ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΦΡΙΚΗΣ (INFOGRAPHIC)

Τα αφηγήματα των κυβερνητικών για την πυρκαγιά που καταρρίπτονται

31/07/18 • 08:59 | UPD 31/07/18 • 17:14

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ

Με αποκαλυπτικά ρεπορτάζ ο Ελεύθερος Τύπος κατέγραψε λεπτό προς λεπτό τα ψέματα και την τραγική επικοινωνιακή διαχείριση της κυβέρνησης στην ενημέρωση του πρωθυπουργού, τη στιγμή που είχε ήδη συντελεστεί μία από τις μεγαλύτερες εθνικές τραγωδίες, την πυρκαγιά στην Αττική.

Με αποκαλυπτικά ρεπορτάζ ο Ελεύθερος Τύπος κατέγραψε λεπτό προς λεπτό τα ψέματα και την τραγική επικοινωνιακή διαχείριση της κυβέρνησης στην ενημέρωση του πρωθυπουργού, τη στιγμή που είχε ήδη συντελεστεί μία από τις μεγαλύτερες εθνικές τραγωδίες, την πυρκαγιά στην Αττική.

Χθες τρεις βασικοί υπουργοί-συμμέτοχοι σε αυτή τη σύσκεψη προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι όταν έφυγαν οι κάμερες ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε ότι υπήρχαν μαρτυρίες και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για νεκρούς. Με το επιχείρημα αυτό να έχει εκπέσει από τέσσερα -τουλάχιστον- στελέχη των σωμάτων ασφαλείας και του χώρου της Υγείας, η σύσκεψη- παρωδία, πέραν ότι δεν ανέφερε τίποτα για τους νεκρούς, προσπάθησε να δημιουργήσει μία εικόνα ότι όλα είναι διαχειρίσιμα, τη στιγμή που τουλάχιστον 3 περιοχές είχαν χαθεί από το χάρτη.

Και μετά όμως την ενημέρωση του πρωθυπουργού, στις δηλώσεις του στην ΕΡΤ μετά τα μεσάνυχτα, ακριβώς κάτω από το κτίριο του Συντονιστικού, εκείνος δεν έκανε ούτε μία αναφορά για την ολοκληρωτική καταστροφή για την οποία υπήρχε επιβεβαιωμένη εικόνα από 4 διαφορετικές υπηρεσίες για την ανεύρεση νεκρών. Αρκέστηκε να αναφερθεί -ενώ από την προηγούμενη μέρα η Πολιτική Προστασία είχε αναφερθεί σε πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιών- σε ασύμμετρο φαινόμενο

« Τρία είναι τα μεγάλα μέτωπα. Το ένα στον Κάλαμο είναι υπό μερικό έλεγχο, τα άλλα δύο δεν είναι υπό έλεγχο, ευτυχώς όμως έχουν κοπάσει προς ώρας οι ισχυροί άνεμοι. Το ένα είναι στην περιοχή της Κινέτας και των Μεγάρων και το άλλο στην περιοχή του Βουτζά, που αυτή τη στιγμή ρίχνουμε τη μεγαλύτερη έμφαση προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, να απεγκλωβίσουμε ανθρώπους, συμπολίτες μας που βρίσκονται καθώς ο αέρας, και η πυρκαγιά έχουν κατεύθυνση βορειοδυτική και έφερναν τη φωτιά προς τη θάλασσα, κάποιοι από αυτούς βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις παραλίες της περιοχής», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας

Χθες, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Σωκράτης Φάμελλος προσπάθησαν να βρουν νέο αφήγημα για τα περισσότερα από 11,5 λεπτά ενημέρωσης παρωδίας. εκεί δηλαδή που ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος έλεγε ότι ««το ενεργό μέτωπο είναι υπό ύφεση αλλά η φωτιά όπως πέρασε κάηκαν κάποια σπίτια γιατί έχει δοθεί προτεραιότητα να σώσουμε τον κόσμο να πάει σε ασφαλές σημείο»(!), όταν ήδη τα 2 Super Puma είχαν στείλει εικόνες της τραγωδίας, με τη φωτιά να φτάνει μέχρι και τις ακτές.

Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη: «ο πρωθυπουργός όταν προσγειώθηκε δεν ήταν ενημερωμένος. Μετά παρακολουθήσατε την ενημέρωση στο σκέλος που ήταν ζωντανή η μετάδοση, όταν έφυγαν οι κάμερες, υπήρξε η πρώτη ενημέρωση του πρωθυπουργού για ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες. Εκείνη την ώρα δεν υπήρχε συγκεκριμένος αριθμός, υπήρχαν μαρτυρίες όσων επιχειρούσαν ότι ενδεχομένως υπάρχουν», δήλωσε χθες.

Μόνο που οι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες καταρρίπτονται από τα στελέχη τα οποία ανέφεραν:

  • «Γύρω στις 23:30 ξέραμε ότι υπάρχουν κάποια θύματα αλλά δεν γνωρίζαμε τον ακριβή αριθμό», ανέφερε η Πηνελόπη Μηνιάτη, υποστράτηγος, διοικήτρια Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.
  • «Η πρώτη κλήση για νεκρό από την Πυροσβεστική στο ΕΚΑΒ έγινε στις 20:40 και αρχίσαμε να παραλαμβάνουμε περιστατικά περίπου στις 21:50 – 21:55», είπε ο πρόεδρος εργαζομένων ΕΚΑΒ Γιώργος Μαθιόπουλος
  • «Φτάσαμε στο σημείο και ήταν ακόμα μέρα το απόγευμα, όπου και αντίκρισαν εγκλωβισμένους μέσα στη θάλασσα και σύντομα εντοπίστηκαν τα πρώτα θύματα», ανέφερε ο διοικητής της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος, Δημήτρης Μπαλτάκος
  • «Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. είχαν εντοπίσει τον πρώτο νεκρό της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική στις 19:40 το απόγευμα της Δευτέρας», είπε ο γενικός γραμματέας Σωματείου Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος. «Πώς μπορεί να κρύψει κανείς τους νεκρούς; Είναι πάρα πολύ συγκεκριμένο, απλό και δεοντολογικό αυτό που έγινε.

Η διαχείριση της ανακοίνωσης των νεκρών, πριν αυτοί βεβαιωθούν, θα ήταν ανευθυνότητα και προφανώς οι αρχηγοί των Σωμάτων Ασφαλείας, εφόσον δεν είχαν διασταυρωμένες πληροφορίες και δεν είχαν παραληφθεί σοροί ή δεν είχε πάει το ΕΚΑΒ να παραλάβει, δεν μπορούσαν να αναφερθούν στον πρωθυπουργό ή στις κάμερες σε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες», είπε με τη σειρά του και ο κ. Φάμελλος.

Και ο κ. Σπίρτζης δεν άφησε χαμένη την ευκαιρία για επίθεση: «Υπήρχε μία πληροφόρηση εξ όσων γνωρίζω, μετά την ενημέρωση που έγινε, όταν έφυγαν οι κάμερες για την πιθανότητα δύο, αν θυμάμαι καλά, ή ενός συμπολιτών, που ήταν ανεπιβεβαίωτες. Ηταν ανεπιβεβαίωτη. Οταν είχαμε πληροφόρηση, βγήκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μία ώρα μετά και μίλησε για πάνω από 20 νεκρούς», ανέφερε.

Το χρονικό της φρίκης και της ολιγωρίας

Κάντε κλικ πάνω στο γράφημα για να μεγαλώσει!

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap