Διορισμοί με… ηθικό πλεονέκτημα

«Κομισάριοι» σε κράτος και υπουργεία

11/03/18 • 08:24 | UPD 11/03/18 • 08:24

Σε πλήρη εξέλιξη -και με τους θεσμούς να κάνουν τα «στραβά μάτια» ώστε να μην κινδυνεύσει ο βασικός στόχος τους που είναι τον Αύγουστο να έχουν τελειώσει με την Ελλάδα- βρίσκεται το σχέδιο της κυβέρνησης (σχέδιο Βερναρδάκη για την ακρίβεια και την αλήθεια) για την τοποθέτηση «δικών της παιδιών» σε καίριες θέσεις του κρατικού μηχανισμού με πενταετή θητεία.

Η περίπτωση Κουτεντάκη, η τοποθέτηση, δηλαδή, ενός κομματικού και κυβερνητικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του επικεφαλής μίας ανεξάρτητης Αρχής όπως το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής με διαδικασίες στο όριο της νομιμότητας από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, αποτελεί επίδειξη ισχύος από την πλευρά της κυβέρνησης, είναι όμως και ενδεικτική της ανοχής που επιδεικνύουν οι θεσμοί.

Επιπλέον, οι θεσμοί -σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν- αγνοούν επιδεικτικά -εδώ και μήνες, σε βαθμό που κλονίζουν την αξιοπιστία τους έναντι και των εκτός κυβέρνησης συνομιλητών τους στην Ελλάδα- δεκάδες καταγγελίες από συνδικαλιστικές οργανώσεις και την αντιπολίτευση για ρουσφετολογικές προσλήψεις στο στενό (π.χ. ΕΦΚΑ) ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (π.χ. δήμοι) από την κυβέρνηση. Τις περνούν από τα… ραντάρ χωρίς έλεγχο και για το μόνο που δείχνουν να ενδιαφέρονται είναι για το εάν επηρεάζονται σημαντικά οι δημοσιονομικές προβλέψεις. Αν όχι, δεν ασχολούνται και απόδειξη αυτού είναι η προσωρινή έκθεση του ESM που, αναφερόμενη στο Ελληνικό Δημόσιο, σημειώνει ότι «δεν υπάρχουν ιδιαίτερες επιβαρύνσεις».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

jkampourakis@e-typos.com

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής