ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ

Τελετές παράδοσης-παραλαβής: Τί είπαν παλιοί και νέοι Υπουργοί

29/08/18 • 16:54 | UPD 29/08/18 • 17:16

Newsroom eleftherostypos.gr

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ορκωμοσίας των νέων μελών της κυβέρνησης ξεκίνησαν οι τελετές παράδοσης-παραλαβής στα υπουργεία που αλλάζουν πρόσωπα. 

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ορκωμοσίας των νέων μελών της κυβέρνησης ξεκίνησαν οι τελετές παράδοσης-παραλαβής στα υπουργεία που αλλάζουν πρόσωπα.

Η πρώτη τελετή πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε βαρύ κλίμα εξαιτίας του θανάτου του πιλότου Νικόλαου Βασιλείου.

Νέος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Ρήγας και υφυπουργός η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά. Ο Πάνος Καμμένος ευχαρίστησε τον Φώτη Κουβέλη για την εξαιρετική συνεργασία που είχαν ενώ από την πλευρά του ο κ. Κουβέλης καλωσόρισε τον κ. Ρήγα και την κ. Κόλλια Τσαρουχά.

Ο Φώτης Κουβέλης αποχώρησε από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας και πλέον θα μετακινηθεί στο υπουργείο Ναυτιλίας για να αναλάβει τη θέση του Υπουργού.

Στο υπουργείο Οικονομίας ο Αλέξης Χαρίτσης που πλέον θα αναλάβει υπουργός Εσωτερικών παρέδωσε στον Γιάννη Δραγασάκη. «Η προσπάθεια που έγινε για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ ήταν πάρα πολύ σημαντική για να σταθεί στα πόδια του το οικονομικό σύστημα. Η προσπάθεια έχει στεφθεί με επιτυχία και αυτό διατυπώνεται ευρέως στο εσωτερικό της χώρας και από τις ευρωπαϊκές αρχές. Η ελληνική οικονομία είχε και έχει ανάγκη από χρηματοδοτήσεις», επεσήμανε ο κ. Χαρίτσης.

Η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Ναυτιλίας θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Πέμπτης.

Την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη και η επίσημη πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

O Κοντονής δεν είχε όρεξη για απολογισμούς – Τελετή με αμοιβαίες φιλοφρονήσεις

Σε κλίμα αμοιβαίων φιλοφρονήσεων πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου των γενικών γραμματέων, υπηρεσιακών παραγόντων ενώ παρούσα ήταν και η επικεφαλής του νομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, επίτιμη πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.

Ο απερχόμενος και ο νέος υπουργός, με αμοιβαίες φιλοφρονήσεις, στις σύντομες τοποθετήσεις τους, αναφέρθηκαν αφενός ο κ. Κοντονής στα δύο χρόνια της θητείας του στο υπουργείο Δικαιοσύνης και ο κ. Καλογήρου στις προτεραιότητες του στη νέα του θέση. Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου ο οποίος έθεσε τις άμεσες προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου, τονίζοντας ότι μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η βελτίωση της καθημερινότητας δικηγόρων, δικαστών και άλλων παραγόντων της δικαιοσύνης, η στήριξη του μεγάλου έργου της συνταγματικής αναθεώρησης και βεβαίως η επιτάχυνση της δικαιοσύνης και η βελτίωση της απόδοσή της. Ο 43χρονος δικηγόρος, και μέχρι χθες γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, διαδέχτηκε τον Σταύρο Κοντονή και στην τελετή παραλαβής έδωσε με τρία σημεία το αρχικό περίγραμμα των προθέσεων του. «Η δικαιοσύνη και η πολιτική εξουσία πρέπει να είναι στην ίδια πλευρά της μάχης απέναντι στους εχθρούς του δημοσίου συμφέροντος», τόνισε.

Παράλληλα, ο κ. Καλογήρου επισήμανε πως στις προτεραιότητες του βρίσκονται η αποτελεσματική απόδοση δικαιοσύνης για τους πολλούς, η ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής, εντός του υφισταμένου πλαισίου και οφείλουμε να βελτιώσουμε τη δουλειά των δικαστών, των δικαστικών υπαλλήλων, των δικηγόρων, συμβολαιογράφων.

Από την πλευρά του, ο κ. Κοντονής επισήμανε «Συνηθίζεται ο υπουργός που αποχωρεί να εκθέτει το έργο του. Θα πρωτοτυπήσω και δεν θα αναφερθώ σε τίποτα από αυτά που έγιναν τα δύο σχεδόν χρόνια της θητείας μου στο υπουργείο» ανέφερε ο κ. Κοντονής και στη συνέχεια ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη του αλλά τους συνεργάτες του στο υπουργείο.

«Η Κυβέρνηση δίνει μάχη απέναντι σε ένα σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς που δηλητηριάζει τη κοινωνία που οδήγησε τη χώρα στο σημείο της χρεοκοπίας και την οικονομία στα βράχια. Είναι καθήκον όλων μας, σε αυτή την προσπάθεια να συμμετέχουμε συνεχώς είτε από θέση ευθύνης είτε ως απλοί στρατιώτες για να μην επανέλθει αυτό το διεφθαρμένο καθεστώς μέσα από τη νέα Δεξιά που οικοδομείται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε συνεργασία με τα ακροδεξιά στελέχη που ενδημούν πλέον στη Νέα Δημοκρατία. Καθήκον όλων μας είναι να δώσουμε αυτόν τον αγώνα, αυτή τη μάχη για να μη γυρίσει η Ελλάδα πίσω», κατέληξε στη τοποθέτηση του ο κ. Κοντονής.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, τόνισε : «Αποχαιρετώ τον Σταύρο Κοντονή και τον ευχαριστώ για τη συνεργασία. Καλωσορίζω τον Μιχάλη Καλογήρου και του εύχομαι καλή επιτυχία. Εκτός από την αμέριστη συμπαράσταση όλων μας, έχει την πολύτιμη αρωγή της ευφυίας, της μετριοπάθειάς του και της βαθιάς γνώσης των ευαίσθητων θεμάτων της δικαιοσύνης. Όσο για μένα θα παραμείνω ρομαντικός, σφοδρός πολέμιος κάθε λογικής που οδηγεί σε συστημικές παγίδες».