Αντεγκλήσεις και υψηλοί τόνοι

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στην Βουλή για την Novartis

22/02/18 • 03:08 | UPD 22/02/18 • 05:41

Σε εξέλιξη είναι η ψηφοφορία αυτήν την στιγμή σε ότι αφορά την υπόθεση Novartis, στην Βουλή οπού καλούνται να αποφασίσουν αν συντρέχουν λόγοι για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στη Βουλή για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης σε ό,τι αφορά την υπόθεση Novartis και ξεκίνησε η καταμέτρηση. 

Mε 10 αριθμημένες κάλπες -χωρίς ονόματα, προσωποποιημένα ψηφοδέλτια για κάθε ένα από τα 10 πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία και ερώτημα για συμπερίληψή τους ή μη προς εξέταση στην Προανακριτική Επιτροπή για το ενδεχόμενο τέλεσης των αδικημάτων της δωροδοκίας, δωροληψίας και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, διεξήχθη η μυστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.

H «μαραθώνια» συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο πριν τις 09:30 στην Βουλή.

Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε η κυβερνητική πλειοψηφία, η Βουλή θα αποφασίσει για την διερεύνηση οικονομικών εγκλημάτων που ενδέχεται να έχουν τελεστεί από δύο πρώην πρωθυπουργούς και από οκτώ πρώην υπουργούς.

Τον Αντώνη Σαμαρά και τον Παναγιώτη Πικραμμένο και τους Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, ‘Αδωνι-Σπυρίδωνα Γεωργιάδη, Ιωάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο, Γιώργο Κουτρουμάνη και Ανδρέα Λοβέρδο.

Οι ομιλίες

Τσίπρας: Σεβόμαστε απολύτως το τεκμήριο της αθωότητας

«Σεβόμαστε απολύτως το τεκμήριο της αθωότητας, που ισχύει μέχρι αποδείξεως της ενοχής ή μη οποιουδήποτε από τους δικαστές», είπε ο Αλ. Τσίπρας. Σημείωσε ωστόσο το εξής: «Η απορία μας, που πιστεύω ότι είναι και η απορία των πολιτών που μας παρακολουθούν: Υπάρχει σκάνδαλο ή δεν υπάρχει;»

Για όλο αυτό το σκάνδαλο της σπατάλης, της κακοδιαχείρισης, της τεράστιας ζημίας του ελληνικού δημοσίου, πολιτική ευθύνη υπάρχει

«‘Ακουσα πολλούς σήμερα στις ομιλίες τους να ομιλούν περί σκευωρίας, ωστόσο δεν άκουσα κανέναν σας να έχει το σθένος να αρνηθεί ευθέως την ύπαρξη σκανδάλου στο φάρμακο», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Επισήμανε ότι άκουσε και τον κ. Σαλμά και τις προηγούμενες μέρες αρκετούς πρώην υπουργούς Υγείας και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τον κ. Μητσοτάκη που είπε ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis.

«Αφού υπάρχει σκάνδαλο πως διάολε έγινε αυτό;

Φύτρωσε; Ήτανε ένα φυσικό φαινόμενο; Ποιοί έφταιξαν για αυτό; Δεν υπάρχει καμία ευθύνη;», σημείωσε. «Για όλο αυτό το σκάνδαλο της σπατάλης, της κακοδιαχείρισης, της τεράστιας ζημίας του ελληνικού δημοσίου, πολιτική ευθύνη υπάρχει;», συνέχισε. Για να σχολιάσει, «αφήστε τη ποινική, να δεχθώ εγώ όλα όσα ειπώθηκαν και περί τεκμηρίου αθωότητας και περί ποινικών ευθυνών που δεν έχουν ακόμα αποδειχτεί και είναι φυσικό άλλωστε, αφού βρισκόμαστε στην αρχή της έρευνας.Πολιτική ευθύνη υπάρχει;».

«Όσοι κυβερνάγατε τόσο χρόνια, κάτω από τη μύτη των πολιτικών ηγεσιών γίνονταν όλα αυτά;», ρώτησε ο Αλ. Τσίπρας.

«Οι υπηρεσιακοί και οι γιατροί τα έκαναν ή μπορούσαν να τα κάνουν εν αγνοία των κυβερνητικών παραγόντων; Αλλά ακόμη και έτσι να είναι, συγχωρείται όμως η άγνοια σε αυτή την περίπτωση; Γιατί δεν μιλάμε εδώ για μικροποσά», τόνισε.

Επισήμανε ότι το σκάνδαλο Κοσκωτά που συντάραξε την ελληνική πολιτική ζωή αφορούσε υπεξαιρέσεις 34 δισ. δραχμών, 100 εκατ. ευρώ δηλαδή και σήμερα μιλάμε σε ό,τι αφορά τη Novartis, για μια ζημία του ελληνικού δημοσίου 3 δισ. ευρώ.

«Κε Μητσοτάκη, λυπάμαι πολύ, αλλά είχατε μια ευκαιρία σήμερα, εκ μέρους της παρατάξεως σας, που βάλλεται και ευλόγως της υπερασπίζεστε, να κάνετε μια υπέρβαση», είπε προς τον πρόεδρο της ΝΔ, για να υπογραμμίσει: «Είχατε την ευκαιρία να αναλάβετε εκ μέρους της παράταξής σας που κυβερνούσε αυτά τα επίμαχα χρόνια, τουλάχιστον τη πολιτική ευθύνη». «Όχι μόνο δεν το πράξατε», τόνισε, «αλλά αντ’ αυτού υιοθετήσατε πλήρως τη παιδαριώδη και διχαστική ρητορική περί σκευωρίας και πολιτικής δίωξης».

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε στον κ. Μητσοτάκη ότι «αυτό έπραξε με παρρησία» ο Ανδρέας Παπανδρέου για το σκάνδαλο Κοσκωτά, αλλά και ο Κ. Καραμανλής ως πρωθυπουργός για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, μιλώντας στη κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. «Δεν έκανε ούτε μηνύσεις στη δικαιοσύνη, ούτε στους πολιτικούς του αντιπάλους», είπε.

Το πραγματικό θέμα δεν είναι να κάνουμε εδώ τους δικαστές αλλά αφορά το καθεστώς και τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής και στη χρεοκοπία

Αντί η αξιωματική αντιπολίτευση και τα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση, «με θάρρος και παρρησία να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη που τους αναλογεί και να δηλώσουν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική δικαιοσύνη για την διερεύνηση της υπόθεσης, έχουν εξαπολύσει μια πρωτοφανή επίθεση κατατρομοκράτησης, εκφοβισμού και λυσσαλέας παρέμβασης στο έργο των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών».

Αυτό τόνισε ο Αλ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι αυτή η στάση προσβάλει τους ίδιους θεσμούς και τη δημοκρατία.

Σημείωσε ότι «το πραγματικό θέμα δεν είναι να κάνουμε εδώ τους δικαστές και να ψάχνουμε πόσο και πως για τον καθένα οι ενδείξεις οδηγούν όντως σε αποδείξεις». «Υπάρχουν δικαστές για να το κάνουν αυτό και θα το κάνουν», σχολίασε, για να τονίσει πως «το πραγματικό θέμα εδώ όμως αφορά το καθεστώς και τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα όχι απλά σε ζημία αλλά στο χείλος της καταστροφής και στη χρεοκοπία».

Η εικόνα του παλιού πολιτικού συστήματος στη χώρα ήταν: Αδιαφάνεια, διαβλητότητα, εκφυλισμός, αλαζονεία

Η εικόνα του παλιού πολιτικού συστήματος στη χώρα ήταν: Αδιαφάνεια, διαβλητότητα, εκφυλισμός, αλαζονεία, είπε ο Αλ. Τσίπρας. Τόνισε ότι «η αλαζονεία αυτή δεν έχει εκφραστεί με πιο χυδαίο τρόπο από ότι στο διαβόητο μότο της μνημονιακής τραγωδίας: «Μαζί τα φάγαμε»». «Ε, λοιπόν», σημείωσε, «σήμερα αποδεικνύεται ότι δεν τα φάγαμε μαζί: Δεν τα φάγαμε μαζί στο χρηματιστήριο, στη siemens, στον ΟΤΕ, στα δημόσια έργα, στα εξοπλιστικά, στα ΕΣΠΑ, στις προμήθειες, στο φάρμακο. Δεν τα φάγαμε μαζί, πως να το κάνουμε».

Στο ερώτημα, συνεπώς, «ποιος τα έφαγε;», ο πρωθυπουργός μίλησε για μια «πολυάριθμη οικονομική, κοινωνική και πολιτική ελίτ που έστησε επί δεκαετίες τα δίκτυα της εξουσίας της και τους παραθεσμικούς μηχανισμούς επιρροής και εκβιασμών». «Τα ονοματεπώνυμα της, αν ενδιαφέρεστε», σχολίασε, «θα τα βρείτε στις χρυσές λίστες των φορολογικών παραδείσων».

Δεν πρόκειται να αγνοήσουμε την εντολή του ελληνικού λαού να αποδώσουμε δικαιοσύνη

Η εντολή του ελληνικού λαού τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015 «ήταν και μια εντολή να αποδώσουμε δικαιοσύνη, να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αναδειχτούν οι ευθύνες του παλιού πολιτικού συστήματος για την μνημονιακή τραγωδία», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται να αγνοήσουμε την εντολή του ελληνικού λαού όσο κι αν προσπαθείτε να μας εκφοβίσετε με μηνύσεις και απειλές και με ειδικά δικαστήρια». «Εμείς είμαστε από άλλο υλικό, δεν τρομάζουμε», τόνισε, για να υπογραμμίσει ότι «κανείς δεν πρόκειται να τρομοκρατηθεί., ούτε εγώ, ούτε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ούτε η ελληνική δικαιοσύνη, ούτε και οι μάρτυρες, προστατευόμενοι και μη, που ξαφνικά τους ονομάσατε κουκουλοφόρους».

Οι θεσμοί θα λειτουργήσουν, οι νόμοι και οι διαδικασίες θα τηρηθούν και δικαιοσύνη, να είστε σίγουροι θα αποδοθεί

«Οι θεσμοί θα λειτουργήσουν, οι νόμοι και οι διαδικασίες θα τηρηθούν και δικαιοσύνη, να είστε σίγουροι θα αποδοθεί», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Κατηγόρησε όσους προχώρησαν σε μηνύσεις στους εισαγγελείς διαφθοράς για να εμποδίσουν τη δικαστική διερεύνηση, έχουν σχέδιο, θέλουν να εξαιρεθούν οι έντιμοι εισαγγελείς που γνωρίζουν καλά την υπόθεση για να κωλυσιεργήσει η υπόθεση. Δεν θα τους περάσει, δεν θα τα καταφέρουν, η διερεύνηση της υπόθεσης θα προχωρήσει, θέλουν-δεν θέλουν».

Μητσοτάκης: Θα τελειώσετε στις εκλογές με μια κάλπη και όχι με δέκα

Με σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης για το Κυπριακό και τα Σκόπια, ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σας καλώ να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Η σημερινή συζήτηση δεν γίνεται σε έναν χρόνο πολιτικά ουδέτερο. Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη συγκυρία. Το κεκτημένο της σταθερότητας στη νοτιοανατολική μεσόγειο βρίσκεται σε αμφισβήτηση» αναφέρει ο πρόεδρος την Νέας Δημοκρατίας.

«Η κυβέρνηση πριν από δύο μήνες πανηγύριζε για την επίσκεψη Erdogan στην Αθήνα. Στην Κύπρο αμφισβητούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση άνοιξε το θέμα με τα Σκόπια με λανθασμένο τρόπο. Φθάσατε στο σημείο να χαρακτηρίζετε ως ακροδεξιους τους πολίτες που διαδήλωσαν γιατί απλά δεν σας εμπιστεύονται».

Αν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος είχαν στοιχειώδη αίσθηση ευθύνης και καταλάβαιναν ότι πρέπει να θέσουν προτεραιότητα το εθνικό συμφέρον, δεν θα ήμασταν μια ασθενής χώρα σε μια περιοχή που φλέγεται. Αν η Ελλάδα είχε γίνει μια κανονική χώρα, θα είχε ήδη επανακτήσει την αυτονόητη θέση που της αξίζει. Μια χώρα που θα έσπευδαν όλοι να προσεταιριστούν και να υπερασπιστούν.

Όμως, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, η Ελλάδα δεν είναι μια κανονική χώρα γιατί δεν έχει κανονική κυβέρνηση.

Νομίζετε ότι αυτά που συμβαίνουν σήμερα στη Βουλή δεν τα βλέπουν οι γείτονες που αποθρασύνονται κάθε μέρα; Την έξαρση της τοξικότητας στον πολιτικό διάλογο δεν τη βλέπουν οι επενδυτές που αποζητούν σταθερότητα; Δεν το βλέπουν οι Έλληνες πολίτες που θέλουν λύσεις στα προβλήματά τους και όχι τοξικές συζητήσεις από τις οποίες κανείς δεν βγαίνει κερδισμένος;

Αυτό θέλετε κύριε Τσίπρα, να σπιλώσετε τους αντιπάλους σας από στημένες κατηγορίες που και εσείς γνωρίζετε ότι δεν αποδεικνύονται αλλά έχουν μόνο στόχο να αφήσουν σκιές και υποψίες, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Παριστάνετε τους καθαρούς και ηθικούς αλλά δεν ενδιαφέρεστε για την αλήθεια. Θέλετε να επιτεθείτε στη ΝΔ που είναι η μοναδική αξιόπιστη λύση για την κυβέρνηση. Γιατί εξαιρείτε τον κο Κουρουμπλή από την υπόθεση; Θα έπρεπε να το ζητήσει ο ίδιος, όπως τα δικά μας στελέχη.

Ο αρχηγός της ΝΔ τόνισε ότι με το κλίμα ακραίας πόλωσης έχει ήδη δημιουργήσει προβλήματα. Ποιος θα επενδύσει σε χώρα με τέτοιο τοξικό περιβάλλον.

Είσασταν έως πρόσφατα από τη λάθος πλευρά της ιστορίας. Όταν το κράτος μεγάλωνε το θέλατε μεγαλύτερο. Όταν εμείς δρομολογούσαμε πολλά από αυτά που εσείς τώρα κάνετε κάποιοι έκαιγαν την Αθήνα.

Αναλυτικά η ομιλία

Σε μια Δημοκρατία δεν μπορείτε «να τελειώσετε» τους πολιτικούς σας αντιπάλους όσο και να το προσπαθείτε.Εσείςθα τελειώσετε πολιτικά κ. Τσίπρα. Με τον μόνο τρόπο που αλλάζουν οι κυβερνήσεις στις Δημοκρατίες. Με εκλογές Με μία κάλπη και όχι με δέκα, όπως κάνετε σήμερα. Δεν είστε επικίνδυνοι μόνο για την οικονομία αλλά και για την ίδια τη Δημοκρατία» δήλωσε στην βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης μιλώντας για το σκάνδαλο Novartis.

Παρεμβαίνετε στο έργο της Δικαιοσύνης, ανέφερε , μετατρέπετε την δημόσια τηλεόραση σε εργαλείο απροκάλυπτης κυβερνητικής προπαγάνδας, Καλλιεργείτε τη συνωμοσιολογία και τη χυδαιότητα στον πολιτικό διάλόγο, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

«Γιατί εξαιρείτε τον κ. Κουρουμπλή από τη διερεύνηση της υπόθεσης; Πώς γίνεται ένας νυν υπουργός να υπογράψει ο ίδιος, για τον εαυτό του, ότι παραγράφηκε το δικό του ενδεχόμενο αδίκημα απιστίας περί την υπηρεσία, και ταυτόχρονα να κατηγορεί άλλους που ήταν υπουργοί πριν 10 χρόνια» ανέφερε.

«Όταν εμείς μειώσαμε τη φαρμακευτική δαπάνη, οι πρώτοι που αντιδρούσατε ήσασταν εσείς. Αυτός που συμμαχούσε με τις φαρμακοβιομηχανίες ήσασταν εσείς κ. Τσίπρα. Σας προκαλώ ευθέως: Φέρτε μου μία ανακοίνωσή σας που να ζητάτε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Δεν υπάρχει ούτε μία. Όσο και να προσπαθείτε να το κρύψετε και να μεταλλαχθείτε, είστε το «πολιτικό γενόσημο» του παλιού συστήματος, κύριε Τσίπρα. Φτιαγμένος από τις ίδιες ουσίες του ψεύδους, του λαϊκισμού, των πελατειακών πρακτικών και της δημαγωγία» δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Την ώρα που στήνεται σκηνικό γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, εσείς στήνετε γκρίζες ζώνες μέσα στη Βουλή. Εκδώσατε ήδη το γκρίζο σας πόρισμα για τους αντιπάλους σας χωρίς να υπάρχει ψήγμα απόδειξης. Ένοχοι μέχρις απόδειξης της αθωότητας τους, όπως μας είπε και ο κ. Κοτζιάς, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης

«Μας πρωτομιλήσατε για την υπόθεση Novartis εδώ και έναν χρόνο. Από τότε τι κάνατε γι? αυτό; Ποιους ελέγχους έχετε ξεκινήσει; Ποια μέτρα πήρατε κατά της εταιρείας; Τι κάνατε με το κύκλωμα των γιατρών και τις υπερσυνταγογραφήσεις; Ποιος παραπέμφθηκε; Ποιος ξηλώθηκε; » αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Μην τολμήσετε να κλείσετε την υπόθεση αν δεν έρθουν όλα στο φως, ανέφερε .

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες ας έρθουν να καταθέσουν ακόμη και με κουκούλα, αλλά να έρθουν να καταθέσουν, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Καμμένος: Δεν συμφωνώ με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Σκοπιανό

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Πάνος Καμμένος, απηύθυνε έκκληση προς τους βουλευτές να μείνουν εκτός της όποιας αντιπαράθεσης τα εθνικά θέματα, τονίζοντας ότι τα Ίμια είναι ελληνικά νησιά τα οποία υπερασπίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις, το Λιμενικό Σώμα και η Ελληνική Ακτοφυλακή.

«Διαφωνώ με τους χειρισμούς της κυβέρνησης για το Σκοπιανό και θα κάνω τα πάντα για να μην δοθεί το όνομα Μακεδονία» είπε την στιγμή που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σπεύδουν τις διαπραγματεύσεις για το επίμαχο ζήτημα.

Ο κ. Καμμένος εκτίμησε ωστόσο πως το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων δεν θα έρθει στην Βουλή υποστηρίζοντας πως «για τις αλλαγές στο Σύνταγμά τους απαιτούνται δέκα χρόνια».
Πέραν αυτού ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επιχείρησε να δώσει διαβεβαιώσεις για την προάσπιση των εθνικών συνόρων και την αποκάλυψη των σκανδάλων.

«Ζητώ ως βουλευτής και ως υπουργός Εθνικής Άμυνας να μένουν εκτός των εθνικά θέματα από τέτοιου είδους συζητήσεις. Τα Ίμια είναι ελληνικά νησιά και φυλάσσονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό . Τα προστατεύουμε και τα υπερασπιζόμαστε ανεξαρτήτως κόμματος. Πρέπει να μείνουν στο απυρόβλητο τα εθνικά θέματα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Αναφορικά με την υπόθεση Νοβαρτις ανέφερε: «Ακούσαμε τον Βενιζέλο να λέει ότι και σε άλλες χώρες υπάρχει σκάνδαλο Νοβαρτις αλλά δεν υπάρχουν πολιτικά πρόσωπο. Βεβαίως δεν υπάρχουν γιατί τα άλλα κράτη δεν έχουν Βενιζέλο και νόμο Βενιζέλου. Ακούσαμε και άλλα απίστευτα και θεωρώ ότι όσοι άντεξαν να δουν την διαδικασία διαπίστωσαν την επαναφορά του παρελθόντος μέσα στην Βουλή. Την συγκυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου και όσα επέφερε. Οδήγησε στο να μπουν πρόσωπα στην Βουλή που δεν θα έμπαιναν. Ακροδεξιά στοιχεία αποτελούν κεντρικά στελέχη της ΝΔ. Ποιος ελέγχεται για την υπόθεση υποβρυχίων; Ο Βενιζέλος και τον κάλυψε ο Αθανασίου» και πρόσθεσε «Από την συζήτηση προκύπτουν και δύο διαφορετικοί κόσμοι. Προκύπτει αυτός που ελέγχεται και φοβάται και είναι αυτός που απειλεί. Είναι ατός που στα ΤΟΡ Μ1 τους αριθμούς των λογαριασμών διακίνησης χρήματος τους χαρακτήρισε τηλεφωνικούς αριθμούς. Αυτά έλεγαν ο Βενιζέλος και Λοβέρδος. Ακούσαμε τον κ. Βενιζέλο τον άνθρωπο που μετείχε στην κυβέρνηση Σημίτη και καθόταν με τον Πάγκαλο που είπε ότι την σημαία την πήρε ο αέρας να τολμά να απειλεί αυτή την κυβέρνηση για τα εθνικά θέματα».

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων έσπευσε ωστόσο να υπερασπιστεί τον κ. Μάριο Σαλμά λέγοντας «Υπάρχουν αποφάσεις πρωθυπουργών που αντικατέστησαν υπουργούς που δεν συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις των φαρμακοβιομηχανιών. Ο Σαλμάς το είπε. Δεν υπέκυψε στους εκβιασμούς και πολεμήθηκε και αντικαταστάθηκε από τον πρωθυπουργό που κατηγορείται ότι ήταν σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους των εταιριών» ενώ σε άλλο σημείο είπε «πρώην υπουργός είχε βγάλει εισιτήριο για να πάει στην Αμερική και να καταθέσει αλλά το ακύρωσε τελευταία στιγμή. Μιλάω γα τον κ. Σαλμά. Εμείς αποφασίσαμε στην ΚΟ να προτείνουμε στον κ. Σαλμά να καταθέσει και εδώ και στην Αμερική. Δεν θα τον εμποδίσουμε με την ιδιότητα του εξεταζομένου».

Τέλος, ο κ. Καμμένος είπε ότι πρέπει να αλλάξει το άρθρο 86 του Συντάγματος: «Είναι ξεκάθαρο ότι για να αλλάξει το άρ. 86 απαιτείται συνταγματική αλλαγή και απαιτείται πλειοψηφία 2/3 για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Οφείλουμε να καταργήσουμε το νόμο περί ευθύνης υπουργών που θεωρεί την δωροδοκία μέρος των καθηκόντων του υπουργού. Αν βιάσει ο υπουργός την γραμματέα του δεν είναι μέρος των καθηκόντων του. Αν τα αρπάξει είναι. Με τέτοιου είδους ευρήματα δίνουν δικαίωμα στον εμπνευστή του νόμου να μας κουνά το δάχτυλο».

Κουτσούμπας: Η διερεύνηση πρέπει να αφορά όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα σκάνδαλο βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης και γίνεται προσπάθεια να επισκιάσει όλα τα υπόλοιπα προβλήματα.

Υπάρχει ένας κοινός παρανομαστής. Είναι η προσπάθεια να εμφανιστούν τα σκάνδαλα και η διαφθορά ως βασική αιτία της κρίσης», τόνισε ο επικεφαλής της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως είπε, η υπόθεση Novartis ανακινήθηκε από τους Αμερικάνους και αυτό είναι αρκετό για να καταλάβει κανείς ότι είναι ένα ακόμη επεισόδιο του ανταγωνισμού ανάμεσα στις ΗΠΑ και σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η πηγή του προβλήματος είναι ότι το φάρμακο είναι ένα πολύ προσοδοφόρο εμπόρευμα και ο ανταγωνισμός οξύνεται στην Ελλάδα και διεθνώς» τόνισε, συμπληρώνοντας πως «υπάρχει η βάση για ένα ατέλειωτο «δούναι και λαβείν» μεταξύ εταιρειών και κυβερνήσεων».

«Είναι γνωστό ότι εντείνονται οι ανταγωνισμοί πολύ μεγάλων μονοπωλιακών συμφερόντων και έχουν μπει στον χορό πολλά καπιταλιστικά κράτη. Ισχύει και για τον τομέα του φαρμάκου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ούτε οι μίζες, ούτε η διαφθορά μπορούν να κρύψουν ότι αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου της κόντρας επιχειρηματικών και κρατικών ανταγωνισμών» τόνισε.

Εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση, ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε πως «μπροστά μας εντός των άλλων είναι η τέταρτη αξιολόγηση, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, οι μειώσεις στις συντάξεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Όλα αυτά πάνε πακέτο, ενιαία θα πρέπει να τα βλέπουμε και να τα αντιμετωπίζουμε».

«Ποιον δουλεύετε σήμερα όλοι σας και ιδιαίτερα εσείς της κυβέρνησης; Με τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ να λένε ότι το ΚΚΕ μιλά μόνο για τον καπιταλισμό, όλα αυτά που λέει το ΚΚΕ για τον καπιταλισμό και τη δική σας πολιτική, εσείς απλά προσπαθείτε να τα κρύψετε για να κοροϊδέψετε» πρόσθεσε, τονίζοντας πως «χαμένοι θα είναι και πάλι οι ασθενείς που ταλαιπωρούνται. Για όλα αυτά βέβαια δεν ακούσαμε κουβέντα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και των άλλων κομμάτων».

Παράλληλα, ο κ. Κουτσούμπας πρόσθεσε πως το Το ΚΚΕ θα ψηφίσει για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής και θα προσπαθήσει μέσα από τη συμμετοχή του σε αυτή να έρθει στο φως η αλήθεια. Η διερεύνηση πρέπει να αφορά όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς. «Δεν βλέπουμε τον λόγο να μην περιλαμβάνεται στα πρόσωπα που θα ελεγχθούν και αυτό του κ. Κουρουμπλή. Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη κύριοι της κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Ακόμη, υπογράμμισε πως «ωςκόμμα είμαστε αντίθετοι με το θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων. Η Επιτροπή θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να εξετάσει τους μάρτυρες που εμφανίζονται ως προστατευόμενοι».

Λεβέντης: Κακώς συμπεριελήφθησαν τα ονόματα των δύο πρώην πρωθυπουργών

«Να μην συμπεριληφθούν τα ονόματα των δύο πρώην πρωθυπουργών» στη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης λέγοντας ότι «δεν είναι τιμή για τη χώρα να σχολιάζει όλος ο κόσμος ότι δύο πρώην πρωθυπουργοί εμπλέκονται στο σκάνδαλο».

Ο κ. Λεβέντης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τόνισε «αν πιστεύει ο κ. Τσίπρας ότι αυτό θα τον βοηθήσει στις εκλογές είναι λάθος» και του πρότεινε να το ξανασκεφθεί μέχρι την ώρα της ψηφοφορίας και να βγάλει τα ονόματα των δύο πρώην πρωθυπουργών.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων υπεραμυνόμενος της άποψής του είπε ακόμη: « Να ξέρει ο πρωθυπουργός πως ό,τι κάνει τώρα για τους αντιπάλους του θα το βρει μπροστά του για τον εαυτό του».

Αναφερόμενος σε αυτό καθ’ αυτό το σκάνδαλο Novartis, ο κ. Λεβέντης υποστήριξε ότι η χώρα δεν χρεοκόπησε μόνο από τα 20 δισ. του συγκεκριμένου σκανδάλου αλλά χρεοκόπησε και από τα ρουσφέτια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στα δημόσια έργα, με τις προσλήψεις και με τις παρανομίες και σκάνδαλα κάθε είδους καθώς και με τα όσα έκανε ο Βαρουφάκης ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι η μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ καθώς πολλά στελέχη του μετακόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ για να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους.

Παράλληλα πρότεινε στα θέματα προμηθειών να υπάρξει διακομματική επιτροπή με εισαγγελικό λειτουργό ώστε να υπάρχει διαφάνεια.

Τέλος αναφέρθηκε και στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ζητώντας από τα πολιτικά κόμματα να ξεκαθαρίσουν ποιοι συμφωνούν να δώσουν το όνομα Μακεδονία λέγοντας: «Τα μνημόνια καταπίνονται γιατί ο λαός ξέρει ότι με μεγάλες θυσίες ίσως ξαναστηθεί στα πόδια του. Όταν όμως δοθεί το Μακεδονία στα Σκόπια θα έχει ξεριζωθεί η ψυχή της Ελλάδος και όποιος το κάνει θα έχει μεγάλες συνέπειες».

Επίθεση Γεννηματά στην κυβέρνηση: Η χώρα θα βρει τον δρόμο που της αξίζει – Εσείς θα πάρετε δρόμο

«Σκάνδαλο ή σκευωρία; Δεν υπάρχει αυτό το δίλημμα. Ισχύουν και τα δύο. Υπάρχει σκάνδαλο στην εξέλιξη της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Υπάρχει σκευωρία της Κυβέρνησης με την ολοφάνερη επιχείρηση σπίλωσης των πολιτικών της αντιπάλων» είπε ξεκινώντας την ομιλία της κατά τη συζήτηση επί της συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis η Φώφη Γεννηματά.

«Εμάς, όπως και κάθε έντιμο πολίτη, μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια. Μας ενδιαφέρει να διαπιστωθούν τα όποια θεσμικά κενά που επιτρέπουν τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος ώστε να διορθωθούν και να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον. Μας ενδιαφέρει να εντοπισθούν οι όποιοι επιτήδειοι, που εκμεταλλευόμενοι αυτά τα κενά πλούτισαν σε βάρος του Δημοσίου. Ο κ. Τσίπρας όμως δεν ενδιαφέρεται για όλα αυτά. Εάν ενδιαφερόταν, θα φρόντιζε να υπάρξει η δυνατότητα για πλήρη έλεγχο και διαφάνεια χωρίς επιλεκτικές εξαιρέσεις ημετέρων και χωρίς -για μια ακόμα φορά- ευμενή διακριτική μεταχείριση της περιόδου διακυβέρνησης 2004-2009 της Ν.Δ, οπότε εκτροχιάστηκε η δαπάνη. Γιατί, άραγε, το κάνετε αυτό κ. Τσίπρα; Τι δεσμεύσεις και έναντι ποίων έχετε αναλάβει;» τόνισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι μοναδική έγνοια του είναι η πολιτική αξιοποίηση του σκανδάλου. «Βρισκόμαστε άλλη μια φορά αντιμέτωποι με μια πολιτική σκευωρία με ενορχηστρωτή τoν κ. Τσίπρα και βραχίονες Υπουργούς του» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια η Φώφη Γεννηματά απευθυνόμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε: «Κύριε Μητσοτάκη, αποδέχεστε και αποδεχόμαστε ότι υπάρχει σκευωρία. Αποδέχεστε όμως ότι στην υπόθεση της φαρμακευτικής δαπάνης και στην Novartis υπάρχει σκάνδαλο; Και με την ευκαιρία άκουσα την θέση σας για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης Υπουργών.

Καμία αντίρρηση, απαιτείται αλλαγή του Συντάγματος που προϋποθέτει μια ευρύτερη συνεννόηση. Πιστεύετε ότι μπορεί να επιτευχθεί; Αν το πιστεύετε μπορούμε να συζητήσουμε για μια μίνι αναθεώρηση σε βασικές διατάξεις που η ιδέα της αναθεώρησής τους έχει πέρα από κάθε αμφιβολία ωριμάσει».

Εμείς, συνέχισε η κ. Γεννηματά, ποτέ δεν αρνηθήκαμε την έρευνα. «Πρώτοι εμείς λέμε όλα στο φως με ανεπηρέαστη την Δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της. Δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας. Και όσοι από τα πραγματικά γεγονότα βρεθούν ένοχοι να τιμωρηθούν. Να λάμψει η αλήθεια, αλλά αυτό να γίνει με την ομαλή λειτουργία των θεσμών».

«Μετά την εικόνα που παρουσίασε σήμερα η Βουλή θέλω να τονίσω, ότι όσο μας αφορά δεν θα αφήσουμε την πολιτική ζωή της χώρας να κατρακυλήσει στο βούρκο. Όσο περνάει από το χέρι μας δεν θα επιτρέψουμε να γίνει ξανά η πολιτική ζωή ρωμαϊκή αρένα» επεσήμανε η κ. Γεννηματά.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατέθεσε δύο προτάσεις σε ό,τι αφορά στον εκσυγχρονισμό και την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει το θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης .

«Καλώ τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης και τον Υπουργό Υγείας, όπως έχουν δικαίωμα από το Νόμο αλλά και υποχρέωση απέναντι στον ελληνικό λαό, να ζητήσουν αμέσως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να εξετάσει την ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά φαρμάκου και να υποδείξει τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν από την Πολιτεία» είπε ενώ σημείωσε ότι κατέθεσε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής πρόταση σύμφωνα με το άρθρο 44 του Κανονισμού της Βουλής, για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα εξετάσει την αγορά φαρμάκου και τη φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα από σήμερα και για την επόμενη δεκαετία, με ειδική αναφορά στην προστασία, επιτέλους, της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

«Με σύνεση και μέτρο, θα συμβάλουμε αποφασιστικά ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια, τόσο για την υπόθεση της Novartis, όσο και για τη σκευωρία που εσείς προσπαθείτε να στήσετε γύρω απ’ αυτήν.

Να αποκαλυφθεί το οργανωμένο σχέδιό σας. Η γκρίζα προπαγάνδα σας, που διαστρέφει τα γεγονότα και τις αποδείξεις, συνθέτοντας ένα δικό της αφήγημα, που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα» τόνισε η κ. Γεννηματά.

«Εμείς απαιτούμε την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης. Γι’ αυτό και λέμε ναι στην σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρτικής Εξέτασης σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, με το με πλήρη ανακριτικά καθήκοντα που θα έχει την δυνατότητα να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση για όλους και για όλα. Για να αποκαλυφθεί πλήρως η σκευωρία. Για να βγει στο φως η αλήθεια. Για να μη μείνουν αδικαιολόγητες και απαράδεκτες σκιές εις βάρος των στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Τι είδους προανακριτική πάτε να κάνετε; Δεν είναι ο κύριος ρόλος της επιτροπής ο έλεγχος της παραγραφής όπως προτείνετε στο κείμενό σας. Γιατί, στο κάτω κάτω η παραγραφή δεν μας αφορά. Το δικό μας ναι προϋποθέτει την πλήρη και σε βάθος διαλεύκανση για όλα και για όλους, ότι οι δήθεν προστατευόμενοι μάρτυρες θα έρθουν και θα καταθέσουν στην Επιτροπή της Βουλής και μάλιστα σε αντιπαράσταση με τα αναφερόμενα από αυτούς πρόσωπα, ότι οι βουλευτές-ανακριτές θα ενημερωθούν για το σύνολο της αλληλογραφίας και των επαφών μεταξύ των ελληνικών αρχών και των αμερικανικών υπηρεσιών και ότι άμεσα θα πρέπει να σταματήσει κάθε εμπλοκή Υπουργών και εξωθεσμικών παραγόντων στο έργο της Δικαιοσύνης.

Για τους ίδιους ακριβώς λόγους λέμε όχι σε μια fake επιτροπή με διαδικασία express που θα αποκρύψει την ουσία της υπόθεσης, επειδή «δεν βγαίνει τίποτε» εις βάρος των πολιτικών αντιπάλων των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, στον βιασμό του τεκμηρίου αθωότητας των αναφερόμενων προσώπων, για την εξυπηρέτηση του προσχεδιασμένου πογκρόμ εις βάρος τους και λέμε όχι σε fast trucκ κοινοβουλευτικά δικαστήρια, χωρίς αντικείμενο, απλώς για την δημιουργία εντυπώσεων» επεσήμανε.

Κλείνοντας την ομιλία εξαπέλυσε νέα πυρά στην κυβέρνηση, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Απόψε κομπάζετε, υποδυόμενοι τους κατήγορους, τους αγγέλους της κάθαρσης. Αλλά δεν έχετε συναίσθηση της πραγματικής σας θέσης. Απόψε είστε εσείς που στέκεστε στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Κι είμαστε εμείς που σας κατηγορούμε. Επώνυμα, χωρίς κουκούλες. Σας κατηγορούμε για τον θεσμικό κατήφορο που σπρώχνετε τη χώρα».

«Εμείς σας κατηγορούμε κι ο λαός θα σας κρίνει. Η χώρα θα βρει τον δρόμο που της αξίζει και εσείς θα πάρετε δρόμο. Το Κίνημα Αλλαγής θα φροντίσει και για τα δύο. Με την αυτόνομη πορεία και πρωταγωνιστικό ρόλο για πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας » κατέληξε η κ. Γεννηματά.

Σαμαράς: Θα σας νικήσουμε και στο τέλος θα λογοδοτήσετε

Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς ανέβηκε στο βήμα της βουλής καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και τοποθετήθηκε για την υπόθεση Novartis.

«Δεν θα απαντήσω στο γελοίο κατηγορητήριο, δεν ήρθα να απολογηθώ ήρθα να καταγγείλω», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός. Είναι βαθιά η ανησυχία για το που οδηγείται η χώρα. Ηρθα να καταγγείλω τους κινδύνους και να προειδοποιήσω: όταν αποδειχτεί πλήρως ότι το κατηγορητήριο είναι στημένο θα φανεί τι ολέθριο προηγούμενο πάει να δημιουργηθεί. Κάθε μελλοντική κυβέρνηση θα επικαλείται ανώνυμους ψευδομάρτυρες για να σπιλώνει την προηγούμενη. Θα οδηγηθούμε σε λασποπόλεμο και σε κατάλυση της Δημοκρατίας.

Μας κατηγορούν με στημένους ψευδομάρτυρες και μας ζητούν να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Τόνισε ότι ο επικεφαλής της Novartis κος Φρουζής έλεγε την κυβέρνησή του «ανάλγητη» γιατί περιέκοπτε τις δαπάνες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε τους φαρμακοβιομήχανους. «Τα είχατε πάρει;» ρώτησε.

Στο μέλλον με αυτές τις διαδικασίες κανείς δεν θα τολμήσει να χτυπήσει τη διαφθορά, εκτίμησε ο πρώην πρωθυπουργός και τόνισε ότι η Novartis το 2014 είχε ζημιές 5,7 εκατ. ευρώ και την επόμενη, επί ΣΥΡΙΖΑ κέρδη 19 εκατομμύρια.

Σκευωρία που βγάζει μάτι
Η σκευωρία βγάζει μάτι. Εξανάγκασαν την κα Ράικου σε παραίτηση. Είχε εντοπίσει πρόσωπα και λογαριασμούς και θα ήτνα ενδιαφέρον να μάθουμε ποιους λογαριασμούς και ποια πρόσωπα. Την εξώθησαν σε παραίτηση και έστρεψαν την έρευνα εκει που ήθελαν.

Ανήγγειλαν την εμπλοκή πρωθυπουργού έντεκα μήνες πριν αυτό καταγγελθεί από μάρτυρα. Τα ίδια έκανε και ο Τσίπρας με τις ομιλίες του στην Βουλή.

Που το ήξεραν Τσίπρας – Βαξεβάνης; Είχαν μαντικές ικανότητες; Πήγαν σε χαρτορίχτρες; Το έστησαν. Πρώτα έστησαν την συκοφαντία μετά την διέδωσαν και στην συνέχεια έστησαν τους μάρτυρες

Δεν ψάξατε για τους ενόχους. Τους επιλέξατε πολύ νωρίτερα εσείς οι ίδιοι.

Όλα αυτά που είπα έγιναν στις αρχές του 2017. Στο μεταξύ έσκασε το σκάνδαλο Καμμένου με την πώληση στην Σ Αραβία, άρχισαν οι πλειστηριασμοί και επισπεύστηκε η αναζήτηση ψευδομαρτύρων. Ολη η υπόθεση έχει τα δαχτυλικά αποτυπώματα των ηθικών αυτουργών. Ο μάρτυρας που προσπαθεί να με εμπλέξει καταθέτει 4 φορές εναντίον άλλων χωρίς να αναφερθεί σε εμένα. Ένα μήνα  μετά θυμήθηκε τον πρωθυπουργό. Αλτσχάιμερ είχε; Ποιος έδωσε την εντολή; Ποιος ήταν ο υποβολέας; Εξωγήινα είναι αυτά που κάνετε εσείς

Εφτιαξαν δικογραφία χωρίς κάν να διασταυρώσουν, ήθελαν μόνο να σπιλώσουν. Τπν Φρουζή ουδέποτε τον έχω συναντήσει ιδιωτικά. Τον έχω δει 2 φορές θεσμικά ενώπιον 12 άλλων εκπροσώπων και υπουργών και την μια εξ αυτών παρουσία της Μέρκελ. Για πείτε μας ο Τσίπρας και οι άλλοι υπουργοί πόσες φορές έχετε συναντήσει τον Φουρζή επίσημα και ιδιωτικά; Δεν ντρέπεστε;

Εμπλέξατε το όνομά μου και με το FBI. Πουθενά δεν περιλαμβάνεται. Εσείς ζητήσατε την άδεια από το FBI για να χρησιμοποιήσετε τα στοιχεία της έρευνά του εναντίον μου.

Πρώτα έφτιαξαν το σενάριο, μετά το διαφήμισαν και ύστερα μπήκαν οι ηθοποιοί. Δεν ψάξατε ενόχους, τους επιλέξατε στις αρχές του 2017.

Ρωτάει ο Παπαγγελόπουλος γιατί δεν μήνυσα το FBI. Μα γιατί το FBΙ δεν είπε λέξη εναντίον μου κ. Παπαγγελόπουλε. Εσείς και η Τουλουπάκη με ενέπλεξε.

Ο Παπαγγελόπουλος είχε το θράσος να μιλήσει για παρακράτος. Ρωτήστε τους δικαστές ποιος είναι παρακράτος σήμερα. Είπε ότι η υπόθεση δεν πήγε αμελλητί στη Βουλή αμέσως μόλις εμφανίστηκαν ονόματα πολιτικών και εκτίμησε ότι αυτό δεν θα γίνονταν από τους δικαστικούς αν δεν υπήρχε πίεση από τους πολιτικούς προϊσταμένους, δηλαδή τον κο Παπαγγελόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα.

Βενιζέλος: H υπόθεση Novartiς συνιστά μάχη για τη Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου

Από το βήμα της Βουλής και σε πολύ υψηλούς τόνους, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση ότι η «κακοστημένη πρόχειρα» υπόθεση Novartis συνιστά «τη μάχη για τη Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου. Αυτό διακυβεύεται».

Μίλησε για πολιτική σκευωρία και απόπειρα σπίλωσης των πολιτικών της αντιπάλων. «Πρόκειται για αγώνα για τη Δημοκρατία και μόνη λύση είναι οι εκλογές γιατί τα μέτωπα είναι καθαρά. Δημοκρατία-αυταρχισμός, Κράτος Δικαίου-Βαθύ κράτος, Ευρωπαϊκός δρόμος-τριτοκοσμική πορεία».

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι με τον τρόπο που η κυβέρνηση εισηγήθηκε τη σύσταση της Προκαταρκτικής Επιτροπής θέλει να παραμείνει «εκκρεμής η σκευωρία σε συνθήκες κρίσης των θεσμών και ρήξης» σημειώνοντας ότι το θέμα των μαρτύρων πρόκειται για σφετερισμό της εξουσίας. «Το θέμα των μαρτύρων είναι τίποτα, μπροστά στο colpo grosso της προανακριτικής επιτροπής. Στόχος είναι να μην καταθέσουν οι μάρτυρες και να μείνει η λάσπη. Το τέλειο έγκλημα. Εμείς δεν θέλουμε παραγραφή, δεν θέλουμε κόλπο, θέλουμε έρευνα επί της ουσίας, ξεκαθάρισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αναρωτήθηκε αν υπάρχει πιο νοσηρή αντίληψη και μεγαλύτερη αθλιότητα από αυτό. Περιέγραψε την όλη κατάσταση ως «καφκικό πλαίσιο».

«Θέλουν να παρεμποδίσουν τις μηνύσεις μας, γιατί ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος μπορεί να έχει το ακαταδίωκτο. Αυτό δεν αφορά όμως τους συνεργούς και την κατάχρηση εξουσίας με στόχο την αλλοίωση των θεσμών του πολιτεύματος», σημείωσε. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι η υπόθεση Novartis είχε προαναγγελθεί εδώ και ενάμιση χρόνο με σειρά δημοσιευμάτων της εφημερίδας Ντοκουμέντο, τα οποία και κατέθεσε στα πρακτικά. «Γίνεται τώρα γιατί ο ριζοσπαστισμός σας στην οικονομία έχει εξανεμιστεί. Δείχνετε υποχωρητικότητα. Γλείφετε εκεί που φτύνατε. Δεν σας βγαίνει το αφήγημα για «καθαρή έξοδο», τόνισε.

Επιπλέον ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι τώρα που άνοιξαν ξαφνικά όλα σχεδόν τα εθνικά θέματα, με αιχμή την ένταση στο Αιγαίο και την Κύπρο και για τα οποία καταλόγισε ανεπάρκεια στη κυβέρνηση, έρχεται η υπόθεση Νοvartis με εκφοβισμό των θεσμών. «Η κατάσταση στην Δικαιοσύνη είναι ζοφερή. Θίγεται τόσο η εξωτερική όσο και η εσωτερική κατάσταση στη Δικαιοσύνη. Οι δικαστές είναι υπό πίεση. Ασκούνται διώξεις όταν δεν τους αρέσουν οι αποφάσεις τους», επεσήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος επικρίνοντας τις παρεμβάσεις της κ. Θάνου επειδή –όπως είπε- πιέζει τους εφέτες να μην ζητήσουν τη σύγκλιση της Ολομέλειας Εφετών για να διοριστεί πιθανόν εφέτης-ανακριτής.

«Στέλνω μήνυμα στους αδέκαστους δικαστές και τους ζητώ να σταθούν όρθιοι στο όνομα του Δικαίου», είπε ο κ. Βενιζέλος και σημείωσε: «Το βαθύ κράτος επιστρέφει στη Δικαιοσύνη. Το φάντασμα του Κόλλια ζωντανεύει».

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για μίζερη αναφορά στο όνομά του και πιθανόν η προσθήκη έγινε μάλλον από συνήθεια και η κυβέρνηση αναζητάει την εύκολη διαφυγή συνδέοντας τα ανοιχτά μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής με την υπόθεση της Novartis.

Σε ό,τι αφορά στην ουσία της υπόθεσης, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι επελέγη «γιατί είμαι καρφί στα μάτια σας και υποστήριξε τη θέση ότι στόχος για τη ΝΔ είναι ο διεμβολισμός της, και για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο αποκλεισμός των ανθρώπων που είναι κατά του φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Έκανε λόγο για αντιποίηση δικαστικής αρχής για την υπόθεση των προστατευμένων μαρτύρων εξηγώντας ότι προέκυψε από το FBI προσθέτοντας ότι η παραίτηση Ράικου δεν έγινε όπως την παρουσίασε ο κ. Παπαγγελόπουλος, αλλά πιεζόμενη από την εφημερίδα Documento. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το όνομά του προστέθηκε στις 15 Ιανουαρίου κατηγορώντας τους κ. Κοντονή και Παπαγγελόπουλο πως έχουν μελετήσει τη δικογραφία, παραβιάζοντας τον νόμο.

Μίλησε μάλιστα για βιασμό των θεσμών και είπε ότι μόνη λύση είναι οι εκλογές: «Δημοκρατία ή αυταρχισμός, δε θα αφήσουμε να θάψουν το μέλλον της χώρας στη λάσπη».

«Η επόμενη Βουλή σηκώνει μεγάλο θεσμικό βάρος για την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και την αποκάλυψη της μεγαλύτερης και πιο πρόχειρης σκευωρίας στην περίοδο της μεταπολίτευσης» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Λοβέρδος για Novartis: Τη δική μου φωνή δεν θα μπορέσετε να τη φιμώσετε

«Προειδοποιώ τον πρωθυπουργό και του υπενθυμίζω ότι τη φωνή μου, τη φωνή που στάθηκε απέναντί του σε όλα τα θέματα αυτή την τριετία, έντιμα αλλά σκληρά, τη δική μου φωνή είναι ελάχιστος για να μπορέσει να την φιμώσει» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράστασης και πρώην υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το διάστημα 09.2010-05.2012, Ανδρέας Λοβέρδος.

«Είμαι σήμερα εδώ σε καθαρτήρια αποστολή και σας παραδίδω αμέσως αυτούς τους ψευδομάρτυρες. Το πρόβλημα εντοπίζεται ότι καταθέτουν ασυνάρτητα και αστοιχείωτα δήθεν γεγονότα. Το μόνο που καταθέτουν είναι ψεύδη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος και συμπλήρωσε «Οχι μόνο δεν γνώριζα, όπως ισχυρίζονται, τον Φρουζή αλλά και κανένα άνθρωπο της Novartis. Άθλια ψέμματα. Αυτοί για τους οποίους λένε ότι υπήρξαν συνεργάτες μου όπως ο κ. Μανιαδάκης δεν υπήρξαν ποτέ. Το φάρμακο για το οποίο συζητάνε το ενέκρινε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο ΕΟΦ, άθλιοι συκοφάντες. Άθλια ψέμματα από αδίστακτους κουκουλοφόρους. Τα συνθλίβω όλα στις μηνύσεις μου».

«Για να προστατευθεί ένας μάρτυρας πρέπει να κινδυνεύει. Από ποιους κινδύνευαν ή κινδυνεύουν;» ρώτησε ρητορικά ο Α. Λοβέρδος.

«Παραβιάστηκαν συλλήβδην Σύνταγμα και νόμοι. Η κουκούλα μπορεί να βγει. Εχετε το πολιτικό θάρρος να δώσετε ως Ολομέλεια τέτοια κατεύθυνση; Εδώ θα είμαστε για να δούμε ποιοι τρέμουν την αφαίρεση της κουκούλας» σημείωσε ο πρώην υπουργός Υγείας και συνέχισε «Σε μένα τα λέτε αυτά που πολέμησα όσο κανένας τα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας; Επί υπουργίας μου δημιουργήθηκε ο ΕΟΠΥΥ που έλεγχε το προϊόν της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Επί υπουργίας μου καθιερώθηκε το σύστημα των κλειστών προϋπολογισμών».

«Ο πόλεμος εναντίον μου ήταν πάντα λυσσαλέος. Ποτέ μου όμως δεν τους φοβήθηκα. Οπως δεν φοβάμαι και τώρα τη συμμορία. Η πιο λυσσαλέα επίθεση εναντίον μου έγινε για τον ΕΟΠΥΥ. Από την πρώτη στιγμή που κάναμε αγώνα για τον ΕΟΠΥΥ, για τα γενόσημα σας είχα απέναντι. Οι αρχηγοί ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ προσπάθησαν να είναι εκείνοι που θα διαμορφώσουν τις συνθήκες στους χώρους της κεντροαριστεράς και του κέντρου. Να είστε σίγουροι ότι και αυτό το έσχατο μέσο πολιτικής εξόντωσης στο οποίο καταφύγατε δεν πρόκειται να χαλάσει τη σχέση μου με τους πολίτες.» τόνισε ο κ. Λοβερδος.

«Η πορεία σας είναι πορεία από ήττα σε ήττα. To ίδιο θα συμβεί και στην στην υπόθεση της Novartis. Εδώ, θα πληρώσουν το τίμημα. Καταθέτω μήνυση κατά των τριών κουκουλοφόρων και κατά παντός ηθικού αυτουργού. Θα ζητήσω να ανοίξουν οι λογαριασμοί μου» υπογράμμισε ο πρώην υπουργός και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Κατηγορώ τον πρωθυπουργό ως ενορχηστρωτή αυτής της άθλιας πλεκτάνης. Αυτή η υπόθεση δεν είναι απλή πληγή είναι Κυλώνειον Άγος για την πατρίδα μας» κατέληξε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Στουρνάρας: Βλακώδεις συκοφαντίες για εμένα και την γυναίκα μου

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας ξεκινώντας την ομιλία του είπε ότι σκέφτηκε να μιλήσει μέσω υπομνήματος ή ακόμα και να παραιτηθεί από το αξίωμά του για να μην θεωρηθεί ότι το χρησιμοποιεί ως ασπίδα προστασίας. Τελικά όπως τόνισε αποφάσισε να μην κάνει τίποτα από τα δύο και βρίσκεται στην Βουλή και για έναν προσωπικό λόγο: για να υπερασπιστεί την σύζυγό του η οποία όπως είπε ότι έχει κατασυκοφαντηθεί.

«Αναρωτήθηκα αν θα έπρεπε να παραστώ σήμερα, ή ακόμη και να παραιτηθώ από το αξίωμά μου. Δίστασα, ωστόσο, μόνο προς στιγμήν Ολες αυτές οι αναπόδεικτες κατηγορίες χρησιμοποιούνται ως όχημα για να πλήξουν την κεντρική τράπεζα. Δεν  μπορούσαν να απουσιάζω από εδώ και για έναν προσωπικό λόγο. Πρόκειται για την σύζυγό μου Λίνα Νικολοπούλου, η οποία κατηγορείται και δεν ε΄χει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Η εταιρεία της συζύγου μου παρέχει συμβουλές επικοινωνίας, οργάνωση συνεδρίων, κατά βάση στο χώρο της υγείας. Είναι υποδειγματική η εταιρεία της, πλήρωσε φόρους και δεν χρωστάει 1 ευρώ. Η εταιρεία της και η ίδια έχουν κατασυκοφαντηθεί, για έργα που έλαβε ακόμη και πριν γίνω εγώ υπουργός. Δεκάδες δυσφημιστικά άρθρα γράφτηκαν και ακόμη γράφονται, με στόχο εμένα.

Το έγγραφο του FBI αναφέρει ότι η αμοιβή της εταιρίας της συζύγου μου ήταν χαμηλή. Οποιος επικαλείται το συγκεκριμένο έγγραφο θα πρέπει να βρει άλλες μεθόδους. Ουδέποτε η MindWork έλαβε αμοιβές υψηλότερες από αυτές της αγοράς. Όλες οι πληρωμές γίνονταν μέσω τράπεζας. Στα 10 χρόνια λειτουργίας της εταιρείας, η Novartis είχε ελάχιστο οικονομικό αποτέλεσμα σε αυτήν.

Ολες αυτές οι καταθέσεις σε λίγο θα ανέβουν σε παραστάσεις στο Δελφινάριο. Ολα αυτά είναι βλακώδεις αλλά για αν αποδειχθεί ότι είναι βλακώδεις θα έπρεπε να έρθω εδώ και να ζητήσω συγνώμη από την σύζυγό μου για τις συκοφαντίες που έχει δεθεί εξαιτίας μου. Τς ζητώ συγνώμη και της λέω να κάνει υπομονή.

Η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια της αξιόποινες πράξεις και παραλείψεις των υπουργών. Το περιεχόμενο της δικογραφίας έγινε γνωστό στο πανελλήνιο και όχι μόνο. Πουθενά δεν προσδιορίζονται οι πράξεις μου. Αντίθετα προτείνουν να μην διωχθώ αλλά αυτό δεν είναι στην αρμοδιότητα του.

