Ο ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ «ERGA OMNES»

Σκοπιανό: Κρίσιμη καμπή με αντάρτικο Ιβάνοφ και αντιδράσεις της ΝΔ

31/05/18 • 08:49 | UPD 31/05/18 • 09:00

Σε ιδιαίτερα κρίσιμη φάση έχει περάσει το Σκοπιανό μετά τις δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, αφού τόσο στα Σκόπια όσο και στην Αθήνα υπάρχουν πολιτικές αντιδράσεις για την «κατ αρχήν συμφωνία».

Σε ιδιαίτερα κρίσιμη φάση έχει περάσει το Σκοπιανό μετά τις δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, αφού τόσο στα Σκόπια όσο και στην Αθήνα υπάρχουν πολιτικές αντιδράσεις για την «κατ αρχήν συμφωνία».

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων αποκάλυψε πως Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ έχουν συμφωνήσει κατ αρχήν και οι διαπραγματεύσεις περνούν πλέον σε ανώτατο επίπεδο. Ωστόσο ο πρόεδρος των Σκοπίων, αλλά και η ΝΔ εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για διαφορετικούς λόγους.

«Υπάρχει συμφωνία επί της αρχής, ενώ οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στην επίσημη και νομική πλευρά της συμφωνίας» τόνισε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η πΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για το πρώτο έτος της πρωθυπουργίας του, ο Ζάεφ υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «δεν υπάρχει τελική συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και πΓΔΜ».

Έσπευσε, όμως, να συμπληρώσει ότι τον τελευταίο λόγο θα έχουν οι πολίτες στο δημοψήφισμα. «Οι πολίτες περιμένουν κάποιον που μπορεί να ηγηθεί, οι αληθινοί πατριώτες είναι αυτοί που προσφέρουν ένα μέλλον στους πολίτες» είπε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Η γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών έχουν διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα και ότι οι δύο χώρες δεν υπήρξαν ποτέ πιο κοντά σε λύση».

«Μπουρλότο» στο Σκοπιανό βάζει ο Ιβανόφ

«Μπουρλότο τις συνομιλίες για το Σκοπιανό και στην διαφαινόμενη συμφωνία βάζει ο πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ που αρνείται το «erga omnes».

«Η στάση του προέδρου Ιβάνοφ είναι συνεπής με τις απόψεις όλων των προηγούμενων προέδρων της ΠΓΔΜ. Ο πρόεδρος Ιβάνοφ δεν αποδέχεται μια λύση στο ονοματολογικό για συνολική χρήση ή erga omnes», αναφέρεται στην ανακοίνωση της σκοπιανής προεδρίας, η οποία δόθηκε στα ΜΜΕ.

Σκοπιανό: Η ΝΔ ζητά εξηγήσεις από Τσίπρα και Καμμένο

«Τσίπρας και Καμμένος οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα τους Έλληνες πολίτες και να πάψουν να κρύβονται», αναφέρει η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της, μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στις οποίες κάνει λόγο για συμφωνία.

«O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Ζόραν Ζάεφ δήλωσε σήμερα όχι μόνον ότι ήδη “υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία” με τον κ. Αλέξη Τσίπρα, αλλά και ότι “η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία”. Αποκάλυψε μάλιστα ότι η “μακεδονική” γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών της χώρας του “έχουν ήδη διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα” και ότι ο ίδιος “λαχταρά μια «Μακεδονία» στην οποία οι πολίτες θα είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και από φόβους του παρελθόντος”», επισημαίνει αρχικά στην ανακοίνωσή της η ΝΔ,και στη συνέχεια καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα στα εξής ερωτήματα:

«Έχει ήδη δεχθεί ο κ. Τσίπρας την αναγνώριση “μακεδονικής γλώσσας” και “μακεδονικής ταυτότητας” για τους γείτονές μας;

Έχει υπαναχωρήσει ο κ. Τσίπρας από την εθνική θέση erga omnes, προκειμένου το όποιο όνομα των Σκοπίων να ισχύει για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων;

Έχει ήδη δεσμευθεί ο κ. Τσίπρας να επιτρέψει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, χωρίς να έχουν απαλειφθεί από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ όλες οι απαράδεκτες αλυτρωτικές αναφορές;

Κι αν όλα αυτά τα έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας, δεσμεύει την Ελλάδα μη έχοντας καν τη στήριξη της κυβέρνησής του. Ή όσα είπε ο κ. Ζάεφ τα συνυπογράφει και ο κ. Καμμένος;

Οι κ. Τσίπρας και Καμμένος οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα τους Έλληνες πολίτες και να πάψουν να κρύβονται».