Τι θα πει ο Μητσοτάκης στην Βουλή: Θα αποδομήσει την «καθαρή έξοδο»

23/05/18 • 08:31 | UPD 23/05/18 • 08:32

Σε πλήρη αποδόμηση όλων των επιλογών της κυβέρνησης στην οικονομία αναμένεται να προχωρήσει στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα ασκήσει σκληρή κριτική στο σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και από πολλά γαλάζια στελέχη χαρακτηρίζεται ως «αναπτυξιακό χωρίς… ανάπτυξη».

Σε πλήρη αποδόμηση όλων των επιλογών της κυβέρνησης στην οικονομία αναμένεται να προχωρήσει στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα ασκήσει σκληρή κριτική στο σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και από πολλά γαλάζια στελέχη χαρακτηρίζεται ως «αναπτυξιακό χωρίς… ανάπτυξη».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επαναλάβει ότι το κυβερνητικό σχέδιο δεν δεσμεύει το κόμμα του, κάτι άλλωστε που έχει διαμηνύσει και προς τους Ευρωπαίους εταίρους, ενώ αναμένεται να καταστεί σαφές από τη Ν.Δ.,προς την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος ότι δεν μπορεί «να εξαπατήσει άλλη μία φορά τους πολίτες».

Ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει παράλληλα έμφαση στη θετική ατζέντα της ίδιας της Ν.Δ. αναδεικνύοντας τις πτυχές του γαλάζιου σχεδίου για την επόμενη ημέρα και μιλώντας για συγκεκριμένο οδικό χάρτη μείωσης φόρων και εξορθολογισμού των δημόσιων δαπανών, για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, για επενδύσεις και για νέες δουλειές.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμάται όμως ότι θα αναφερθεί και στα γεγονότα των τελευταίων ημερών, στηλιτεύοντας εκ νέου τη μικροκομματική προσέγγιση που επιχείρησε να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στην υπόθεση της βίαιης επίθεσης σε βάρος του Γιάννη Μπουτάρη.

Στην ατζέντα του είναι πολύ πιθανό να βρίσκεται και το ζήτημα της δράσης του Ρουβίκωνα, το οποίο είναι αποφασισμένος να αναδεικνύει, όπως διαφάνηκε και από τη χθεσινή προτροπή του προς τον πρωθυπουργό «να διασφαλίσει, όπως οφείλει, το νόμο, την τάξη, την ασφάλεια, τη συνοχή της κοινωνίας και την ομαλή λειτουργία των θεσμών».

Με την παρέμβαση αυτή ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ένα πλαίσιο ζητημάτων που θεωρεί σημαντικά, ενώ κάλεσε τον κ. Τσίπρα να «υπερβεί, επιτέλους, τον εαυτό του και να συνειδητοποιήσει ότι ο διχαστικός του λόγος μόνο ζημία προκαλεί στον τόπο». Και έχει – όπως αναμένεται να επισημάνει- ευρύτερες επιπτώσεις, αφού όσο πολώνουν και διχάζουν αυτό στρέφεται και κατά της σταθερότητας της οικονομίας. Για μία ακόμη φορά αναμένεται μάλιστα να καταλογίσει στην κυβερνητική πλειοψηφία ότι μοναδικό ενδιαφέρον της είναι να παραμείνει όσο το δυνατόν περισσότερο στην εξουσία.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε και χθες ότι «κάθε μορφή βίας είναι απαράδεκτη απ’ όπου και αν προέρχεται και εντέλει υπονομεύει τη Δημοκρατία μας». «Πόσω μάλλον η πρωτοφανής απόπειρα τρομοκράτησης της Δικαιοσύνης που συνέβη με την έφοδο στο ΣτΕ. Ούτε η χώρα ούτε η Δικαιοσύνη ούτε βέβαια οι πολίτες επιτρέπεται να γίνονται έρμαιο του κάθε Ρουβίκωνα ή άλλων ομάδων, τις οποίες η κυβέρνηση, βέβαια, πολύ καλά γνωρίζει», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένεται να αναφερθεί εκ νέου στις παραμέτρους που καθιστούν ανέφικτη την «καθαρή έξοδο», αλλά και να καταδείξει σε σχέση με τις υποσχέσεις που δίνουν για την επόμενη ημέρα, ότι «ματαιοπονούν αν νομίζουν ότι μπορούν να εξαπατήσουν άλλη μια φορά τους πολίτες».

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση καθαρή έξοδος δεν υπάρχει λόγω των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων ύψους 5,2 δισ. για το 2019 και το 2020, αλλά και της ισχυρής εποπτείας για τα επόμενα χρόνια, με επισκέψεις των θεσμών 4 φορές το χρόνο «για να σιγουρευτούν ότι το άτυπο 4ο Μνημόνιο θα εφαρμόζεται», όπως λένε χαρακτηριστικά στην Πειραιώς.

Επικριτικά σχόλια προκαλούν και οι κυβερνητικές υποσχέσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού, έστω και αν αυτή τη φορά «είναι αόριστες ως προς το ύψος και το χρόνο υλοποίησης και δεν αναφέρονται σε 751 ευρώ, όπως υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά εξαπατώντας τους εργαζόμενους». Σε κάθε περίπτωση όμως χαρακτηρίζουν «τραγικό και άκρως υποκριτικό» να μιλά για αυξήσεις μισθών «την ώρα που με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργηθεί η γενιά των εργαζομένων με 320 ευρώ, ενώ με τη μείωση του αφορολογήτου θα χάσουν οι εργαζόμενοι περίπου έναν ολόκληρο μισθό»!

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να επιχειρηματολογήσει και για την ανάγκη πολιτικής αλλαγής προκειμένου η χώρα να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, επισημαίνοντας ότι μόνο η Ν.Δ. μπορεί να εγγυηθεί την επιστροφή στην ανάπτυξη και την οριστική έξοδο από την κρίση. Και τούτο διότι διαθέτει ολοκληρωμένο και συγκροτημένο σχέδιο για την επόμενη μέρα, το οποίο δίνει έμφαση στην οικονομία και έχει στον πυρήνα του μια διαφορετική δημοσιονομική πολιτική με μείωση της φορολογίας, εξορθολογισμό των δημόσιων δαπανών και μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις για προσέλκυση επενδύσεων και επιτάχυνση της ανάπτυξης.

Απόστολος Χονδρόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου