Παυλόπουλος: Δεν θα ανεχθούμε καμία αμφισβήτηση των συνόρων μας

11/06/18 • 14:17 | UPD 11/06/18 • 14:30

Μήνυμα προς την τουρκική πλευρά έστειλε ο Προκόπης Παυλόπουλος, σε δηλώσεις του μετά από την επιθεώρηση του στόλου

Μήνυμα προς την τουρκική πλευρά έστειλε ο Προκόπης Παυλόπουλος, σε δηλώσεις του μετά από την επιθεώρηση του στόλου στο πάρκο ναυτικής παράδοσης στο Τροκαντερό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση, και πολύ περισσότερο, οποιαδήποτε προσβολή των συνόρων και της εθνικής της κυριαρχίας και συμπλήρωσε πως θέλουμε το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης, που ενώνει τους λαούς στο δρόμο της συνεργασίας και της δημιουργίας.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την επιθεώρηση του Στόλου, σημείωσε πως «το Πολεμικό μας Ναυτικό επιβεβαιώνει, διαχρονικά, το έμβλημά του, το οποίο συντίθεται από το ιστορικό απόφθεγμα του Περικλή, κατά την μαρτυρία του Θουκυδίδη: «Μέγα το της θαλάσσης κράτος». Με το απαράμιλλο φρόνημα και την υποδειγματική αποτελεσματικότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων εν γένει, το Πολεμικό μας Ναυτικό υπερασπίζεται, στο πλαίσιο της Εθνικής του αποστολής, τα θαλάσσια σύνορά μας και, συνακόλουθα, τα θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πρόσθεσε ότι «τα σύνορα αυτά είναι σαφώς, αμετακλήτως και δίχως ίχνος «γκρίζας ζώνης» καθορισμένα από το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Την ίδια αποστολή θα φέρει σε πέρας το Πολεμικό μας Ναυτικό και για την υπεράσπιση της Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, μετά τον καθορισμό της σύμφωνα με τις διατάξεις του Δικαίου της Θάλασσας. Το οποίο, όπως έχω τονίσει επανειλημμένως, κατά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης είναι δεσμευτικό, με την μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, και για τα κράτη που δεν έχουν προσχωρήσει στην Συνθήκη του Montego Bay του 1982».