ΔΙΑΡΡΕΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ...

Η κυβέρνηση «τζογάρει» με τις συντάξεις και την παροχολογία

24/08/18 • 08:31 | UPD 24/08/18 • 08:34

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

Σε ζήτημα «ζωής ή θανάτου» αναδεικνύει η κυβέρνηση τη μη εφαρμογή της μείωσης των συντάξεων από 1ης.1.2019, την οποία κάνει σημαία της μεταμνημονιακής περιόδου, παρουσιάζοντάς την ως ειλημμένη απόφαση και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών και ας φέρει την υπογραφή της από τον Μάιο του 2017.

Σε ζήτημα «ζωής ή θανάτου» αναδεικνύει η κυβέρνηση τη μη εφαρμογή της μείωσης των συντάξεων από 1ης.1.2019, την οποία κάνει σημαία της μεταμνημονιακής περιόδου, παρουσιάζοντάς την ως ειλημμένη απόφαση και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών και ας φέρει την υπογραφή της από τον Μάιο του 2017.

«Ο,τι μέτρο ήταν να παρθεί, πάρθηκε. Ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% έχει επιτευχθεί και συνεπώς αντικειμενικά δεν είναι αναγκαίο μέτρο», είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στην ΕΡΤ.

«Είναι κοινή η αίσθηση στην Ελλάδα και το εξωτερικό ότι η μείωση που προβλέπεται από 1ης/1/2019 δεν πρέπει να γίνει διότι υπάρχει ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος», δήλωσε και ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Αμφότεροι υποβαθμίζουν και αποκρύπτουν το γεγονός ότι η μείωση των συντάξεων από 1ης.1.2019 έχει για τους δανειστές όχι δημοσιονομικό αλλά διαρθρωτικό χαρακτήρα και έτσι είχε συμπεριληφθεί στη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών.

Ηρθε όμως η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, για να πει δημοσίως πως ούτε διαρθρωτικά, πλέον, το μέτρο είναι αναγκαίο, αλλά και να ξεκαθαρίσει ότι υπάρχει πολιτική στήριξη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την πρόθεση της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει τη μείωση των συντάξεων από 1ης.1.2019: «Το μέτρο της απομείωσης της προσωπικής διαφοράς δεν είναι αναγκαίο, ούτε δημοσιονομικά ούτε διαρθρωτικά. Θεωρώ ότι έχει διαμορφωθεί η πολιτική στήριξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να αποφύγουμε τις περαιτέρω επιβαρύνσεις των συνταξιούχων», δηλώνει η κ. Αχτσιόγλου στις δημόσιες τοποθετήσεις της τις τελευταίες ημέρες.

Η κυβέρνηση παράλληλα επιμένει ότι όταν μιλά για μη εφαρμογή της μείωσης των συντάξεων δεν εννοεί αναβολή, ώστε να μην κατηγορηθεί ότι απλώς παλεύει για να επιβαρύνει την ατζέντα της επόμενης κυβέρνησης, αλλά για οριστική κατάργηση του μέτρου.

Μπέρδεψε λίγο τα πράγματα χθες ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ., κ. Παπαχριστόπουλος, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο «να διευθετηθεί με έναν άλλο τρόπο αν η νομική φόρμουλα το επιβάλλει, επειδή η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί», υποστηρίζοντας μάλιστα ότι οι συνταξιούχοι δεν θα δουν μειώσεις ούτε τον Σεπτέμβριο ούτε σε έξι, επτά μήνες από τώρα (σ.σ.: εννοώντας τον Ιανουάριο του 2019) «διότι αυτό θα ήταν εμπαιγμός», αλλά εκτιμάται ότι δεν είναι επαρκώς ενήμερος για την κυβερνητική γραμμή στο θέμα.

Είναι ενδεικτικό πως σε ραδιοφωνική εκπομπή αναφέρθηκε ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είναι σκεπτικός για τη μη εφαρμογή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων, επειδή φοβάται μην πάρουν οι αγορές σήμα ξηλώματος των μεταρρυθμίσεων και των συμφωνηθέντων. Στενός συνεργάτης του κ. Τσακαλώτου ενημέρωσε με γραπτό μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο ραδιοφωνικό παραγωγό για να τον ενημερώσει ότι ο κ. Τσακαλώτος είναι υπέρ της αναβολής του μέτρου της μείωσης των συντάξεων.

Σε πολιτικό επίπεδο, η θέση της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά δύσκολη. Χωρίς πολιτικό κεφάλαιο πλέον και με την πλάτη στον τοίχο, τόσο το Μαξίμου όσο και το οικονομικό επιτελείο δέχονται μεγάλη πίεση από το κόμμα και τους βουλευτές, που υποστηρίζουν ότι πολιτικά, η κυβέρνηση δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος μίας νέας μείωσης συντάξεων.

Το θέμα έχει λάβει εμβληματικό χαρακτήρα και είναι πρώτο σε έναν κατάλογο εξαγγελιών του πρωθυπουργού, στον οποίο ακόμα περιλαμβάνονται η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, μείωση φόρων και εισφορών, επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων και επέκταση συλλογικών συμβάσεων, αύξηση κατώτατου αλλά και υποκατώτατου μισθού, έκτακτο κοινωνικό μέρισμα τα Χριστούγεννα, για τρίτη χρονιά και νέες προσλήψεις στο Δημόσιο, όπως προανήγγειλε προχθές η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ολγα Γεροβασίλη.

Υπουργοί, ο ένας μετά τον άλλον, υποστηρίζουν ότι η μείωση των συντάξεων θα αναβληθεί σε συμφωνία με τους δανειστές και χωρίς να υπάρξει αιφνιδιασμός, ενώ για τις αλλαγές που προαναγγέλλουν στο χώρο εργασίας, όπως η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, υποστηρίζουν ότι «ήδη γράφονται στα σχέδια νόμου».

Ειδικά όμως για το θέμα των συντάξεων αφήνουν να εννοηθεί όχι μόνο ότι είναι διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη, αλλά ότι έχει υπάρξει και πολιτική συμφωνία, με τους δανειστές, κάτι που μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται από τις Βρυξέλλες.

Προσχέδιο προϋπολογισμού: Φοβούνται τις αγορές

Το πρώτο τεστ για την αναβολή της μείωσης των συντάξεων εκτιμάται ότι θα είναι το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί την 1η Οκτωβρίου.

Στην ερώτηση αν η μη περικοπή των συντάξεων θα περιλαμβάνεται στο προσχέδιο, κυβερνητικές πηγές απαντούν ότι ακόμα και αν δεν περιλαμβάνεται και στο προσχέδιο αναφέρεται ότι η μείωση των συντάξεων που η κυβέρνηση έχει ψηφίσει από τον Μάιο του 2017 από 1ης.1. 2019 δεν θα ισχύσει.

Υποσστηρίζουν ότι αυτό θα γίνει για να μη δοθεί τώρα λάθος σήμα προς τους δανειστές και τις αγορές, αλλά η μη εφαρμογή της μείωσης των συντάξεων θα συμφωνηθεί με τους δανειστές, μόλις τα αποτελέσματα του Προϋπολογισμού και του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% επιβεβαιωθούν, οπότε και θα ανακοινωθεί.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου