Σάλος από την επίθεση της «Αυγής» στον Πύρρο

19/08/16 • 18:38 | UPD 20/11/16 • 23:35

Αθλητικός διχασμός ή πολιτική κόντρα; Μετά από τρεις μέρες συνεχόμενης επίθεσης από την «Αυγή» στον τέσσερις φορές Ολυμπιονίκη Πύρρο Δήμα, είναι θολά πλέον τα όρια. Οι εκτιμήσεις και οι απόψεις του αρθρογράφου τόσο για το αθλητικό παρελθόν του Ολυμπιονίκη όσο και για την πολιτική του καριέρα, με βαρύτατες κατηγορίες για πριμ και αργομισθία, έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων τόσο από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή όσο και από τον πολιτικό χώρο.

Στο πρώτο επίμαχο άρθρο, ο δημοσιογράφος της «Αυγής» Δημήτρης Χρήστου αναρωτιέται: «Αλλωστε τι είδους άθλημα είναι αυτό που ένας πρωταθλητής αγωνίζεται μία ή δύο φορές σε τέσσερα χρόνια από Ολυμπιάδα σε Ολυμπιάδα, όπως ο Πύρρος Δήμας;» και συνεχίζει: «Ετσι δεν αγωνίζεσαι για την τιμή της πατρίδος και τη δόξα του αθλητισμού, αλλά για την τιμή της παρτίδος σου, από τα παχυλά πριμ και τα άλλα ευεργετήματα των αργομισθιών». Η απάντηση του Πύρρου Δήμα μέσω εξωδίκου δεν ανέστειλε αλλά τελικά ενέτεινε την επίθεση, με τον αρθογράφο να κατηγορεί τον χρυσό Ολυμπιονίκη ότι δεν πρόσεξε την υστεροφημία του «την οποία πλήξατε, νοικιάζοντας το όνομά σας στο ΠΑΣΟΚ. Και αν αγαπούσατε πολύ το άθλημα που σας ανέδειξε δεν θα προσπαθούσατε να υπερασπιστείτε τα κακώς κείμενα της εποχής Σγουρού, τότε που είχε μετατρέψει την ομοσπονδία σε κάτι σαν κλαδική του ΠΑΣΟΚ».

Η ανάρτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου στο facebook: «Αθλια επίθεση της “Αυγής” στον Πύρρο Δήμα. Ο λαός, οι πολίτες θα τους τελειώσουν, όποτε γίνουν εκλογές. Κι όσο αργούν τόσο θα εξατμίζονται» πυροδότησε και τρίτο άρθρο από την «Αυγή». «Ο Πύρρος ή μάλλον αυτός που τον συμβουλεύει και τον παρέσυρε να γίνει βουλευτής Επικρατείας του καταρρέοντος ΠΑΣΟΚ και μαριονέτα στο Κοινοβούλιο βγήκε επιθετικά όχι για να υπερασπιστεί το άθλημα και τον τρόπο που λειτουργούσε αλλά τον εαυτό του. Θεμιτό μεν, ανεπαρκές δε, όταν μιλάμε για μια θρυλική μορφή του αγωνίσματος. Το εξώδικο που έστειλε στην “Αυγή” ήταν η ευκαιρία για να εκδηλωθεί πολιτική επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. Και απόδειξη η εσπευσμένη παρέμβαση του Ανδρέα Λοβέρδου».

«Ανεύθυνα δημοσιεύματα»

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της δηλώνει την υποστήριξή της στον Πύρρο Δήμα και κάνει λόγο για ανεύθυνα δημοσιεύματα που στερούνται επαφής με την αλήθεια. «Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή εκφράζει σθεναρά, διαχρονικά και απόλυτα τη στήριξή της στους Ελληνες Ολυμπιονίκες όλων των αθλημάτων και ιδιαίτερα στον Πύρρο Δήμα, κάτοχο τριών χρυσών ολυμπιακών μεταλλίων και ενός χάλκινου, αθλητή που τίμησε τη χώρα μας και σήκωσε την ελληνική σημαία σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, πρεσβευτή της Διεθνούς Επιτροπής Καταπολέμησης Ντόπινγκ, καλύτερου αθλητή όλων των εποχών στην άρση βαρών σύμφωνα με τη διεθνή ομοσπονδία του αθλήματος, σε κακόβουλες επιθέσεις που δέχονται μέσα από ανεύθυνα δημοσιεύματα τα οποία στερούνται παντελώς βάσης και επαφής με την αλήθεια όπως επιτάσσει ο δημοσιογραφικός κώδικας».

Ο Γιάννης Σγουρός, μέλος της Επιτροπής, το όνομα του οποίου αναφέρθηκε και σε ένα από τα δημοσιεύματα της εφημερίδας, έκανε λόγο για αθλητικό διχασμό. «Σκοπός της παρέμβασής μου δεν είναι να υπερασπιστώ την αξία και το ελληνικό χρώμα των ολυμπιακών και παγκόσμιων μεταλλίων της άρσης βαρών, αλλά να πω σε εκείνους που προσπαθούν να σπείρουν το σπέρμα ενός πρωτόγνωρου αθλητικού διχασμού ότι είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν, γιατί το “έδαφος” του αθλητισμού είναι γόνιμο μόνο σε ό,τι ενώνει, ενώ αποβάλλει ό,τι διαιρεί». Σε συνέντευξή του μάλιστα σε αθλητικό ραδιόφωνο εκτίμησε ότι η επίθεση που δέχτηκε ο Πύρρος Δήμας είχε να κάνει με επιλογές εκτός της καριέρας του στον αθλητισμό.

Στήριξη

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος αναρωτήθηκε στο λογαριασμό του στο twitter: «Μα τον Πύρρο Δήμα; Τέτοιος φανατισμός; Τέτοια τύφλωση; Τέτοιος κατήφορος; Μόνο θλίψη και λύπηση», ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιάννης Βρούτσης σημείωσε: «Χτυπούν και λοιδορούν τα σύμβολά μας, αυτούς που σήκωσαν ψηλά την Ελλάδα. Πύρρο, δυνατά, είμαστε περήφανοι και όλοι μαζί σου».

Θέση υπέρ του Πύρρου Δήμα πήρε και ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, ο οποίος υπενθύμισε: «Τον Πύρρο μόνο βολεψάκια δεν μπορείς να τον πεις. Παραιτήθηκε διά βίου από τον Στρατό για να μπει στο ψηφοδέλτιο. Εφυγε για ΗΠΑ για δουλειά ως τεχνικός σύμβουλος αντί να βρει εδώ κάτι εύκολο που θα μπορούσε».
Παράλληλα, στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο Γιώργος Μανιάτης, η Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο Πάρις Κoυκουλόπουλος υποστήριξαν τον Ολυμπιονίκη, όπως και πολλοί πολίτες μέσω των social media.

EΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου