Παρεμβάσεις από ΗΠΑ, επαφες με Ρωσία

«Διπλωματικός» πυρετός για την τουρκική προκλητικότητα – Που στοχεύει η κυβέρνηση

22/03/18 • 14:30 | UPD 22/03/18 • 14:30

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η κρίση που έχει φτάσει στην κορύφωσή τους ανάμεσα στις δύο χώρες είναι το κύριο θέμα συζήτησης σε όλο τον κόσμο και τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση προσπαθεί να ενεργοποιήσει συμμάχους και μη για το συγκεκριμένο θέμα. 

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η κρίση που έχει φτάσει στην κορύφωσή τους ανάμεσα στις δύο χώρες είναι το κύριο θέμα συζήτησης σε όλο τον κόσμο και τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση προσπαθεί να ενεργοποιήσει συμμάχους και μη για το συγκεκριμένο θέμα. 

«Σθεναρή καταδίκη» της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο -όπως άλλωστε αναμενόταν- φαίνεται σύμφωνα με το προσχέδιο του ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Οι Ευρωπαίοι καταδικάζουν τις ενέργειες της Τουρκίας τις οποίες χαρακτηρίζουν ως «παράνομες δράσεις» στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος, ενώ υπογραμμίζουν και την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Μάλιστα σύμφωνα με την Καθημερινή«το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί άμεσα την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις δράσεις και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να εξερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους».

Επίσης κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι έχει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν τα εξής για την Σύνοδο Κορυφής και τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού: Ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 22 και 23 Μαρτίου.Από ελληνικής πλευράς, ο Πρωθυπουργός -σε συντονισμό με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας- αναμένεται να θέσει εμφατικά το ζήτημα των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο, καθώς και αναφορικά με τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Συνομιλία Τσίπρα-Πούτιν

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν είχε το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας. «Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να του εκφράσει τα συγχαρητήριά του για την πρόσφατη επανεκλογή του. Κατά την επικοινωνία τους οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία, πέραν της ελληνορωσικής συνεργασίας, να συζητήσουν για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις ευρωρωσικές σχέσεις αλλά και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με ιδιαίτερη έμφαση στη στάση της Τουρκίας» αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.

Η παρέμβαση του Αμερικανού πρέσβη

«Δεν νίπτουμε τας χείρας μας» στο θέμα των δύο στρατιωτικών που εξακολουθούν να παραμένουν έγκλειστοι στις τουρκικές φυλακές, τονίζει ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ στο news247, ενώ διαψεύδει ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Ελλάδα να τα βρει μόνη της με την Τουρκία και υπογραμμίζει τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας στην περιοχή.

«Δεν νίπτουμε τας χείρας στην υπόθεση αυτή. Το αντίθετο», λέει ο κ. Πάιατ, ενώ μιλώντας για τις τουρκικές προκλήσεις, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «οι ΗΠΑ δεν είναι διαιτητής. Δεν έχουμε μια κίτρινη κάρτα που μπορούμε να τραβήξουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή». Σε αυτή την δήλωση θα πρέπει να προσθέσουμε και την τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει σήμερα ο Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τραμπ στην οποία θεωρείται δεδομένο ότι οι ΗΠΑ θα ζητήσουν την εκλογίκευση των Τούρκων στα θέματα που έχουν να κάνουν με την Ελλάδα και την κυπριακή ΑΟΖ.