Τι είπε στο Bloomberg

Ο Τσίπρας στο εξωτερικό αφήνει ελπίδες για τις συντάξεις ενώ έχει υπογράψει το κόψιμο τους

27/06/18 • 17:01 | UPD 27/06/18 • 17:14

Newsroom eleftherostypos.gr

Η κυβέρνηση  του Αλέξη Τσίπρα έχει υπογράψει την μείωση των συντάξεων από το 2019 αλλά ο ίδιος αφήνει παράθυρο ότι αυτή η υπογραφή μπορεί να μην ισχύσει συνεχίζοντας να παίζει με την ελπίδα χιλιάδων συνταξιούχων.  

Η κυβέρνηση  του Αλέξη Τσίπρα έχει υπογράψει την μείωση των συντάξεων από το 2019 αλλά ο ίδιος αφήνει παράθυρο ότι αυτή η υπογραφή μπορεί να μην ισχύσει συνεχίζοντας να παίζει με την ελπίδα χιλιάδων συνταξιούχων.  

Μιλώντας  στο Bloomberg ρωτήθηκε για τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει η Βουλή και περιλαμβάνουν την περικοπή των συντάξεων για να εξοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ και ταυτόχρονα την υιοθέτηση δέσμης θετικών μέτρων ύψους επίσης 1% του ΑΕΠ και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους στόχους αλλά μετά την έξοδο από το μνημόνιο η ευθύνη για το πώς θα επιτευχθούν ανήκει πλέον στην κυβέρνηση και τις επόμενες.

«Πρέπει να αποφασίσουμε τα μέτρα για να πιάσουμε τους στόχους. Λέτε σωστά ότι έχουμε νομοθετήσει για την αρχή του 2019 ένα πακέτο αρνητικών μέτρων 1% του ΑΕΠ (σ.σ. περικοπές στις συντάξεις) και 1% θετικά μέτρα, στο βαθμό που είμαστε πάνω από το στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Γι’ αυτό η κυβέρνηση θα αποφασίσει όταν έρθει η ώρα πια είναι η βέλτιστη μέθοδος οικονομικά και κοινωνικά για τη χώρα ώστε να πιαστεί ο στόχος του 3,5. Είναι δική μας υπόθεση με πια μέσα θα φτάνουμε τους στόχους».

Ο δημοσιογράφος παρατήρησε  ότι από την απάντηση αυτή μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι εννοεί πως μπορεί να μην γίνει η μείωση των συντάξεων την επόμενη χρονιά και ρώτησε αν «είναι ακόμα δεσμευμένος να τις μειώσει».

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «οι δεσμεύσεις μας είναι αυτές που αναφέρονται στην απόφαση του Eurogroup. Σας παραπέμπω σε αυτές. Μπορείτε να δείτε ποιες είναι και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι η διεθνής επενδυτική κοινότητα θα αντιδράσει θετικά. Είναι ενδιαφέρον το πώς έχουν αλλάξει τα πράγματα. Η Ελλάδα, από μέρος του προβλήματος, έχει καταφέρει να γίνει μέρος της λύσης».

Σχολιάζοντας το πολιτικό τοπίο και την ισχνή πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι οι εκλογές θα γίνουν το Σεπτέμβριο του 2019: «Φτάσαμε εδώ με μια πολύ ισχνή πλειοψηφία, οπότε θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θα φτάσουμε στο τέλος».