Αγνώστων στοιχείων μάρτυρες κατέθεσαν ότι δωροδοκήθηκα με 1 εκατ ευρώ, που μου έφερε ο Φρουζής με τσάντα -Εντελώς ψευδείς οι μαρτυρίες, ουδέποτε υπέγραψα τέτοιες αποφάσεις που μου καταμαρτυρούνται. Οι μάρτυρες αναμασούν αυτά που γράφει τακτικά γνωστή κυριακάτικη εφημερίδα. Είναι εντελώς ψευδείς. Οι ψευδολόγοι μάρτυρες να βγάλουν την κουκούλα της ανωνυμίας. Οχι στην πρόταση για μη δίωξη, ζητώ συγκρότηση επιτροπής για να εξετάσει άμεσα όλες τις κατηγορίες, αισχές συκοφαντίες εναντίον μου

Αν οι ψευδολόγοι μάρτυρες δεν βγάλουν την κουκούλα της συκοφαντίας πρέπει η Βουλή να μην κρύψει την υπόθεση. Οχι στην αποσβεστική προθεσμία.  Σας ζητώ να προστατεύσετε το κοινωνικό σύστημα από τι συνέπειες που θα έχει η επιλογή να μείνουν αιωρούμενες και χωρίς εξέταση οι συκοφαντίες.

Γεωργιάδης: Τσίπρας-Παπαγγελόπουλος έστησαν την υπόθεση

«Θέλω να βγάλετε από πάνω μου τις αυταπάτες» τόνισε στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή για την Novartis o αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης. 

Ο κ. Γεωργιάδης διαφώνησε με την παραγραφή του αδικήματος της απιστίας νομίζοντας πως αυτό έγινε μόνο και μόνο για να προστατευτεί ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως πάνω από 11 φάρμακα της εταιρείας αυξήθηκαν επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν εννοώ πως είναι ένοχοι» τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ «αλλά να καταλάβουν γιατί με κατηγορούν».

«Κατηγορούμαι δήθεν πως βρήκα 65 εκατομμύρια ευρώ» είπε ο κ. Γεωργιάδης και καταφέρθηκε κατά προστατευόμενου μάρτυρα: «θυμήθηκε στην τελευταία της κατάθεση πότε πήρα χρήματα. Μετά από τρεις μήνες», είπε και την αποκάλεσε ψευδομάρτυρα.

«Η ψευδομάρτυρας λέει ότι από τις 26 Ιουνίου 2013 έως τις 30/9/2013 είχαμε δώσει εκατομμύρια στην Novartis. Αν η εισαγγελέας είχε ζητήσει απλώς τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ θα είχε καταλάβει πως όλα αυτά είναι ψέματα. Τα καταθέτω στα πρακτικά. Αφιερωμένα στην κ. εισαγγελέα που δεν τα ζήτησε».

Ο κ. Γεωργιάδης κατέθεσε τους ετήσιους τζίρους από τους ισολογισμούς της εταιρείας και τόνισε πως «ο χαμηλότερος τζίρος της Novartis είναι επί της δικής μου υπουργίας».

«Θα κάνω θρύψαλα τις κατηγορίες» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Η μάρτυς είπε ότι εγώ πήγα να εκφωνήσω ομιλία. Ισχυρίστηκε ότι κάναμε ομιλία σε συνεργασία με το Χάρβαρντ και το επιλέξαμε επειδή αποφοίτησε ο Σαμαράς. Λες και αυτό το ΙΕΚ στη Μασαχουσέτη είχε ανάγκη να διαφημιστεί από εμάς!», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Ο υπουργός Υγείας δεν είναι αρμόδιος για την φαρμακευτική δαπάνη», επανέλαβε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Αναφορικά με την δεύτερη κατηγορία, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ εξιστόρησε πως: «η μάρτυς είπε πως μέσω του Harvard Project πληρωνόμασταν από την Novartis. Κατηγορούμαι πως έβαλα τέσσερα φάρμακα της εταιρείας στον ισολογισμό ενώ δεν έπρεπε». Στη συνέχεια διάβασε απόσπασμα από την δικογραφία, συγκεκριμένα το διάλογο της εισαγγελέως με μάρτυρα και είπε: «Κύριε υπουργέ της Δικαιοσύνης ελέγχετε την επάρκεια τη εισαγγελέως;».

«Τώρα θα έρθω στην μείζονα κατηγορία. Κάνανε έρευνα μηνών για να συμφωνούν τα δημοσιεύματα του Βαξεβάνη με όσα θα πουν στη Βουλή. Υπήρχε ένα πρότζεκτ που έβαζε λεφτά η Novartis. Άρα εμείς πληρωνόμασταν. Γιατί πληρωνόμασταν; Για να βγάλουμε τα νέα φάρμακα της Novartis, λέει η μάρτυς. Ο μνημονιακός Γεωργιάδης το μόνο που διαφώνησε με την τρόικα ήταν με τα φάρμακα, λένε» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και έδειξε την σελίδα 161 του μνημονίου: «πρέπει να εφαρμόσει πλήρως (κυβέρνηση) την οδηγία της ΕΕ. Τι έπρεπε να εφαρμόσω; Θα ελεγχόμουν σε δύο φάσεις αν θα έχω βάλει όλα τα νέα φάρμακα στη λίστα! Δεν είχα καμία διαφωνία με την τρόικα, απλά εφάρμοσα το Μνημόνιο».

«Στο περίφημο δελτίο του Μπέζα, λένε για τέσσερα «ορφανά» φάρμακα, η Novartis τότε ήταν η 71η εταιρεία στη λίστα με τα συγκεκριμένα φάρμακα» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

«Κύριε υπουργέ δεν βάζετε καινούρια φάρμακα και της Novartis στη λίστα; Ναι και καλά κάνετε. Δεν σας κατηγορώ. 14 νέα φάρμακα της Novartis βάλατε στη λίστα κ. Ξανθέ. Φαντάζεστε να λένε για κάθε υπουργό που έβαλε νέα φάρμακα πως τα πήρε; Στο τέλος οι άνθρωποι στην Ελλάδα θα πεθαίνουν!», ξέσπασε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

«Υπήρχαν τρεις επιτροπές στο υπουργείο Υγείας για να μπουν νέα φάρμακα. 33 άτομα έπρεπε να υπογράψουν  για να φθάσει στον υπουργό και να υπογράψει τα νέα φάρμακα!», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Μετά από 10 χρόνια κοινοβουλευτικής πορείας κανένας δεν είπε τίποτα για το ήθος μου. Μπήκαν στο σπίτι της γραμματέως μου», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

«Ο μεγαλύτερος τίτλος τιμής μου σαν υπουργός είναι πως εγώ είχα τις χαμηλότερες δαπάνες υγείας των τελευταίων δέκα ετών!», είπε από το βήμα της Βουλής ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Με νόμο είχαμε μειώσει τις τιμές σε πάνω από 7.000 φάρμακα και εσείς το είχατε καταψηφίσει.  Οι τιμές των φαρμάκων ανεβήκανε λόγο διορθώσεων, δικαίως!» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης για τα φάρμακα της Novartis.

«Ο Παπαγγελόπουλος παραδέχτηκε πως είχε λάβει ελλιπή ενημέρωση. Να ανοίξει το τηλέφωνο του κ. Παπαγγελόπουλου. Μιλούσε 25 φορές τη μέρα με την κ. Τουλουπάκη!» είπε για την διαδικασία.

Στη συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ο Παύλος Πολάκης και ο Πάνος Καμμένος είχαν προαναγγείλει την δικογραφία της Novartis εβδομάδες πριν πάει στη Βουλή. «Το μισό Υπουργικό έχει προαναγγέλλει την υπόθεση ενώ μάρτυρες είναι σε καθεστώς ανωνυμίας» τόνισε.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης  αναφέρθηκε στην υπόθεση τη μικρής Μελίνας λέγοντας πως ο Πολάκης συγκαλύπτει τη συγγενή του. «Να πάρει ο πατέρας το πόρισμα να δει πως πέθανε το παιδί του!» ξέσπασε ο Άδωνις.

«Απαιτώ να ανοίξει τηλέφωνο του Παπαγγελόπουλου και θα κρίνει η Βουλή αν είναι αξιόποινες οι πράξεις. Αλέξης Τσίπρας και Παπαγγελόπουλος έστησαν την υπόθεση.  Να ψηφίσετε ναι στην προανακριτική γιατί θέλω να πάει στο δικαστήριο να δικαστώ», κατέληξε.

Πικραμμένος: Ανυπόστατες οι κατηγορίες εναντίον μου

Την δική του απάντηση για την εμπλοκή του στην υπόθεση της Novartis έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος.

«Ανέλαβα υπηρεσιακός πρωθυπουργός από τις 16 Μαϊου 2012 και για 35 ημέρες. Μετά από έξι χρόνια βρίσκομαι να αντιμετωπίσω την κατηγορία ότι έλαβα δώρο για να προωθήσω συμφέροντα της Novartis», είπε από το βήμα της Βουλής.

Ενώ σημείωσε: «Η μάρτυς Αικ. Καλέση αναφέρει ότι έλαβα χρηματικό δώρο ενός εκατ. ευρώ, ενώ τρεις φορές λέει ότι ‘κατά τους ισχυρισμούς’. Ποτέ δεν είχα, ούτε έχω σχέση» υπογράμμισε ο κ. Πικραμμένος. «Είναι ψεύδη και απαράδεκτες συκοφαντίες» συμπλήρωσε.

Στην αρχή αιφνιδιάστηκα, είπε ο κ. Πικραμμένος και τόνισε: «Τώρα κατακλύζομαι από αισθήματα οργής». «Μπροστά σας δεν βρίσκεται ο τότε υπηρεσιακός πρωθυπουργός αλλά ο πρόεδρος του ΣτΕ» είπε και πρόσθεσε: Κατηγορούμαι ότι ως εν λειτουργία δικαστικός λειτουργός δωροδοκήθηκα. Αυτές οι κατηγορίες δεν αποτελούν βάσιμα στοιχεία για να σπιλώνεται βαναυσα η υποληψη ενός ανθρώπου που εργάστηκε πάνω από 40 χρόνια τη Δικαιοσύνη.

«Εχει ακουστεί ποτέ οποιοσδήποτε υπαινιγμός εις βάρος μου, όλα αυτά τα χρόνια; Ειλικρινά, θα περίμενα έναν μεγαλύτερο σεβασμό στο πρόσωπό μου».

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του 2012 κλήθηκε να αντιμετωπίσει προβλήματα πολύ σοβαρά…Κρατήσαμε όρθια τη χώρα. «Αντιμετωπίσαμε σημαντικά θέματα στην Υγεία».

Δεν υπογράψαμε οποιαδήποτε νέα πράξη για ούτε εκδόσαμε πράξη για νέο δελτίο τιμών στα φάρμακα. Δεν μπορουσαμε να το κάνουμε. Επρεπε να κινηθούμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας.

Ο κ. Πικραμμένος αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών εκείνο τον καιρό, τις ελλείψεις φαρμάκων.

«Η υπόθεση να πάει μέχρι το τέλος. Να λάμψει η αλήθεια, να παραδοθώ άσπιλος στην κοινωνία» κατέληξε ο κ. Πικραμμένος.

Σαλμάς: Με στοχοποίησε η Novartis

Γεμάτες αοριστίες χαρακτήρισε τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων ο Μάριος Σαλμάς στην ομιλία του στη Βουλή για την Novartis.

«Όπως διαβάζω ήμουν υπ’αριθμόν ένα εχθρικό πρόσωπο για τη Novartis. Πλήρωναν χρήματα σε ΜΜΕ για να με πολεμήσουν. Αντί λοιπόν να αντικρούσω φήμες, θα πω συγκεκριμένα πράγματα», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην Αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

«Είμαι αυτός που με τα πορίσματα που διέταξα και στα οποία αποτυπώνονται οι πρακτικές της Novartis, έδωσε το έναυσμα να ξεκινήσει η έρευνα, σε επίπεδο φαρμάκου, στην πατρίδα μας», είπε στη Βουλή ο κ. Σαλμάς και τόνισε: «Κατά τη θητεία μου μέτρα ελήφθησαν μέτρα για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η οποία επεκτάθηκε.

Ο κ. Σαλμάς ισχυρίστηκε πως μετά από μια μεταρρύθμιση «έγινα στόχος. Ο τζίρος της Novartis υποχώρησε σε μία νύχτα, κάτι που σήμανε συναγερμό στα κεντρικά γραφεία στην Ελβετία, Με τρεις λέξεις που πρόσθεσα στη διάταξη δεν υπήρξαν αυθαίρετες αυξήσεις. Μεσοσταθμικά οι τιμές των φαρμάκων μειώθηκαν κατά 40% στη θητεία μου».

«Αν έκαναν οι διοικητές των ταμείων αυτά που έκανε ο Σαλμάς, δεν θα είχαμε φθάσει εδώ», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της θητείας του η μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε.

«Από το 2013 μέχρι σήμερα με τις πολιτικές μου το ελληνικό Δημόσιο ωφελήθηκε. Στη θητεία μου έθεσα ως στόχο την πάταξη της διαφθοράς. Είναι άδικο αντί της επιβράβευσης να είμαστε σήμερα εδώ σε αυτή τη συζήτηση. Όλα έγιναν με διαφάνεια, καθαρότητα και προσωπικό κόστος. Το Πόθεν Έσχες μου έχει ελεγχθεί και η επιτροπή το έθεσε στο αρχείο. Όλα είναι πεντακάθαρα».

«Θα αφήσω την ομιλία μου παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές γιατί ενώ είσαι αυτός που τα άλλαξες όλα μπορείς να γίνεις και εν δυνάμει κατηγορούμενος από μία κατάθεση ενός ανώνυμου μάρτυρα. Δεν έχω καμία αντίρρηση να με παραπέμψετε»,κατέληξε ο κ. Σαλμάς.

Tο υπόμνημα Αβραμόπουλου

Υπόμνημα κατέθεσε στη Βουλή ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφορικά με την υπόθεση Novartis.

Σε αυτό, το οποίο θα αναγνωσθεί εν συνεχεία, μεταξύ άλλων αναφέρεται σύμφωνα με πληροφορίες:

«Πρέπει επίσης να συζητήσουμε, εάν η όποια ενδεχόμενη παράνομη δραστηριότητα της εταιρείας αυτής στην Ελλάδα, άρχισε απότομα το 2006, όταν ανέλαβα υπουργός Υγείας, και διεκόπη ομοίως απότομα την 26η Ιανουαρίου 2015 και έκτοτε, ‘εξαφανίσθηκε’ για πάντα, όπως προσπαθούν να μας πείσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες με τις καταθέσεις τους», θα αναφέρει σύμφωνα με πληροφορίες στο υπόμνημά του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Αυτό είναι το υπόμνημα Αβραμόπουλου στη Βουλή για τη Novartis

Ο Έλληνας επίτροπος σημειώνει ότι κατέθεσε εις τον εποπτεύοντα την Εισαγγελία Διαφθοράς Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου εμπεριστατωμένο αίτημα, ζητώντας να εφαρμόσει το νόμο, ως αποκλειστικά αρμόδιος και να ανακαλέσει άμεσα, τον χαρακτηρισμό των μαρτύρων ως προστατευόμενων, προκειμένου αυτοί και οι συνεργοί τους αποκαλυπτόμενοι «να προσαχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και να απολογηθούν για τα εναντίον μου εγκλήματά τους».

Ο κ. Αβραμόπουλος προσθέτει πως μόνο έτσι πρέπει προκειμένου να εξηγήσουν οι «μάρτυρες» αυτοί με ποιον τρόπο αποφάσισαν, όλως αιφνιδίως τον Νοέμβριο του 2017 και τον Ιανουάριο του 2018 να προσέλθουν κατ’ επανάληψη, «αυθορμήτως», όπως υποθέτει, ενώπιον της κυρίας εισαγγελέως Διαφθοράς, για να καταθέσουν επί γεγονότων και πολιτικών του έτους 2006 μέχρι και του έτους 2009.

Και μάλιστα -υπογραμμίζει- θα πρέπει να εξηγήσουν, γιατί δεν το έπραξαν προηγουμένως, αφού υποτίθεται γνώριζαν τα όσα κατέθεσαν, κάποια εκ των οποίων θεμάτων είχαν ήδη εξετασθεί ενδελεχώς πριν από τέσσερα χρόνια από την ίδια Εισαγγελία Διαφθοράς, από δύο εξεταστικές επιτροπές της Βουλής, η δεύτερη από τις οποίες βρίσκεται για καιρό σε λειτουργία και από κάθε άλλης μορφής αρχή και υπηρεσία.

«Και όχι μόνον αυτό. Δεν αναφέρονται στο ότι η δικογραφία για τη γρίπη Η1Ν1 είχε ήδη διερευνηθεί από την ίδια Εισαγγελία και είχε τεθεί στο αρχείο, διότι δεν προέκυψε κανένα επιβαρυντικό στοιχείο», τονίζει ο κ. Αβραμόπουλος ο οποίος ζητά να διευκρινισθεί, εάν υπάρχουν πρόσωπα εκτός της κ. Εισαγγελέως Διαφθοράς και των επικούρων Εισαγγελέων, οι οποίοι γνωρίζουν την ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων, πώς το γνωρίζουν και εάν με αυτόν τον τρόπο «η προστασία των ψευδομαρτύρων είναι αποκλειστικά προστασία για τους ίδιους τους ψευδομάρτυρες από τις εγκληματικές τους πράξεις».

Ο κ. Αβραμόπουλος λέει επίσης ότι ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης, ως μέρος της συνολικής δαπάνης υγείας ευρίσκετο την εποχή που ήταν υπουργός Υγείας, στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εργασίας.

Εξηγεί δηλαδή ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης είχε την αρμοδιότητα της τιμολόγησης και των διαδικασιών προμηθειών των φαρμάκων, το δε Υπουργείο Οικονομικών είχε την αρμοδιότητα του ελέγχου των προϋπολογισμών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, των νοσοκομειακών δηλαδή ιδρυμάτων της χώρας και το Υπουργείο Εργασίας τον έλεγχο των ασφαλιστικών ταμείων ως προς το σκέλος των δαπανών νοσοκομειακής και υγειονομικής περίθαλψης των ασφαλισμένων.

«Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών μου, εντάσσονται δύο ιστορικές τομές, που έλαβαν χώρα τότε στον τομέα της υγείας στη χώρα μας, για την αντιμετώπιση και διαχείριση των οποίων αισθάνομαι υπερήφανος. Το κράτος απέδειξε ότι προνοεί, προλαμβάνει, προστατεύει λειτουργεί. Η αντιμετώπιση της πανδημίας του ιού Α/Η1Ν1, με τρόπο πιο αποτελεσματικό αλλά και με καλύτερους οικονομικούς όρους από τις περισσότερες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως, όμως, η εγκατάσταση του μοριακού ελέγχου του αίματος, χωρίς τον οποίο μέχρι τότε, θρηνούσαμε θύματα μεταγγιζόμενων που δυστυχώς, είναι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας. Μέτρα προστασίας, για να εξασφαλισθεί η ασφάλεια και η ποιότητα του αίματος για τις μεταγγίσεις των πολιτών. Κάτι που δικαίως απαιτούσαν οι πολίτες», επισημαίνει.

Προσθέτει ότι παράλληλα έλαβε κάθε μέτρο για τη διασφάλιση του δημοσίου χρήματος και με πρωτοβουλία του συνεστήθη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των κομμάτων, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, των Εκπροσώπων των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Υγείας, τους ανώτατους παράγοντες όλων αυτών των συναρμοδίων Υπουργείων, της Επιστημονικής Επιτροπής αλλά και Επιτροπής Αξιολόγησης με εξειδικευμένες προσωπικότητες κύρους.

«Αναθέσαμε στη συλλογική αυτή εκπροσώπηση, την κεντρική αρμοδιότητα για το οικονομικό μέρος του διαγωνισμού και σε Επιτροπές αναμφισβήτητου κύρους το επιστημονικό έργο των προδιαγραφών και επίσης σ’ αυτή τη Διακομματική Επιτροπή ανατέθηκε η λήψη των τελικών αποφάσεων και αναθέσεων. Σήμερα η Ελλάδα, χάρη σε αυτές τις ενέργειες, συγκαταλέγεται στις σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες στο πολύ αυτό ευαίσθητο θέμα του αίματος και των μεταγγίσεων, με πλήρη εξάλειψη των κρουσμάτων μόλυνσης, ενώ μέχρι τότε δυστυχώς η χώρα ανήκε στον τρίτο κόσμο!», αναφέρει στο υπόμνημά του ο Έλληνας Επίτροπος.

Διαβάστε ολόκληρο το υπόμνημα του Δ. Αβραμόπουλου

«ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩN
ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Του Δημητρίου Αβραμόπουλου, Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας επί της από 12-02-2018 Πρότασης Σύστασης Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης κατά το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, τα άρθρα 153 επ. του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 5 του ν. 3126/2003 περί της «Ποινικής Ευθύνης Υπουργών»

Αθήνα, 20/02/2018

Κ. Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων,

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Υπηρέτησα ως Βουλευτής το Ελληνικό Κοινοβούλιο συνεχώς για περισσότερο από δέκα χρόνια, εκλεγμένος από τους πολίτες της Αθήνας σε όλες τις εθνικές εκλογές της περιόδου 2004-2012. Προηγουμένως,  από το 1995 μέχρι το 2002, για δύο συνεχείς θητείες, διετέλεσα Δήμαρχος Αθηναίων.
Το 2014 μου ανατέθηκαν από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jean-Claude Juncker τα καθήκοντα του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας,  θέση στην οποία, από τότε και μέχρι σήμερα, υπηρετώ, σε μία περίοδο που το θέμα του προσφυγικού και της μετανάστευσης, νόμιμης και παράτυπης, η προστασία των συνόρων, η ενίσχυση του χώρου Σένγκεν, η πολιτική θεωρήσεων όπως και εκείνα της εσωτερικής ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος, των ναρκωτικών και της διαφθοράς, του κυβερνοεγκλήματος βρίσκονται ανάμεσα στα πιο κρίσιμα ζητήματα της Ευρώπης και του κόσμου ολόκληρου. Από τη θέση αυτή αγωνίζομαι για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των τεράστιων αυτών προβλημάτων, έχοντας πάντα στο μυαλό μου και τη χώρα μου, για την οποία, τα τρεισήμισι τελευταία χρόνια, καταβάλλω μεγάλες προσπάθειες, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να τύχει, της όσο το δυνατόν περισσότερης  υποστήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί βέβαια και με άλλες μεσογειακές χώρες, οι οποίες πλήττονται από το κύμα των μεταναστών ως χώρες πρώτης υποδοχής.

Και σήμερα, παρά την πραγματική μου επιθυμία να είμαι παρών στη Βουλή και να λάβω το λόγο, προκειμένου να απαντήσω στην Πρόταση σύστασης Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, τα καθήκοντά μου ως Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας μου επιβάλλουν,  να βρίσκομαι την Τετάρτη το πρωί στο Κολέγιο των Επιτρόπων, αναχωρώντας αυθημερόν για τη Νέα Υόρκη όπου έχουν προγραμματισθεί υψηλού επιπέδου συναντήσεις, μεταξύ άλλων με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για θέματα μετανάστευσης και τρομοκρατίας.

Σήμερα, καταθέτω το παρόν Υπόμνημα με την προσδοκία, ότι αυτό θα διαβαστεί από όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες Βουλευτές, ώστε να το έχουν υπ’ όψιν τους, όταν θα πάρουν την απόφασή τους για την ψήφο τους κατά τη μυστική ψηφοφορία που θα ακολουθήσει.
Θεωρώ πως η υπόθεση που φέρεται σήμερα ενώπιον του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, δεν είναι μία απλή υπόθεση διερεύνησης ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων. Και αυτό γιατί, για πρώτη φορά, στα κοινοβουλευτικά χρονικά η Βουλή βρίσκεται αντιμέτωπη με το εξαιρετικό φαινόμενο των προστατευόμενων μαρτύρων, που, δικαίως νομίζω, μετά την ανάγνωση των καταθέσεών τους, άπαντες τους αποκάλεσαν «κουκουλοφόρους μάρτυρες». Πρέπει να σημειώσω, ότι οι μάρτυρες αυτοί και όσοι τους παρεχώρησαν την προστασία της ανωνυμίας, επικαλούνται για την απόφαση αυτή, την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, το οποίο δεν μπορεί όμως να τελεί σε καμία περίπτωση υπό την προστασία κρυπτόμενων και ανώνυμων ψευδομαρτύρων.

Πρέπει λοιπόν να συζητήσουμε περί της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, ποιοι από εμάς και με ποιον τρόπο το υπηρετούμε και ποιοι και για ποιους λόγους επέλεξαν να προστατεύσουν μία ομάδα ψευδομαρτύρων, ακραίων, πιθανώς στοιχείων, εχθρών της δημοκρατικής νομιμότητας, ώστε, όπως νομίζουν, εκ του ασφαλούς ως προστατευόμενοι μάρτυρες να επιτεθούν στο σύνολο του πολιτικού κόσμου, το οποίο κυβέρνησε τη χώρα από το 2004 έως το 2015 από κρίσιμες θέσεις ως Πρωθυπουργοί, ως Αρχηγοί κομμάτων και ως Υπουργοί.

Πρέπει να συζητήσουμε για το δημόσιο συμφέρον, πολιτικά καταρχήν και βέβαια ακολούθως νομικά, αφού όμως σκεφτούμε και καταλήξουμε, εάν πραγματικά η διερεύνηση της δραστηριότητας μιας ξένης φαρμακευτικής εταιρείας στην Ελλάδα για παράνομες και αυθαίρετες πρακτικές επιτρέπεται να οδηγεί στην κατασυκοφάντηση του πολιτικού συστήματος της χώρας και όσων με την εντολή του Ελληνικού λαού το υπηρετούν επί δεκαετίες.
Πρέπει επίσης να συζητήσουμε, εάν η όποια ενδεχόμενη παράνομη δραστηριότητα της εταιρείας αυτής στην Ελλάδα, άρχισε απότομα το 2006, όταν ανέλαβα Υπουργός Υγείας, και διεκόπη ομοίως απότομα την 26η Ιανουαρίου 2015 και έκτοτε, «εξαφανίσθηκε» για πάντα, όπως προσπαθούν να μας πείσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες με τις καταθέσεις τους.

Επιτρέψετε μου να θεωρήσω την υπόθεση των προστατευόμενων μαρτύρων ως κομβικό σημείο της όλης υπόθεσης, γιατί η πρακτική αυτή, παραδεκτή μεν από το διεθνές και ελληνικό δίκαιο για την αντιμετώπιση οργανωμένων εγκληματικών ομάδων του κοινού ποινικού δικαίου, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο κατά των Ελλήνων πολιτικών και των δημοκρατικών θεσμών. Εξυπηρετούνται έτσι ακραίες ομάδες, που το μόνο που επιθυμούν και επιδιώκουν είναι η υπονόμευση και η παρεμπόδιση της ομαλής λειτουργίας της πολιτικής ζωής. Με κίνδυνο να χαρακτηρισθεί ο πολιτικός κόσμος συλλήβδην, ως κοινή εγκληματική οργάνωση. Διότι, εάν επικρατήσει αυτή η άποψη, χωρίς αποδείξεις, θα εκτίθενται σε κατηγορίες με κρυπτόμενους ψευδομάρτυρες δημόσια πρόσωπα. Εκεί οδηγούμεθα.

Για τα όσα με αφορούν και αναφέρουν οι δύο από τους τρεις ψευδομάρτυρες, κατέφυγα ήδη στη δικαιοσύνη και κατέθεσα στην κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά κατά των δύο εκ των τριών ψευδομαρτύρων και κατά παντός άλλου ηθικού αυτουργού, συνεργού ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο συμμετέχοντος στα εγκλήματα της ψευδορκίας, της συκοφαντικής δυσφήμησης και της ψευδούς καταμήνυσης και ζήτησα την περαιτέρω διερεύνηση της διάπραξης από τρίτους, τους οποίους θα εντοπίσει η ανάκριση, των εγκλημάτων της παράβασης καθήκοντος και της κατάχρησης εξουσίας. Συγχρόνως, κατέθεσα εις τον εποπτεύοντα την Εισαγγελία Διαφθοράς Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου εμπεριστατωμένο αίτημα, ζητώντας να εφαρμόσει το νόμο, ως αποκλειστικά αρμόδιος και να ανακαλέσει άμεσα, τον χαρακτηρισμό των μαρτύρων ως προστατευόμενων, προκειμένου αυτοί και οι συνεργοί τους αποκαλυπτόμενοι να προσαχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και να απολογηθούν για τα εναντίον μου εγκλήματά τους.

Μόνον έτσι πρέπει, προκειμένου να εξηγήσουν οι «μάρτυρες» αυτοί με ποιον τρόπο αποφάσισαν, όλως αιφνιδίως τον Νοέμβριο του 2017 και τον Ιανουάριο του 2018 να προσέλθουν κατ’ επανάληψη, «αυθορμήτως», υποθέτω, ενώπιον της κα Εισαγγελέως Διαφθοράς, για να καταθέσουν επί γεγονότων και πολιτικών του έτους 2006 μέχρι και του έτους 2009. Και μάλιστα θα πρέπει να εξηγήσουν, γιατί δεν το έπραξαν προηγουμένως, αφού υποτίθεται γνώριζαν τα όσα κατέθεσαν, κάποια εκ των οποίων θεμάτων είχαν ήδη εξετασθεί ενδελεχώς πριν από τέσσερα χρόνια από την ίδια Εισαγγελία Διαφθοράς, από δύο εξεταστικές επιτροπές της Βουλής, η δεύτερη από τις οποίες βρίσκεται για καιρό σε λειτουργία και από κάθε άλλης μορφής αρχή και υπηρεσία. Και όχι μόνον αυτό. Δεν αναφέρονται στο ότι η δικογραφία για τη γρίπη Η1Ν1 είχε ήδη διερευνηθεί  από την ίδια Εισαγγελία και είχε τεθεί στο αρχείο, διότι δεν προέκυψε κανένα επιβαρυντικό στοιχείο.

Πρέπει επίσης να διευκρινισθεί, εάν υπάρχουν πρόσωπα εκτός της κας Εισαγγελέως Διαφθοράς και των επικούρων Εισαγγελέων, οι οποίοι γνωρίζουν την ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων, πώς το γνωρίζουν και εάν με αυτόν τον τρόπο η προστασία των ψευδομαρτύρων είναι αποκλειστικά προστασία για τους ίδιους τους ψευδομάρτυρες από τις εγκληματικές τους πράξεις.

Η υπόθεση NOVARTIS εξετάζεται σε περισσότερες χώρες, κυρίως ως θέμα παραβίασης των κανόνων ανταγωνισμού και για αθέμιτες πρακτικές, σύμφωνα με τις οποίες, η εταιρεία αυτή επιδιώκει και λαμβάνει μεγαλύτερα μερίδια αγοράς ή αυξάνει την κατανάλωση των προϊόντων της, εις βάρος της δημόσιας και της ιδιωτικής φαρμακευτικής δαπάνης.

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, όπως φαίνεται και έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις από το γεγονός ότι αντιμετωπίζεται σε περισσότερες από μια χώρες, όπου η εταιρεία αυτή δραστηριοποιείται, αλλά είναι επίσης κοινό και με άλλες εταιρείες του τομέα των φαρμάκων. Σε καμία χώρα ωστόσο, δεν θεώρησαν ότι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ήταν να κατηγορήσουν το πολιτικό σύστημα, πρώην Πρωθυπουργούς και Υπουργούς σαν να ήταν ευτελώς συναλλασόμενοι με φαρμακευτικές εταιρείες. Έτσι θεώρησαν κάποιοι στη χώρα μας, ότι προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον, ταυτίζοντάς το με ψευδομάρτυρες, με ανυπόστατες συκοφαντίες και δικονομικούς χειρισμούς παγίδευσης και κατασυκοφάντησης πολιτικών  προσώπων.

Ως Υπουργός Υγείας βρέθηκα από την ανάληψη των καθηκόντων μου αντιμέτωπος με την αύξηση των δαπανών της υγείας που είχε αρχίσει να εμφανίζεται στη χώρα από το 2001. Ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης, ως μέρος της συνολικής δαπάνης υγείας ευρίσκετο την εποχή όπου ήμουν Υπουργός Υγείας, στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εργασίας. Με άλλα λόγια, το Υπουργείο Ανάπτυξης είχε την αρμοδιότητα της τιμολόγησης και των διαδικασιών προμηθειών των φαρμάκων. Το δε Υπουργείο Οικονομικών είχε την αρμοδιότητα του ελέγχου των προϋπολογισμών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, των νοσοκομειακών δηλαδή ιδρυμάτων της χώρας και το Υπουργείο Εργασίας τον έλεγχο των ασφαλιστικών ταμείων ως προς το σκέλος των δαπανών νοσοκομειακής και υγειονομικής περίθαλψης των ασφαλισμένων. Το Υπουργείο Υγείας έχοντας στην αρμοδιότητά του την εποπτεία των δημοσίων νοσοκομείων, αλλά και της λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών και λοιπών νοσηλευτικών ιδρυμάτων, απασχολήθηκε επί της υπουργίας μου εντονότατα με τον εντοπισμό, την καταγραφή και την αντιμετώπιση των σοβαρών παθογενειών του συστήματος, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση συνολικά των δαπανών υγείας.

Η προσπάθειά μου αυτή στο πρώτο μέρος της, αφορούσε τις προμήθειες φορέων, εποπτευομένων από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στο δεύτερο μέρος της την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ήταν οι δύο τομείς στους οποίους διαπιστώθηκε ότι υπήρχε σημαντικό περιθώριο για τη μείωση των δαπανών και την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους.

Τον Ιούνιο του 2007, ήτοι περίπου ένα έτος μετά την ανάληψη της θέσης του Υπουργού Υγείας, πρότεινα στη Βουλή σχέδιο νόμου, το οποίο κατέστη νόμος του κράτους (ν. 3580/2007 ΦΕΚ Α’ 134). Με το νόμο αυτό αφαιρέθηκαν από τα νοσοκομεία οι προμήθειες, γιατί διαπιστώθηκε ότι υπήρχε κατακερματισμένη, αντιφατική και ελλιπής εφαρμογή των διαδικασιών για τις προμήθειες, χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες ή με διαγωνιστικές διαδικασίες μόνο τυπικές, πρόχειρους διαγωνισμούς και απευθείας αναθέσεις, σύμφωνα με το σύστημα το οποίο επικρατούσε μέχρι τότε, αρμοδιότητες, οι οποίες με το νόμο μεταφέρθηκαν στην Κεντρική Επιτροπή Προμηθειών Υγείας .

Η Επιτροπή αυτή ήταν υποχρεωμένη να πραγματοποιεί προμήθειες αποκλειστικά με διεθνείς μειοδοτικούς διαγωνισμούς για μία μεγάλη σειρά προϊόντων και υπηρεσιών του υγειονομικού τομέα και μάλιστα με ειδική πρόβλεψη για την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Στις προμήθειες που όρισε ο νόμος αυτός δεν περιλήφθηκαν τα φάρμακα που παρέμειναν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης. Δεν υπήχθησαν ούτε τα νοσηλευτικά ιδρύματα του ασφαλιστικού συστήματος. Παρεσχέθη όμως νομοθετική εξουσιοδότηση, ώστε με κοινές αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας και των καθ’ ύλην αρμόδιων Υπουργών, σε μεταγενέστερη φάση, μετά την ασφαλή εφαρμογή και λειτουργία του συστήματος, να ενταχθούν όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας και το σύνολο των προμηθειών, περιλαμβανομένων και των φαρμάκων.

Εν τω μεταξύ τα φάρμακα παρέμειναν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης και οι νοσηλευτικές δαπάνες των Ασφαλιστικών Οργανισμών στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας. Παράλληλα προς την προσπάθεια ελέγχου των προμηθειών, οργανώσαμε ομάδες εργασίας, προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος ο τομέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Υγείας και των υπηρεσιών του, τομέας ο οποίος παρουσίαζε σημαντικές δαπάνες και συνδέεται άμεσα και με τις φαρμακευτικές δαπάνες αλλά και με τις δαπάνες υπηρεσιών υγείας, όπως εργαστηριακές εξετάσεις, ιατρικές επισκέψεις, συνταγογράφηση και κάθε άλλη ιατρική υπηρεσία.

Η οργάνωση και λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε ένα νέο σύγχρονο και αυστηρού ελέγχου σύστημα ήταν το πρώτο στάδιο ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, προκειμένου να προχωρήσουμε στη συνέχεια στη μεταρρύθμιση του εθνικού συστήματος υγείας και ιδιαίτερα των νοσοκομείων του ΕΣΥ, σύμφωνα με τις πάγιες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αλλά και με τις διαπιστώσεις στις οποίες καταλήξαμε από την εις βάθος έρευνα του τομέα αυτού.

Η κοπιώδης προσπάθειά μας, η οποία διήρκεσε περισσότερο από ενάμιση χρόνο, περίοδος κατά την οποία έγιναν διαβουλεύσεις με όλους τους φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς, οι οποίοι εμπλέκονται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με τους οποίους επετεύχθη συμφωνία, κατέληξαν στην κατάθεση στη Βουλή σχεδίου νόμου για «την οργάνωση και τη λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Θα σημειώσω μόνο δύο τομές οι οποίες επιχειρήθηκαν με αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία: το 2009 είχαμε ήδη με αυτό το σχέδιο νόμου προτείνει σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών και ελέγχου των δαπανών υγείας από τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε πραγματικό χρόνο. Είχαμε ήδη δηλαδή προτείνει τότε την εισαγωγή όχι μόνο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αλλά και της ηλεκτρονικής παρακολούθησης ιατρικών επισκέψεων και εργαστηριακών εξετάσεων σε πραγματικό χρόνο και σταδιακή υπαγωγή σε αυτό το σύστημα του συνόλου των Ασφαλιστικών Ταμείων της χώρας.

Η παραίτηση ωστόσο της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών το 2009 διέκοψε τη διαδικασία ψήφισης του σχεδίου νόμου, η οποία δεν ολοκληρώθηκε.

Ενδεικτικό των σχέσεων του Υπουργείου με τις φαρμακευτικές εταιρείες, είναι η απόφαση που εξέδωσα τότε, με την οποία δόθηκε τέλος στις απρογραμμάτιστες, σχεδόν καθημερινές, επισκέψεις τους στα ελληνικά νοσοκομεία, κάτι το οποίο διατάραζε τη λειτουργία τους.

Η είσοδος της χώρας μας από το 2010 και η υπαγωγή της στην αυστηρή επιτροπεία του μνημονίου, οδήγησαν σε σημαντικές και επώδυνες αλλαγές στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης της χώρας, άρα και στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Η μείωση των δαπανών υγείας μετά το 2010 δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη μείωση μόνο σπατάλης, γιατί όπως και για τις συντάξεις επικράτησε αποκλειστικά το δημοσιονομικό κριτήριο και στόχοι και όχι η πραγματική ανάγκη υγείας, πρόνοιας και περίθαλψης.

Πρέπει επίσης να σημειώσω, ότι για τρεισήμισι χρόνια στο Υπουργείο Υγείας δίναμε καθημερινά την μάχη για τον περιορισμό συνολικά των δαπανών, για την αναδιοργάνωση του διοικητικού μέρους της υγείας και τη μείωση του κόστους λειτουργίας των υγειονομικών υπηρεσιών, και άλλων εποπτευομένων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και άλλων Οργανισμών.

Και θέλω να θυμίσω εδώ, ότι επί των ημερών μου παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη όλες οι υποθέσεις έργων και προμηθειών του τομέα της Υγείας, στις οποίες παρουσιάστηκαν προβλήματα για την πλήρη διαλεύκανσή τους και την απόδοση των ευθυνών.

Το ερώτημα είναι:

Επετεύχθησαν οι στόχοι; Προφανώς όχι όλοι.

Θα έπρεπε να γίνουν περισσότερα; Προφανώς ναι.

Έπρεπε συλλογικά ως Κυβέρνηση να λάβουμε περισσότερο συντονισμένα και ισχυρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής;  Oπωσδήποτε, χωρίς καμία αμφιβολία.

Όμως, προσωπικά, όπως πάντοτε έκανα στο δημόσιο βίο μου, αγωνίστηκα με όσες δυνάμεις διέθετα, για τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότερη διοίκηση, την οικονομία του δημοσίου χρήματος, αλλά συγχρόνως για την προστασία της υγείας των Ελλήνων πολιτών, για την καλύτερη νοσοκομειακή τους περίθαλψη, για την εξασφάλιση της αναγκαίας φαρμακευτικής θεραπείας τους, όπως υπαγορεύεται από την υποχρέωση της πολιτείας, την ιατρική επιστήμη και τoυς διεθνείς Οργανισμούς Υγείας.

Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών μου, εντάσσονται δύο ιστορικής σημασίας τομές, που έλαβαν χώρα τότε στον τομέα της υγείας στη χώρα μας, για την αντιμετώπιση και διαχείριση των οποίων αισθάνομαι υπερήφανος. Το κράτος απέδειξε ότι, ως οφείλει, προνοεί, προλαμβάνει, προστατεύει, λειτουργεί.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας του ιού Α/Η1Ν1, με τρόπο πιο αποτελεσματικό αλλά και με καλύτερους οικονομικούς όρους από τις περισσότερες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως, όμως, η εγκατάσταση του μοριακού ελέγχου του αίματος, χωρίς τον οποίο μέχρι τότε, θρηνούσαμε θύματα μεταγγιζόμενων που δυστυχώς, είναι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας. Μέτρα προστασίας, για να εξασφαλισθεί η ασφάλεια και η ποιότητα του αίματος για τις μεταγγίσεις των πολιτών. Κάτι που δικαίως απαιτούσαν οι πολίτες.

Και εδώ, στο μεγάλης σημασίας αυτό έργο, λάβαμε παράλληλα κάθε μέτρο για να διασφαλίσουμε το δημόσιο χρήμα. Με πρωτοβουλία μου συνεστήθη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των κομμάτων, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, των Εκπροσώπων των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Υγείας, τους ανώτατους παράγοντες όλων αυτών των συναρμοδίων Υπουργείων, της Επιστημονικής Επιτροπής αλλά και Επιτροπής Αξιολόγησης με εξειδικευμένες προσωπικότητες κύρους.

