Μεγάλο φιάσκο η Προκαταρκτική

«Μπούμερανγκ» για την κυβέρνηση η υπόθεση Novartis

19/05/18 • 08:58 | UPD 19/05/18 • 09:21

Σε μια ομιλία των κοινοβουλευτικών ομάδων της συμπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. με «συμπαραστάτες» ακροατές τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής εξελίχθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού χθες στην Ολομέλεια

Σε μια ομιλία των κοινοβουλευτικών ομάδων της συμπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. με «συμπαραστάτες» ακροατές τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής εξελίχθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού χθες στην Ολομέλεια, με την οποία έπεσαν οι τίτλοι τέλους της οπερέτας με την προκαταρτική επιτροπή για τη Novartis.

Κάτω από την πίεση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ., ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει λέγοντας για πρώτη φορά ότι είναι διατεθειμένος μαζί με το σπάσιμο των εκλογικών περιφερειών της Β’ Αθηνών και της Αττικής να δώσει επιστολική ψήφο στους Ελληνες του εξωτερικού αλλά πάλι με «μικροκομματικό κόφτη»! Δηλαδή όχι, όπως είπε, σε όλους τους απόδημους αλλά μόνο σε όσους είναι γραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους και αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό εξαιτίας της κρίσης και όχι «στους Ελληνες και Ελληνίδες δεύτερης και τρίτης γενιάς». Ενας εθνικός «ακρωτηριασμός» που ποντάρει σε μικροκομματικά οφέλη.

Αναφορές έκανε χθες όμως ο κ. Τσίπρας και για τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων, με το να αποφεύγει να πει αν αποδέχεται και συζητά το όνομα «Republika Ilidenska Makedonija» που δεν έχει γεωγραφικό προσδιορισμό αλλά ιστορικό. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας αυτό που είπε είναι ότι οι δύο προϋποθέσεις είναι μια κοινή ονομασία για εντός και εκτός της χώρας και συνταγματική αναθεώρηση. Είπε ότι δεν είναι μια εύκολη αλλά είναι μια δύσκολη και πολύπλοκη διαπραγμάτευση στην οποία προσερχόμαστε με αίσθημα ευθύνης και σύμφωνα με την εθνική γραμμή και οι δύο όροι για μια ονομασία και συνταγματική αναθεώρηση είναι απαράβατοι για να καλυφτεί η απόσταση που υπάρχει.

Ο πρωθυπουργός έκανε επίσης ότι δεν κατάλαβε το ευθύ και πάγιο αίτημα της Ν.Δ. για εκλογές, λέγοντας ότι έχει μπερδευτεί με όσα έχει ακούσει.

Αναφορικά με το θέμα του πορίσματος της πλειοψηφίας για τη Novartis και την κατάρρευση της σκευωρίας ο κ. Τσίπρας δεν είχε να προσφέρει τίποτα και φαινόταν από τον άκεφο λόγο του. Μόνο απειλές, προδικασίες, ότι έρχονται και νέα στοιχεία-φωτιά και επίθεση στους πολιτικούς του αντιπάλους γιατί… αντιδρούν στη σπίλωσή τους. Μάλιστα καταρρακώνοντας κάθε έννοια δικαίου και τεκμηρίου αθωότητας είπε ότι κάποιοι μπέρδεψαν τη νομιμότητα και την ηθική, νόμιζαν ότι θα καλύπτονται πίσω από το νόμο περί ευθύνης υπουργών, για αυτό τώρα στέκουν έξαλλοι και απορημένοι στην αποκάλυψη του σκανδάλου των σκανδάλων. Ξεπέρασε δε κάθε όριο, όταν αναφέρθηκε στον Αντώνη Σαμαρά, μιλώντας για κουτσαβάκικο λόγο και είπε ότι η υπόθεση της μήνυσης σε δικαστές, που μπήκε στο αρχείο, θα ανασυρθεί όταν έρθει η Ν.Δ. στην εξουσία λέγοντας: «Θα διορίσει κάποιο κολλητό του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου; Δεν αποκλείεται, το έχει ξανακάνει…» δείχνοντας έτσι ο κ. Τσίπρας ότι αποδέχεται τις κατηγορίες της Χ.Α. που έχει απευθύνει για τον Χαράλαμπο Αθανασίου!

Γιάννης Απέργης

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου