«αντιπαλος του η πραγματικοτητα»

ΝΔ: Οι προσπάθειες Τσίπρα για αποπροσανατολισμό θα αποτύχουν

04/03/18 • 07:05 | UPD 04/03/18 • 12:14

Πεπεισμένη ότι η επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ να ξεφύγει από τα αδιέξοδα της πολιτικής του επενδύοντας στη «σκανδαλολογία» είναι καταδικασμένη να αποτύχει εμφανίζεται η ηγεσία της Ν.Δ., η οποία εκτιμά παράλληλα ότι είναι εμπεδωμένη πλέον και η εικόνα μιας κυβέρνησης σε αποδρομή. Σε αυτά προστίθεται η αίσθηση «ενός αδύναμου πρωθυπουργού», όπως αυτή αναδεικνύεται από τις επιλογές που έκανε στον πρόσφατο περιορισμένο ανασχηματισμό, στον οποίο επί της ουσίας σύρθηκε από τις εξελίξεις.

Η αίσθηση ότι το κλίμα δεν αλλάζει για την κυβερνητική πλειοψηφία είναι διάχυτη στην Πειραιώς, η οποία εκτιμά ότι όσες προσπάθειες αντιπερισπασμού και αν επιχειρήσει, «ο μεγαλύτερος αντίπαλος για τον Αλέξη Τσίπρα είναι η πραγματικότητα». Και θεωρεί αναπόφευκτη τη σύγκρουση με τα αποτελέσματα της ίδιας της πολιτικής του, πρωτίστως στην οικονομία, όπου εξακολουθούν να επικρατούν μεταρρυθμιστική αμφισημία και αδυναμία δημιουργίας των συνθηκών ισχυρής ανάπτυξης που χρειάζεται η χώρα για να μην είναι ευάλωτη μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.

Η επισήμανση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «δεν γίνεται να είμαστε ευχαριστημένοι με ανάπτυξη 1,5%, όταν γυρίζοντας τα ρολόγια μας πίσω, στο 2014, οι τότε προβλέψεις μιλούσαν για ανάπτυξη κοντά στο 3% για την περίοδο 2015-2017» είναι ενδεικτική όχι μόνο των ισχνών επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας, αλλά και του πισωγυρίσματος που συντελέστηκε την τελευταία τριετία. Και εάν στην οικονομία η χώρα πασχίζει να επανέλθει μόλις τώρα στα επίπεδα όπου βρισκόταν τότε, είναι ξεκάθαρο για την Πειραιώς ότι σε τομείς όπως η Δημόσια Διοίκηση, η Εκπαίδευση και η Δικαιοσύνη -κρίσιμους για το μέλλον της χώρας- η οπισθοχώρηση παραμένει μεγάλη.

Η «καθαρή έξοδος» στην οποία αναφέρεται η κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από τα γαλάζια στελέχη ως «νέο μεγάλο ψέμα». Δεν κρύβουν όμως την ανησυχία ότι μπορεί αυτό να… κοστίσει λόγω του ακριβού δανεισμού για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν περίπου 25 δισ. ευρώ αδιάθετα από το τρέχον πρόγραμμα. Το ερώτημα γιατί «αφού παίρνουμε νέα, πρόσθετα, μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος, δεν αξιοποιούμε πλήρως τα χρηματοδοτικά εργαλεία του 3ου προγράμματος;» ετέθη και δημοσίως από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος χαρακτήρισε την κυβερνητική προσέγγιση σε αυτό το ζήτημα «οικονομικά ασύμφορη» για τη χώρα.

Η συζήτηση, βέβαια, για τα ζητήματα αυτά, που αφορούν στην επόμενη μέρα της χώρας, επισκιάζεται στην παρούσα φάση από τη «σκανδαλολογία» στην οποία επενδύει η κυβέρνηση. Πεποίθηση όμως της Πειραιώς είναι ότι η επιλογή αυτή δεν θα προσφέρει διέξοδο στο κυβερνών κόμμα. Στο βαθμό, μάλιστα, που επιχειρηθεί, όπως διαφαίνεται, να συντηρηθεί αυτό το κλίμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, εκείνο που πρακτικά θα συμβεί είναι να «κάψει» το κυβερνών κόμμα και το τελευταίο δυνητικό «χαρτί» της, που συνοψίζεται στο ότι… «αποτύχαμε, είπαμε ψέματα, αλλά τουλάχιστον έχουμε ηθικό πλεονέκτημα».

Για τη Ν.Δ. είναι σαφές ότι αυτό έχει καταρρεύσει, ενώ επιχειρώντας η κυβέρνηση να βάλει ψηλά τον πήχυ για όλους τους άλλους, δεν τον περνά και η ίδια. Αυτό απεδείχθη και στην υπόθεση των δύο υπουργών που αναγκάστηκαν να παραιτηθούν μετά την αποκάλυψη για το επίδομα ενοικίου που ελάμβαναν, ενώ το γεγονός μάλιστα ότι μία τέτοια ρύθμιση πέρασε σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή για την πορεία της χώρας επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις εντυπώσεις εις βάρος της κυβέρνησης της Αριστεράς. Και στην Πειραιώς δηλώνουν, αν μη τι άλλο, δικαιωμένοι για τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη ότι αυτή η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αντιπροσωπεύει το νέο, αλλά αναπαραγάγει τις χειρότερες πρακτικές του παρελθόντος.

Εκτίμηση της Ν.Δ. είναι ότι η επιλογή της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος να μετατοπίσει τη συζήτηση στη «σκανδαλολογία» έχει ευρύτερη επίδραση. Με τη δημιουργία όλου αυτού του κλίματος τοξικότητας η κυβέρνηση «πυροβολεί τα πόδια της», λέει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προειδοποιώντας και για την επίπτωση που θα έχει και στην όποια καλυτέρευση του οικονομικού περιβάλλοντος και στην προσπάθεια για προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα.

Υπαρκτή είναι, πάντως, η ανησυχία ότι αυτή η επιλογή μπορεί τελικά να λειτουργήσει επιβαρυντικά για το σύνολο του πολιτικού συστήματος.

«Δεν υπάρχουν νικητές όταν εκτοξεύεται λάσπη προς όλες τις κατευθύνσεις»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τις επιπτώσεις από μία «ιδιαίτερα κακοήθη και ρυπαρή καμπάνια». «Δεν νομίζω να υπάρχουν ξεκάθαροι νικητές και χαμένοι, όταν εκτοξεύεται λάσπη προς όλες τις κατευθύνσεις», σχολίασε μιλώντας προχθές στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιμένει ότι το κόμμα του θα αμυνθεί στην επίθεση που δέχεται και αυτό γίνεται σαφές τόσο από τη στάση του στην Προκαταρκτική Επιτροπή για τα 10 πολιτικά πρόσωπα -όπου θα επιμείνει από την πρώτη συνεδρίαση στην αναγκαιότητα εξέτασης των τριών προστατευόμενων μαρτύρων- όσο και από την πρόταση για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής που έχει καταθέσει για τους τρεις διατελέσαντες υπουργούς Υγείας.

Δηλώνει όμως ότι η Ν.Δ. θα συνεχίσει να μιλά και να επιδιώκει, κόντρα στο τοξικό περιβάλλον, να διατηρεί στο προσκήνιο τα ζητήματα που αφορούν στο μέλλον, στις επενδύσεις, στις δουλειές, στις δημόσιες υπηρεσίες. Αλλά και στην καθημερινότητα, με έμφαση στα ζητήματα ασφάλειας και καταπολέμησης της ανομίας, που παραμένουν σε πρώτη προτεραιότητα για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Προβληματισμός

Τον προβληματισμό εντείνει η έξαρση των φαινομένων ανομίας στο κέντρο της Αθήνας, η οποία αποδίδεται από τη γαλάζια ηγεσία σε ανοχή εκ μέρους της κυβέρνησης, αλλά και σε ανεπάρκεια της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του πολίτη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίθεται να συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τα ζητήματα αυτά, στέλνοντας το μήνυμα ότι η αποκατάσταση του νόμου και της τάξης θα αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Ν.Δ.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

achondropoulos@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής