Με διαδικασίες εξπρές

Ορκίστηκαν τα νέα μέλη της Κυβέρνησης – Απουσίαζε η Εκκλησία

01/03/18 • 12:55 | UPD 01/03/18 • 15:02

Ολοκληρώθηκε ο πολιτικός όρκος των νέων στελεχών της κυβέρνησης που προέκυψαν μετά από τον μίνι ανασχηματισμό που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η ορκωμοσία έγινε  χωρίς την παρουσία εκπροσώπου της Εκκλησίας, αφού τα νέα μέλη της κυβέρνησης ορκίστηκαν πολιτικά και όχι θρησκευτικά.

Τα νέα μέλη της κυβέρνησης που βρέθηκαν  ενώπιον του Προκόπη Παυλόπουλου είναι ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Φώτης Κουβέλης, ο Δημήτρης Βίτσας, η Μερόπη Τζούφη, ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Κωνσταντίνος Στρατής.

Αναλυτικά οι αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος που ανακοινώθηκαν:

– Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο Γιάννης Δραγασάκης ο οποίος παραμένει και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης

– Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στη θέση του Γιάννη Μουζάλα, ο Δημήτρης Βίτσας.

– Τη θέση του αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει ο Φώτης Κουβέλης.

– Υφυπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων ορίζεται η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη.

– Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο μέχρι σήμερα ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος.

– Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ο Κωνσταντίνος Στρατής.

Οι δηλώσεις

«Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να ανταποκριθώ στο έργο που μου ανατέθηκε σε ένα πολύ δυσκολο πεδίο, είπε η νεα υφυπουργός. «Της είπα ότι δικαιώθηκε για όλη την πορεία που έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα», είπε ο σύζυγός της κας Τζούφη.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης θα ακολουθήσει η τελετή παράδοσης-παραλαβής της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου στον Γιάννη Δραγασάκη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στον 3ο όροφο του Υπουργείου Οικονομίας.

Στο υπουργείο Εσωτερικών, η τελετή παράδοσης – παραλαβής των αρμοδιοτήτων του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής από το Γιάννη Μουζάλα στον Δημήτρη Βίτσα  θα πραγματοποιηθεί στις 3 το μεσημέρι.

Στο μυαλό του Τσίπρα: Ο ανασχηματισμός, οι συσχετισμοί και ο Κουβέλης

«Ωδινεν όρος και έτεκεν μυν» ή «ανασχηματισμός Κουβέλη» ή «ανασχηματισμός του επιδόματος ενοικίου». Οποια εκδοχή και να επιλέξει κανείς, ο χθεσινός ανασχηματισμός εξελίσσεται σε αποκαλυπτήρια των πραγματικών επιλογών και δυνατοτήτων του Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει στο σημερινό πολιτικό κλίμα και να αλλάξει τους σημερινούς συσχετισμούς, των πραγματικών πολιτικών και εσωκομματικών αδιεξόδων του.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε τον διορθωτικό και όχι έναν ευρύ και ουσιαστικό ανασχηματισμό διότι ήθελε να αποφύγει ακριβώς αυτό που σημείωσε χθες, ως ενιαία εκτίμηση, όλη η αντιπολίτευση. Την εκτίμηση ότι ο χθεσινός ανασχηματισμός ήταν ο τελευταίος πριν από τις επόμενες εκλογές για την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου.

Ο πρωθυπουργός ήθελε να αποφύγει την ενίσχυση προεκλογικών σεναρίων που θα προκαλούσε ένας ευρύς, ριζικός ανασχηματισμός. Στην εξαιρετικά δύσκολη και ρευστή περίοδο για την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας επέλεξε ένα συμβιβασμό με την πραγματικότητα.

Επέλεξε να προσπαθήσει να απορροφήσει τους κραδασμούς και όχι να αλλάξει την ατζέντα, αποδεχόμενος ότι στο σημερινό βαρύ κλίμα, αν προχωρούσε σε ριζικές αλλαγές, απλώς θα έκαιγε ένα πολιτικό του χαρτί. Γι’ αυτό και, από χθες κιόλας, κυβερνητικές πηγές διαρρέουν ότι «αυτός δεν είναι ο προεκλογικός ανασχηματισμός», τον οποίο τοποθετούν μετά την τέταρτη αξιολόγηση.

Ο χθεσινός ανασχηματισμός δείχνει όμως και άλλα πράγματα. Αποτελεί την επιβεβαίωση της εκτίμησης ότι η περίοδος που «γεννούσαν και τα κοκόρια» για τον κ. Τσίπρα έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Εφτασε η υπόθεση Αντωνοπούλου-Παπαδημητρίου για να κλονιστεί συθέμελα η κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας να αντιληφθεί ότι δεν έχει πάγκο ακριβώς τη στιγμή που έχει ανάγκη τις εφεδρείες αλλά και ότι το προσωπικό, πολιτικό του εκτόπισμα φθίνει και δεν είναι πια αρκετό για να καλύπτει γκάφες, μεγαλοστομίες, λαϊκιστικές υπερβολές, επιθέσεις λάσπης, λάθη και παραλείψεις.

Αναγκασμένος να τηρήσει ισορροπίες

Η χθεσινή κίνηση του κ. Τσίπρα έδειξε ακόμα ότι ήθελε να αποφύγει εσωκομματικές γκρίνιες και κραδασμούς από δυσαρεστημένους υπουργούς που θα απομακρύνονταν ή βουλευτές που δεν θα έμπαιναν στην κυβέρνηση.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η πολυδιαφημισμένη ομάδα επικοινωνίας της κυβέρνησης δεν κατάφερε να τον καλύψει όσο είναι εγκλωβισμένος στη σημερινή πολιτική συγκυρία ο πρωθυπουργός.

Πλην της αναγκαστικής αντικατάστασης του Δημήτρη Παπαδημητρίου από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος διατηρεί και τη θέση του αντιπροέδρου, ο πρωθυπουργός δεν μπορούσε να αλλάξει την ομάδα των κυβερνητικών στελεχών που διαπραγματεύεται για την τέταρτη αξιολόγηση, δεν μπορούσε να αποδυναμώσει τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή αντικαθιστώντας τον τη στιγμή που έχει μπει στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, δεν μπορούσε να αλλάξει το δίδυμο του υπουργείου Υγείας Ξανθό-Πολάκη που είναι στην πρώτη γραμμή της υπόθεσης Novartis, ενώ όφειλε να στηρίξει το δίδυμο του υπουργείου Δικαιοσύνης Κοντονή-Παπαγγελόπουλο που βάλλονται από την αντιπολίτευση -αλλά και μία μερίδα από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ- για τους χειρισμούς τους στην υπόθεση Novartis.

Είναι πράγματι εντυπωσιακό το γεγονός της εισόδου του Φώτη Κουβέλη στην κυβέρνηση, κάτω από τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο. Με φόντο τα όσα έχουν πει δημοσίως ο ένας εναντίον του άλλου, είναι ενδεικτικό για την κρίσιμη μάχη των εντυπώσεων ότι οι πρώτες αντιδράσεις στις ειδησεογραφικές σελίδες αλλά και τα social media κρίνονται τουλάχιστον… χιουμοριστικού περιεχομένου.

Το ρίσκο Δραγασάκη

Το γεγονός της ανάληψης των καθηκόντων υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ. Δραγασάκη, έχει ήδη πολλές αναγνώσεις.

Σε μια πρώτη ανάγνωση ο κ. Δραγασάκης ισχυροποιείται, καθώς εκτελεί ταυτόχρονα καθήκοντα επικεφαλής του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και επικεφαλής της εθνικής προσπάθειας προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα, σε μια κυβέρνηση που είναι εχθρική έναντι των επενδύσεων. Ο κ. Δραγασάκης εγκαταλείπει το ρόλο του ισορροπιστή εντός της κυβέρνησης που τηρούσε χαμηλούς τόνους, ήταν ο γεφυροποιός σε μεγάλες διαφορές και έκανε τα στραβά μάτια στην εμφανή επιλογή κάποιων -όχι όλων- στελεχών του Μαξίμου να τον εμφανίζουν περίπου ως «διακοσμητικό αντιπρόεδρο».

Τώρα, ο κ. Δραγασάκης βγαίνει στην πρώτη γραμμή σε ένα πολύ κρίσιμο υπουργείο, στο οποίο ελπίζει ότι, λόγω της κομματικής του πορείας και εμπειρίας, τα «πρωτοπαλίκαρα» του κ. Τσίπρα στο κόμμα και τη Βουλή δεν θα τον υπονομεύουν συστηματικά, όπως έκαναν με τον τέως υπουργό Οικονομίας κ. Παπαδημητρίου, αξιοποιώντας και το γεγονός της μικρής ως ανύπαρκτης συνεισφοράς του τελευταίου στο ευαίσθητο κομμάτι της προσέλκυσης επενδύσεων.

Επιπλέον, ως υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο κ. Δραγασάκης θα πρέπει να συνεργαστεί -επί της ουσίας και όχι σε επίπεδο δημόσιων φιλοφρονήσεων- με τους Αλέξη Χαρίτση και Στέργιο Πιτσιόρλα που αφενός γνωρίζουν καλύτερα από τον ίδιο τον νέο χώρο ευθύνης του, αφετέρου είχαν πιστέψει ως χθες το μεσημέρι, ιδίως ο νεαρός αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, υπεύθυνος για το ΕΣΠΑ, ότι εκείνος θα ήταν ο αντικαταστάτης του κ. Παπαδημητρίου και θα ψάξει να μάθει τους λόγους και τις καραμπόλες που του στέρησαν την αναβάθμιση.

Ο κ. Δραγασάκης αναλαμβάνει την πιο «καυτή πατάτα» της κυβέρνησης για το διάστημα ως τις επόμενες εκλογές, τις επενδύσεις, αναλαμβάνοντας και μεγάλο προσωπικό ρίσκο, για έναν ακόμα λόγο. Γίνεται ο τρίτος πόλος της κυβέρνησης στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, μετά το Μαξίμου και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, με τον οποίο κομματικές πηγές λένε ότι δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις.

Η επιλογή του Δημήτρη Βίτσα ως αντικαταστάτη του Γιάννη Μουζάλα -ο οποίος τελικά ήταν ο μόνος υπουργός που αντικαταστάθηκε μετά τους παραιτηθέντες- είναι ένα σήμα ότι ο κ. Τσίπρας υπολογίζει την εσωκομματική αντιπολίτευση και τους 53+. Ποντάρει στο ότι ο πρώην γραμματέας του κόμματος θα τύχει μεγαλύτερου σεβασμού των κομματικών στελεχών από τον κ. Μουζάλα, του οποίου την παραίτηση ζητούσαν από τον πρωθυπουργό σχεδόν σε κάθε κομματική συνεδρίαση.

Τζούφη-Ηλιόπουλος

Σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση του Θάνου Ηλιόπουλου στη θέση της Ράνιας Αντωνοπούλου, η ανάγνωση που γίνεται είναι ότι ο κ. Ηλιόπουλος γνωρίζει τα θέματα του υπουργείου Εργασίας και εύλογο συμπέρασμα είναι ότι δεν θα χρειαστεί περίοδος προσαρμογής. Είναι ωστόσο γνωστό ότι το εσωτερικό πρόβλημα στο υπουργείο Εργασίας είναι ο συγκεντρωτισμός της υπουργού Εφης Αχτσιόγλου, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα συνεργασίας με τους υφισταμένους της. Για παράδειγμα, έχει γίνει πλέον γνωστό από το ρεπορτάζ ότι ήταν η κ. Αχτσιόγλου που αντέδρασε στο αίτημα της Θεανώς Φωτίου να αναλάβει τις αρμοδιότητες της κ. Αντωνοπούλου, αίτημα που έβλεπε θετικά και το Μαξίμου, μέχρι να βάλει βέτο η υπουργός Εργασίας.

Οσο για την επιλογή της Μερόπης Τζούφη στη θέση του Κώστα Ζουράρι, η έκπληξη αφορά κυρίως στο ότι άλλαξε η αναλογία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. στην κυβέρνηση εις βάρος των ΑΝ.ΕΛ. κατά μία θέση, με τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλο να φέρεται ότι σχεδόν είχε πιστέψει ότι θα υπουργοποιηθεί όσο έπαιζε στα ρεπορτάζ της τηλεόρασης, των ραδιοφώνων και των ιστοσελίδων, μεταφέροντας τη βεβαιότητά του σε αρκετούς συνομιλητές κατά τη χθεσινή ημέρα.
Η έλευση του Κωνσταντίνου Στρατή ως υφυπουργού στο υπουργείο Πολιτισμού προκάλεσε πολλά ερωτήματα κυρίως σε ό,τι αφορά το μέλλον του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Βασιλειάδη. Μέχρι που κυβερνητικές πηγές αποσαφήνισαν τις αρμοδιότητές του, οι οποίες τις επόμενες ημέρες θα περιγραφούν και τυπικά.

«Θα έχει αρμοδιότητες Πολιτισμού» είναι η διαβεβαίωση για τον κ. Στρατή, που σημαίνει ότι αποψιλώνονται οι αρμοδιότητες της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου και παραμένει κανονικά στη θέση του ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Βασιλειάδης.

Δημοφιλή