«ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ»

Η ΝΔ αποδομεί τα ψέματα της κυβέρνησης: Ούτε σχέδιο ούτε ανάπτυξη από ΣΥΡΙΖΑ

26/05/18 • 07:01 | UPD 26/05/18 • 08:30

Με την «καθαρή έξοδο» να έχει απομακρυνθεί, ενισχύεται στο εσωτερικό της ΝΔ η εκτίμηση πως όλα πλέον είναι ανοιχτά σε σχέση με την επόμενη μέρα, ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται σε σύγχυση καθώς αναζητά αφήγημα για να περιορίσει τη συντριβή στις επόμενες εκλογές.

Με την «καθαρή έξοδο» να έχει απομακρυνθεί, ενισχύεται στο εσωτερικό της ΝΔ η εκτίμηση πως όλα πλέον είναι ανοιχτά σε σχέση με την επόμενη μέρα, ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται σε σύγχυση καθώς αναζητά αφήγημα για να περιορίσει τη συντριβή στις επόμενες εκλογές.

Την πολιτική δυσκολία του ΣΥΡΙΖΑ καταδεικνύει -κατά πολλούς στη Ν.Δ.- και η… βουτιά στο παρελθόν που επιχείρησε, μετά την επίθεση εις βάρος του Γιάννη Μπουτάρη, ο ίδιος ο πρωθυπουργός κορυφώνοντας έναν «διχαστικό λόγο» που εκλαμβάνεται και ως προσπάθεια να κρυφτεί η συνολική αποτυχία της κυβέρνησης σε σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες στην οικονομία
και όχι μόνο.

Στη Ν.Δ. δηλώνουν πεπεισμένοι ότι και το «ολιστικό» σχέδιο στο οποίο επενδύει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει κανέναν για την αναπτυξιακή δυναμική του. «Το σχέδιό τους το λένε αναπτυξιακό και είναι χωρίς ανάπτυξη», σχολιάζουν
χαρακτηριστικά μετά και την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, η οποία ανέδειξε την ασφυξία που βιώνει η οικονομία, αλλά και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θα συνεχίσει να αποδομεί και τα «τρία ψέματα» της κυβέρνησης.

Την «καθαρή έξοδο» που δεν είναι εφικτή όταν υπάρχουν νέα μέτρα λιτότητας ύψους 5,2 δισ. για το 2019 και το 2020, αλλά και αυξημένη εποπτεία. Τον ισχυρισμό ότι «η οικονομία υπεραποδίδει» όταν στην πραγματικότητα πρόκειται για «δημοσιονομική υπεραπόδοση ως αποτέλεσμα φορολογικής επιδρομής» και όχι για απόδοση που αποτυπώνεται στο ρυθμό ανάπτυξης. Αντιθέτως, «ο φαύλος κύκλος της κάλυψης μόνο του δημοσιονομικού πλεονάσματος σφίγγει τον κλοιό για την ανάπτυξη», υπογραμμίζουν γαλάζια στελέχη.

Οσο για το τρίτο ψέμα, που αφορά στο δήθεν «κοινωνικό πρόσημο» του ΣΥΡΙΖΑ, καταρρίπτεται από την ίδια την κυβερνητική πολιτική που πλήττει κυρίως τους πιο αδύναμους.

Η Ν.Δ. δεν κρύβει την ανησυχία της για την «επόμενη μέρα» μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, προειδοποιεί για τους κινδύνους, αλλά αποκρούει και κάθε προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει εντυπώσεις ότι η Ν.Δ. είχε ταχθεί υπέρ της πιστοληπτικής γραμμής. Και φυσικά «δεν επιθυμεί και δεν θα φέρει κανένα νέο Μνημόνιο», υπογραμμίζουν γαλάζιες πηγές, συμπληρώνοντας ότι «αυτό δεν αποκλείεται να συμβεί αν συνεχίσουν να κυβερνούν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.».

Οι ανησυχίες και οι προειδοποιήσεις αφορούν στην αδυναμία της σημερινής κυβέρνησης να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στις αγορές και να εξασφαλίσει τη δυνατότητα της χώρας να δανείζεται με λογικά επιτόκια. «Θα είναι πολύ αυστηρές εάν εντοπίσουν οποιοδήποτε μεταρρυθμιστικό πισωγύρισμα», τονίζει ο κ. Μητσοτάκης, την ώρα που στην Πειραιώς υπογραμμίζουν ότι «η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα να στείλει ένα μήνυμα εμπιστοσύνης και αυτοπεποίθησης σε όλο τον κόσμο και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από μια πολιτική αλλαγή και μια αμιγώς μεταρρυθμιστική κυβέρνηση».

Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαβεβαιώνει ότι γνωρίζει τις δυσκολίες που θα έχει να αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση, αλλά ξεκαθαρίζει ότι το μεταρρυθμιστικό της σχέδιο θα εφαρμοστεί και η μείωση των φόρων θα προχωρήσει όσο ασφυκτικό και αν είναι το πλαίσιο που δημιουργεί η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για πλεονάσματα 3,5%.

Οι «πολλές ουρές της καλοκαιρινής αξιολόγησης, που προφανώς ανοίγουν το παράθυρο για πρόσθετες δεσμεύσεις για το τέλος του τρίτου προγράμματος» ενισχύουν τους γαλάζιους προβληματισμούς, ενώ καταλογίζεται στον κ. Τσίπρα ότι «επιχείρησε μια προληπτική διάχυση των τεράστιων ευθυνών του στη Ν.Δ.» μπροστά στο δίλημμα στο οποίο βρίσκεται η κυβέρνηση. «Να μη γνωρίζει -όπως λένε στη Ν.Δ.- ούτε η ίδια πώς θα χειριστεί
το τέλος της χρηματοδότησης της χώρας, και ενώ την έχει ήδη δεσμεύσει με νέες περικοπές στις συντάξεις και τη μείωση του αφορολογήτου».

Μετά και την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, στη Ν.Δ. διακρίνουν και στοιχεία που ενισχύουν την εκτίμηση πως για τον ΣΥΡΙΖΑ όλα είναι πλέον ανοιχτά σε σχέση με τις εκλογές. Σχολιάζεται, μάλιστα, αν και προκλήθηκε για το ζήτημα των εκλογών, ο κ. Τσίπρας δεν είπε ότι «θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας». «Μετράνε κάθε αντίδραση και θα λαμβάνουν υπόψη κάθε στοιχείο μέχρι τον Αύγουστο», εκτιμούν στην Πειραιώς.

Επισημαίνουν παράλληλα και την άποψη του Π. Καμμένου περί τριπλών εκλογών (εθνικές, δημοτικές και ευρωεκλογές), η οποία έρχεται σε αντίθεση με σενάρια για διπλές εκλογές το φθινόπωρο του 2019 (εθνικές, αυτοδιοικητικές), αλλά και με τη θέση Σκουρλέτη ότι οι αυτοδιοικητικές δεν θα συμπέσουν με τις
ευρωεκλογές. Στη Ν.Δ. θεωρούν, πάντως, «σενάριο καταστροφής» τις τριπλές εκλογές σημειώνοντας ότι «θα είναι πρωτοφανές η χώρα να βρεθεί επί της ουσίας σε ακυβερνησία τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο».

«Απόλυτη σύγχυση, κινούνται με μόνο γνώμονα πότε θεωρούν ότι θα είναι πιο διαχειρίσιμη η ήττα τους», σχολιάζουν στην Πειραιώς και αντιπαραβάλλουν την οπτική της Ν.Δ. «Αυτοί ονειρεύονται πώς θα φτιάξουν αφήγημα εκλογών, εμείς κοιτάμε πώς θα αλλάξουμε την Ελλάδα την επόμενη μέρα», τονίζουν χαρακτηριστικά συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δημοκρατική ομαλότητα και “Ρουβίκωνες” δεν πάνε μαζί»

Πολύ ψηλά στην αντιπολιτευτική ατζέντα της Ν.Δ. θα παραμείνει και το ζήτημα της βίας και της ανομίας, στον απόηχο της επίθεσης εις βάρος του Γιάννη Μπουτάρη, αλλά και της δράσης του «Ρουβίκωνα» που έκανε τον κ. Μητσοτάκη να διαμηνύσει ότι «δημοκρατική ομαλότητα και “Ρουβίκωνες” δεν πάνε μαζί» και να ζητήσει από τον πρωθυπουργό να διαλέξει «ποιον από τους δύο τελικά θα προστατέψετε». «Δείχνετε επιλεκτική ανοχή σε αυτές τις ομάδες», υπογράμμισε, την ώρα που γαλάζια στελέχη σχολιάζουν, με αφορμή τις απειλές προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πως «όταν έχουν φθάσει στο σημείο να αισθάνονται ότι μπορούν να απειλούν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης νιώθουν ότι υπάρχει ανοχή».

Σε υψηλούς τόνους θα συνεχίσει να απαντά η Ν.Δ. και στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να συνδέσει στελέχη της με «ακροδεξιές» απόψεις, την ώρα που υπήρξε έμπρακτη και η αποδοκιμασία μεμονωμένων στελεχών που δεν κινήθηκαν στο πλαίσιο της ξεκάθαρης θέσης που πήρε η Ν.Δ. από την πρώτη στιγμή. Στην Πειραιώς επισημαίνουν, μάλιστα, πως «η άμεση αντίδραση από τη Ν.Δ. και η απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης στον Γ. Μπουτάρη είναι και τροχιοδεικτική για όσους μπορεί να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους μία άλλη εικόνα για τη Ν.Δ.».

Απόστολος Χονδρόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής