Επιβεβαίωσε την επικοινωνία ο πρωθυπουργός

Μητσοτάκης σε Τσίπρα για Σκοπιανό: Απαράδεκτο το «Μακεδονία του Ίλιντεν»

18/05/18 • 21:35 | UPD 18/05/18 • 22:16

Η ΝΔ έκανε γνωστό ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα ενημερώθηκε ότι με τον κ. Ζόραν Ζάεφ συζητά το όνομα "Μακεδονία του Ίλιντεν" για το Σκοπιανό.

Η ΝΔ έκανε γνωστό ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα ενημερώθηκε ότι με τον κ. Ζόραν Ζάεφ συζητά το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν».

Το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας «μακεδονικού» έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο», σχολιάζει η ΝΔ και τονίζει: «Οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας, όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι’ αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση».

«Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα ότι με τον κ. Ζόραν Ζάεφ συζητά το όνομα “Μακεδονία του Ίλιντεν”. Το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας “μακεδονικού” έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο.

Οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας, όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι’ αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση» αναφέρουν οι πηγές της Νέας Δημοκρατίας.

Επιβεβαίωση Τσίπρα αλλά…

«Επικοινώνησα το μεσημέρι με και τον ενημέρωσα για την πορεία της διαπραγμάτευσης. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι οι δύο βασικές προϋποθέσεις, το erga omnes και η συνταγματική αναθεώρηση από την γείτονα, αποτελούν απαράβατο όρο ώστε να καλυφθεί το μέρος της απόστασης.

Οποιαδήποτε συζήτηση για προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι για το όνομα, είναι κενές περιεχομένου, αν πρώτα δεν έχουν εκπληρωθεί αυτές οι προϋποθέσεις», είπε ο Πρωθυπουργός.