Αποχώρησε το Ποτάμι από το ΚΙΝΑΛ

Θεοδωράκης: Συνταγή αποτυχίας η παραμονή στο Κίνημα Αλλαγής

01/07/18 • 21:07 | UPD 01/07/18 • 21:07

Newsroom eleftherostypos.gr

Για συνεργασία με φιλελεύθερες και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις μίλησε ο Σταύρος Θεοδωράκης κλείνοντας τις εργασίες της Μεγάλης Συνάντησης των Αντιπροσώπων και ανακοίνωσε συνέδριο για πολιτικές θέσεις, κυβερνητικές συνεργασίες και ηγεσία τον Οκτώβριο. 

Για συνεργασία με φιλελεύθερες και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις μίλησε ο Σταύρος Θεοδωράκης κλείνοντας τις εργασίες της Μεγάλης Συνάντησης των Αντιπροσώπων και ανακοίνωσε συνέδριο για πολιτικές θέσεις, κυβερνητικές συνεργασίες και ηγεσία τον Οκτώβριο. 

Αναλυτικά στην ομιλία του που επισημοποίησε το διαζύγιο με το ΚΙΝΑΛ ανάφερε:

Πρώτη μέρα του δεύτερου μήνα του καλοκαιριού και η πολιτική συνεχίζει να συνεισφέρει στη μελαγχολία της Κυριακής. Πηγές ανησυχίας; Η υπερφορολόγηση και τα χρέη. Η απουσία ευκαιριών για τα παιδιά που αποφοιτούν. Η συνεχιζόμενη διαρροή εγκεφάλων. Η αδυναμία συνεννόησης στα εθνικά θέματα. Η επαπειλούμενη περικοπή συντάξεων. Η ανασφάλεια στις γειτονιές. Οι επαναλαμβανόμενες πλημμύρες των ίδιων και των ίδιων περιοχών. Οι ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές στα νησιά και τον Έβρο.

Ένας ατέλειωτος κατάλογος από μικρά και μεγάλα προβλήματα σε μια χώρα που έχει χάσει την αυτοπεποίθησης της. Σε μια χώρα που έχει κουραστεί να προσπαθεί. Τι συμβαίνει λοιπόν; Γιατί η Ελλάδα παραμένει η εξαίρεση του κανόνα, που θέλει τις ευρωπαϊκές χώρες να κλείνουν σε 3 – 4 χρόνια τους λογαριασμούς τους με την κρίση και να προχωρούν μπροστά;

Η αιτία βρίσκεται στους δημαγωγούς που κυριάρχησαν σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα και το σύστημα -μιντιακό, οικονομικό, συντεχνιακό- που τους ενίσχυσε.

Η ιστορία είναι παλιά, αλλά σήμερα έχει βρει τη συνέχειά της στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Είναι αυτοί που επαναλαμβάνουν τα λάθη. Είναι αυτοί που καθυστερούν τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Η κυβέρνηση τσαλαβουτάει σε λασπόνερα που η ίδια δημιουργεί. Η πολιτική υπερχείλιση του κ. Καμμένου στο κυβερνητικό σχήμα, αναδύει μια δυσάρεστη οσμή στην κοινωνία. Ακόμη και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν το αντέχουν.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Το δημόσιο, η επιχειρηματικότητα, η παιδεία, η ασφάλεια των πολιτών έχουν παραδοθεί σε ιδεοληπτικούς και κομματάρχες.

Από την άλλη, η ΝΔ μοιάζει στριμωγμένη στη δεξιά πλευρά του χάρτη. Περιμένει την πτώση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, χωρίς να δίνει καμία καθαρή εικόνα για τις κυβερνητικές της προτεραιότητες, και κυρίως για τα πρόσωπα της επόμενης διακυβέρνησης, εκτός αν συνεχίσουν με τους υπουργούς του παρελθόντος.

Πού είναι η λύση λοιπόν; Νέα μυαλά, που δεν θα είναι διαβρωμένα από τον παλιό τρόπο σκέψης. Νέα μυαλά, χωρίς εξαρτήσεις. Νέα μυαλά, με εμπειρία στην κανονική ζωή. Η λύση είναι μεγάλες αλλαγές παντού. Χωρίς φόβο, αλλά με πάθος!

Αλλαγές και βελτιώσεις στο πολιτικό σύστημα, στην επιχειρηματικότητα, στην εκπαίδευση, στην Άμυνα, στο κράτος. Παντού κυριαρχεί ο παραλογισμός. Είμαστε η χώρα με τους περισσότερους φοιτητές σε ξένα πανεπιστήμια και απαγορεύουμε τα μη κρατικά πανεπιστήμια στη χώρα μας! Η γραμμή άμυνάς μας είναι κυρίως στη θάλασσα και έχουμε περισσότερα τανκς από τη Γερμανία!

Ζούμε από τον τουρισμό, από το περιβάλλον και οι τελευταίες βουτιές του Κουστώ μαρτυρούν ότι η θάλασσα της Σαντορίνης είναι έρημος.

Θέλουμε επενδύσεις και έχουμε δημιουργήσει 20 κάστρα γραφειοκρατών, που μπλοκάρουν τις επενδύσεις. Να το βάλουμε λοιπόν καλά στο μυαλό μας: Όσο η λειτουργία του δημόσιου τομέα δεν εκσυγχρονίζεται, η επιβάρυνση της οικονομίας θα αυξάνεται!

Είμαστε υπέρ της λύσης του Μακεδονικού γιατί εκτός των άλλων δεν θέλουμε η γειτονική μας χώρα να γίνει προγεφύρωμα του Πούτιν και του Ερντογάν.

Τασσόμαστε υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος γιατί δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο την ασυλία των υπουργών, την κυριαρχία των κομματαρχών στη Δικαιοσύνη, το συγκεντρωτικό και κομματικό κράτος, την εμπλοκή της εκκλησίας στις πολιτικές υποθέσεις, την απουσία μη κρατικών πανεπιστημίων, τους λειψούς εκλογικούς κύκλους.

Κάποιοι προβάλλουν το ερώτημα: Γιατί να μιλάμε για όλα αυτά τώρα; Γιατί να μην περιμένουμε την επόμενη κυβέρνηση; Απαντώ λοιπόν: Γιατί κάποιοι πρέπει να δεσμευτούν. Δεν έχουμε πολλούς κύκλους ζωής και οι Έλληνες δεν μπορούν να περιμένουν άλλο!

Και θέλω να πω κάτι που το Ποτάμι θα λέει ξανά και ξανά!

Στην πολιτική η αλήθεια μπορεί να κρύβεται σε δυσάρεστα και αντιδημοφιλή πράγματα. Και κάποιες φορές η αλήθεια μπορεί να σε πηγαίνει στις πράξεις των αντιπάλων σου. Μπορεί και αυτοί να κάνουν κάτι καλό. Πρέπει να έχεις την πολιτική τόλμη να το αναγνωρίζεις.

Γιατί, όπως σοφά σημειώνει ο Νίκος Αλιβιζάτος, «αύριο με μάρτυρα τον ίδιο τον λαό θα μπορείς έντιμα να αξιώσεις από τον αντίπαλο σου να σου συμπεριφερθεί αναλόγως». Το απόλυτο ΟΧΙ, δεν είναι πολιτική. Ήταν η καραμέλα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που δηλητηρίασε την Ελλάδα στα χρόνια της αντιμνημονιακής υστερίας.

Οι επαγγελματίες της κλασικής πολιτικής θα σου πουν ότι, έτσι κάνεις πολιτική, έτσι κρατάς τον κόσμο σου. Κάνουν λάθος! Τα απόλυτα ΟΧΙ διαπαιδαγωγούν την κοινωνία στην άρνηση και στην απόρριψη, την οποία θα εισπράξεις εσύ με τη σειρά σου όταν γίνεις κυβέρνηση.

Το Ποτάμι έχει αποδείξει ότι διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτικού Κινήματος. Ζει μέσα στην πραγματικότητα, είναι ανθεκτικό στις πιέσεις συμφερόντων και συντεχνιών, δεν έχει γραφειοκρατικοποιηθεί, δεν κρύβεται πίσω από στερεότυπα.

Στη σύντομη ιστορία μας δοκιμάσαμε και τις δύο επιλογές που έχει κάποιος στην πολιτική. Και μόνοι και με άλλους.

Μόνοι γιατί έπρεπε να πούμε καθαρά στον κόσμο τις απόψεις μας, χωρίς εκπτώσεις και προσμίξεις και με άλλους γιατί θέλαμε να ενώσουμε παράλληλες δυνάμεις σε ένα μεγαλύτερο σχήμα. Και κάναμε θυσίες για να υπερασπιστούμε αυτή την ένωση!

Όμως, κάτι δεν πάει καλά. Αν και ο χώρος που δημιουργήσαμε, διαθέτει δυνάμεις που προτείνουν καινοτόμες λύσεις, εντούτοις η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής επιμένει σε πολιτικές του παρελθόντος. Η μεταρρυθμιστική άπνοια δεν ταιριάζει σε όλους εμάς που συγκεντρωθήκαμε στο Κίνημα Αλλαγής.

Ξεφύλλιζα αυτές τις μέρες τις ιστορίες του κ. Κόινερ, από το γνωστό ομώνυμο βιβλίο του Μπρεχτ… ξέρετε εκεί που λέει «Με τι ασχολείσθε αυτόν τον καιρό;» Και ο άλλος αποκρίνεται: «Είμαι πολύ απασχολημένος, προετοιμάζω το επόμενο λάθος μου».

Αλλά, είναι άλλη η ιστορία που μου αρέσει: Ένας άνθρωπος, που είχε καιρό να δει τον κύριο Κ., τον χαιρέτισε λέγοντας: «Δεν αλλάξατε καθόλου». «Αχ!» έκανε ο κύριος Κ., και χλόμιασε.

Γιατί πρέπει συνεχώς να αλλάζουμε. Να μην κολλάμε στα παλιά, να ταράζουμε τα νερά, να αναθεωρούμε όπου χρειάζεται. Δεν μπορώ, λοιπόν, να καθυστερώ άλλο την αλήθεια!

Η σημαία ενός παλιομοδίτικου κόμματος που υψώθηκε ξαφνικά στο Κίνημα Αλλαγής είναι συνταγή αποτυχίας. Πρέπει, λοιπόν, να σκεφθούμε ξανά έντονα το μέλλον. Εμείς οι Ποταμίσιοι έχουμε ένα στόχο. Να επικρατήσουν οι προοδευτικές πολιτικές.

Και πρώτο μέλημα αυτή τη στιγμή, είναι να σώσουμε τον προοδευτισμό! Όχι για την υστεροφημία μας, αλλά γιατί το χρωστάμε στον ελληνικό λαό. Και δεν υπάρχει ασφαλέστερο καταφύγιο για τον προοδευτισμό από το Ποτάμι! Κανένας δεν μπορεί να φροντίσει τον προοδευτισμό περισσότερο από εμάς.

Στην πολιτική δεν υπάρχουν εύκολες επιλογές. Το κυρίαρχο μοντέλο είναι το κομματικό – ψηφοθηρικό. «Δώσε για να πάρεις», «Σώπασε και περίμενε», «Μην πειράξεις κανένα για να μην ενοχληθεί και πάει στο απέναντι μαγαζί». Όσοι κινούμαστε εκτός αυτού του μοντέλου, έχουμε μπροστά μας μόνο ανηφόρες. Μόνο εμπόδια, μόνο τρικλοποδιές. Δεν αναζητούμε, λοιπόν, εύκολες λύσεις. Δεν υπάρχουν!

Η απόφαση να συμμετέχουμε στη δημιουργία ενός νέου φορέα λήφθηκε από τη Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων πέρυσι το καλοκαίρι μετά από πρότασή μου.

Είχα στο μυαλό μου ένα νέο χώρο που θα είχε τα καλά όλων των δυνάμεων. ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Μεταρρυθμιστές, ΚΙΔΗΣΟ, ΔΗΜΑΡ, κινήσεις πολιτών, οικολόγοι…Σε μια θετική πρόσθεση. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Οι τελευταίες μεγάλες αποφάσεις ελήφθησαν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη μας. Κάποιοι θεωρούν ότι τα προβλήματα στο Κίνημα Αλλαγής δημιουργούνται από τις διαφορετικές φωνές. Είναι λάθος.

Αποφάσισαν, λοιπόν, εντελώς ξαφνικά και έξω από αυτά που είχαν συμφωνηθεί να μετατρέψουν το Πολιτικό Συμβούλιο σε συμβουλευτικό όργανο. Και καλούν την Κοινοβουλευτική μας ομάδα να ταυτιστεί απολύτως με την ΚΟ της ΔΗΣΥ.

Αν δεχθούμε αυτά τα τελεσίγραφα, αυτό θα σημάνει την εγκατάλειψη των ριζοσπαστικών θέσεων του Ποταμιού, στην παιδεία, στη δημόσια διοίκηση, στα δικαιώματα, στην οικονομία.

Είχαμε την υποχρέωση, λοιπόν, να βρούμε μια λύση. Η απόφαση σας, η απόφασή μας – με συντριπτική πλειοψηφία -να απεμπλακούμε από το Κίνημα Αλλαγής είναι αυτή τη στιγμή η αναγκαία επιλογή.

Για να μην απαξιωθεί το Ποτάμι. Για να μη διαλυθεί μέσα στις έριδες το Κίνημα Αλλαγής. Σεβόμαστε τους δεκάδες χιλιάδες πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κοινό μας κάλεσμα. Σεβόμαστε τους συμμάχους μας στο Κίνημα Αλλαγής. Στελέχη του ΚιΔΗΣΟ, της ΔΗΜΑΡ, όπως και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κυρίως της νεότερης γενιάς που μοιραζόμαστε κοινές αγωνίες. Στο Κίνημα Αλλαγής αφήνουμε συμμάχους. Ανθρώπους που θα συνεχίσουμε να συναντάμε.

Τι κάνουμε λοιπόν τις επόμενες μέρες, τους επόμενους μήνες:

-Απεμπλοκή από το Κίνημα Αλλαγής.

-Οργανωτική ανασυγκρότηση, σε συμμαχία και συνεχή συνεργασία, με φιλελεύθερες και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις.

-Κάλεσμα επιστροφής σε όσους απομακρύνθηκαν ή αδρανοποιήθηκαν.

– Συνέδριο τον Οκτώβριο με όλους αυτούς που έχουν παράλληλες σκέψεις με εμάς.

– Συγκρότηση – μέσα στον Ιούλιο – ομάδων εργασίας για αποσαφήνιση πολιτικών και οργανωτικών θεμάτων.

Το Συνέδριο του Οκτωβρίου θα είναι ένα ανοικτό συνέδριο όπου θα τεθούν και θα συζητηθούν όλα:

-πολιτικές προτεραιότητες

-κανόνες λειτουργίας

-ηγεσία

Εκεί, στο συνέδριο θα αποφασιστεί με ποια ηγεσία θα συνεχιστεί αυτή η πορεία. Δεν αγκιστρώνομαι σε καμία καρέκλα και νομίζω ότι το έχω αποδείξει. Το «Κλείσε το στόμα σου και απόλαυσε» δεν μου πάει. Δεν με δελεάζει να είμαι βουλευτής Επικρατείας κάποιου άλλου κόμματος, οποιουδήποτε κόμματος, δεξιά ή αριστερά.

Θέλαμε και θέλουμε ένα Ποτάμι με φιλελεύθερες αρχές, με μεταρρυθμιστική ορμή, με σύγχρονες αντιλήψεις.

Όλο και πιο συχνά τις τελευταίες ημέρες οι πολίτες μας καλούν να σταθούμε καθαρά μπροστά τους. Όχι κρυμμένοι σε άλλα σχήματα. Να έχουν καθαρές επιλογές στις εθνικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές. Οι επαφές μας με το ευρωπαϊκό ρεύμα Μακρόν δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή. Πρέπει να το εκφράσουμε δυνατά και στην Ελλάδα. Έχουμε μπροστά μας μεγάλες μάχες. Και πρέπει να τις δώσουμε όλοι μαζί.

Τα σενάρια που μας φέρνουν τον Μάρτιο σε συμφωνία με τον Μητσοτάκη και τον Ιούνιο σε συμφωνία με τον Τσίπρα είναι κατασκευασμένα και αποσκοπούν στη μείωση της επιρροής μας. Ειδικά αυτή την περίοδο, τους κυβερνητικούς προπαγανδιστές τους συμφέρει να λένε ότι οι δεξαμενές τους φτάνουν μέχρι το Ποτάμι…

Ψέματα!

Κάποιοι πάλι στη ΝΔ διαδίδουν ότι το Ποτάμι έφυγε αριστερά. Άρα το φιλελεύθερο κέντρο είναι δικό τους…

Ψέματα!

Και ορισμένοι μέσα στο Κίνημα Αλλαγής – για να δικαιολογήσουν την ανυποχώρητη στάση μας σε θέματα αρχών – την αποδίδουν σε μυστικές συμφωνίες.

Ψέματα!

Και ορισμένοι μέσα στο Κίνημα Αλλαγής για να δικαιολογήσουν την ανυποχώρητη στάση μας σε θέματα αρχών την αποδίδουν σε μυστικές συμφωνίες. Ψέματα!

Ίσως κάποιοι κρίνουν και εξ ιδίων τα αλλότρια. Το λέω λοιπόν ξανά: Το Ποτάμι δεν θα γίνει το ρεαλιστικό άλλοθι του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το εκσυγχρονιστικό άλλοθι της ΝΔ.

Το Ποτάμι είναι Ποτάμι.Καθαρό! Διαυγές! Και όχι θολό και υπόγειο. Η χώρα έχει ανάγκη πολιτικούς που δεν ταλαντεύονται συνεχώς ανάμεσα στον συντηρητισμό και τον λαϊκισμό.

Η αδυναμία των κλασικών πολιτικών να προσαρμοστούν στη νέα κοινωνική πραγματικότητα έχει πολλαπλασιάσει – τα τελευταία χρόνια – αυτούς που αρνούνται να ψηφίσουν και αυτούς που δεν έχουν τι να ψηφίσουν. Ανάμεσα τους και οι μισοί σχεδόν ψηφοφόροι του Ποταμιού – όπως μαρτυρά η μελέτη της αδιευκρίνιστης ψήφου.

Αυτές είναι οι μεγάλες πηγές μας

Είμαι αισιόδοξος, λοιπόν, για το μέλλον. Έχω περιέργεια και θάρρος για το μέλλον. Η περιέργεια σε κάνει να πας και έξω από τους γνωστούς δρόμους. Και το θάρρος σου δίνει δύναμη να κινηθείς. Έχουμε μάχες να δώσουμε. Και θέλω να είμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.

Πού είναι η λύση λοιπόν;

Το ερώτημα έχει απάντηση: Το Ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Το Ποτάμι είναι εδώ.

Η ψηφοφορία για την αποχώρηση από το ΚΙΝΑΛ

Νωρίτερα,   η Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων του κόμματος, αποφάσισε την απεμπλοκή του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής υιοθετώντας τη σχετική εισήγηση του Σταύρου Θεοδωράκη.

Το τελικό αποτέλεσμα: 97 στελέχη ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης, 16 κατά και 5 λευκά.

Ορισμένες αναφορές στελεχών για την επόμενη μέρα ενόχλησαν τον πρόεδρο του Ποταμιού που έκανε παρέμβαση: «Όλοι γνωριζόμαστε εδώ μέσα. Είναι υβριστικό να λένε κάποιοι ότι θα αντικαταστήσουμε τους ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο πρόεδρος του κόμματος εξήγησε ότι στόχος του ήταν να προσθέσει δυνάμεις, εξηγώντας τη συμμετοχή του στο εγχείρημα του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Δυστυχώς, όμως, είπε ότι αυτό δεν έγινε πράξη. Για αυτό και πρέπει να δοθεί λύση, η οποία σύμφωνα με τον Σταύρο Θεοδωράκη πρέπει να είναι η αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής. Η αποσύνδεση του Ποταμιού από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Γιατί, σύμφωνα με την πλειοψηφία των στελεχών του, το Κίνημα Αλλαγής θυμίζει πολύ ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος του Ποταμιού εξήγησε ότι αυτή η επιλογή είναι καλύτερη από αντάρτικο στο εσωτερικό. Γιατί κάτι τέτοι θα ήταν επιζημιο και για το Κίνημα Αλλαγής και για το Ποτάμι.

Απέρριψε και τα ενάρια ότι έχει συμφωνήσει είτε με τη ΝΔ, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως είναι κατασκευασμένα. Γιατί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ερίζουν για την εκλογική δεξαμενή του Ποταμιού. Ορισμένες αναφορές στελεχών για την επόμενη μέρα ενόχλησαν τον πρόεδρο του Ποταμιού που έκανε παρέμβαση: «Όλοι γνωριζόμαστε εδώ μέσα. Είναι υβριστικό να λένε κάποιοι ότι θα αντικαταστήσουμε τους ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Στην εισήγησή του ο Σταύρος Θεοδωράκης εξήγγειλε συνέδριο τον Οκτώβριο, λέγοντας πως εκεί θα αποφασιστεί ποια θα είναι η ηγεσία του Ποταμιού και των συμμάχων του.

Αυτοκριτική και στήριξη…

Ο ένας μετά τον άλλον οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές του κόμματος πήραν τον λόγο μετά την εισήγηση του Σταύρου Θεοδωράκη. Πρώτος τοποθετήθηκε ο Γιώργος Μαυρωτάς, ο οποίος στήριξε ξεκάθαρα την επιλογή της αποχώρησης, κάνοντας λόγο για δυναμική επιστροφή του Ποταμιού.

Ακολούθησαν ο Σπύρος Δανέλλης και ο Γιώργος Αμυράς, οι οποίοι κινήθηκαν στο ίδιο κλίμα (για την αποχώρηση), αλλά προς διαφορετική κατεύθυνση. Ο πρώτος έδωσε έμφαση στην αναζήτηση της νέας αριστεράς, ενώ ο δεύτερος πρότεινε να δηλώσει το Ποτάμι ότι ανήκει στον χώρο του πολιτικού φιλελευθερισμού. Στις επόμενες ευρωεκλογές το Ποτάμι να μην είναι με τους Σοσιαλιστές και τους Δημοκράτες, αλλά με τους Φιλελεύθερους ή τον Μακρόν, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σπύρος Λυκούδης άσκησε κριτική τόσο στις επιλογές του Ποταμιού, όσο και του Κινήματος Αλλαγής. Δήλωσε ότι παραμένει στην ΚΟ του Ποταμιού, αλλά προσέθεσε ότι τα στελέχη της Μεταρρύθμισης θα αποφασίσουν χωρίς κεντρική γραμμή αν θα μείνουν στο Ποτάμι ή στο Κίνημα Αλλαγής. Δεν θα μείνω ούτε μια ώρα σε ένα κόμμα που λένε ότι όλα τα αποφασίζει ο Αρχηγός σημείωσε και ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα συγκληθούν οι Μεταρρυθμιστές για να αποφασίσουν πώς θα συγχρονίσουν το βήμα τους με το Ποτάμι.

Ο Γρηγόρης Ψαριανός επιτέθηκε στην ψευδεπίγραφη αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και είπε ότι θα παραμείνει σε ένα Ποτάμι που θα επιστρέψει στις αρχές του.

Έκπληξη αποτέλεσε η τοποθέτηση του Μίλτου Κύρκου, ο οποίος στο δια ταύτα πρότεινε το Ποτάμι να παραμείνει στο Κίνημα Αλλαγής με προϋπόθεση πέντε βασικές μεταρρυθμίσεις (Δημόσια Διοίκηση- Διακυβέρνηση, άρση εμποδίων επιχειρηματικότητας, γεωργία, τουρισμός, ενέργεια), σε συνδυασμό με οδικό χάρτη για τη διαδικασια υλοποίησής τους. «Χάρτης» ο οποίος θα περιλαμβάνει τις δράσεις των πρώτων 100 ημερών, ενός χρόνου και τριών χρόνων, από την οποιαδήποτε κυβέρνηση θα στηρίξει το Κίνημα Αλλαγής, καθώς και τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, που θα τρέξουν τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει.

Υπέρ της παραμονής στο Κίνημα Αλλαγής τάχθηκαν ο Παναγιώτης Βλάχος (της κίνησης «Μπροστά»), ο Παναγιώτης Καρκατσούλης κα. «Σας καλώ να μην τα παρατήσουμε. Να μην ενδώσουμε τόσο εύκολα σε ένα νέο ‘οχι’, σε μια πορεία χωρίς στρατηγική, σε ένα άλμα στο κενό» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της κίνησης «Μπροστά».

Το Κείμενο της απόφασης 

«Το Ποτάμι ιδρύθηκε ως ένα πολιτικό Κίνημα για τη Δικαιοσύνη, την Εργασία, την Παιδεία. Σκοπός του ήταν και παραμένει να αγωνιστεί για μια Ελλάδα παραγωγική και ευημερούσα. Μια Ελλάδα ισότιμη εταίρο στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Αγωνίστηκε και αγωνίζεται για μια ανοικτή κοινωνία, χωρίς πελατειακό κράτος, χωρίς μεγάλες ανισότητες, με ισχυρό κράτος δικαίου και εξωστρεφή οικονομία.

Στην 4ετη πολιτική διαδρομή του το Ποτάμι πάνω σε αυτές τις αρχές κινήθηκε. Συγκρούστηκε, ανυποχώρητα, με τον λαϊκισμό και τον συντηρητισμό. Δέχθηκε τόνους λάσπης από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και διαρκείς πολύπλευρες επιθέσεις, αλλά άντεξε και έφερε νέες αξίες στην πολιτική ζωή.

Ακολούθησε τον δύσκολο δρόμο αγνοώντας το πολιτικό κόστος. Ποτέ δεν διεκδίκησε το μονοπώλιο της αλήθειας. Με λάθη, με αδυναμίες, με προβλήματα, αποχωρήσεις βουλευτών αλλά δίχως ούτε μια στιγμή να παρεκκλίνει από τις αρχές του.

Στην πορεία αυτή έκανε πάντα προσπάθεια συνάντησης με άλλες δυνάμεις. Πίστευε και πιστεύει ότι είναι απαραίτητη η ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων για την προώθηση των πραγματικά προοδευτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα. Για την ήττα του λαϊκισμού και του συντηρητισμού.

Το 2ο Συνέδριο του Ποταμιού έλαβε απόφαση για τη δημιουργία του Κοινοβουλίου του Κέντρου. Συνδημιουργήσαμε το 2016 την Επιτροπή Διαλόγου για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις με τη «Δημοκρατική Συμπαράταξη» και άλλες δυνάμεις του χώρου.

Πέρυσι το καλοκαίρι η ΜΕΣΥΑ ενέκρινε την απόφαση για τη συνδιαμόρφωση με τη «Δημοκρατική Συμπαράταξη» ενός νέου προοδευτικού Κινήματος, που θα συσπειρώνει όλες τις δυνάμεις του χώρου και θα έχει ανοιχτές πόρτες σε εκείνους που δεν συμμετέχουν σε κανένα από τα υφιστάμενα σχήματα αλλά θα ήθελαν να στρατευθούν στην προσπάθεια για την Ελλάδα του 21ου αιώνα.

212.000 πολίτες στήριξαν στις κάλπες το εγχείρημα. Δυστυχώς η συνέχεια δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες τους. Το Κίνημα Αλλαγής, ένα σχήμα με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων και των κινήσεων του κεντρώου-κεντροαριστερού χώρου, κατέληξε να είναι διαφορετικό από αυτό για το οποίο ξεκινήσαμε.

Αναλώθηκε σε εσωκομματικές ισορροπίες, απέφυγε το άνοιγμα σε πρόσωπα εκτός των στενών κομματικών τειχών, οι πιο κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται από ένα στενό κύκλο γύρω από την πρόεδρο και όχι μετά από διάλογο στα πολιτικά όργανα.

Λάθη και αστοχίες στη διαμόρφωση της δομής του Κινήματος άφησαν ανοιχτό το πεδίο για λειτουργικές στρεβλώσεις και για πολιτικές συμπεριφορές που υπονόμευαν την δημοκρατική λειτουργία και την ενότητα του χώρου και οδηγούσαν με βεβαιότητα στην σημερινή κρίση.

Το Ποτάμι προσπάθησε να προβάλει τις θέσεις του και υπερασπίστηκε με συνέπεια τις αρχές του. Οι διαφορετικές απόψεις όμως αντί να θεωρούνται πλούτος, έφθασαν να θεωρούνται βάρος. H ενότητα όφειλε να έχει ως απαραίτητο και απαράβατο όρο το σεβασμό του πλουραλισμού και των διαχρονικών θέσεων των πολιτικών δυνάμεων που συγκροτούν το Κίνημα Αλλαγής, στα μείζονα θέματα της χώρας.

Η απαίτηση μονολιθικότητας είναι ασυμβίβαστη με ένα ανοιχτό και δημοκρατικό κίνημα αξιών και προόδου. Η συνύπαρξη στο ίδιο κόμμα γινόταν σαφές, διαρκώς και με όλους τους τρόπους ότι αποτελούσε πρόβλημα και για την πλευρά του ΠΑΣΟΚ που ήθελε να ακούγεται μόνο η δική του φωνή ως η μεγαλύτερη δύναμη του χώρου.

Τα στελέχη του Ποταμιού διαθέτουν ενωτικό πνεύμα, δεν είναι διατεθειμένα όμως να θυσιάσουν τις απόψεις τους στο βωμό εσωκομματικών ισορροπιών, ούτε να σωπάσουν. Θα συνεχίσουν να τις υπερασπίζουν ακολουθώντας την πορεία που χάραξαν από την ίδρυση του Ποταμιού.

Αποφασίζουμε λοιπόν σήμερα την αποσύνδεση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής

Η αποσύνδεση μας αυτή δεν είναι μια εύκολη απόφαση για το Ποτάμι. Υπήρξαμε συνιδρυτές του Κινήματος Αλλαγής. Οι πάντες γνωρίζουν ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν θα είχε υπάρξει χωρίς την συμμετοχή του Ποταμιού όπως βέβαια και την συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, του ΚΙΔΗΣΟ, της ΔΗΜΑΡ, των Μεταρρυθμιστών, των Κινήσεων Πολιτών και άλλων προοδευτικών δυνάμεων.

Επίσης οι πάντες γνωρίζουν ότι τα μέλη και στελέχη του Ποταμιού προσέτρεξαν στην συνάντηση αυτή με ειλικρινή διάθεση υπέρβασης όσων επιφυλάξεων ενδεχομένως υπήρχαν από κάθε πλευρά.
Η στοιχειώδης υπεράσπιση καλών συναγωνιστικών σχέσεων μεταξύ των δυνάμεων του Κινήματος Αλλαγής, με κάποιες από τις οποίες έχουμε συναντίληψη σε πολλά ζητήματα και η αποφυγή περαιτέρω διεύρυνσης της απόστασης μεταξύ μας, επιβάλλει σήμερα στο Ποτάμι να λάβει αυτή τη απόφαση.

Οι πολιτικοί χώροι με τους οποίους συναντηθήκαμε στην συγκρότηση του Κινήματος Αλλαγής, παραμένουν πάντα συγγενικοί και η κοινή δράση του Ποταμιού με αυτές τις δυνάμεις για την προώθηση των μεγάλων αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η Ελληνική κοινωνία πρέπει να συνεχιστεί εκεί που οι απόψεις μας συμπίπτουν.

Η Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων του Ποταμιού λαμβάνει τη σημερινή απόφαση με σεβασμό στον κόσμο που πίστεψε στην ανάγκη ενός πραγματικά νέου Κινήματος και είδε τις ελπίδες του να διαψεύδονται.

Στη βάση αυτή ανακοινώνει συνέδριο το φθινόπωρο. Επίσης, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις ιδρυτικές του αξίες και σε αυτό το δρόμο θα συναντηθεί με όλους εκείνους που πιστεύουν ότι «πρέπει να τα αλλάξουμε όλα δίχως να γκρεμίσουμε τη χώρα».