«Ο Τσίπρας διαχειρίζεται τώρα το τέλος του»

Η ΝΔ αποδομεί τον ανασχηματισμό και αναδεικνύει το διχαστικό μήνυμα της Ιθάκης

23/08/18 • 08:41 | UPD 23/08/18 • 08:41

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Με την ξεκάθαρη θέση ότι «το μόνο χρήσιμο που μπορεί πλέον να κάνει ο κ. Τσίπρας για τη χώρα είναι να προσφύγει άμεσα σε εκλογές», η ΝΔ αποδομεί εκ των προτέρων και τις επόμενες κινήσεις που σχεδιάζει ο πρωθυπουργός.

Με την ξεκάθαρη θέση ότι «το μόνο χρήσιμο που μπορεί πλέον να κάνει ο κ. Τσίπρας για τη χώρα είναι να προσφύγει άμεσα σε εκλογές», η ΝΔ αποδομεί εκ των προτέρων και τις επόμενες κινήσεις που σχεδιάζει ο πρωθυπουργός.

Από την μία με τη διενέργεια ανασχηματισμού και από την άλλη με το κλίμα παροχολογίας που ήδη καλλιεργείται από κυβερνητικά στελέχη εν όψει της επίσκεψής του στη ΔΕΘ.

«Τώρα που βρίσκονται σε αποδρομή και οι καρέκλες τους τρίζουν, δεν έχουν καμία δυσκολία να πουν ακόμη μεγαλύτερα ψέματα», επισημαίνουν στη Ν.Δ., ενώ χαρακτηριστικό ήταν και το σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, Νίκου Δένδια: «Το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο που ενδιαφέρει τον κ. Τσίπρα. Θα κάνει ό,τι μπορεί για να περισώσει κάπως το ποσοστό του με παροχές σε όποιους “πελάτες” κρίνει ότι μπορεί να πείσει, αδιαφορώντας πλήρως για το μέλλον της χώρας».

Στην Πειραιώς προεξοφλούν ωστόσο πως «ό,τι και αν πει και ό,τι και αν τάξει ο Αλέξης Τσίπρας δεν πείθει πια κανέναν» και επιμένουν ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλο χρόνο για χάσιμο.

«Οι εκλογές είναι αυτές που θα οδηγήσουν στη λύτρωση τους πολίτες και θα τιμωρήσουν σκληρά τους κυρίους Τσίπρα και Καμμένο που αντί για μια συγγνώμη για τα όσα προκάλεσαν στον τόπο εξακολουθούν να τους θεωρούν λωτοφάγους», σημείωναν χαρακτηριστικά γαλάζιες πηγές στον απόηχο του διχαστικού και πολωτικού μηνύματος του πρωθυπουργού από την Ιθάκη.

Πολλά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης διακρίνουν στα όσα είπε ο κ. Τσίπρας άλλη μία επιβεβαίωση της προειδοποίησης που εγκαίρως έχει απευθύνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι «το μόνο που πραγματικά μπορεί να περιμένει κανείς από αυτή την κυβέρνηση τους επόμενους μήνες είναι μεγαλύτερη τοξικότητα, μεγαλύτερη πόλωση, περισσότερο δηλητήριο».

«Θεωρώ απίθανο ο κ. Τσίπρας να κάτσει με σταυρωμένα χέρια και απλώς να περιμένει πότε θα έρθει η ήττα», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον 9.84 και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να περιμένουμε νέους γύρους επιθέσεων και νέους γύρους τρικ, που όμως δεν είναι απίθανο να τον ζημιώσουν ακόμη περισσότερο».

