« Δεν υπάρχει προθεσμία για συμφωνία»

Ζάεφ για Σκοπιανό: Παραμένω αισιόδοξος αλλά δεν είναι εύκολο

07/06/18 • 22:27 | UPD 07/06/18 • 22:27

Δηλώσεις για το Σκοπιανό ζήτημα λίγο μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, έκανε ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ.

«Παραμένω αισιόδοξος αν και δεν είναι εύκολο. Είναι ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα αλλά ταυτόχρονα, πολύ σημαντικό», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός των Σκοπίων και συνέχισε:

«Ίσως καλέσουμε την Αθήνα πολύ σύντομα. Δεν θα σχολιάσω κάτι περισσότερο, τα λέει όλα η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών».

«Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία αλλά είναι εξίσου σημαντικό να βρούμε μία μόνιμη λύση που θα είναι 100% ασφαλής για τις επόμενες γενιές», πρόσθεσε και εξήγησε ότι θα ήθελε να πάρει και αύριο τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα, αν αυτό ήταν εφικτό αλλά υπάρχει ακόμα χρόνος μέχρι τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Διαβάστε επίσης: Σκοπιανό: Δεν υπάρχουν προθεσμίες – Σημασία έχει η ποιότητα της συμφωνίας

Τι λέει κυβερνητικός αξιωματούχος για το Σκοπιανό

«Έχουμε μια καλή συμφωνία στο τραπέζι, η οποία, όπως είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, πρέπει να κλείσει πολύ σύντομα. Δυστυχώς κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια», τονίζει κυβερνητικός αξιωματούχος, κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Δεν υπάρχουν προθεσμίες και χρονικά περιθώρια για την επίλυση του σκοπιανού με την κατάληξη σε συμφωνία για το όνομα της πΓΔΜ, γνωστοποιεί μέσω ανακοίνωσης το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας.

ΥΠΕΞ ΠΓΔΜ: Δεν υπάρχουν προθεσμίες – Σημασία έχει η ποιότητα της συμφωνίας

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως πιο σημαντική απ’ όλα είναι η ποιότητα της συμφωνίας και όχι το χρονικό περιθώριο.

«Καλή θέληση υπάρχει και σημαντικά αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Σε αυτή τη συγκυρία, όπως και σε οποιαδήποτε διαδικασία αυτού του χαρακτήρα, είναι απαραίτητο οι ομάδες εργασίας να μεταφέρουν την εν λόγω καλή θέληση σε ένα κείμενο συμφωνίας το οποίο θα αντικατοπτρίζει με τον πιο σαφή τρόπο τις παραμέτρους της πολιτικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές», αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της πΓΔΜ και συνεχίζει:

«Με αυτό το στόχο, η ΠΓΔΜ εργάζεται σκληρά για να επιτευχθεί αυτό το ταχύτερο δυνατό και πριν από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στο πλαίσιο αυτό, η υπογραμμίζουμε ότι θέματα τόσο μεγάλης σημασίας δεν επωφελούνται από τυχόν βιαστικές δραστηριότητες».

Κλείνοντας, το υπουργείο Εξωτερικών της πΓΔΜ τονίζει ότι «η ποιότητα του κειμένου της συμφωνίας και η ανάγκη να φτάσουμε σε μία βιώσιμη λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές υπερβαίνουν κατά πολύ την ανάγκη τήρησης οποιωνδήποτε προθεσμιών για την οριστικοποίηση της διαδικασίας».