ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΝΔ

Μητσοτάκης: Ανιστόρητη η κυβέρνηση – Επικίνδυνοι Τσίπρας και Κοτζιάς

05/06/18 • 15:22 | UPD 05/06/18 • 15:38

Δριμύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε σύσκεψη τομεαρχών του κόμματός του.

Δριμύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε σύσκεψη τομεαρχών του κόμματός του.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έβαλλε κατά της κυβέρνησης τόσο στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό, όσο και για τα εσωτερικά θέματα, ενώ ανέφερε πως το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για πρόωρες εκλογές ασπάζεται η πλειονότητα των πολιτών μιας και η κυβέρνηση παίζει με τις τύχες της χώρας για μικροκομματικά οφέλη.

Όσον αφορά στο Σκοπιανό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει διεξάγει μυστική διπλωματία και ότι ασχολείται αποκλειστικά με το ονοματολογικό. Χάρη στη σθεναρή, όπως είπε, παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας η γραμμή διαπραγμάτευσης επικεντρώθηκε στο τρίπτυχο, όπως το χαρακτήρισε, συνταγματική αλλαγή, απάλειψη αλυτρωτισμών και συμφωνία για όνομα erga omnes.

Στη συνέχει ο Κυρ. Μητσοτάκης, χαρακτήρισε την κυβέρνηση ανιστόρητη και επικίνδυνη για τα εθνικά θέματα, όπως και τους Αλ. Τσίπρα και Ν. Κοτζιά. Μάλιστα, τόνισε πως ο κ. Κοτζιάς μοιάζει να υπερασπίζεται τα επιχειρήματα της σκοπιανής μεριάς, παρά τα εθνικά συμφέροντα, φέρνοντας ως παράδειγμα τη χθεσινοβραδινή συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών στην ΕΡΤ.

Η κυβέρνηση, είπε ακόμη, διακρίνεται από μία αγωνία να βρεθεί πάση θυσία μία λύση για να εξυπηρετηθούν διεθνείς σκοπιμότητες. Ωστόσο, συνέχισε, η κυβέρνηση δεν διαθέτει νομιμοποίηση. «Ως τι διαπραγματεύεται ο κ. Τσίπρας;», ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης, «ως πρωθυπουργός που εκφράζει το σύνολο της συμπολίτευσης ή ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ;».
Κλείνοντας το θέμα, επανέλαβε τη θέση της ΝΔ: «Η λύση πρέπει να είναι ενιαία, συνολική και να περιλαμβάνει αναθεώρηση του Συντάγματος που θα αφορά και την εθνικότητα και τη γλώσσα, μία ονομασία για όλες τις χρήσεις… Είναι θέση έντιμη και πατριωτική που διαφυλάσσει τη θέση της χώρας στην ΕΕ και την ενότητα των Ελλήνων». Ξεκαθάρισε δε ότι «μία συμφωνία που δεν θα εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα δεν θα γίνει δεκτή από τη ΝΔ».

Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου

Ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων για την απελευθέρωση των οκτώ αξιωματικών, λέγοντας ότι «οι δηλώσεις της Τουρκίας είναι απαράδεκτες, η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ, σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα κι σέβεται την αυτοτέλεια της Δικαιοσύνης». Ωστόσο σημείωσε ότι η κυβέρνηση οφείλει να πάψει να σιωπά και επιτέλους να απαντήσει στην κατηγορία για τις υποσχέσεις που έδωσε το κ. Τσίπρας, όπως δήλωσε χθες ο Μπεκίρ Μποζντάγ, αντιπρόεδρος της Τουρκίας.

Μείωση συντάξεων και αφορολόγητου σημαίνουν 4ο μνημόνιο

Στην ελληνική οικονομία αναφέρθηκε στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφέροντας πως παρά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο η χώρα είναι δεσμευμένη με βαριά μέτρα για τα επόμενα χρόνια, τα οποία φέρουν τις υπογραφές Τσίπρα – Καμμένου, ενώ τόνισε ότι μάλιστα πρόκειται για μέτρα που δεν θα συνοδευτούν από πρόσθετη χρηματοδότηση.

Τόνισε πως η χώρα πληρώνει τα ψέματα του κ. Τσίπρα που υπόσχεται ψεύτικες λύσεις σε πραγματικά προβλήματα, ενώ χαρακτήρισε το ελληνικό πρόβλημα βαθιά πολιτικό, καθώς όπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης η χώρα έχει θέμα αξιοπιστίας, αποτελεσματικότητας και συνέπειας λόγων και έργων.

Η κυβέρνηση όφειλε να έχει ειδοποιήσει τους συνταξιούχους για τη μείωση των συντάξεων ώστε να ξέρουν τι τους περιμένει, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και προσέθεσε ότι με τη μείωση του αφορολόγητου θα πληρώσουν και «οι «μεγαλοεισοδηματίες», όπως τους θεωρεί η κυβέρνηση, των 400 και των 500 ευρώ». Ορισμένοι θα χάσουν ένα μηνιάτικο από τη μείωση των συντάξεων και άλλο ένα από το αφορολόγητο, ανέφερε, και συνέχισε: «Οι πολίτες ξέρουν ότι κανένα έκτακτο επίδομα δεν μπορεί να καλύψει το κόστος των μόνιμων περικοπών. Αυτά συμβαίνουν σε ένα καθεστώς αυστηρής εποπτείας που δεν έχει σχέση με ότι αποφασίστηκε στην Πορτογαλία και στις άλλες χώρες που βγήκαν από το μνημόνιο… Θα πληρώνουμε ακριβά τα ψέματα του κ. Τσίπρα. Η Ελλάδα τρία χρόνια τώρα έχασε μία μοναδική ευκαιρία να μειώσει το κόστος δανεισμού. Αν αυτό το είχε πετύχει, τώρα θα μπορούσαμε να βγούμε στις αγορές. Τα τρία αυτά χρόνια η Ελλάδα αντί να συγκλίνει με την ΕΕ απέκλινε».

Σχετικά με το θέμα του χρέους, είπε ότι δεν έχει ακόμη λυθεί – και αυτό αθροίζει ανασφάλεια. «Εγώ θα συνεχίσω να δίνω τον προσωπικό μου αγώνα στην Ευρώπη για να πετύχει η χώρα την καλύτερη ρύθμιση για το χρέος. Ωστόσο πρέπει να είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας έχει την αποκλειστική ευθύνη να εξασφαλίσει ότι η χώρα θα έχει πρόσβαση στις αγορές και με χαμηλά επιτόκια. Στο τρίτο πρόγραμμα υπάρχουν αδιάθετα ποσά 27 δισ., περιμένουμε να δούμε πώς θα αξιοποιηθούν για να έχουμε την καλύτερη έξοδο στις αγορές». Ανέφερε ακόμη ότι στις διαπραγματεύσεις για το χρέος μεταξύ των δανειστών η κυβέρνηση είναι θεατής.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την Παιδεία, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το κατέθεσε με τη διαδικασία του επείγοντος για να κρύψει την κομματικοποίηση της διοίκησης που επιχειρεί, την έλλειψη αξιολόγησης και τη συνολική υποβάθμιση. Θα αναδείξουμε και θα καταγγείλουμε στη Βουλή τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, τόνισε.

Επίθεση όμως εξαπέλυσε για τα θέματα ασφάλειας, και υποστήριξε ότι στη δημόσια τάξη η χώρα μοιάζει να είναι σε κατάσταση πολιορκίας, μετράει χιλιάδες αποφυλακίσεις από το νόμο Παρασκευόπουλου, ολόκληρες περιοχές είναι άβατα -από το Μενίδι μέχρι τα Εξάρχεια- και η τρομοκρατία σηκώνει κεφάλι. «Καθώς το θέμα της βίας συσκοτίζεται από την κυβερνητική προπαγάνδα, εμείς καταδικάζουμε τη βία από όπου κι αν προέρχεται, χωρίς υποσημειώσεις και επιφυλάξεις, και χωρίς ναι μεν αλλά», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν απορρίπτει συλλήβδην τη βία, αλλά ζυγίζει τη βία και αποκρύπτει την εξοικείωση της κοινωνίας με τα φαινόμενα βίας». «Αυτά με τη δική μας κυβέρνηση θα τελειώσουν και η νομιμότητα θα αποκατασταθεί ώστε η κοινωνία να νιώθει ξανά ασφαλής. Η ΝΔ παραμένει η μόνη δύναμη σταθερότητας και ομαλότητας», προσέθεσε.

Θα απελευθερώσουμε τις υγιείς δυνάμεις της οικονομίας και της κοινωνίας

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ, τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να αποκαταστήσει την ομαλότητα και την κανονικότητα στη χώρα.
Ανέφερε ότι η Ελλάδα θέλει να γυρίσει σελίδα, «είμαστε έτοιμοι να απελευθερώσουμε τις υγιείς δυνάμεις της οικονομίας και της κοινωνίας».

Επανέλαβε την δέσμευσή του για μείωση της φορολογίας στον ΕΝΦΙΑ, στον ΦΠΑ, στον εισαγωγικό συντελεστή. Σημείωσε ότι η μείωση της φορολογίας θα συνδυαστεί με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη φορολογική συμμόρφωση.

Πρόσθεσε ότι όσο σημαντική είναι για την οικονομία και τη κοινωνία η μείωση της φορολογίας άλλο τόσο σημαντική είναι και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, για την οποία επίσης πρόσφατα δεσμεύτηκε στη συνέλευση του ΣΕΒ και του ΣΕΤΕ. «Ακόμη και σήμερα το ασφαλιστικό σύστημα δεν εξασφαλίζει πλήρως την αλληλεγγύη των γενεών», είπε ο κ. Μητσοτάκης και ανέφερε ότι σύντομα θα παρουσιάσει την ολοκληρωμένη του πρόταση για ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων με ρόλο του ιδιωτικού τομέα. «Είναι έντιμη μεταρρύθμιση που το χρωστούμε τους κοινωνικούς εταίρους και κυρίως στην νέα γενιά», είπε.

Υπενθύμισε ακόμη ότι έχει μιλήσει για αύξηση του ποσού για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα στο ένα δισ. ευρώ, ενώ τάχθηκε και υπέρ της λελογισμένης αύξησης του κατώτατου μισθού.

Ζωντανά η ομιλία μου στη συνεδρίαση των τομεαρχών του Κόμματος.

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Tuesday, 5 June 2018