ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΙΠΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Επιχείρηση «εμπόριο ελπίδας» από τον ΣΥΡΙΖΑ: Φιέστες και προεκλογικές υποσχέσεις

18/07/18 • 08:23 | UPD 18/07/18 • 08:25

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

Προεκλογικές φιέστες, φοροελαφρύνσεις, παροχές και άλλες πτυχές του «εμπορίου ελπίδας» στο οποίο θα καταφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα εγκαινιάζοντας την προεκλογική περίοδο, τέθηκαν χθες επί τάπητος στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κυβερνώντος κόμματος.

Προεκλογικές φιέστες, φοροελαφρύνσεις, παροχές και άλλες πτυχές του «εμπορίου ελπίδας» στο οποίο θα καταφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα εγκαινιάζοντας την προεκλογική περίοδο, τέθηκαν χθες επί τάπητος στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κυβερνώντος κόμματος, που διήρκεσε περισσότερο από τρεις ώρες.

«Συζητήθηκαν τα πάντα», είπε ο Νίκος Φίλης εξερχόμενος της Κουμουνδούρου μετά το τέλος της συνεδρίασης, αλλά πολλά μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ επέμεναν και ενημέρωναν τους δημοσιογράφους ότι στο Πολιτικό Συμβούλιο δεν τέθηκαν θέματα όπως οι ελληνορωσικές σχέσεις, οι αποκαλύψεις για τα αδέλφια του πρωθυπουργού, οι εξελίξεις που αφορούν στη συμφωνία των Πρεσπών και το μέλλον της συγκυβέρνησης με τους ΑΝ.ΕΛ., το προεκλογικό κλίμα που κυριαρχεί και ο εκλογικός σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, η συζήτηση αφορούσε κυρίως «στις μεγάλες δυνατότητες που ανοίγονται στην ελληνική οικονομία μετά το τέλος του Μνημονίου», αλλά δεν αφορούσε το θέμα των εκλογών, για το οποίο συζητά όλος ο κόσμος και για το οποίο στελέχη του οργάνου επαναλάμβαναν μονότονα και χωρίς πειθώ ότι «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».

Συζητήθηκαν -μεταφέρουν οι ίδιες πηγές- «στοχευμένες παρεμβάσεις υπέρ των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων», με τη διευκρίνιση ότι η κυβέρνηση δεν θα παραβεί την υπόσχεσή της προς τους θεσμούς ότι θα συνεχίσει στη γραμμή της λιτότητας τα επόμενα χρόνια, δεν πρόκειται να διαταράξει τις σχέσεις τις με τους δανειστές, μετά το τέλος του προγράμματος.

Στο επίκεντρο τέθηκε ήδη η παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όπου σχεδιάζεται να παρουσιάσει το πακέτο των παρεμβάσεων κοινωνικής πολιτικής. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι θα ακολουθήσουν πολλές συσκέψεις ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και το Μαξίμου μέχρι να συγκεκριμενοποιηθούν οι φοροελαφρύνσεις και οι παροχές που αναμένονται, σε άμεση σχέση με την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2017 και την κατάθεση του Προϋπολογισμού του 2018, που αναμένεται τον Οκτώβριο.

Μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου έλεγαν μετά τη συνεδρίαση ότι δεν ελήφθησαν αποφάσεις για το ποιες θα είναι οι φοροελαφρύνσεις ή οι παροχές που θα αποφασιστούν, υπενθύμιζαν όμως ότι το μεσοπρόθεσμο προβλέπει υπέρβαση περίπου 800 εκατ. ευρώ στο πλεόνασμα του 2019 και δεν διέψευδαν ότι υπάρχουν σκέψεις για μειώσεις στο φόρο εισοδήματος, τον ΦΠΑ και τον ΕΝΦΙΑ, ενώ δεν απέκλειαν να δοθεί έκτακτο κοινωνικό μέρισμα και αυτή τη χρονιά σε χαμηλοσυνταξιούχους.

Ειδικότερα για το θέμα των συντάξεων, που «καίει» την κυβέρνηση, ουδείς έλεγε κάτι νεότερο. Ωστόσο, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης είπε χθες το πρωί στο Ραδιόφωνο 24/7 ότι «είμαστε αποφασισμένοι να μην κόψουμε τις συντάξεις», διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν θα γίνει ως μονομερής ενέργεια αλλά συντεταγμένα και σε συνεννόηση με τους δανειστές.

Αναφορικά με τις ελληνορωσικές σχέσεις, οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι «το θέμα είναι κυβερνητικό και όχι κομματικό, αλλά για την κυβέρνηση θεωρείται λήξαν», ενώ ο πρωθυπουργός, βγαίνοντας από την Κουμουνδούρου και απαντώντας στους δημοσιογράφους που τον ρώτησαν πότε θα γίνουν πρόωρες εκλογές, τους είπε: «Να πάτε να κάνετε μπάνιο!».

Παρόλα αυτά, η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να στρέψει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και τη δημόσια συζήτηση από τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών αποδυναμώνεται από την ίδια την ατζέντα της κυβέρνησης.

Οι «παρεμβάσεις υπέρ μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων» δεν είναι τίποτε άλλο από το προεκλογικό πακέτο που θα επιχειρήσει να παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, ενώ ετοιμάζονται φιέστες -σύμφωνα με πληροφορίες που η κυβέρνηση ούτε διαψεύδει ούτε επιβεβαιώνει- στο Καστελλόριζο, την Πνύκα και αλλού, που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο το προεκλογικό κλίμα.

Σχεδιάζεται ήδη ειδική εκδήλωση για το τέλος του Μνημονίου στην Πνύκα, στις 21 Αυγούστου, παρουσία προσωπικοτήτων από το εξωτερικό, ενώ ο πρωθυπουργός σχεδιάζει και μετάβαση στο Καστελλόριζο, που έχει συνδεθεί με την απόφαση του Γ. Παπανδρέου, τον Απρίλιο του 2010, για την είσοδο της χώρας στο μηχανισμό στήριξης και την περίοδο των Μνημονίων.

Οι υποσχέσεις κυβερνητικών παραγόντων για φοροελαφρύνσεις, παροχές, αναβολή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων, που η ίδια η κυβέρνηση έχει αναγάγει σε κομβικό θέμα που συνδέεται άμεσα με τις αποφάσεις του πρωθυπουργού για το χρόνο των εκλογών, είναι στην ημερήσια διάταξη.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap