Σπυράκη στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής: Ο Τσίπρας είναι ο πρωθυπουργός των φόρων και της ανασφάλειας

02/09/18 • 17:32 | UPD 02/09/18 • 18:04

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

«Κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού είναι η προτεραιότητά μας και θα γίνει πράξη αμέσως μετά τις εκλογές», τονίζει η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Μαρία Σπυράκη, στη συνέντευξή της στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

«Κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού είναι η προτεραιότητά μας και θα γίνει πράξη αμέσως μετά τις εκλογές», τονίζει η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Μαρία Σπυράκη, στη συνέντευξή της στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Επισημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας είναι «ο πρωθυπουργός των φόρων και της ανασφάλειας». Ξεκαθαρίζει εξάλλου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν θα κρατά καλάθι στη ΔΕΘ, αλλά κοστολογημένο πρόγραμμα που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη».

Ποιο το σχόλιό σας για όσα είπε ο πρωθυπουργός στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου;

Οσα ο κ. Τσίπρας εξαγγέλλει δεν έχουν καμία σημασία. Είναι o πρωθυπουργός των φόρων και της ανασφάλειας που απέρχεται και που το δείγμα γραφής που έχει δώσει ως τώρα είναι δείγμα αναποτελεσματικότητας, μισαλλοδοξίας και λαθών που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.

Πώς σχολιάζετε αυτή την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζει την κοινωνική πολιτική ως προνομιακό πεδίο για τον ίδιο;

Το κοινωνικό κράτος του κ. Τσίπρα έχει αφήσει 35.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών. Εμείς προτείνουμε θέσπιση voucher που θα δίνει δυνατότητα στο 98% των οικογενειών να μπορεί να στείλει το παιδί του σε δημόσιο ή ιδιωτικό σταθμό αφού το κράτος θα καλύπτει 180 ευρώ κάθε μήνα, επί δέκα μήνες. Ετσι, υπάρχει δυνατότητα επιλογής δημόσιου ή ιδιωτικού παιδικού σταθμού αφού τα δίδακτρα ή ένα μέρος αυτών, εάν οι γονείς επιλέξουν πιο ακριβό σχολείο, θα καλύπτονται μέσω του voucher. Κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού είναι η προτεραιότητά μας και θα γίνει πράξη αμέσως μετά τις εκλογές.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη σημερινή Ν.Δ. «υβρίδιο Ακροδεξιάς και νεοφιλελευθερισμού». Τι απαντάτε;

Προφανώς ο κ. πρωθυπουργός δεν κοίταξε τον καθρέφτη του για να δει ότι είναι αγκαζέ με τον κ. Καμμένο και ότι έτσι θα πάνε μέχρι τέλους. Ακόμη και όταν χωρίσουν με αφορμή τη συμφωνία για το Σκοπιανό, ο κόσμος δεν θα παρακολουθήσει αυτή την παράσταση. Γιατί ξέρει ότι το χέρι του κ. Τσίπρα για να υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών, που παράγει αποτελέσματα, το κράτησε ο κ. Καμμένος. Οποια παράσταση και να δίνει εντός και εκτός Ελλάδος ο υπουργός Αμυνας του κ. Τσίπρα, όσο και αν βγαίνει στο εξωτερικό και λέει ότι δεν συμφωνεί με την επιλογή της κυβέρνησής του. Ο κ. Καμμένος είχε την ευκαιρία να πει ναι στην πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ, είπε όμως όχι και κράτησε το χέρι του κ. Τσίπρα να υπογράψει με τον κ. Ζάεφ τη συμφωνία για τα Σκόπια.

Δέχεστε κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά. Ποια η θέση της Ν.Δ. για την αύξηση του κατώτατου μισθού;

Θα σας επαναλάβω τη σχετική δήλωση του Κ. Μητσοτάκη στον ΣΕΒ: «Εφόσον υπάρχει συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων και εφόσον η κατάσταση αυτή εξυπηρετεί και τους δύο, η λελογισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να γίνει». Το νόμο που πάει να νομοθετήσει σήμερα η κυβέρνηση τον έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

Εκτιμάτε πως οι επιλογές του πρωθυπουργού στον ανασχηματισμό σηματοδοτούν και διάθεση αλλαγών στον τομέα της ασφάλειας;

Η κυβέρνηση αυτή έχει δείξει ότι είναι αντίθετο στην ιδεολογία της να επιτρέψει στην ΕΛ.ΑΣ. να κάνει τη δουλειά της. Αντί λοιπόν να δούμε την κυβέρνηση να εγγυάται την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών, είδαμε την τοποθέτηση του κ. Καλογήρου στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης. Ο κ. Καλογήρου έχει εκπροσωπήσει και έχει υπερασπιστεί και εκτός δικαστικών αιθουσών καταδικασμένους για τρομοκρατία. Εχουμε πολύ σοβαρές αμφιβολίες για το αν μπορεί ο κ. Καλογήρου από τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης να προσφέρει αίσθημα ασφάλειας στους Ελληνες πολίτες.

Ηταν η 21η Αυγούστου ιστορική ημέρα για την Ελλάδα; Επανέρχεται η κανονικότητα στη χώρα;

Η κανονικότητα στη χώρα θα επιστρέψει όταν οι Ελληνες πολίτες νιώσουν ασφαλείς στις πόλεις όπου ζουν. Οταν οι νέοι νιώσουν ότι έχουν δυνατότητες επαγγελματικής εξέλιξης στην πατρίδα τους με κανονικούς μισθούς και ενδιαφέρουσες δουλειές. Οταν οι επιχειρηματίες αισθανθούν ότι δεν δουλεύουν για το κράτος αλλά για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Οταν οι συνταξιούχοι λαμβάνουν αξιοπρεπείς αποδοχές.

Τι θα κάνετε στις επόμενες εκλογές; Θα είστε ξανά υποψήφια ευρωβουλευτής ή θα πολιτευθείτε στην Ελλάδα;

Οπως ξέρετε, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει πει ότι οι εν ενεργεία βουλευτές και ευρωβουλευτές είμαστε οι μόνοι που είμαστε αυτοδίκαια υποψήφιοι. Από κει και πέρα, επιχειρώ να κάνω τη δουλειά μου στην Ευρωβουλή και όλο τον υπόλοιπο χρόνο τον διαθέτω για τα κομματικά μου καθήκοντα. Ο κ. Μητσοτάκης είναι εκείνος που θα αποφασίσει.

 Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν θα πάει με κανένα «καλάθι» στη ΔΕΘ. Τι να περιμένουν από αυτόν οι πολίτες;

Ο κ. Μητσοτάκης δεν κρατά καλάθι για τη ΔΕΘ. Αντιθέτως, έχει ένα κοστολογημένο πρόγραμμα που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη για να ξεκολλήσει από το ισχνό 2%. Δεν πρόκειται να μιμηθεί τον κ. Τσίπρα, που μέσα σε τρία χρόνια αύξησε κατά 23.000 τους συμβασιούχους στο Δημόσιο επιβαρύνοντας τους φορολογούμενους και δημιουργώντας ψεύτικες ελπίδες σε νέους ανθρώπους. Η Ν.Δ. θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον σταθερό, ελκυστικό για απευθείας ξένες επενδύσεις, δυναμικό για τις ελληνικές ιδιωτικές εταιρίες και προνομιακό για νέες τεχνολογίες, τουρισμό, ενέργεια και μεταφορές.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής