Τσίπρας στη Βουλή: Η έξοδος στις αγορές το 2014 ήταν προστατευόμενη

05/07/18 • 12:49 | UPD 05/07/18 • 13:10

Newsroom eleftherostypos.gr

Επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση και στην προηγούμενη κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Οικονομία.

Επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση και στην προηγούμενη κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Οικονομία.

Ο πρωθυπουργός στηλίτευσε την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, αναφέροντας ότι το 2015 παρέλαβε τη χώρα και την ελληνική οικονομία σε τραγική κατάσταση.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η ανεργία το 2014 είχε φτάσει στο «ντροπιαστικό ρεκόρ» του 28%, ενώ η ανεργία των νέων βρισκόταν στο 60%. Συνεχίζοντας την επίθεση κατά της ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι το λεγόμενο success story της προηγούμενης κυβέρνησης αποδείχθηκε φιάσκο για τα δημοσιονομικά, ενώ όπως είπε τα δύο πρώτα προγράμματα απέφεραν χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας.

Σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία είχε θέσει μέχρι το 2018 η κυβέρνηση Σαμαρά, ο πρωθυπουργός είπε πως δεν πλησίασε καν το στόχο του 4,5% του ΑΕΠ. Ακόμα, τόνισε ότι η αναγγελία της εξόδου από τα μνημόνια το 2015 συνοδεύτηκε από μια απόπειρα εξόδου στην αγορές, ενώ η έξοδος του Μαΐου του 2014 ήταν απολύτως προστατευόμενη.

Ακόμα, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι δεν πέτυχε καμία ρύθμιση για το χρέος, δεν πραγματοποίησε καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση, παρά μόνο περικοπές.

Για την απόφαση του Eurogroup σχετικά με τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Και τι δεν ακούσαμε σε αυτήν εδώ την αίθουσα… Για παράταση της ασφυκτικής επιτροπείας, για νέα μνημόνια, για εκχώρηση της κυριαρχίας μέχρι το 2060… Για το περιβόητο 4ο μνημόνιο, που από ό,τι φαίνεται δεν είναι μόνο η κρυφή σας φαντασίωση, αλλά και η απεγνωσμένη σας επιθυμία».

«Η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας θα γίνεται υπό τη μορφή εκθέσεων για την πορεία της και πιθανά να εισηγούνται κάποιες παρεμβάσεις αν κριθεί απαραίτητο. Όπως ακριβώς γίνεται, δηλαδή, και με όλες τις χώρες που βγήκαν από μνημόνια. Τα στοιχεία αυτών των εκθέσεων, η ελληνική κυβέρνηση θα τα λαμβάνει υπ’ όψιν όμως ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν θα είναι δικός της» είπε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα θα έχει και πάλι τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για το παρόν και το μέλλον της. Κανένας άλλος πέραν των εκλεγμένων αντιπροσώπων του ελληνικού λαού».

Σφοδρή επίθεση στον Μητσοτάκη -Ντροπή σας

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ επικαλούμενος δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών. «Πήγατε ταξίδι σε Βρυξέλλες και Βερολίνο για να ζητήσετε διαβεβαιώσεις από την Γερμανία ότι θα εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων.

Αποδείξατε αυτές τις δυο μέρες ποιες είναι οι πραγματικές σας προθέσεις. Δεν σας ενδιαφέρει το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων πολιτών. Οσο χειρότερα για τον λαό, τόσο χειρότερα για σας. Και όταν πηγαίνουν καλύτερα χάνετε την ψυχραιμία σας και εκτίθεστε».