«ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ "ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ"»

Μητσοτάκης: Δεν θα ακολουθήσω τον κ. Τσίπρα στην πόλωση και την παροχολογία

27/08/18 • 08:54 | UPD 27/08/18 • 10:48

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Στις προτάσεις της Ν.Δ. για τη «δημιουργική επανεκκίνηση» που χρειάζεται σήμερα η χώρα θα συνεχίσει να επικεντρώνεται η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία εντατικοποιεί την προετοιμασία της για την παρουσία που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Στις προτάσεις της Ν.Δ. για τη «δημιουργική επανεκκίνηση» που χρειάζεται σήμερα η χώρα θα συνεχίσει να επικεντρώνεται η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία εντατικοποιεί την προετοιμασία της για την παρουσία που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Παράλληλα η ΝΔ προειδοποιεί, με αφορμή το κλίμα που καλλιεργείται από κυβερνητικής πλευράς, για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η παροχολογία. Η Πειραιώς κάνει λόγο, εξάλλου, εν όψει ανασχηματισμού, για «απολύτως απαξιωμένη κυβέρνηση», ενώ προσπερνά τις ξεπερασμένες διαχωριστικές γραμμές και τη διχαστική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ και προβάλλει την ανάγκη να πορευθεί η χώρα ενωμένη για «να μπορέσει να αξιοποιήσει τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, να προσελκύσει επενδύσεις, να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης και να προσφέρει στους Ελληνες πολίτες ασφάλεια και αλληλεγγύη».

Οπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, αυτό μπορεί να γίνει μέσω ενός προγράμματος το οποίο «στηρίζεται στην εφαρμογή ενός σαρωτικού κύματος μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσει την οικονομία ανταγωνιστική και το κράτος λειτουργικό, παρέχοντας ασφάλεια σε όλους και αλληλεγγύη στους πιο αδύναμους».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποσαφήνισε και μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στα «Νέα» πως η Ν.Δ. δεν είναι διατεθειμένη να μπει σε συζήτηση περί «μετώπων», καθώς θεωρεί πως είναι αναχρονιστική και δεν εξυπηρετεί παρά μόνο την απεγνωσμένη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να συσπειρώσει το ακροατήριο που του έχει απομείνει στη βάση ενός αντιδεξιού μετώπου. «Ο διαχωρισμός Αριστεράς – Δεξιάς, με τους όρους του παρελθόντος, είναι παντελώς ξεπερασμένος και τα πραγματικά σημερινά διλήμματα της χώρας είναι υπευθυνότητα ή λαϊκισμός, αξιοκρατία ή κομματισμός, αποτελεσματικότητα ή ανικανότητα», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος προέτρεψε και τα γαλάζια στελέχη «να αποφεύγουν αυτούς τους αναχρονιστικούς και ανούσιους καυγάδες».

Στον απόηχο της προσπάθειας των κυβερνώντων να επαναφέρουν διχαστικά διλήμματα, στην Πειραιώς ξεκαθαρίζουν πως η Ν.Δ. διεκδικεί τη διακυβέρνηση «όχι για να διχάσει, αλλά για να ενώσει τους Ελληνες» και σημειώνουν ότι «είναι αποφασισμένη να κριθεί από τη συνέπεια των σημερινών της λόγων και των μελλοντικών της πράξεων». Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «ο κ. Τσίπρας βλέπει την ακραία πόλωση ως το τελευταίο του σωσίβιο, αλλά ούτε η πόλωση θα αποτρέψει την οριστική ήττα του».

Η αξιωματική αντιπολίτευση αποκρούει παράλληλα την προσπάθεια της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει εντυπώσεις σχετικά με τις θέσεις της Ν.Δ. στα εργασιακά, υπενθυμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ., πολύ πριν τις κυβερνητικές εξαγγελίες, στην ομιλία που είχε απευθύνει στον ΣΕΒ, είχε πει ότι «μπορούμε και πρέπει να ανοίξουμε τη συζήτηση για τη λελογισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού», σημειώνοντας παράλληλα ότι τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχουν οι κοινωνικοί εταίροι και ότι «μπορεί να επιτευχθεί μία win-win συμφωνία μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών».

Παραμένει ωστόσο σαφές για τη Ν.Δ. πως «τα εισοδήματα των εργαζομένων αυξάνονται πρωτίστως όταν η οικονομία πηγαίνει καλά» και όπως τονίζουν γαλάζια στελέχη, «για να βελτιωθεί η θέση των εργαζομένων και να ενισχυθούν ουσιαστικά οι αποδοχές τους θα πρέπει να διαμορφωθούν εκείνες οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την προσέλκυση νέων επενδύσεων και θα οδηγήσουν στη δημιουργία χιλιάδων νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας». Αυτά δηλαδή τα οποία βρίσκονται στον πυρήνα του σχεδίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο αναμένεται να εξειδικεύσει ακόμη περισσότερο στη ΔΕΘ, με επίκεντρο τη μείωση της φορολογίας και των εισφορών και την επόμενη ημέρα για το ασφαλιστικό μετά την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πάντως, μέσω και της συνέντευξης στα «Νέα», ότι ο ίδιος δεν θα πάει «με κανένα καλάθι στη ΔΕΘ», προειδοποιώντας μάλιστα ότι «το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι μια πλειοδοσία παροχολογίας».

«Και επειδή πολύ φοβάμαι ότι (ο κ. Τσίπρας) θα το πράξει, σας λέω από τώρα ότι δεν πρόκειται να τον ακολουθήσω σε αυτό το άθλιο παιχνίδι λαϊκισμού», υπογράμμισε και προειδοποίησε, μεταξύ άλλων ότι «όσα λέγονται στη χώρα μας παρακολουθούνται πλέον και από τις αγορές, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν μια τεράστια καχυποψία οποιαδήποτε δήλωση εκπέμψει το μήνυμα ότι επανερχόμαστε στις παλιές κακές συνήθειες που μας οδήγησαν στην κρίση».

«Αν, με μια ανεύθυνη παροχολογία εκτινάξει περαιτέρω το κόστος δανεισμού, θα έχει διαπράξει άλλη μια εγκληματική ενέργεια εις βάρος της χώρας μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σαφές είναι, τέλος, το μήνυμα που στέλνει η αξιωματική αντιπολίτευση εν όψει των κυβερνητικών αλλαγών που αναμένονται τις επόμενες ημέρες. «Δεν έχει καμία σημασία ποιος κάθεται στις καρέκλες ενός Υπουργικού Συμβουλίου μιας απολύτως απαξιωμένης κυβέρνησης», σημειώνουν γαλάζιες πηγές και προσθέτουν: «Οι πολίτες ξέρουν ότι αυτή η κυβέρνηση αδυνατεί να διαχειριστεί όλα τα κρίσιμα ζητήματα, από το Σκοπιανό μέχρι την οικονομία και από την ασφάλεια μέχρι τις επενδύσεις και τις νέες θέσεις εργασίας».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου