«Βόμβα» Πάγκαλου: Γκρίζα ζώνη ήταν πάντα τα Ιμια – Ικανός για όλα ο Ερντογάν

06/03/18 • 10:32 | UPD 06/03/18 • 10:33

Τον φόβο του ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ικανός να ξεκινήσει ακόμη και πολεμικές επιχειρήσεις ή κάποια πολεμικά επεισόδια εξέφρασε ο Θεόδωρος Πάγκαλος στον Real FM.

Επίσης, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στα Ίμια με αφορμή τι συνέβη το 1996, για να πει ότι οι βραχονησίδες αυτές ήταν «πάντα γκρίζες ζώνες».

Συγκεκριμένα είπε: «Στη συμφωνία περιλαμβάνεται η επιστροφή στο status quo ante, στο υφιστάμενο πραγματικό καθεστώς, το οποίο και οι δύο χώρες είχαν αποδεχθεί, εν τη πράξει. Το οποίο ήταν, ότι επί των Ιμίων υπήρχε κοπάδι που ανήκε σε Καλύμνιο, ο οποίος πήγαινε και συντηρούσε τα ζώα του, τα πότιζε και τα έτρεφε, και ότι γύρω από τα Ίμια ψάρευαν παράκτιοι αλιείς από την Κάλυμνο.Γκρίζα ζώνη ήταν πάντα τα Ίμια, διότι η Τουρκία δεν είχε ποτέ δεχθεί ότι μας παρεδόθησαν από την Ιταλία».

Σε ότι έχει να κλάνει με την τωρινή κρίση είπε: «Νομίζω ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω κλιμάκωση, τα πράγματα είναι ήδη αρκετά άσχημα. Μπορεί να περιμένει κανείς από τους Τούρκους το χειρότερο δυνατό».

Σε ερώτημα για το ποιο μπορεί να είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Η έναρξη εχθροπραξιών. Έναρξη πολεμικών επιχειρήσεων ή διεξαγωγή πολεμικών επεισοδίων. Τον Ερντογάν τον έχω ικανό για όλα».