυστυχώς τετελεσμένα από την υπογραφή της που δεν μπορούν να αναστραφούν από την ελληνική Βουλή και στα οποία οδηγηθήκαμε εξαιτίας της δικής του επιλογής να βάλει την υπογραφή του κάτω από την εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών», τονίζουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή την απόπειρα της κυβέρνησης να εξομοιώσει διεθνείς συμφωνίες με νόμους που η Πειραιώς έχει δεσμευθεί ότι θα καταργήσει (π.χ. Κατρούγκαλου, Παρασκευόπουλου κ.λπ.).

Το Μέγαρο Μαξίμου επέμεινε μάλιστα και χθες στον ισχυρισμό ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύεται πως θα ακυρώσει το ασφαλιστικό, αλλά δεν έχει το σθένος να πει πως θα ακυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών και συνεχίζει να κάνει τον τζάμπα μάγκα και να λέει άλλα έξω και άλλα μέσα στη χώρα».

Η Πειραιώς υπενθυμίζει πως η ίδια κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση πριν μπουν οι υπογραφές και επαναλαμβάνει τη δέσμευση πως η Ν.Δ. θα την καταψηφίσει αν τη φέρει προς κύρωση η σημερινή κυβέρνηση, ενώ η ίδια ως κυβέρνηση δεν θα τη φέρει προς κύρωση. Επαναλαμβάνει ωστόσο πως «εάν κυρώσει ο κ. Τσίπρας τη συμφωνία, θα είναι εκ των πραγμάτων πάρα πολύ δύσκολο στην οποιαδήποτε επόμενη κυβέρνηση να την ανατρέψει».

«Οι διεθνείς συμφωνίες, όπως δυστυχώς και τα μνημόνια, δεν σκίζονται με ένα νόμο και ένα άρθρο. Και αυτό οφείλει ο κ. Τσίπρας να το συνειδητοποιήσει πολύ καλά πριν φέρει στη Βουλή την εθνικά επιζήμια συμφωνία που υπέγραψε με τον κ. Ζάεφ», επισημαίνουν γαλάζιες πηγές.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου