«υπάρχουν ακόμη κάποιες λεπτομέρειες»

Αισιόδοξος για συμφωνία στο Σκοπιανό δηλώνει ξανά ο Ζόραν Ζάεφ

02/06/18 • 17:21 | UPD 02/06/18 • 17:21

Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα εμφανίστηκε εκ νέου ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ που εξήγησε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία κάποιων τεχνικών θεμάτων για το Σκοπιανό.

Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα εμφανίστηκε εκ νέου ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ που εξήγησε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία κάποιων τεχνικών θεμάτων.

Απαντώντας σε ερώτηση, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, τόνισε: «Αυτήν τη στιγμή, αυτό που συζήτησαν προφορικά οι Υπουργοί Εξωτερικών πρέπει να διατυπωθεί σε νομικό έγγραφο. Υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες. Στο τέλος εγώ και ο Πρωθυπουργός Τσίπρας θα αποφασίσουμε για αυτές, με τα επιχειρήματα μας. Εγώ είμαι έτοιμος για την συνομιλία αυτή. Ξέρω ότι και αυτός είναι έτοιμος. Είναι σημαντικό πως θα το εξηγήσουμε στην αντιπολίτευση και τους πολίτες των δυο χωρών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζόραν Ζάεφ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι Ελλάδα και ΠΓΔΜ είναι αποφασισμένες να βρεθεί η λύση στο όνομα και εξέφρασε εκ νέου την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 21 Ιουνίου.

Διαβάστε επίσης: «Σπασμένο τηλέφωνο» Τσίπρα-Ζάεφ για το Σκοπιανό

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων αποκάλυψε πως και οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι αν επιτευχθεί συμφωνία αυτή θα υπογραφεί στις Πρέσπες ενώ απέφυγε να προχωρήσει σε λεπτομέρειες για ονόματα λέγοντας πως «όταν καταλήξουμε στο όνομα, ό,τι και να περιλαμβάνει αυτό, θα ενημερώσουμε άμεσα τους πολίτες μας».

Τέλος, αναφερόμενος στην αντιπολίτευση στη χώρα του που προετοιμάζει συλλαλητήρια, χαρακτήρισε δικαίωμά της να διαδηλώνει αλλά πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό να συζητήσουμε την αντιπολίτευση εντός της ΠΓΔΜ και να τους εξηγήσουμε τους λόγους που πρέπει να μας υποστηρίξει».

Ιερώνυμος: Δεν δίνουμε πουθενά το όνομά μας!

Στη θέση της Εκκλησίας για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος από τον Αυλώνα όπου βρέθηκε, για να παραστεί στα εγκαίνια της Λαογραφικής έκθεσης στο Πνευματικό Κέντρο.

«Δεν γινόμαστε Έλληνες μόνο μία στιγμή ή μία ημέρα. Έλληνες είμαστε κάθε μέρα, κάθε ώρα. Η Εκκλησία πήρε θέση. Είπε ξεκάθαρα ότι δεν δίνουμε πουθενά το όνομά μας, αλλά δεν είναι έργο της Εκκλησίας», είπε ο Αρχιεπίσκοπος, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η Εκκλησία δεν κάνει συλλαλητήρια, οι πολίτες εξέλεξαν Βουλή και η Βουλή είναι υπεύθυνη για αυτά. Οι Έλληνες είναι υπεύθυνοι που ψηφίζουν και η Βουλή που διοικεί αυτόν τον τόπο», συμπλήρωσε.

Copy link
Powered by Social Snap