Απέναντι στην κυβερνητική αποτυχία

Το τρίπτυχο της ΝΔ: Ανάπτυξη, στιβαρή ηγεσία και σοβαρότητα

08/04/18 • 07:00 | UPD 08/04/18 • 13:12

Αυτό είναι το τρίπτυχο που προτάσσει η ηγεσία της Ν.Δ. απέναντι στην κυβερνητική αποτυχία και στην «εικονική πραγματικότητα» που περιέγραψε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Η Ελλάδα χρειάζεται συγκροτημένο σχέδιο για την ανάπτυξη, στιβαρή ηγεσία και σοβαρότητα στο χειρισμό των εθνικών θεμάτων».

Αυτό είναι το τρίπτυχο που προτάσσει η ηγεσία της Ν.Δ. απέναντι στην κυβερνητική αποτυχία και στην «εικονική πραγματικότητα» που περιέγραψε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο Υπουργικό Συμβούλιο επιχειρώντας να στηρίξει σε αυτήν ένα αισιόδοξο αφήγημα, που όμως συγκρούεται με την ίδια την οικονομική και την κοινωνική πραγματικότητα.

Στην Πειραιώς δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για μια προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει προϋποθέσεις αποφυγής μιας εκλογικής συντριβής, στηριζόμενος αφενός σε ένα «βρόμικο ψέμα», όπως η «καθαρή εξοδος» από τα Μνημόνια, και αφετέρου σε μια διαρκή επιχείρηση τροφοδότησης κλίματος πόλωσης, διχασμού και υπεράσπισης ενός «δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος» που έχει καταρρεύσει υπό το βάρος των ίδιων των κυβερνητικών πρακτικών.

Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αποφασισμένη να συνεχίσει από τη δική της πλευρά να θέτει ξεκάθαρα διλήμματα που αφορούν συνολικά στο μέλλον της χώρας, καθώς πεποίθηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι «οι απειλές από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνούν τις κακές επιδόσεις της οικονομίας και αφορούν στην ποιότητα της Δημοκρατίας». Γι’ αυτό και επισημαίνει ότι αυτό που διακυβεύεται στις επόμενες εκλογές είναι «να γίνει η Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα με δυνατή Δημοκρατία και ευημερούσα οικονομία». Σε κάθε ευκαιρία, μάλιστα, εκφράζει και την ελπίδα «η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση να λειτουργήσει ως μηχανισμός αφύπνισης», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Για την ηγεσία της Ν.Δ. το μεγάλο στοίχημα αφορά στην «επόμενη μέρα» που η χώρα θα πρέπει να στηρίζεται στο δανεισμό από τις αγορές. Η ίδια επισημαίνει πως για να δανειστεί με λογικό επιτόκιο, θα πρέπει να υπάρχει μια σοβαρή κυβέρνηση, που θα έχει μεταρρυθμιστική αξιοπιστία και «θα μπορεί να πείσει τις αγορές ότι διαθέτει ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο για την περίοδο μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος». Μήνυμα που στην Πειραιώς προεξοφλούν ότι δεν μπορεί να εκπέμψει η σημερινή κυβέρνηση, καθώς ούτε σχέδιο διαθέτει ούτε πιστεύει πραγματικά στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα. Αντιθέτως, «το μόνο μέλημα του κ. Τσίπρα είναι πώς θα μείνει λίγο παραπάνω στην εξουσία», τονίζει ο κ. Μητσοτάκης.

Το ερώτημα που η Ν.Δ. θα θέτει ολοένα και πιο έντονα στην ελληνική κοινωνία είναι εάν εμπιστεύεται περισσότερο τον Αλέξη Τσίπρα ή τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να φέρει επενδύσεις και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, αλλά και για να προωθήσει με ταχύτητα και αποφασιστικότητα ένα επιθετικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Οι απαντήσεις των Ελλήνων πολιτών σε αυτό το ερώτημα, που αφορά σε πραγματικά τους προβλήματα, προεξοφλείται πως θα συνεχίσουν να ευνοούν τον πρόεδρο της Ν.Δ., σηματοδοτώντας μια διαρκή ενίσχυση του βαθμού εμπιστοσύνης προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σχέση με τον πρωθυπουργό.

Σε ό,τι αφορά την «καθαρή έξοδο» από τα Μνημόνια και τη δήθεν θετική προοπτική της ελληνικής οικονομίας, η αποδόμηση του εν λόγω αφηγήματος τροφοδοτείται από πολλές κατευθύνσεις. Από την εφαρμογή επιπλέον μέτρων 5,2 δισ. ευρώ το 2019 και το 2020, τα οποία αφορούν σε νέες μειώσεις συντάξεων, αλλά και του αφορολογήτου, που -όπως τονίζουν στην Πειραιώς-«θα οδηγήσει να πληρώνουν για πρώτη φορά φόρο και οι εργαζόμενοι των 500 ευρώ». Επίσης, από τη συνεχιζόμενη ασφυξία στην οποία οδηγείται η πραγματική οικονομία λόγω «άρνησης, ανικανότητας και αναποτελεσματικότητας της κυβέρνησης να ενισχύσει τη ρευστότητα».

Από τον «εφιάλτη των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών», καθώς η κυβέρνηση «στρέφεται εναντίον ακόμα και αυτών των ανθρώπων, των οποίων έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα και οφείλουν μικρά ποσά», όπως λένε στη Ν.Δ. Αλλά και από την «εκτόξευση των συνολικών οφειλών προς την εφορία σε ύψος που ξεπερνά πλέον τα 100 δισ. ευρώ». «Αυτή δεν είναι η Ελλάδα που βγαίνει από τα Μνημόνια. Είναι μια Ελλάδα γονατισμένη και με χιλιάδες πολίτες στα όρια της απόγνωσης», επισημαίνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Στη Ν.Δ. παρακολουθούν με ενδιαφέρον και τη συζήτηση περί ελάφρυνσης χρέους, ζήτημα που και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης προβάλλει και στις διεθνείς επαφές του. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ είχε επισημάνει ότι «έφτασε η ώρα να γίνει αυτή η συζήτηση», υπενθυμίζοντας μάλιστα πως «είναι μια δέσμευση που οι Ευρωπαίοι πρώτοι ανέλαβαν το 2012 και είναι καιρός να πέσει στο τραπέζι».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι, ωστόσο, ξεκάθαρος ότι δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι τα προβλήματα της Ελλάδας συνδέονται μόνο με το ύψος του χρέους της και επιμένει ότι «χρειάζεται να αναμορφώσουμε πλήρως το παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας μας και να αξιοποιήσουμε τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματά μας».

Αυτό που δηλώνει δηλαδή βέβαιος ότι μπορεί να επιτύχει μόνο η Ν.Δ. εφαρμόζοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το οποίο δηλώνει αισιόδοξος ότι θα μπορούσε να καταστήσει την Ελλάδα «ευχάριστη αναπτυξιακή έκπληξη της ευρωζώνης».

«Δεν έχει συναίσθηση του ρόλου και της ευθύνης του»

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Ν.Δ. παραμένουν και τα εθνικά θέματα, με σαφείς ενστάσεις για «ερασιτεχνισμούς» που καταλογίζει στην κυβέρνηση και στα Ελληνοτουρκικά και στο Σκοπιανό, αλλά και με ξεκάθαρο προβληματισμό για τη συμπεριφορά του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Πάνου Καμμένου, στον οποίο η Πειραιώς καταλογίζει ότι «δεν έχει καν συναίσθηση του ρόλου και της ευθύνης του». «Είναι τουλάχιστον αφελές να νομίζει ο κ. Καμμένος ότι απαντώντας στην τουρκική πλευρά με λεονταρισμούς λειτουργεί επ’ ωφελεία του εθνικού συμφέροντος», επισημαίνουν γαλάζιες πηγές, οι οποίες εκτιμούν ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας «απλά επιχειρεί να διασωθεί πολιτικά με αποκλειστική στόχευση την ψηφοθηρία».

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

achondropoulos@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής