ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΤΣΙΠΡΑ

Πολιτικός σάλος για την Ράνια Αντωνοπούλου και το επίδομα ενοικίου που λάμβανε

26/02/18 • 18:21 | UPD 26/02/18 • 19:07

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε από το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου για το «χρυσό» ενοίκιο της Ράνιας Αντωνοπούλου, έθεσε εκτός κυβέρνησης  την αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε με ανακοίνωσή του την κ. Αντωνοπούλου «για την τριετή σημαντική προσφορά της».

Αναλυτικά η δήλωσή του Μεγάρου Μαξίμου:«Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή την παραίτηση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ρ. Αντωνοπούλου και την ευχαριστεί για την τριετή σημαντική προσφορά της», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Τι προηγήθηκε

Δήλωση σχετικά με τον σάλο που έχει ξεσπάσει μετά την αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου έκανε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου.

Στην δήλωσή της δεν κάνει λόγο για παραίτηση, αλλά για επιστροφή των χρημάτων που αντιστοιχούσαν στο επίδομα ενοικίου το οποίο λάμβανε.

«Διευκρινίζω ότι ως βουλευτής Επικρατείας, κατά τη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν αιτήθηκα να λάβω την εν λόγω επιδότηση, παρότι την δικαιούμουν», αναφέρει η κυρία Αντωνοπούλου.

«Επειδή δεν ήρθα στην Ελλάδα για να γίνω πλουσιότερη και επειδή μοναδικό μου μέλημα ήταν πάντα να υπηρετήσω την προσπάθεια να ξεπεράσει η χώρα μου την οικονομική κρίση, δηλώνω ότι κίνησα ήδη τις διαδικασίες επιστροφής των χρημάτων», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Τι αναφέρει σε δήλωσή της η Ράνια Αντωνοπούλου

Για την ορθή ενημέρωση σχετικά με το θέμα της επιδότησης ενοικίου που απασχολεί το δημόσιο διάλογο τις τελευταίες τρεις ημέρες, η κ. Αντωνοπούλου διευκρινίζει τα εξής:

Σύμφωνα με το Ν.4336/2015 που δίνει το δικαίωμα σε εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης να λαμβάνουν επιδότηση διαμονής, εφόσον δε διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία στην Αθήνα, αιτήθηκα και έλαβα ένα σημαντικό ποσό ως επιδότηση ενοικίου. Αυτήν την πρόνοια του νομοθέτη απολαμβάνουν από το 1994 όλοι οι βουλευτές που δεν έχουν έδρα την Αθήνα, χωρίς άλλες εισοδηματικές προϋποθέσεις.

Διευκρινίζω ότι ως βουλευτής Επικρατείας, κατά τη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν αιτήθηκα να λάβω την εν λόγω επιδότηση, παρότι την δικαιούμουν.

Πολλούς μήνες μετά της θεσμοθέτησή της πληροφορήθηκα ότι ως εξωκοινοβουλευτικό μέλος της κυβέρνησης δικαιούμαι επιδότηση, και μάλιστα από συναδέλφους μου. Έτσι κατέθεσα αίτηση και έκτοτε έλαβα συνολικά 23.000 ευρώ για δύο χρόνια.

Από τον Αύγουστο 2017, οπότε έληξε η περίοδος για την ποία είχα αιτηθεί την επιδότηση, σταμάτησα να την λαμβάνω, καθώς δεν κατέθεσα νέα αίτηση.

Δεδομένου ότι η αντίστοιχη διάταξη για τους εκτός έδρας Βουλευτές βρισκόταν σε ισχύ ήδη από το 1994 και ακολουθείται ακόμα χωρίς ποτέ να αμφισβητηθεί, και δεδομένου ότι όλες οι ενέργειές μου ήταν σύμφωνες με τον νόμο, δεν διανοήθηκα ότι υπήρχε κάτι αμφιλεγόμενο ή μεμπτό στην επιλογή μου, καθώς η επιδότηση αποτελεί τμήμα της αμοιβής μου.

Δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις μου να προκαλέσω το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ούτε να προσβάλω τον ελληνικό λαό.

Έχω πλήρη επίγνωση ότι η αμοιβή μου για τις υπηρεσίες που παρέχω προέρχεται από τους κόπους του.

Ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο της κρίσης, που χιλιάδες κόσμος αγωνιά για την κατοικία του, το εισόδημά του, τα δάνειά του, αντιλαμβάνομαι ότι κάθε παροχή, ακόμα και νόμιμη, εξοργίζει.

Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι η οικονομική μου κατάσταση, όπως αποτυπώνεται στις δηλώσεις του πόθεν έσχες, ενίσχυσε την αγανάκτηση του κόσμου.

Πριν τρία χρόνια, όταν ο Αλέξης Τσίπρας με πρότεινε ως βουλευτή Επικρατείας και στη συνέχεια υπουργό, αποδέχθηκα την τιμή χωρίς δεύτερη σκέψη για το τι θα άφηνα πίσω. Όπως τότε, έτσι και τώρα φυσικά παραμένω στη διάθεση του Πρωθυπουργού

Επειδή δεν ήρθα στην Ελλάδα για να γίνω πλουσιότερη και επειδή μοναδικό μου μέλημα ήταν πάντα να υπηρετήσω την προσπάθεια να ξεπεράσει η χώρα μου την οικονομική κρίση, δηλώνω ότι κίνησα ήδη τις διαδικασίες επιστροφής των χρημάτων.

Ζητώ από τους συμπολίτες μου να με κρίνουν για το έργο μου, όπως αποτυπώνεται στην απομείωση της ανεργίας όχι μόνο σήμερα αλλά κυρίως τα δύο πρώτα ιδιαίτερα δύσκολα χρόνια της διακυβέρνησης μας.

Με άλλα λόγια, ζητώ να κριθώ από όλους για τα αποτελέσματα της δουλειάς μου και όχι από ένα θέμα το οποίο για προφανείς λόγους η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει αυτή τη χρονική στιγμή να αναγάγει σε υπ’αριθμόν Ένα ηθικό ζήτημα της χώρας.

Μητσοτάκης: Οταν η χώρα χανόταν, εσείς ψηφίζατε ρουσφέτια

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε, από το βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή το σάλο που ξέσπασε γύρω από την υπόθεση της Ράνιας Αντωνοπούλου που αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι ποτέ δεν υπήρξε το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς ενώ αναφερόμενος στο χρόνο που ψηφίστηκε η διάταξη ανέφερε ότι η χώρα χανόταν το 2015 και η κυβέρνηση περνούσε ρουσφέτια

«Έπρεπε να περάσουν τρεις ολόκληρες μέρες και έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και από τους πολίτες για να δηλώσει ο κ. Τσίπρας αρχικά ενοχλημένος και στη συνέχεια υπό την πίεση της κοινωνικής κατακραυγής να απομακρύνει την κ. Αντωνοπούλου από την κυβέρνηση» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ ενώ πρόσθεσε ότι «η ουσία της υπόθεσης παραμένει: Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που ψήφισε τον νόμο που επέτρεψε στην κ.Αντωνοπούλου και στο σύζυγό της τον κ. Παπαδημητρίου να παίρνουν μηνιαίο επίδομα 1000 € την ώρα που διαθέτουν πολύ μεγάλη περιουσία αλλά και ακίνητο στην Αττική. Αυτή δεν ήταν μία αυτόματη διαδικασία η κ. Αντωνοπούλου έκανε αίτηση κάθε μήνα για να παίρνει το μηνιαίο επίδομα των 1000 €».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε με νόημα: «Όπως με ενημέρωσαν οι συνεργάτες μου η σχετική αυτή διάταξη ψηφίστηκε στις 14 Αυγούστου 2015 μαζί με το τρίτο μνημόνιο. Όταν η χώρα χανόταν εσείς περνάγατε ρουσφέτια».

Πρόσθεσε δε πως «η αποπομπή της κ. Αντωνοπούλου δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Εξάλλου η ανακοίνωση της ήταν μία σπονδή στην αλαζονεία και η αρχική της αντίδραση ήταν η επιτομή της υποκρισίας. Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες το γνωρίζουν πλέον πολύ καλά δεν υπήρξε ποτέ ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς. Αυτό που επιβεβαιώνεται καθημερινά είναι η ταχύτατη διολίσθηση του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησης στην ηθική απαξίωση».

Δημήτρης Καμμένος: Να παραιτηθεί και ο Παπαδημητρίου

Την παραίτηση και του συζύγου της Ράνιας Αντωνοπούλου, υπουργού Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδητρίου ζήτησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Δημήτρης Καμμένος.

«Η ευθύνη βαραίνει το ζευγάρι από κοινού, και εις ολοκληρίαν» τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και αντιπρόεδρος της Βουλής.

Εσωτερικές αντιδράσεις

Παράλληλα, ο γγ του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης τόνισε ότι «αυτή η κίνηση, αυτή η αποδοχή θολώνει ένα έργο το οποίο κάνει η ίδια υπουργός και αυτό με στεναχωρεί».

Η υπόθεση αποτελεί πλήγμα για το «ηθικό πλεονέκτημα» της αριστερής κυβέρνησης, ενώ έχει προκαλέσει σάλο ειδικά επειδή η κ. Αντωνοπούλου και ο σύζυγός της, υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, διαθέτουν μεγάλη περιουσία.

Άδειασμα και από Τζανακόπουλο

Την Ράνια Αντωνοπούλου «άδειασε» και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος όχι μόνο πήρε αποστάσεις από την επιλογή της αναπληρώτριας υπουργού αλλά αποκάλυψε ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σε επικοινωνία που είχαν της επισήμανε ότι δεν θεωρεί ορθό το ότι η υπουργός έκανε χρήση της συγκεκριμένης διάταξης.

Ο κ.Τζανακόπουλος παρέπεμψε σε κάποιου είδους επίσημη τοποθέτηση της κ. Αντωνοπούλου.

Η ίδια δέχεται αφόρητες πιέσεις να εκδώσει ανακοίνωση, ώστε να εξηγήσει την προκλητική στάση της.

Κατρούγκαλος για επίδομα σε Αντωνοπούλου: Μικροπολιτικό το θέμα

Ως «μικροπολιτικό θέμα», χαρακτήρισε την υπόθεση του επιδόματος ενοικίου που λαμβάνει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Δεν είναι λίγο μικροπολιτικό το θέμα. Εδώ έχουμε υπαρκτά σκάνδαλα», ανέφερε μιλώντας στον «Real fm».

Ωστόσο όπως είπε στην συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός «πρέπει στο μέλλον όταν ξαναδούμε το ζήτημα, να θέσουμε τα εισοδηματικά κριτήρια».

Η απόφαση για την κάλυψη ενοικίου της υπουργού υπογράφεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου στο οποίο η ίδια προΐσταται. Η είδηση προκάλεσε σάλο στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έφερε πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο καλείται να το διαχειριστεί.

Δήλωση της Μαρίας Σπυράκη

«H κυρία Αντωνοπούλου ζήτησε και έλαβε 1.000 ευρώ μηνιαίως επίδομα ενοικίου ως κάτοικος Νέας Υόρκης. Το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να επιστρέψει αμέσως και εντόκως τα χρήματα και να ζητήσει συγγνώμη από τους Έλληνες» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ και ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη.
Και πρόσθεσε: «Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε παραίτηση, αλλά κάτι τέτοιο σε αυτήν την Κυβέρνηση δεν συνηθίζεται ακόμη και αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι. Εδώ όμως χάθηκε και το φιλότιμο».

Η ανακοίνωση του Θ.Καράογλου

«Με νόμο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το Κράτος πληρώνει τα ενοίκια ακόμη και των πλουσιότερων Υπουργών. Πιο συγκεκριμένα, με διάταξη του ν. 4336/15 καλύπτονται από το Δημόσιο τα έξοδα διαμονής στην Αθήνα, όχι μόνο των βουλευτών της επαρχίας -κάτι που ίσχυε έως τότε- αλλά και των εξωκοινοβουλευτικών Υπουργών. Και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, και χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο ή χωρίς περιορισμό στο ύψος του μισθώματος!

»Όπως, λοιπόν, προκύπτει από δημοσίευμα στο χθεσινό Τύπο, η -εξωκοινοβουλευτική- αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου ζητά και εισπράττει από το Κράτος 12.000 ευρώ ετησίως για το ενοίκιο στο σπίτι της στην Αθήνα, παρ’ όλο που, μαζί με τον επίσης Υπουργό σύζυγό της αποτελούν την πλουσιότερη οικογένεια της ελληνικής Κυβέρνησης, με ακίνητα, μεταξύ άλλων, στη Νέα Υόρκη και τη Σύρο.

»Δεν αποτελεί έκπληξη για εμάς ότι αυτοί που έχτισαν πολιτικές καριέρες παριστάνοντας τους προστάτες των αδυνάτων, τελικά εκμεταλλεύονται μέχρι και την τελευταία δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος για να επωφεληθούν οικονομικά από τα χρήματα των φορολογουμένων. Αν, μάλιστα, ο νόμος δεν είναι αρκετά επωφελής, τον τροποποιούν αναλόγως.

»Όμως, τη στιγμή που χάνονται σπίτια λόγω της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών και περικόπτεται το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων, οι παραπάνω συμπεριφορές αποτελούν τεράστια πρόκληση, για την οποία πρέπει να δοθούν εξηγήσεις.

»Καλούμε την Κυβέρνηση να τροποποιήσει άμεσα την επίμαχη διάταξη, θέτοντας αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια για τους εξωκοινοβουλευτικούς Υπουργούς που δικαιούνται την επιδότηση και να βάλει όριο στο ύψος του μισθώματος που καλύπτει ο κρατικός προϋπολογισμός».

Το σχόλιο του ΠαΣοΚ

«Η κυρία υπουργός θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί και η επιδότηση να διακοπεί», τονίζει, αναφερόμενο στη Ράνια Αντωνοπούλου, το Γραφείο Τύπου του ΠαΣοΚ. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως «η κυρία Αντωνοπούλου (και ο υπουργός σύζυγός της) λαμβάνουν επίδομα ενοικίου 12.000 ευρώ το χρόνο, με διάταξη που έφεραν οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ».

Το ΠαΣοΚ υποστηρίζει ότι πρόκειται για «απαράδεκτη πρόκληση, όταν όχι μόνο έχουν τεράστια περιουσία, αλλά διαθέτουν αποδεδειγμένα ιδιόκτητη οικία στην Αττική». Μάλιστα, η ανακοίνωση καταλήγει καταλογίζοντας ευθύνες στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ

Θέμα ηθικής τάξης είναι η παραίτηση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου αναφέρει η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της. «Πρόκειται όμως για το ένα μόνο σκέλος αυτής της υπόθεσης καθώς η υπουργός αξιοποίησε σχετική διάταξη που ψήφισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα το 2015. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άλλαξε το νόμο ώστε να λαμβάνουν και οι Υπουργοί επιδότηση ενοικίου! », επισημαίνει και τονίζει ότι ο « ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι ήρθε στην κυβέρνηση για να αλλάξει τα κακώς κείμενα της χώρας και αντί για αυτό διευρύνει τις παθογένειες αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο την αίσθηση της κοινωνικής αδικίας αλλά και απαξίωσης του πολιτικού συστήματος. Νομοθετεί ακόμη και αυτά που κανείς προηγούμενος δεν διανοήθηκε να κάνει την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε μνημόνια».

Αγρια κόντρα Τζανακόπουλου-Γεωργιάδη στην Βουλή

Την παραίτηση όλων των εμπλεκόμενων στην υπόθεση Novartis ζήτησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατ’ αναλογία, όπως υποστήριξε, της παραίτησης της κυρίας Αντωνοπούλου. 

Για την υπόθεση της Αντωνοπούλου είπε ότι  πρόκειται για «λανθασμένη χρήση μιας διάταξης νόμου, η οποία ψηφίστηκε από το 2015, κακώς, και γι αυτό υπάρχει δεδηλωμένη βούληση της κυβέρνησης να καταργηθεί. Έχουμε λοιπόν εδώ μια παραίτηση λόγω ευθιξίας και αποδοχή της παραίτησης από τον πρωθυπουργό . Πόσες μέρες θα περάσουν μέχρις ότου οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Novartis για να παραιτηθούν; Γιατί δεν παραιτείσθε και εσείς».

Ο κ. Τζανακόπουλος συνέχισε λέγοντας: «Αναρωτιέμαι πόσες μέρες θα περάσουν για να αποπέμψει ο κ. Μητσοτάκης τον αντιπρόεδρό του κ. Γεωργιάδη.  Όχι μόνο για λόγους που σχετίζονται με το σκάνδαλο Novartis αλλά και για την άθλια συμπεριφορά του απέναντι στον πρωθυπουργό. Χρησιμοποιεί μία γλώσσα την οποία εκείνος θεωρεί απολύτως δόκιμη, αλλά με την οποία προσβάλλει όχι μόνο τον θεσμό του πρωθυπουργού αλλά και το θεσμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Ανεβάζοντας τους τόνους, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε: «Δεν ξέρω αν είναι πολλοί εκείνοι οι αυτοπροσδιορίζομενοι ως φιλελεύθεροι από την παράταξη της ΝΔ όταν ακούνε τέτοιες τοποθετήσεις. Πόσες μέρες θα περάσουν μέχρι να αναγνωριστεί η πολιτική ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας για όσα συνέβησαν στο χώρο του φαρμάκου. Δεν έχει ευθύνη η ΝΔ για όσα έγιναν στο χώρο του φαρμάκου για όσα έγιναν στο χώρο του φαρμάκου τα 10 χρόνια που βρισκόταν στην κυβέρνηση; Μου κάνει εντύπωση ότι ο κ. Μητσοτάκης βρήκε το θάρρος να έρθει εδώ και να καταγγείλει την κυβέρνηση για ηθικό έλλειμμα, όταν εσείς κρύβατε στικάκια. Η κ. Αντωνοπούλου θα επιστρέψει τα λεφτά. Εσείς θα επιστρέψετε τα λεφτά που πήρατε για τα δάνεια των κομμάτων σας;»

Τον λόγο πήρε αμέσως μετά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης, που απάντησε:

«Δεν πρόκειται να παραιτηθώ επειδή ο κ. Τσίπρας με την κυρία Παπασπύρου, τη ‘δεύτερη μητέρα σας’, έστησαν αυτή τη σκευωρία», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Τζανακόπουλο . Εάν για όποιον αναφέρεται το όνομά του στη δικογραφία πρέπει να παραιτηθεί, πρέπει να σας πω ότι η δικογραφία αναφέρει επίσης στο έγγραφο που αποκρύψατε και τον κ. Κουρουμπλή, τον κ. Ξανθό και τον κ. Πολάκη. Άρα πρέπει και αυτοί να παραιτηθούν.

Όσον αφορά την κα Αντωνοπούλου και ο κ. Παπαδημητρίου έπαιρνε τα λεφτά άρα μαζί της και πρέπει να πάει στην παραίτηση. Εάν για όποιον αναφέρεται το όνομα του στην δικογραφία πρέπει να παραιτηθεί αναφέρεται και του κ. Κουρουμπλή του κ. Ξανθού και του κ. Πολάκη στο έγγραφο το οποίο αποκρύψατε άρα πρέπει να παραιτηθούν και αυτοί».

Η αποκάλυψη-σάλος του Ελεύθερου Τύπου

Εκθετη βρίσκεται η κυβέρνηση στα μάτια της κοινής γνώμης για το «ηθικό ατόπημα» πλουσίων -κατά το πόθεν έσχες τους- υπουργών της να ζητούν να τους πληρώνει το κράτος το ενοίκιο για το σπίτι που διαμένουν.

Το ατόπημα είναι διπλό γιατί το νομοθετικό έρεισμα για τέτοιου είδους προνόμια ψηφίστηκε με τη διάταξη του άρθρου 25 που πέρασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο νόμο του τρίτου Μνημονίου (ν. 4336/2015). Σε αυτό το νόμο, που «έδεσε» τη χώρα σε πολυετή λιτότητα, οι κυβερνώντες επεξέτειναν και προνόμια υπουργών τους που άσκησαν… νομίμως το δικαίωμα που τους παρασχέθηκε και μάλιστα χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο.

Η πρώτη… επιδότηση ενοικίου ήρθε στο φως με την απόφαση του υπουργείου Εργασίας, που αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος την περασμένη Πέμπτη, και αφορά στην κάλυψη της ετήσιας δαπάνης ενοικίου ύψους 12.000 ευρώ της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου. Κυβέρνηση και υπουργείο τηρούν «αιδήμονα σιγή».

Παρά τη σιωπή πάντως, η δυσφορία που προκάλεσε η απόφαση να πληρώνει το κράτος το «χρυσό» ενοίκιο των 1.000 ευρώ το μήνα για το σπίτι στο Κολωνάκι όπου διαμένει η εξωκοινοβουλευτική υπουργός και σύζυγος του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου είναι έντονη όχι μόνο στους διαδρόμους του υπουργείου αλλά και ανάμεσα σε αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδίως όταν τους επισημαίνεται πως η προκλητική αυτή απόφαση στηρίζεται σε νόμο και απόφαση της πρώτης αριστερής κυβέρνησης…

Επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. άλλαξε η απόφαση του 1994 του τότε Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη που επιδοτούσε μόνο τη διαμονή βουλευτών της επαρχίας για 4 διανυκτερεύσεις στην Αθήνα ενώ συμπεριέλαβε και τα έξοδα των εξωκοινοβουλευτικών μελών της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, έγινε με το άρθρο 25 στο νόμο του τρίτου Μνημονίου (ν. 4336/2015). Μάλιστα η απόφαση ισχύει ανεξαρτήτως μισθώματος και χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο! Ετσι, η κ. Αντωνοπούλου, τηρώντας το… γράμμα του νόμου, χρησιμοποίησε το άρθρο 25 του ν. 4336/2015 του ΣΥΡΙΖΑ και τη μετέπειτα απόφαση που υπέγραψε στις 16 Ιανουαρίου 2016 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ζητώντας από το υπουργείο Εργασίας να της πληρώσει το ενοίκιο των 12.000 ευρώ.

Και οι αρμόδιοι διευθυντές, όπως φαίνεται από τις σχετικές αποφάσεις που έχουν αναρτηθεί στη «Διαύγεια», υπέγραψαν. Σύμφωνα με αποφάσεις που έχουν αναρτηθεί στη «Διαύγεια», η μία έγκριση δαπάνης, με ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου 2017, είναι ύψους 3.000 ευρώ και αφορά τη διαμονή της αναπληρώτριας υπουργού για το διάστημα 01/10/2016 έως 31/12/2016, δηλαδή τρεις μήνες. Η άλλη έγκριση, με ημερομηνία 26/9/2016, είναι ύψους 12.000 ευρώ και αφορά τη δαπάνη διαμονής της για το διάστημα από 01/09/2015 έως 31/08/2016, δηλαδή διάστημα 12 μηνών.

Οπως μάλιστα αναφέρεται και στις δύο αποφάσεις, η αν. υπουργός είχε καταθέσει σχετική αίτηση τον Απρίλιο του 2016.

Να σημειώσουμε ότι τα κριτήρια πληρούν επίσης ο κ. Χουλιαράκης, αλλά και η κ. Αχτσιόγλου, όπως και άλλοι της κυβέρνησης, που έχουν, βάσει νόμου, τα ίδια προνόμια, δηλαδή να τους πληρώνει ο ελληνικός λαός το νοίκι επειδή τους διόρισε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας υπουργούς, υφυπουργούς ή γενικούς γραμματείς.

Το θέμα είναι καθαρά ηθικό. Η κυβέρνηση, που νομοθέτησε με το νόμο 4336/2015 μέτρα-σοκ για μισθούς, συντάξεις και αύξηση φόρων, έφερε και διάταξη που λέει ότι και οι υπουργοί της, οι υφυπουργοί της και οι γενικοί γραμματείς της που δεν έχουν βουλευτική ιδιότητα δικαιούνται να τους πληρώνει το κράτος το ενοίκιο στο σπίτι που διαμένουν στην Αθήνα, εφόσον δεν έχουν στην πρωτεύουσα δική τους κατοικία. Ολα αυτά σε μια χώρα που έχει χρεοκοπήσει.

Υπάρχει λοιπόν το νόμιμο, αλλά δεν μπορεί να παραγνωρίζεται το ηθικό γιατί μια κυβέρνηση της «Αριστεράς», που ξεκίνησε με υποσχέσεις ότι «σκίζω Μνημόνια», διέβη… τον Ρουβίκωνα και έφτασε να εφαρμόζει Μνημόνια μοιράζοντας φτώχεια και δυστυχία στους πολίτες από τη μια και διευρύνοντας προκλητικά προνόμια από την άλλη σε κυβερνητικά της στελέχη!

Η απόφαση του 1994 έλεγε ότι τα έξοδα διαμονής πληρώνονται από τη Βουλή και μόνο σε βουλευτές επαρχίας που δεν έχουν σπίτι στην Αθήνα. Η διαμονή τους δε, θα ήταν δωρεάν μόνο για τα ξενοδοχεία που η Βουλή θα πλήρωνε με κριτήριο να είναι κοντά στο Κοινοβούλιο και μόνο για τέσσερις διανυκτερεύσεις την εβδομάδα (Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη).

Η απόφαση αυτή δεν άλλαξε από καμία κυβέρνηση, μέχρι που ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛ. και πέρασαν μια διάταξη, τη διάταξη του άρθρου 25, μέσα στις 977 σελίδες του τρίτου Μνημονίου, τον Αύγουστο του 2015, με την οποία επεξέτειναν τα έξοδα διαμονής και σε μη βουλευτές μέλη της κυβέρνησης.

Δεν προβλέφθηκε μάλιστα κανένα απολύτως κριτήριο εισοδήματος, πολλώ δε, οι βουλευτές που ψήφισαν τα μέτρα-σοκ του τρίτου Μνημονίου δεν μπήκαν ούτε καν στον κόπο να ζητήσουν κάποιο πλαφόν, ώστε το κράτος που είναι χρεοκοπημένο να μην πληρώνει το σύνολο, αλλά ένα μέρος από τα χρυσά ενοίκια των 12.000 ευρώ για τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, υφυπουργούς, γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. που πήραν κυβερνητικά πόστα.

Ετσι λοιπόν στα «μάτια» του νόμου και χωρίς κανένα κριτήριο η κ. Αντωνοπούλου και κάθε άλλο εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος της κυβέρνησης μπορούν να εμφανίζονται ως «φτωχοί και άποροι» χωρίς να είναι και επειδή τους ανέθεσε ο κ. Τσίπρας κυβερνητικό θώκο, έχουν και το νόμιμο δικαίωμα να τους πληρώνει το νοίκι ο ελληνικός λαός, δηλαδή ο άνεργος, ο μεροκαματιάρης, ο συνταξιούχος, που έχουν χάσει πάνω από το 1/3 των δικών τους εισοδημάτων!

Το ζευγάρι με το… χρυσό πόθεν έσχες

Η κ. Αντωνοπούλου, που αρμοδιότητά της είναι η καταπολέμηση της ανεργίας, είναι μαζί με το σύζυγο της, Δημήτρη Παπαδημητρίου, το πλουσιότερο ζευγάρι της κυβέρνησης, με χαρτοφυλάκιο αξίας άνω των 3 εκατομμυρίων δολαρίων.

Συγκεκριμένα, το χαρτοφυλάκιο του κ. Παπαδημητρίου ανέρχεται στα 2.725.881 δολάρια. Το χαρτοφυλάκιο αυτό κατείχε το 2015, όταν δεν είχε ακόμα υπουργοποιηθεί. Την ίδια χρονιά δήλωσε εισοδήματα 453.429 δολάρια. Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου κατείχε μετοχές 340.000 δολαρίων σε χρηματιστήρια και καταθέσεις ύψους 11.400 ευρώ σε ελληνικές τράπεζες. Το υπουργικό ζεύγος έχει από κοινού καταθέσεις σε τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού 480.154 δολάρια.

Επίσης, το ζευγάρι διαθέτει ακίνητο 110 τ.μ. στη Νέα Υόρκη και μια βίλα 300 τ.μ. στη Σύρο με πισίνα 80 τ.μ., αλλά δεν έχει σπίτι στην Αττική. Στο πόθεν έσχες αναφέρεται μόνο ένα διαμέρισμα στη Γλυφάδα 31,60 τ.μ., του οποίου η ψιλή κυριότητα ανήκει κατά 100% στον υπουργό Οικονομίας.