Πεποίθηση των γαλάζιων στελεχών είναι πως η άτυπη έναρξη της προεκλογικής περιόδου που σηματοδοτήθηκε από το μήνυμα του πρωθυπουργού θα σφραγιστεί από τις διχαστικές λογικές και την επιδίωξη του κυβερνώντος κόμματος να δημιουργεί συνθήκες ακραίας πόλωσης. Μπροστά σε αυτό το σκηνικό η ηγεσία της Ν.Δ. καθιστά απολύτως σαφές ότι θα δίνει πολύ σκληρές απαντήσεις σε κάθε επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στην παράταξη, αλλά παραμένει ταυτόχρονα αποφασισμένη να επιμείνει και στον δικό της θετικό προγραμματικό λόγο.

Και θα συνεχίσει, στο πλαίσιο αυτό, να αντιπαραβάλει στην κυβερνητική παρελθοντολογία ένα συνεκτικό αναπτυξιακό σχέδιο για το μέλλον της χώρας, για το οποίο στην Πειραιώς δηλώνουν πεπεισμένοι ότι μπορεί να οδηγήσει σε ισχυρή ανάπτυξη, έστω και αν γνωρίζουν πως το έργο που θα αναλάβει να φέρει εις πέρας η επόμενη κυβέρνηση θα καθίσταται ολοένα και δυσκολότερο όσο παραμένει στην εξουσία η σημερινή κυβέρνηση.

«Ο κ.Τσίπρας θα αφήσει στη Ν.Δ. καμένη γη, εμείς όμως θα είμαστε έτοιμοι. Με μετριοπάθεια και ρεαλιστικό, δεσμευτικό πρόγραμμα, χωρίς να λέει πράγματα που δεν θα επαληθευτούν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το όραμά του για την Ελλάδα στην επικείμενη ΔΕΘ», τόνισε χαρακτηριστικά στον ρ/σ «Πρώτο Θέμα» ο συντονιστής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Ν.Δ., Τάκης Θεοδωρικάκος.

Η ηγεσία της Ν.Δ. θα κρατήσει στο προσκήνιο την ατζέντα που αφορά στην επόμενη ημέρα της Ελλάδας ζητώντας από τους πολίτες να συγκρίνουν με εκείνους που «έχουν αποδείξει πια ότι δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα, διότι απλούστατα η ιδεοληψία τους δεν επιτρέπει στη χώρα να βρεθεί σε τροχιά πραγματικής ανάπτυξης».
Η Πειραιώς προεξοφλεί πως ουδεμία απήχηση θα έχει στην ελληνική κοινωνία και ο ανασχηματισμός για τον οποίο μάλιστα γαλάζιες πηγές εκτιμούν ότι «μόνος στόχος του, όποτε και αν γίνει, θα είναι να πάρουν μια μικρή ακόμη παράταση, καθώς ξέρουν ότι οι εκλογές αργά ή γρήγορα θα γίνουν».

Οι δυσκολίες στην υλοποίηση των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα εκλαμβάνονται πάντως από πολλούς στην Πειραιώς ως ένδειξη «αδυναμίας του πρωθυπουργού να μετακινήσει έστω και ένα κεντρικό στέλεχος της κυβέρνησης» και το γεγονός αυτό, όπως σημειώνουν, «καταδεικνύει την έλλειψη ισχύος ακόμη και μέσα στο ίδιο του το κόμμα».

«Ο κ. Τσίπρας διαχειρίζεται το τέλος του. Οι συνεργάτες του τον αποσταθεροποιούν και θα καταλήξει να δώσει μάχες χαρακωμάτων στο κόμμα του για να επιβιώσει», προέβλεψε μάλιστα ο κ. Θεοδωρικάκος, ενώ ο γραμματέας της Π.Ε. της Ν.Δ., Λευτέρης Αυγενάκης, σχολίασε δηκτικά: «Ο πολυμήχανος κ. Τσίπρας που τα έβαλε με τραπεζίτες, θεσμούς και αγορές φαίνεται τώρα πως τρέμει τις Συμπληγάδες του ανασχηματισμού πηγαίνοντας από αναβολή σε αναβολή. Τελικά, όντως οι Μνηστήρες είναι το πρόβλημά του… οι Μνηστήρες της καρέκλας».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου