ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΦΚ

Ομολογία Μοσκοβισί: «Ο φόρος στο κρασί ήταν επιλογή της κυβέρνησης»

20/08/16 • 19:28 | UPD 20/11/16 • 23:35

«Ζάλη» στους Ελληνες οινοπαραγωγούς έχει προκαλέσει η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.

Αφενός η έκρηξη της λαθρεμπορίας με τη συνεπαγόμενη μείωση των πωλήσεων των νόμιμων οινοποιείων και αφετέρου η σημαντική αύξηση της τιμής του «φθηνού» κρασιού έχουν διαλύσει την εν λόγω αγορά.

Στο μεταξύ χθες ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πιέρ Μοσκοβισί παραδέχτηκε ότι ο φόρος στο κρασί ήταν επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης.

Απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. σχετικά με το αν η αύξηση του ΕΦΚ στο κρασί αποτελεί μέρος της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε: «Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις δημοσιονομικές προκλήσεις μέσω διάφορων μέτρων που ευνοούν την εξοικονόμηση πόρων. Τα ειδικά μέτρα που θέσπισε η κυβέρνηση, ενώ εξετάζονται ως μέρος των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, εξακολουθούν να υπάγονται στην αρμοδιότητα της κυβέρνησης».

Η απάντηση του κ. Μοσκοβισί δεν προκάλεσε βέβαια καμία έκπληξη στους Ελληνες οινοπαραγωγούς.

Μιλώντας στον «Ε.Τ.», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) κ. Γιώργος Σκούρας υπογραμμίζει ότι πρόκειται για μια λάθος επιλογή που διέλυσε την αγορά του κρασιού και δημιούργησε ένα νέο προϊόν λαθρεμπορίας.

«Το βασικό πρόβλημα από την επιβολή του ΕΦΚ ύψους 0,20 ευρώ το λίτρο το μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιουργήθηκε είναι η λαθρεμπορία. Επιτήδειοι κυριολεκτικά αλωνίζουν στην αγορά διακινώντας εκατομμύρια λίτρα χύμα κρασιού. Ενώ βρισκόμαστε στην αρχή του τρύγου, λαθροοινοποιοί πλησιάζουν τους αγρότες, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι πλέον με βαριά φορολογία και τους προτρέπουν να μη δώσουν την παραγωγή τους στα οινοποιεία, τα οποία θα κόψουν τιμολόγια, αλλά να το πουλήσουν στους ίδιους χωρίς τιμολόγια και παραστατικά με δέλεαρ την πληρωμή τους με μετρητά», καταγγέλλει στον «Ε.Τ.» ο κ. Σκούρας.

Παράλληλα, καταγράφεται διακίνηση τεράστιων ποσοτήτων κρασιού από παράνομα δίκτυα, τα οποία προμηθεύουν σημεία πώλησης και επιχειρήσεις εστίασης χωρίς παραστατικά και όπως είναι φυσικό σε πολύ χαμηλότερες τιμές.

«Η κυβέρνηση επέβαλε τον ΕΦΚ στο προϊόν μας εκτιμώντας ότι θα φέρει έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό, ωστόσο πετυχαίνει το ακριβώς αντίθετο. Η έκρηξη της παράνομης διακίνησης κρασιών οδηγεί το Δημόσιο σε απώλεια εσόδων, καθώς δεν εισπράττεται ούτε ο ΕΦΚ ούτε ο ΦΠΑ, αλλά ούτε και ο ανάλογος φόρος εισοδήματος», προσθέτει ο πρόεδρος του ΣΕΟ. Ο ίδιος σημειώνει ότι τόσο ο Σύνδεσμος που εκπροσωπεί όσο και η ΚΕΟΣΟΕ (Κεντρική Συνεταιριστική Ενωση Αμπελοοινικών Προϊόντων) έχουν απευθύνει έκκληση στις αρμόδιες αρχές να διενεργήσουν ελέγχους ώστε να παταχθεί το φαινόμενο της λαθρεμπορίας, ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμα καμία ενέργεια. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΟ, η μείωση των πωλήσεων στα οινοποιεία αγγίζει μέχρι και το 40%, ενώ το μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται τα φθηνότερα κρασιά, καθώς η επιβάρυνση της τιμής τους είναι πολύ μεγαλύτερη.

«Το φθηνό κρασί που η τιμή του κινείται μεταξύ 70-90 λεπτά το λίτρο, η επιβάρυνση της τάξεως των 0,20 ευρώ σε συνδυασμό με τον ΦΠΑ που είναι 24%, το καθιστά ακριβότερο έως και 40%», επισημαίνει ο κ. Σκούρας. Μεγάλες πιέσεις στους μικρούς παραγωγούς κυρίως των φθηνών κρασιών (ασκοί) αλλά και αύξηση της παραοικονομίας έχει προκαλέσει η επιβολή του ΕΦΚ, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Κυρ-Γιάννη, κ. Στέλιο Μπουτάρη.

«Το μέτρο ευνοεί την ανάπτυξη του λαθρεμπορίου. Για παράδειγμα ένας παραγωγός πουλάει το κρασί του 1 ευρώ το λίτρο και η ταβέρνα το αγοράζει με 1,48 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων του ΕΦΚ και του ΦΠΑ. Πλέον, η ταβέρνα θα αγοράσει από παραγωγό χωρίς παραστατικά το ίδιο κρασί με 1 ευρώ ή ακόμα και 0,80 ευρώ. Σχεδόν στη μισή τιμή», επισημαίνει στον «Ε.Τ.» ο κ. Μπουτάρης.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η εταιρία του δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα, καθώς πουλά ακριβά κρασιά και η επίπτωση στην τιμή είναι πολύ μικρή. Για δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού και «φρένο» στα σχέδια ανάπτυξης των μεγάλων εταιριών κάνει λόγο και ο διευθύνων σύμβουλος του οινοποιείου «Κτήμα Αλφα», κ. Αγγελος Ιατρίδης.

«Οι πωλήσεις οι δικές μας δεν έχουν επηρεαστεί, καθώς την αύξηση της τιμής από την επιβολή του ΕΦΚ την απορροφήσαμε και δεν τη μετακυλήσαμε στους καταναλωτές μας. Ωστόσο, φρενάρει τα σχέδια ανάπτυξής μας, ενώ παράλληλα ευνοεί τους λαθρέμπορους, οι οποίοι ελλείψει ελέγχων δρουν ανενόχλητοι και προμηθεύουν με χύμα κρασί πολλά σημεία πώλησης», δηλώνει στον «Ε.Τ.» ο κ. Ιατρίδης.

Παραγωγή

Σε ό,τι αφορά στην ελληνική οινοπαραγωγή την τελευταία δεκαετία καταγράφει κατακόρυφη πτώση, καθώς από 4,093 εκατ. εκατόλιτρα το 2005 περιορίστηκε στα 3,1 εκατ. εκατόλιτρα το 2010 και στα 2,65 εκατ. εκατόλιτρα το 2015, ενώ το 2016 εκτιμάται ότι θα είναι ελαφρώς μειωμένη.

 

ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