Τι αποφασίστηκε στην σύσκεψη

Μαξίμου: Δεν θα μιλήσει με τους Τούρκους ο Τσίπρας για τους Ελληνες στρατιωτικούς

06/03/18 • 15:50 | UPD 06/03/18 • 16:18

Να περιμένει η κυβέρνηση την εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς αποφασίστηκε στην κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου ενώ για την ώρα δεν τίθεται θέμα επικοινωνίας Τσίπρα με Γιλντιρίμ ή Ερντογάν, όπως ενημέρωσε κυβερνητική πηγή.

Στάση υπομονής θα τηρήσει η κυβέρνηση σε ότι έχει να κάνει με την αντιμετώπιση του θέματος της σύλληψης και κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τους Τούρκους. 

Στην άτυπη σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου αποφασίστηκε η κυβέρνηση να περιμένει την εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας για  ενώ για την ώρα δεν τίθεται θέμα επικοινωνίας Τσίπρα με Γιλντιρίμ ή Ερντογάν, όπως ενημέρωσε κυβερνητική πηγή.

Στην κυβέρνηση αυτό που τονίζουν είναι πως το συγκεκριμένο θέμα δεν θέλουν να εξελιχθεί σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο.  Η πολιτική και διπλωματική πίεση γίνεται κλιμακωτά τονίζουν οι ίδιες πηγές και υπογραμμίζουν πως είναι σε εξέλιξη επαφές σε επίπεδο διπλωματών και επιτελείων.

Επίσης εκφράστηκε η άποψη ότι  σε αυτή τη φάση πρέπει να κλιμακώσουν τις διπλωματικές πιέσεις γιατί το ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι στη τουρκική δικαιοσύνη, όποτε δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι περισσότερο καθώς θα θεωρηθεί παρέμβαση.

Από εκεί και πέρα έγινε μια πρώτη συζήτηση για έξοδο από το πρόγραμμα και την τέταρτη αξιολόγηση και στην κυβέρνηση θεωρούν πως είναι σε ένα καλό αναπτυξιακό μομέντουμ που θα διευρύνει τις δυνατότητες για καλή έξοδο και διαμορφώνονται καλές προϋποθέσεις.

Σε ότι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ αλλά και την γενικότερη τουρκική επιθετικότητα τονίστηκε  η αύξηση διπλωματικών και πολιτικών πιέσεων από την Ελλάδα για να σεβαστεί η Τουρκία το διεθνές δίκαιο.