Κουβέλης: Δεν του έχω εκχωρήσει την πολιτική και ιδεολογική μου ταυτότητά [βίντεο]

04/03/18 • 11:48 | UPD 04/03/18 • 15:43

«Ούτε τότε, ούτε τώρα, έχω εκχωρήσει, και ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ πολιτική και ιδεολογική ταυτότητά μας στον κ. Καμμένο», δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξη του στη δημόσια τηλεόραση.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Με την πλειοψηφία που εξασφάλισε ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκε με τον κ. Καμμένο για την πλειοψηφία. Η όποια συνεργασία και με ΝΔ και με ΠΑΣΟΚ το 2012 δε σημαίνει ότι είχαμε εκχωρήσει ούτε την πολιτική, ούτε την ιδεολογική μας ταυτότητα. Και με τον κ. Καμμένο η συνεργασία προφανέστατα και επιδιώκει να έχει το χρήσιμο ωφέλιμο αποτέλεσμα για το κυβερνητικό έργο και για την υπόθεση της χώρας μας. Ούτε τότε, ούτε τώρα, έχω εκχωρήσει, και ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ πολιτική και ιδεολογική ταυτότητά μας στον κ. Καμμένο».

Για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Έβρο είπε ότι το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί στις σωστές του διαστάσεις. Για το ενδεχόμενο να μην απελευθερωθούν άμεσα οι δύο Έλληνες, ανέφερε: «Δεν πρέπει να υπάρξει συμψηφισμός. Είναι προφανές ότι έχουμε σκέψεις και σχεδιασμούς, αλλά πιστεύουμε και γι αυτό δουλεύουμε να μην υπάρξει δεύτερη εκδοχή, ή σενάριο».

Για το Μακεδονικό είπε ότι από πάντα είχε διατυπώσει δημόσια τη θέση του για το ζήτημα για το οποίο ωστόσο ο υπουργός Άμυνας έχει διαφορετική θέση. «Αυτά που λέω σήμερα, τα έλεγα πάντα. Όλες οι συνδέσεις που επιχειρούν κάποιοι να κάνουν φοβάμαι ότι πρόκειται για «ασκήσεις επί χάρτου» και τίποτε άλλο. Πρόκειται για ζήτημα το οποίο ταλαιπωρεί την υπόθεση του λεγόμενου Μακεδονικού και η λύση πρέπει να είναι στη βάση «Κάθε αλυτρωτισμός μακρυά. Όνομα που δε θα δημιουργεί συγχύσεις, και πλαίσιο διεθνούς συνθήκης που να οδηγεί σε αλλαγή και όποιων συνταγματικών διατάξεων προκαλούν αλυτρωτισμό από την πλευρά της ΠΓΔΜ. Αυτό προωθεί η κυβέρνηση τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο».

Ο Φώτης Κουβέλης ανέφερε ότι το ζήτημα της ΠΓΔΜ συνδέεται με τις βλέψεις της Τουρκίας στην περιοχή, προκειμένου να καταστήσει σαφές ότι η επίλυση της διαφοράς Ελλάδας -ΠΓΔΜ είναι επιβεβλημένη για τα ελληνικά συμφέροντα.

«Θα διεκδικώ να έχω την άποψή μου. Ο κ. Καμμενος έχει τις δικές του απόψεις, τις οποίες θα προφανώς θα κρατήσει, αλλά έχω και τη βεβαιότητα ότι πρέπει να προωθηθεί η επίλυση. Για ποιο λόγο; Εμάς μας ενδιαφέρει η καλή γειτνίαση και με χώρες που έχουν ενταχθεί σε σχεδιασμό της Τουρκίας για δημιουργία σφαίρας επιρροής σε Τετοβο, Κόσοβο , Σκόπια, Αλβανία και γιατί όχι και της ΠΓΔΜ».