Θεοδωράκης: Οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα είναι κρίσιμες και γι’ αυτό συνάντησα τον Τσίπρα

13/03/18 • 15:21 | UPD 13/03/18 • 15:21

«Αν ήθελα να μπω στην Κυβέρνηση θα έμπαινα νωρίτερα» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης σχετικά με την συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας ότι αυτή αφορούσε κατά βάση τη δική του πρόταση για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας γιατί η κατάσταση με την Τουρκία είναι πολύ δύσκολη.

«Οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα είναι κρίσιμες. Οι πατριώτες οφείλουμε να παραμερίσουμε τις όποιες αντιθέσεις μας και να συζητήσουμε» ανέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Αποκάλυψε επίσης ότι αμέσως μετά το Πάσχα η Κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή την πρότασή της για το Σκοπιανό και το Αλβανικό αλλά η στάση του Ποταμιού θα καθοριστεί αφού η πρόταση γίνει γνωστή.

Σημείωσε πάντως ότι γενικά η θέση του Κινήματος Αλλαγής είναι να λήξει αυτή η εκκρεμότητα με τους γείτονες.

Σχετικά με την κριτική που δέχτηκε σημείωσε: «Δεν σκέφτομαι κάθε φορά πώς θα αντιδράσουν κάποιοι φίλοι μου στο Τwitter, το Facebook, στη ΝΔ ή στο ΠΑΣΟΚ. Αν θεωρώ ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες -και οι στιγμές ιδίως με την Τουρκία είναι κρίσιμες- στέκομαι στο ύψος των περιστάσεων και λέω ότι πρέπει να υπάρξει εθνική συνεννόηση».

Και συμπλήρωσε σχετικά «αλίμονο αν σκεφτόμουν τι έλεγαν οι άλλοι. Θα γινόμουν καρμπόν της παλιάς πολιτικής που κάθε φορά για να μιλήσεις σκέφτεσαι ποιους και ποια συμφέροντα ενοχλείς».

Πρόσθεσε εξάλλου πως, μόνο το Ποτάμι έχει καταθέσει Σχέδιο Νόμου για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, με το οποίο συμφωνεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που όμως έχει κάνει προφορική πρόταση. Και αναρωτήθηκε: «Πώς θα μπορούσαμε να αρνηθούμε τη συζήτηση της πρότασής μας;»

Σχετικά με τη δέσμευση που έλαβε από τον Πρωθυπουργό για συζήτηση στη Βουλή της πρότασης του Ποταμιού, ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε πως σε κάποια συμφώνησαν και σε άλλα διαφώνησαν, αλλά εξέτασαν και τα μοντέλα άλλων χωρών και κατέληξαν στο να συζητηθεί η πρόταση και να υπάρξουν τροποποιήσεις με βάση τις θέσεις και των άλλων κομμάτων, ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συνεργασίας του Ποταμιού με την κυβέρνηση ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά πως «δεν μπήκα στην πολιτική για να υπηρετήσω καθεστώτα ή κυβερνήσεις που δεν ακολουθούν τον δικό μου τρόπο σκέψης. Ξέρω ότι γράφτηκαν πολλά αλλά αισθάνομαι αρκετά δυνατός για να υπερασπιστώ τις απόψεις μου», κατέληξε σχετικά.

Μιλώντας για το «ανοικτό μέτωπο» των διαπραγματεύσεων σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε ότι «εμείς προκαταβολική ψήφο δε μπορούμε να δώσουμε» κι επανέλαβε ότι, τόσο το Ποτάμι, όσο και το Κίνημα Αλλαγής επιμένουν σε μία λύση σύνθετης ονομασίας που θα «τελειώσει» την εκκρεμότητα με τους γείτονές μας, με εγγυήσεις για την απαλοιφή του αλυτρωτισμού από το Σύνταγμα και από τα σχολικά βιβλία.

Και συμπλήρωσε πως «οι γείτονές μας πρέπει να καταλάβουν ότι θα πρέπει να γυρίσουν σελίδα και θα πρέπει να εκπαιδεύσουν και τον δικό τους λαό σε μία λογική συνύπαρξης και καλής γειτονίας με τους Έλληνες».