που στοχεύει ο πρωθυπουργός

Ανάλυση: Τι σημαίνει ο τελευταίος ανασχηματισμός του Τσίπρα

28/08/18 • 21:23 | UPD 28/08/18 • 21:23

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο Αλέξη Τσίπρας στον δεύτερο ανασχηματισμό που έκανε μέσα στο 2018 που είναι και ο τελευταίος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πριν την πραγματική αλλαγή που θα γίνει με τις εκλογές επέλεξε να μην αλλάξει σχεδόν τίποτα στα υπουργεία-κλειδιά,

Ο Αλέξη Τσίπρας στον δεύτερο ανασχηματισμό που έκανε μέσα στο 2018 που είναι και ο τελευταίος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πριν την πραγματική αλλαγή που θα γίνει με τις εκλογές επέλεξε να μην αλλάξει σχεδόν τίποτα στα υπουργεία-κλειδιά. 

Να δώσει τόπο στην γενιά του χρησιμοποιώντας στελέχη με τα οποία έχει στενή συνεργασία αλλά και να κάνει το άνοιγμα προς τα δεξιά με την Παπακώστα διατηρώντας παράλληλα την πασοκική φυσιογνωμία με τις επιλογές Ξενογιαννακοπούλου και Μπόλαρη.

Αν εξαιρέσουμε το υπουργείο Εσωτερικών από το οποίο έφυγε ο Σκουρλέτης για να αναλάβει θέση στο κόμμα οι υπόλοιποι βασικοί υπουργοί έμειναν αμετακίνητοι.

Τσακαλώτος, Δραγασάκης, Καμμένος, Κοτζιάς, Παππάς, Σταθάκης, Σπίρτζης, Αχτσιόγλου, Γαβρόγλου, Ξανθός, Κουντουρά, Βίτσας, Φλαμπουράρης, διατήρησαν τα χαρτοφυλάκιά τους κάτι που σημαίνει ότι εφεδρείες για αυτούς δεν υπάρχουν.

Κοντονής, Κουρουμπλής, Αποστόλου, Κονιόρδου κατέβηκαν από το καράβι και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την διάθεση που θα έχει τις επόμενες ημέρες ο πρώτος για τον οποίο λέγεται ότι του προτάθηκε θέση στο κόμμα αλλά την αρνήθηκε.

Ο Αλέξης Χαρίτσης στο υπουργείο Εσωτερικών, ο Μιχάλη Καλογήρου στο Δικαιοσύνης κι η Κατερίνα Νοτοπούλου στο Μακεδονίας-Θράκης είναι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού και η επιλογή τους ήταν αναμενόμενη.

Η επιλογή της Κατερίνας Παπακώστα για πολλούς δεν ήταν έκπληξη καθώς τόνιζαν ότι ήρθε ο καιρός για τον Τσίπρα να κάνει άνοιγμα στην καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ και δεν θα λογάριαζε ότι στο παρελθόν είχε συγκρουστεί μαζί της πολλές φορές.

Σε ότι έχει να κάνει με τοπ άνοιγμα στην κεντροαριστερά η  Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αλλά και η Μυρσίνη Ζορμπά και ο Μάρκος Μπόλαρης για τον πρωθυπουργό την εξυπηρετούν.

Συνολικά η νέα κυβέρνηση περιλαμβάνει 51 υπουργούς, αναπληρωτές και υφυπουργούς,  και 13 γυναίκες σε έναν μάλλον άνευρο ανασχηματισμό που περισσότερο έχει στόχευση τις εκλογές παρά την διακυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης: Ανασχηματισμός: Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση με 13 νέα πρόσωπα 

Διαβάστε επίσης:Ανασχηματισμός: Τα βιογραφικά των νέων προσώπων στην κυβέρνηση