«Καλές οι προθέσεις εκατέρωθεν»

Ερντογάν: Όλα όσα συζήτησα με Τσίπρα για τους Ελληνες και τους Τούρκους στρατιωτικούς

14/07/18 • 10:03 | UPD 14/07/18 • 14:11

Μανώλης Κωστίδης

Στην αποκάλυψη του τι συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα, προέβη ο Ταγίπ Ερντογάν προς τους Τούρκους δημοσιογράφους στη συνάντησή τους, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες

O πρόεδρος της Τουρκίας αποκάλυψε το περιεχόμενο των συνομιλιών του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα που είχε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Ο Tούρκος πρόεδρος μιλώντας στους δημοσιογράφους κατα τη διάρκεια του ταξιδιού της επιστροφής δήλωσε:

«Η τελευταία συνάντηση μου ήταν με τον πρωθυπουργό της Ελλάδος Αλέξη Τσίπρα. Στη συνάντηση μας μιλήσαμε για τους 8 πραξικοπηματίες στρατιωτικούς , το θέμα της ασφάλειας στο Αιγαίο, το μεταναστευτικό και η συνεργασία στο θέμα αυτί, το τζαμί στην Αθήνα, τη Μουσουλμανική μειονότητα, το Κυπριακό και τις μονομερείς έρευνες που κάνει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Ο Τσίπρας κινείται με καλή διάθεση κι έχει την πρόθεση να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας. Όμως πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο.

Στη συνάντηση μας μιλήσαμε και τα στρατιωτικά θέματα.  Όπως και στις επενδύσεις των τούρκων επενδυτών στην Ελλάδα. Η Ελλάδα πάντα περιμένει τους τούρκους επενδυτές.

Μιλήσαμε και για τους 8 πραξικοπηματίες μέλη της οργάνωσης  FETOπου διέφυγαν στην Ελλάδα όπως και για τους δυο Έλληνες στρατιώτες που δικάζονται στην Τουρκία επειδή παραβίασαν τα σύνορα.

Επίσης μιλήσαμε για το τζαμί Φετχιγιέ ( Fethiye), το θέμα του τζαμιού στην Αθήνα, την αναπαλαίωση τους. Το θέμα της δυτικής Θράκης το εξετάσαμε σοβαρά. Υπενθυμίσαμε το ζήτημα της εκλογής του μουφτή όχι με διορισμό αλλά με εκλογές.      

Αν θέλει ο Θεός θα γίνει ο εκλεγμένος μουφτής. Δεν λέει όχι. Μας λέει «θα περάσουμε σε νέο σύστημα». Μας λέει «θα καταργήσουμε τον διορισμό του μουφτή». Ας πούμε πως στο θέμα αυτό άναψε πράσινο φως όμως μέχρι στιγμής δεν μπορούμε να πούμε πως τελείωσε η δουλειά.

Όλοι ξέρουν την αποφασιστικότητα μας να καταπολεμήσουμε τους Γκιουλενιστές ( FETO).Toξέρει και ο κύριος Τσίπρας. Του εξήγησα την επιμονή μας για την έκδοση των 8 πραξικοπηματιών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ηςΙουλίου. Βέβαια κι εκείνος στέκεται στο θέμα των στρατιωτών που παραβίασαν τα σύνορα στην Αδριανούπολη. Για να κανονιστούν τα θέματα αυτά, συμφωνήσαμε να κάνουμε προσπάθεια με καλή πρόθεση.

Μιλήσαμε και για το θέμα της Κύπρου. Στα πλαίσια των εξελίξεων στο βόρειο και στο νότιο τμήμα του νησιού μιλήσαμε το σχέδιο Γκουτιέρες. Εκεί θα στείλει αντιπρόσωπο του. Θα γίνουν επαφές. Να κάνουμε τις συνομιλίες μας με τον Τσίπρα. Επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών μας, οι υπηρεσίες πληροφοριών μας, οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων μας να συνομιλήσουν να μιλούν και τα θέματα σχετικά με το Αιγαίο και να τα ωριμάσουν. Μετά θα τα μιλήσουμε εμείς».