«Τολμήσαμε να προχωρήσουμε»

Ζάεφ: Πετύχαμε μια ιστορική συμφωνία που κοιτάζει το μέλλον

17/06/18 • 11:50 | UPD 17/06/18 • 11:58

«Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτε χωρίς θάρρος». Με αυτή τη ρήση του Αριστοτέλη επέλεξε να ξεκινήσει ο Ζόραν Ζάεφ την ομιλία του, στο πλαίσιο της υπογραφής της ιστορικής συμφωνίας για το Μακεδονικό.

«Σήμερα θέτουμε τέλος σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα. Η μακεδονική και η ελληνική κοινωνία είναι υπέρ, θέλουν την ειρήνη. Είχαμε την τόλμη και κάναμε ένα βήμα μπροστά, συνέχισε. Μεταξύ άλλων, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Ελληνα ομόλογό του για την ανδρεία του ενώ αίσθηση προκάλεσαν οι πολλαπλές αναφορές στον λαό του ως «Μακεόνες».

Αναλυτικά η ομιλία Ζάεφ

Αξιότιμε φίλε Αλέξη, είπε ο Ζόραν Ζάεφ ξεκινώντας την τοποθέτηση του και χαιρέτησε τους αξιωματούχους που συμμετέχουν στην τελετή. «Καλή μας τύχη» υπογράμμισε. Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα χωρίς θάρρος, είπε ο κ. Ζάεφ χρησιμοποιώντας αποφθέγματα του Αριστοτέλη και χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τη συμφωνία των δύο χωρών. «Βάλαμε τέλος σε μακροχρόνια προβλήματα που επιδείνωναν τις διμερείς σχέσεις» είπε ο Ζόραν Ζάεφ.

Από αυτές τις τρεις δεκαετίες διδαχτήκαμε σημαντικά πράγματα, σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ από τις Πρέσπες, και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να διδασκόμαστε από την ιστορία.

«Οι χώρες πρέπει να ζουν σε ειρήνη γιατί διαφορετικά υποφέρει ο κόσμος, η συμφωνία αποτελεί ενθάρρυνση για τη βελτίωση των σχέσεων και της ζωής των πολιτών» τόνισε και συμπλήρωσε «οικοδομούμε φιλία μεταξύ των δύο χωρών, θα είμαστε εταίροι και σύμμαχοι».