ΔΕΘ 2018: Τι είπε ο Τσίπρας για την σύσκεψη-παρωδία το βράδυ της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι

09/09/18 • 15:30 | UPD 09/09/18 • 15:32

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για την περιβόητη σύσκεψη που έγινε το βράδυ της εθνικής τραγωδίας τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έκρυψε τους νεκρούς και επεσήμανε ότι ο ίδιος έδωσε εντολή στον κυβερνητικό εκπρόσωπο λίγες ώρες μετά να πει τα κακά μαντάτα στον ελληνικό λαό. 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για την περιβόητη σύσκεψη που έγινε το βράδυ της εθνικής τραγωδίας τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έκρυψε τους νεκρούς και επεσήμανε ότι ο ίδιος έδωσε εντολή στον κυβερνητικό εκπρόσωπο λίγες ώρες μετά να πει τα κακά μαντάτα στον ελληνικό λαό. 

Δεν απάντησε βέβαια γιατί σε εκείνη την σύσκεψη δεν αναφέρθηκε η παραμικρή κουβέντα για την ύπαρξη νεκρών από την στιγμή που όλοι γνώριζαν ότι υπήρχαν θύματα και μάλιστα επιβεβαιωμένα από το ΕΚΑΒ.

Συγκεκριμένα είπε: Δέχθηκα αυτή την έντονη κριτική (για το αν γνώριζε για την ύπαρξη νεκρών στο Μάτι), θεμιτή είναι η κριτική ωστόσο γνωρίζω ότι όταν περάσεις ένα όριο η κριτική παίρνει το χαρακτήρα μιας στρατευμένης προπαγάνδας. Ο κόσμος το αντιλαμβάνεται αυτό.

Πως να τους κρύψεις τους νεκρούς; Αλίμονο αν είχαμε εκείνο το βράδυ της εθνικής τραγωδίας αυτό ως μέλημά μας.

Άλλωστε ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέλαβε την ευθύνη μετά από την σύσκεψη που τόσο επικρίθηκε. Ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στον αριθμό των νεκρών που ως τότε γνωρίζαμε. Η όποια κριτική πρέπει να γίνεται αλλά όταν ξεπερνιούνται τα όρια αυτοί που υφίστανται την κριτική θα πρέπει να χαίρονται γιατί οι πολίτες καταλαβαίνουν αυτό αφορά να βγει πολιτική υπεραξία από κάποιους και όταν πρόκειται για νεκρούς, αυτό κανείς δεν το επικροτεί

Η όποια περαιτέρω προσπάθεια πολιτικής υπεραξίας μέσα από μια εθνική τραγωδία θα είναι κατακριτέα από τον ελληνικό λαό και κανείς δεν θα πρέπει να επιτρέψει να συμβεί αυτό. Γνωρίζετε ότι διεξάγεται έρευνα από την ελληνική δικαιοσύνη, η εισαγγελία διεξάγει έρευνα εξονυχιστική. Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι θα φτάσει σε συμπεράσματα για τα αίτια της τραγωδίας αυτής. Εγώ έσπευσα να καλέσω έναν διακεκριμένο εμπειρογνώμονα για τις υποκείμενες αιτίες της καταστροφής αυτής.

Συνιστώ στην αξιωματική αντιπολίτευση να σταματήσει να παίζει το παιχνίδι της τυμβωρυχίας πάνω σε μια εθνική τραγωδία».

Η αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου

Θυμίζουμε ότι η αποκάλυψη του «Ε.Τ.» για την ανεύρεση σορών από το Λιμεναρχείο της Ραφήνας στις 19.08 προκάλεσε «πανικό» στην κυβέρνηση, που επιχείρησε να «μαζέψει τα ασυμμάζευτα». Ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός δήλωσε ότι η «σχετική αναφορά του Λιμεναρχείου περιγράφει όλα τα συμβάντα που ακολούθησαν εκείνη την ημέρα, καθώς και τα σκάφη που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση, κάτι που σημαίνει ότι όλα αυτά τα σκάφη δεν είχαν φθάσει πριν από τις 19:08 το απόγευμα, όταν και ξεκίνησε η περισυλλογή των πληγέντων».

Μόνο που το ίδιο το έγγραφο τον διαψεύδει καθώς αναγράφει ότι η έναρξη της επιχείρησης έγινε στις 18.50. Ενα 20λεπτο αργότερα αναφέρεται σε ανεύρεση σορών. Στο ίδιο ύφος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος καταδίκασε «τις διαρκείς παραπλανητικές ειδήσεις για την ώρα ανεύρεσης των νεκρών», μόνο που τη γνησιότητα του εγγράφου την επιβεβαίωσε το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος.

Την επόμενη μέρα, μάλιστα, ο «Ε.Τ.» αποκαλύπτει και την επίσημη αναφορά στελέχους της ΕΛ.ΑΣ. ότι ο πρώτος νεκρός εντοπίστηκε ήδη από τις 21.44 και υπήρξε σχετική διαβίβαση για την ανάσυρσή του στο Συντονιστικό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος.