28/04/16 • 15:44 | UPD 05/10/16 • 14:19

Οι Θεσμοί έφυγαν για… Πάσχα, εμείς μείναμε χωρίς λεφτά

Να αναφωνήσουν «ανάσταση» για το κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές περίμεναν εδώ και μέρες στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο μετά το αδιέξοδο και την αναχώρησή τους από την Αθήνα, οι κυβερνητικοί θα… αρκεστούν στην Ανάσταση του Κυρίου.

Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης

Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί είναι άκρως πιεστικό για την κυβέρνηση αλλά και για τα δημόσια ταμεία. Το σενάριο όπως έχει σκιαγραφηθεί από τον ίδιο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, είναι έως και εφιαλτικό, καθώς ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, είχε από τις 8 Φεβρουαρίου τονίσει πώς αν η αξιολόγηση κλείσει από Μάιο-Ιούνιο, τότε «καήκαμε». Και μπαίνουμε στον Μάιο, μεσολαβεί Πάσχα, η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει, οι δύο πλευρές έχουν βρει κοινές συνισταμένες, συμφωνία όμως δεν έχει έρθει. Και τα ταμεία του κράτους στερεύουν.

Ψάχνουμε 2,5 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες του EleftherosTypos.gr από το υπουργείο Οικονομικών, η κατάσταση είναι οριακή και θυμίζει πλήρως τα έργα και τις ημέρες της «ηρωικής διαπραγμάτευσης του 2015». Λόγω των εορτών θα περάσει σίγουρα ακόμα μία εβδομάδα δίχως συμφωνία, πράγμα που σημαίνει ότι, όπως επισημάνθηκε και από την συγκεκριμένη πηγή, πως «η χώρα μπορεί να λειτουργήσει κανονικά για τις επόμενους δύο μήνες, από εκεί και έπειτα όμως το μέλλον διαγράφεται μαύρο».

Για να μιλήσουμε όμως με δεδομένα, η κυβέρνηση θα πρέπει μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου να αποπληρώσει δύο ελληνικά ομόλογα τα οποία είναι στην κατοχή της ΕΚΤ, αλλά και την δόση στο ΔΝΤ. «Η κυβέρνηση όμως δεν έχει μεριμνήσει, και τώρα τρέχει» σημειώνει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αποκαλύπτει πως τα ποσά που πρέπει να έχει στην διάθεσή της η Ελλάδα είναι της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ και χωρίς συμφωνία με τους Θεσμούς και κατ’ επέκταση χρηματοδότηση από τον ESM, κάτι τέτοιο μοιάζει με άθλο τον οποίο δεν θα φέρει εις πέρας.

Οι Θεσμοί φεύγουν για Πάσχα

Οι δρόμοι της πρωτεύουσας είναι κάθε ώρα όλο και πιο άδειοι καθώς ολοένα και περισσότεροι Αθηναίοι αφήνουν το κλεινόν άστυ για τα χωριά τους. Μεταξύ των… εκδρομέων όμως είναι και οι εκπρόσωποι των δανειστών οποίοι μπορεί να μην πηγαίνουν στα χωριά τους, φεύγουν όμως από την Αθήνα κλείνοντας έναν όχι και τόσο επιτυχημένο κύκλο διαπραγματεύσεων καθώς το ζητούμενο, δηλαδή η συμφωνία και το κλείσιμο της αξιολόγησης, δεν ήρθε.

Το Χίλτον υποδέχθηκε σήμερα για τελευταία φορά πριν το Πάσχα τις συσκέψεις κυβέρνησης-Θεσμών
Το Χίλτον υποδέχθηκε σήμερα για τελευταία φορά πριν το Πάσχα τις συσκέψεις κυβέρνησης-Θεσμών

Μετά και την τελευταία συνάντηση που είχαν με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη, οι Θεσμοί εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία γίνεται λόγος για «σημαντική πρόοδο». Ωστόσο επί της ουσίας εάν αναλογιστεί κανείς το σόου στο οποίο επιδόθηκε η κυβέρνηση τις προηγούμενες ημέρες με τα αιτήματά της για έκτακτες Συνόδους Κορυφής και Eurogroup, η συγκεκριμένη ανακοίνωση ερμηνεύεται περισσότερο ως μία προσπάθεια κατευνασμού του κλίματος και διαβεβαίωσης προς το Μέγαρο Μαξίμου πως δεν έχει απέναντί της «εχθρούς» αλλά συνομιλητές.

Γι αυτό και παρατηρεί κανείς πως γίνεται ειδική αναφορά στην συνέχιση των διαπραγματεύσεων εξ αποστάσεως.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των Θεσμών έχει ως εξής:

«Οι Θεσμοί και οι ελληνικές αρχές έκαναν σημαντική πρόοδο σε ένα πακέτο πολιτικών που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για συζητήσεις αναφορικά με τη βιωσιμότητα χρέους και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος.

»Όλοι οι θεσμοί θα συνεχίσουν να δουλεύουν από τις έδρες τους με τις αρχές και τα κράτη μέλη για τα τελικά συστατικά ενός πλήρους πακέτου πολιτικής».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Κομισιόν

Την σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις επιβεβαίωσε και η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα, που τόνισε ότι στόχος της Επιτροπής είναι να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό.

Οι Θεσμοί έφυγαν για... Πάσχα, εμείς μείναμε χωρίς λεφτά
Η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι οι Θεσμοί και οι ελληνικές αρχές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στο σύνολο πολιτικής που θα ανοίξει το δρόμο για τις συζητήσεις σχετικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και τη βιωσιμότητα του χρέους» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Αντρέεβα.

Ντάισελμπλουμ ο… τεχνοκράτης

Ο πρόεδρος του Eurogroup ωστόσο δεν είναι τόσο των ευχολογίων. Στο πλαίσιο αυτό σε συνέντευξή του στο ολλανδικό ραδιόφωνο BNR, ξεκαθάρισε ότι σε δύο εβδομάδες θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα. Ερωτηθείς για την ακύρωση του σημερινού Eurogroup, o κ. Nτάισελμπλουμ επισήμανε ότι ο επιπλέον αυτός χρόνος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διερευνηθούν οι πιθανότητες της περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα ο Ντάισελμπλουμ ρίχνοντας «σφαλιάρα» στην κυβέρνηση η οποία μετά την «ήττα» στο αίτημά της για Σύνοδο Κορυφής περίμενε ένα Eurogroup, είχε από την Τετάρτη ξεκαθαρίσει κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, πως Eurogroup θα γίνει την επόμενη ή την μεθεπόμενη εβδομάδα…

Οι Θεσμοί έφυγαν για... Πάσχα, εμείς μείναμε χωρίς λεφτά
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ

Ο επικεφαλής του Eurogroup, αναφερόμενος στο θέμα του πακέτου των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ, υποστήριξε ότι υπάρχουν ακόμα ανοιχτά θέματα και παραδέχθηκε ότι «φαίνεται πως είναι ακόμα αρκετά περίπλοκο νομικά».

Η δαμόκλειος σπάθη των προληπτικών μέτρων

Τα προληπτικά μέτρα που τόσο ήθελε να αποφύγει η κυβέρνηση είναι άλλη μία κόκκινη γραμμή που μάλλον θα γίνει ροζ το επόμενο διάστημα. Κανένας από Δυσμάς δεν τα έχει αφαιρέσει από το λεξιλόγιό του όσο «νομικά περίπλοκα» κι αν είναι.

Έτσι προς επίρρωση έρχεται και η δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αποκαλύπτει πως το συγκεκριμένο πακέτο θα οριστικοποιηθεί στο επόμενο Eurogroup.

Δημοφιλή