Σάλος για προεκλογικές εξαγγελίες και μακάβριες αναγγελίες

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για τα «επιχειρήματα» Τσίπρα στη ΔΕΘ

11/09/18 • 07:44 | UPD 11/09/18 • 07:44

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Σάλο εξακολουθεί να προκαλεί το… επιχείρημα περί συνταξιούχων «που είναι πάνω από 70 ετών και άρα η όποια περικοπή δαπανών θα σβήσει με το πέρασμα του χρόνου», το οποίο χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ υπερασπιζόμενος τη θέση της μη αναγκαιότητας να περικοπούν οι συντάξεις

Σάλο εξακολουθεί να προκαλεί το… επιχείρημα περί συνταξιούχων «που είναι πάνω από 70 ετών και άρα η όποια περικοπή δαπανών θα σβήσει με το πέρασμα του χρόνου», το οποίο χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ υπερασπιζόμενος τη θέση της μη αναγκαιότητας να περικοπούν οι συντάξεις που θα υποστηρίξει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συζήτησης με τους εταίρους, εξηγώντας ότι είναι ένα μέτρο αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό.

Η συγκεκριμένη αναφορά προκάλεσε αμηχανία και γκρίνια ακόμη και σε υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος, ενώ έχει ξεσηκώσει σάλο στους κόλπους της αντιπολίτευσης, με πολύ χαρακτηριστική την αντίδραση της Ν.Δ. στο πλαίσιο της σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη με επίκεντρο το Ασφαλιστικό.

«Τη “λύση” που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το Ασφαλιστικό, την αποκάλυψε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος σχεδόν εξέφρασε την ελπίδα του να μην μακροημερεύσουν για πολύ όσοι Ελληνες είναι άνω των 70 ετών. Και δεν ντρέπεται που δεν έχει ζητήσει ακόμη συγγνώμη από 1,5 εκατομμύριο συμπολίτες μας», σχολίασε σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση, απαντώντας και στις αιτιάσεις της κυβέρνησης περί προώθησης από τη Ν.Δ. «ασφαλιστικού Πινοσέτ».
Το Μέγαρο Μαξίμου είχε υποστηρίξει νωρίτερα ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύεται πως θα ακυρώσει το Ασφαλιστικό για να φέρει το ασφαλιστικό Πινοσέτ» και είχε καταλογίσει στη Ν.Δ. «πανικό» υποστηρίζοντας ότι «εδώ και δύο μέρες αντί να μιλήσει για την ουσία της δέσμης μέτρων που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ για ΕΝΦΙΑ, κοινωνικό κράτος και ελαφρύνσεις, έχει εξαντλήσει τα κοσμητικά επίθετα για τον πρωθυπουργό».

Το κυβερνών κόμμα προσπαθεί να αντιπαρέλθει τόσο την κριτική για την ατυχή επιχειρηματολογία του κ. Τσίπρα όσο και την ευθεία αμφισβήτηση της αξιοπιστίας των συγκεκριμένων εξαγγελιών, επιτιθέμενο αφενός στη… Ν.Δ. και επιχειρώντας αφετέρου να πείσει ότι πίσω από τις αποσπασματικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ υπάρχει και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το μέλλον της χώρας.

Η επικοινωνιακή αυτή προσπάθεια πέφτει ωστόσο στο κενό καθώς ο εξωραϊσμός της πραγματικής κατάστασης στην οικονομία που επιχειρήθηκε από τον πρωθυπουργό δεν πείθει τους πολίτες, αλλά ούτε και τις αγορές, καθώς τα επιτόκια παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Επιπλέον η μέχρι σήμερα συνειδητή κυβερνητική επιλογή της υπερφορολόγησης τροφοδοτεί τη δυσπιστία απέναντι σε εξαγγελίες περί ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης, ενώ δεν έχουν εκλείψει και οι ιδεοληψίες που υφίστανται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν λειτουργήσει αποτρεπτικά για την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμιστικών πολιτικών βάζοντας συστηματικά φρένο και στην όποια προοπτική να προσελκύσει η χώρα έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και να μπει σε τροχιά ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης.

Για πολλούς οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ δεν συνιστούν στην πραγματικότητα τίποτα περισσότερο από ένα προεκλογικό πακέτο που στόχο έχει να περιορίσει την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Δεν περνά μάλιστα απαρατήρητο ότι ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι δεν υφίσταται βεβαιότητα ότι θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019, έστω και αν αυτή είναι η επιδίωξή του. Αυτό το τελευταίο αφορά και τη μοναδική «αλήθεια» που του αναγνωρίζει και η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία χρησιμοποίησε και δήλωση του ίδιου του κ. Τσίπρα, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, για να επισημάνει ότι «το μόνο απ’ όλα όσα λέει που είναι αλήθεια είναι ότι επιθυμεί να εξαντλήσει το χρόνο του στην καρέκλα της εξουσίας».

Στην κριτική που ασκείται στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού απαντούν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης υποστήριξε σε συνέντευξή του ότι στις εξαγγελίες αυτές «δεν υπάρχει ούτε ένα μέτρο που μπορεί να πει κανείς ότι δεν έχει μεγάλη σημασία για την κοινωνία και για συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες που βρέθηκαν σε αδυναμία», καθώς και οτιδήποτε επιπλέον που «να δημιουργεί κάποιο πρόβλημα και να παραπέμπει σε παροχολογία».

Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης υποστήριξε πως «η θετική πορεία της οικονομίας επέτρεψε στην κυβέρνηση να παρουσιάσει πλέον ένα πρόγραμμα το οποίο είναι ισορροπημένο, συνεκτικό, δεν έχει υπερβολές και δεν βάζει σε κίνδυνο αυτά που ως μακροοικονομικά μεγέθη έχουν σταθεροποιηθεί, αλλά έχει και ένα δικαιότερο και πιο κοινωνικό πρόσημο».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σήμερα στο Στρασβούργο όπου θα πραγματοποιήσει ομιλία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το μέλλον της Ευρώπης. Χθες βράδυ συμμετείχε σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, ενώ στη διάρκεια των επαφών του θα έχει τη δυνατότητα να διαπιστώσει και τον αντίκτυπο που είχε στους κόλπους των Ευρωπαίων εταίρων η ομιλία του στη ΔΕΘ, για την οποία ο εκπρόσωπος τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, δεν θέλησε χθες να κάνει κανένα σχόλιο.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου