«ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ»

Πώς η ΝΔ ξεφουσκώνει το… «σωσίβιο» του Τσίπρα

20/08/18 • 08:08 | UPD 20/08/18 • 08:08

Κατερίνα Κατσαβού

Στην αντεπίθεση περνά από σήμερα η Νέα Δημοκρατία προκειμένου να αποδομήσει τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για τη δήθεν «καθαρή» έξοδο από τα Μνημόνια.

Στην αντεπίθεση περνά από σήμερα η Νέα Δημοκρατία προκειμένου να αποδομήσει τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για τη δήθεν «καθαρή» έξοδο από τα Μνημόνια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρωινή σύσκεψη που θα έχει σήμερα με τους στενούς του συνεργάτες στα γραφεία της οδού Πειραιώς, αναμένεται να δώσει μήνυμα για «κατά μέτωπο» επίθεση στους ισχυρισμούς του Μαξίμου για «τέλος του ελληνικού προγράμματος» και… αλλαγή σελίδας.

Οι συσκέψεις στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας θα είναι πυρετώδεις με φόντο την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου ενώ προγραμματίζεται γύρος επαφών με φορείς και παραγωγικές τάξεις. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα πυκνώσει τις επισκέψεις του στην περιφέρεια και στο τέλος της εβδομάδας θα επισκεφθεί τη Ζάκυνθο ενώ έχει δώσει εντολή ο κομματικός μηχανισμός να βρίσκεται σε προεκλογική ετοιμότητα.

«Οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. είναι βαριές και πολύχρονες, πολύ πιο ασφυκτικές από αυτές των άλλων κρατών-μελών που βγήκαν από τα Μνημόνια», αναφέρουν στελέχη της Ν.Δ. ζητώντας άμεσα εκλογές καθώς «η παρατεταμένη κρίση εμπιστοσύνης θέτει σε κίνδυνο τις θυσίες των Ελλήνων». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το κρίσιμο στοίχημα για τη χώρα, τώρα που τελείωσαν τα εξασφαλισμένα δανεικά, είναι να προχωρήσει μπροστά χωρίς πισωγυρίσματα καθώς «δεν έχουμε μόνο τη διευρυμένη εποπτεία των πιστωτών, αλλά και το πολύ αυστηρότερο βλέμμα των αγορών να κρίνουν τις επιδόσεις μας».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν εν όψει της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ πως το τρίπτυχο που θα κινηθεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι μείωση των φορολογικών συντελεστών, δημιουργία θέσεων εργασίας με την προσέλκυση επενδυτών καθώς και εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας. Συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη επισημαίνουν πως θα παρουσιάσει ολοκληρωμένη και πλήρως κοστολογημένη πρόταση για την ανακούφιση πολιτών και επιχειρήσεων, αλλά και ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια.

«Θα επιταχύνουμε δραστικά την ανάπτυξη, θα υποστηρίξουμε ουσιαστικά την ιδιωτική οικονομία και κυρίως τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, γιατί με την αξιοπιστία του κυβερνητικού προγράμματός μας θα προσελκύσουμε επενδύσεις από ελληνικά και διεθνή κεφάλαια, γιατί θα διαπραγματευτούμε τη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα», δήλωσε ο Μάκης Βορίδης (ΑΠΕ-ΜΠΕ): «Γιατί θα μεταρρυθμίσουμε δραστικά το Δημόσιο, κάνοντάς το μικρότερο, λειτουργικότερο, παραγωγικό, φιλικό στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Το λέμε καθαρά: Για εμάς δημόσιο συμφέρον είναι η μεγέθυνση της οικονομίας. Ολο το Ελληνικό Δημόσιο, όλοι οι κρατικοί υπάλληλοι θα δουλέψουν για αυτό το σκοπό. Και το Δημόσιο θα μεταρρυθμιστεί σε όλα του τα επίπεδα ώστε να υπηρετήσει αυτό τον εθνικό στόχο. Η μεγέθυνση της οικονομίας θα μας επιτρέψει να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές και να διατηρούμε πειθαρχημένα τα δημόσια οικονομικά μας. Η φιλοδοξία μας είναι απλή: Η Ελλάδα θα γίνει η πιο ελεύθερη, η πιο ασφαλής, η πιο ανταγωνιστική, η πιο φιλική στην επιχειρηματικότητα χώρα στον κόσμο. Αυτό κομίζει στην πολιτική ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Ενα όραμα ελευθερίας για το έθνος», τόνισε ο βουλευτής της Ν.Δ.

Για τον ενδεχόμενο ανασχηματισμό, στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν ότι παρά τις προσπάθειες της συγκυβέρνησης, δεν πρόκειται να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί ειδικά μετά τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι: «Η αναδιάταξη ρόλων μεταξύ των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και των εξωκοινοβουλευτικών εφεδρειών τους δεν λύνει το πρόβλημα της χώρας», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Μαρία Σπυράκη («Παραπολιτικά»).

«Η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει και να λύσει προβλήματα». Αναφερόμενη στις πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «δεν έχει το κουράγιο να αναλάβει με πράξεις την ευθύνη που τον βαραίνει» και επικρίνοντας τους χειρισμούς κυβέρνησης και Περιφέρειας Αττικής, συμπλήρωσε: «Το πιο δυσάρεστο και προσβλητικό για τα θύματα και τις οικογένειές τους είναι ότι κυβέρνηση και περιφέρεια επιχειρούν να διαχύσουν την ευθύνη στο παρελθόν, αντί, πολύ απλά, να παραδεχθούν ότι δεν έκαναν τη δουλειά τους».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου