κόντρα στην αισιοδοξία Ζάεφ

«Μπουρλότο» στο Σκοπιανό βάζει ο Ιβανόφ που αρνείται το «erga omnes»

30/05/18 • 20:05 | UPD 30/05/18 • 20:09

«Μπουρλότο τις συνομιλίες για το Σκοπιανό και στην διαφαινόμενη συμφωνία βάζει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ.

«Μπουρλότο τις συνομιλίες για το Σκοπιανό και στην διαφαινόμενη συμφωνία βάζει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ που αρνείται το «erga omnes».

«Η στάση του προέδρου Ιβάνοφ είναι συνεπής με τις απόψεις όλων των προηγούμενων προέδρων της ΠΓΔΜ. Ο πρόεδρος Ιβάνοφ δεν αποδέχεται μια λύση στο ονοματολογικό για συνολική χρήση ή erga omnes», αναφέρεται στην ανακοίνωση της σκοπιανής προεδρίας, η οποία δόθηκε στα ΜΜΕ.

Στο μεταξύ, «ακόμη ένα βήμα» στις συζητήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να επέλθει οριστική συμφωνία για το Σκοπιανό, περιμένει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για το πρώτο έτος της πρωθυπουργίας του, ο Ζάεφ υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «δεν υπάρχει τελική συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και πΓΔΜ».

«Υπάρχει συμφωνία επί της αρχής, ενώ οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στην επίσημη και νομική πλευρά της συμφωνίας» τόνισε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η πΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία.

Ανέφερε δε, ότι σύντομα αναμένεται να επικοινωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα -κάτι που όπως είπε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί «απόψε, αύριο ή την Παρασκευή».

Έσπευσε, όμως, να συμπληρώσει ότι τον τελευταίο λόγο θα έχουν οι πολίτες στο δημοψήφισμα. «Οι πολίτες περιμένουν κάποιον που μπορεί να ηγηθεί, οι αληθινοί πατριώτες είναι αυτοί που προσφέρουν ένα μέλλον στους πολίτες» είπε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Η γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών έχουν διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα και ότι οι δύο χώρες δεν υπήρξαν ποτέ πιο κοντά σε λύση».

Ερωτηθείς για τα ονόματα που βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι, ο Ζάεφ απέφυγε να απαντήσει στο εάν η ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν» είναι ακόμη στο «τραπέζι». Ωστόσο, από ελληνικής πλευράς έχει καταστεί σαφές ότι η ονομασία αυτή έχει αφαιρεθεί από τη λίστα.

Copy link
Powered by Social Snap