Αναθέσαμε στη συλλογική αυτή εκπροσώπηση, την κεντρική αρμοδιότητα για το οικονομικό μέρος του διαγωνισμού και σε Επιτροπές αναμφισβήτητου κύρους το επιστημονικό έργο των προδιαγραφών και επίσης σ’ αυτή τη Διακομματική Επιτροπή ανατέθηκε η λήψη των τελικών αποφάσεων και αναθέσεων.

Σήμερα η Ελλάδα, χάρη σε αυτές τις ενέργειες, συγκαταλέγεται στις σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες στο πολύ αυτό ευαίσθητο θέμα του αίματος και των μεταγγίσεων, με πλήρη εξάλειψη των κρουσμάτων μόλυνσης, ενώ μέχρι τότε δυστυχώς η χώρα ανήκε στον τρίτο κόσμο!

Θέλω κατηγορηματικά να διευκρινίσω, ότι δεν διατυπώνω με το παρόν οποιαδήποτε ένσταση για την πλήρη σε βάθος έρευνα των δραστηριοτήτων της NOVARTIS στην χώρα μας, αντίθετα μάλιστα, υποστηρίζω την πλήρη αποκάλυψη ευθυνών, παράνομων πράξεων και πρακτικών, οι οποίες ενδεχομένως ζημίωσαν τη χώρα.

Υπερασπίζομαι αποκλειστικά την βαρύτατα προσβεβλημένη τιμή και υπόληψή μου, από ψεύδορκους, κατασκευασμένους μάρτυρες και πρακτικές που θίγουν την πολιτική και κοινωνική υπόστασή μου. Είμαι αποφασισμένος να οδηγήσω τους συκοφάντες ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Αυτή είναι η δική μας αντίληψη για την προστασία του δημοσίου και κοινωνικού συμφέροντος, το οποίο υπηρετούμε, όπου και αν ταχθούμε, με την ίδια πίστη, τις ίδιες αρχές και την ίδια, τολμώ να πω, αποτελεσματικότητα!

Υπάρχει φοβάμαι και η άλλη άποψη. Αυτή που σήμερα αναθέτει την προστασία του δημοσίου συμφέροντος σε κουκουλοφόρους, σε πιθανόν υποδίκους ψευδομάρτυρες, σε όλους αυτούς τελοσπάντων, που θα έπρεπε η χώρα να έχει θέσει, αν όχι στο περιθώριο, σίγουρα θα έπρεπε να έχει οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης. Είμαι βέβαιος, ότι όλα αυτά συνεκτιμούνται για τη διαμόρφωση της προσωπικής σας άποψης.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Στη δικογραφία, σε δυόμισι χιλιάδες σελίδες υπάρχουν δύο αναφορές, όπου οι ψευδομάρτυρες, χωρίς να δίνουν κανένα στοιχείο, διατυπώνουν μονάχα εικασίες και υποθέσεις, στο σύνολό τους αυταπόδεικτα ψευδείς.

Για πληρέστερη ενημέρωσή σας παραπέμπω στην από 16.02.2018 επισυναπτόμενη μηνυτήριο αναφορά μου ενώπιον της κας Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, επίσης δε στην υποβληθείσα Αίτηση στον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον εποπτεύοντα την Εισαγγελία Διαφθοράς, τα οποία και καταθέτω.

Ενδεικτικά των ψευδών ισχυρισμών, για τους οποίους μεταξύ άλλων έχω μηνύσει τους ψευδομάρτυρες, είναι και τα ακόλουθα:

• Ο ψευδομάρτυρας αναφέρει τη χορηγία της ημερίδας του Καρκίνου από τη NOVARTIS στην εταιρεία CIP, ήταν 50.000 ενώ ήταν 15.000 (χωρίς ούτε ένα ευρώ συμμετοχή του Ελληνικού δημοσίου).

• Ο ψευδομάρτυρας αναφέρει ότι τα τεστ του αίματος κατακυρώθηκαν 50 € και 40 €, ενώ και στις δύο εταιρείες κατακυρώθηκαν 32 €.

• Ο ψευδομάρτυρας αναφέρει ότι η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και ο επί 20 χρόνια Διευθυντής της καθηγητής κ. Κυριόπουλος ξέπλυνε σε ένα χρόνο 40 εκατομμύρια ως δωροδοκία και με χορηγίες της NOVARTIS προς την ΕΣΔΥ, ενώ το σύνολο εσόδων της Σχολής τη δεκαετία είναι περίπου 600.000 ευρώ.

• Ο ψευδομάρτυρας λέει ότι παραγγέλθηκαν 8.000.000 εμβόλια για δεύτερη δόση από τη NOVARTIS επιπλέον από την πρώτη, ενώ συνολικά η NOVARTIS παρέδωσε μόνον 1.400.000 από την αρχική παραγγελία, στη διεθνή τιμή, στην οποία αγόρασαν όλες οι χώρες.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Την ώρα κατά την οποία θα διεξάγεται η συζήτηση και η ψηφοφορία στη Βουλή, θα βρίσκομαι όπως προανέφερα στην Νέα Υόρκη.

Την ίδια όμως στιγμή, παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία μια αυξανόμενη ένταση στον ευρύτερο γεωπολιτικό μας χώρο. Η σταθερότητα της χώρας, μέσα από την ενιαία στάση στα εθνικά ζητήματα, που βρίσκονται στο προσκήνιο, είναι ο μοναδικός τρόπος προστασίας του εθνικού συμφέροντος.

Ο διχασμός, που πάντοτε προκαλείται σε περιόδους σκληρών εσωτερικών πολιτικών εντάσεων και αντιπαραθέσεων επανέρχεται και αποτελεί μεγάλο κίνδυνο στις παρούσες συνθήκες.

Όσα κυριαρχούν το τελευταίο διάστημα στην εσωτερική δημόσια αντιπαράθεση, με την μετωπική σύγκρουση του κυβερνητικού χώρου με το σύνολο της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης που κυβέρνησε προηγουμένως την χώρα και που σήμερα είναι από τους βασικούς άξονες του εθνικού μας συστήματος, βαθαίνουν τη διάσπαση της κοινωνικής συνοχής, διασαλεύουν την πολιτική σταθερότητα, υπονομεύουν την εθνική συνεννόηση, διασπείρουν πολιτικά πάθη στην κοινωνία και επιχειρούν να διεγείρουν ταπεινά ένστικτα κοινωνικού αυτοματισμού και μανιχαϊσμού. Και φοβούμαι, ότι όλα αυτά προκαλούν τις χειρότερες εντυπώσεις για την χώρα διεθνώς και αποδυναμώνουν το εθνικό και κοινωνικό μέτωπο, τόσο απαραίτητα στους καιρούς μας, στο εσωτερικό αλλά και στο διεθνές περιβάλλον.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Καλείσθε να αποφασίσετε για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου για δέκα πολιτικούς εν ενεργεία, μέλη του Κοινοβουλίου ή πρόσωπα, όπως εγώ, που κατέχουν σήμερα κορυφαία αξιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η δική μου θέση και η παραίνεση είναι ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, διερεύνηση σε βάθος, σεβασμός των νόμων, αυστηρή τιμωρία των αυτουργών αυτής της σκευωρίας αλλά κυρίως σεβασμός των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτικών, τόσον ως δημοσίων προσώπων όσο και ως πολιτών.

Ανεξάρτητα των δικονομικών και συνταγματικών κανόνων, θέλω να θέσω ευθέως, προς τον καθένα και την καθεμία από εσάς, το εξής ερώτημα:

Τιμά το πολιτικό σύστημα να κατηγορούνται τα μέλη του από κουκουλοφόρους μάρτυρες, οι οποίοι είναι πιθανότατα πρόσωπα του κοινού ποινικού δικαίου, υποκινούμενα και συνεργαζόμενα πιθανώς με ακραία πολιτικά και εξωθεσμικά στελέχη και αμφίβολης ηθικής πρόσωπα;

Η διαφάνεια και η νομιμότητα των πράξεων του καθενός από εμάς, μας επιβάλλει τον έλεγχο της νομιμότητας των πράξεων και εκείνων που μας κατηγορούν. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση φοβάμαι πως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει για λόγους που δεν γνωρίζω, για λόγους που δεν θέλω να υπεισέλθω τουλάχιστον προς το παρόν.

Αυτά θα τα διερευνήσει η δικαιοσύνη και θα αποδώσει ευθύνες εκεί που αναλογούν. Θέλω μόνο να αποκατασταθεί άμεσα με απόφαση του κυρίαρχου σώματος της Βουλής η επιβαλλόμενη, από το άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος και το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, πλήρης ισότητα των μέσων υπεράσπισης.

Δεν μπορούμε να έχουμε απέναντί μας φαντάσματα. Και σας διαβεβαιώνω, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ότι από τους Έλληνες πολιτικούς κανείς μάρτυρας δεν κινδυνεύει για οτιδήποτε άλλο, εκτός από το να ελεγχθεί δικαστικά εάν παρανομεί, όπως στην προκειμένη περίπτωση, όπου οι  προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν διαπράξει τα εγκλήματα της ψευδορκίας, της ψευδούς καταμήνυσης και της συκοφαντικής δυσφήμησης, κάτι το οποίο, μετά βεβαιότητας, θα αποδειχθεί όταν οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης με τη μήνυση που ήδη κατέθεσα εναντίον τους. Γι’ αυτό θέτω και προς εσάς το αίτημα για την άμεση ανάκληση της παράνομης απόφασης για την προστασία των ψευδομαρτύρων!!

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Με το υπόμνημα αυτό σας διετύπωσα τις σκέψεις, τις εκτιμήσεις και τις θέσεις μου, συνοδευόμενες από τον προβληματισμό μου και τις θέτω στην κρίση σας, με την πεποίθηση ότι αυτό που στο τέλος θα κυριαρχήσει θα είναι η προστασία της Δημοκρατίας μας, του δημοσίου συμφέροντος, του συντάγματος, των θεσμών και της αξιοπρέπειάς μας ως δημοσίων προσώπων, λειτουργών της δημοκρατίας αλλά και Ελλήνων πολιτών.

Αθήνα, 20/02/2018

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ»

Λυκουρέντζος στην Βουλή για Novartis: Θα φτάσω μέχρι τέλους για την τιμή και την υπόληψή μου

«Αν αισθανόμουν την παραμικρή ενοχή δεν θα τολμούσα να εμφανιστώ», υποστήριξε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος που διετέλεσε υπουργός Υγείας μεταξύ 6/2012 και 6/2013, μιλώντας στη Βουλή.

«Δεν με αφορούν όποιες εκτιμήσεις για παραγραφή αδικημάτων. Με αφορά η αποκάλυψη της αλήθειας για την υπεράσπιση της τιμής μου», τόνισε.

Όπως είπε υπηρέτησε για ένα χρόνο υπουργός Υγείας αλλά δεν ανήκε σε αυτόν η αρμοδιότητα της γενικής διεύθυνσης υγείας και κατά συνέπεια η έκδοση δελτίων φαρμάκου. «Δεν υπέγραψα καμία απόφαση για την τιμολόγηση φαρμάκων και δεν είχα προσωπική σχέση με κανένα στέλεχος από την αγορά φαρμάκου».

Οπως είπε δεν αναφέρεται στα στοιχεία του FBI αλλά ένας μάρτυρας λέει ότι προωθούσε προϊόντα συγκεκριμένης εταιρείας. «Οχι μόνο δεν το έκανα αλλά παρακολουθούσα κάθε εξέλιξη για να κρατήσω την φαρμακευτική δαπάνη στα οριζόμενα από το Μνημόνιο επίπεδα. Υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες αρνήθηκα υπογραφή. Αιφνιδιάζομαι και εκπλήσσομαι με την αναφορά του ονόματός μου. Δεν είμαστε όλοι βουτηγμένοι στη λάσπη της διαφθοράς».

Κουτρουμάνης στην Βουλή για Novartis: Γελοία και ψευδής η μαρτυρία εναντίον μου

«Δεν είχα ποτέ φανταστεί ότι θα έδινα εξηγήσεις για το σκάνδαλο Novartis, είμαι εξοργισμένος» τόνισε ο Γιώργος Κουτρουμάνης και υπενθύμισε πως υπηρέτησε την κοινωνική ασφάλιση από απλός υπάλληλος σε ταμείο μέχρι υπουργός Εργασίας.

«Δέχθηκα ύβρεις, προπηλακισμούς, απειλές, δεν μπορούσαμε να κυκλοφορήσουμε γιατί είχαμε στοχοποιηθεί πολιτικά από όσους δημιούργησαν το κίνημα των αναγανακτισμένων, προσέθεσε και συμπλήρωσε:

«Στο πλαίσιο αυτό απόλυτα καθαρός και χαρακτήρισε την μαρτυρία που τον εμπλέκει γελοία και ψευδή. Ψάξτε τα πάντα, δε θα με βρείτε πουθενά γιατί δεν υπάρχω πουθενά, είπε χαρακτηριστικά. Αλλά δεν είμαστε σε κανονικές συνθήκες γιατί δεν υφίσταται το τεκμήριο αθωότητας έτσι όπως διεξάγεται ο πολιτικός διάλογος».

Ο κ. Κουτρουμάνης μίλησε για «αήθης πρακτικές και αναφορές» που τον εμπλέκουν στο σκάνδαλο Novartis: «Ως συνδικαλιστής είχα μιλήσει για την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση και τις εικονικές συνταγές, είχα προειδοποιήσει για τη χρεοκοπία των ταμείων» σημείωσε και δήλωσε ότι «σκάνδαλο υπάρχει, σκάνδαλα υπήρξαν και υπάρχει και σήμερα. Και ως μέλος της κυβέρνησης άσκησα τα καθήκοντά μου με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον».

Χαμός για τα μπινελίκια

Χαμός επικράτησε στη Βουλή όταν ο βουλευτής της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου, ζήτησε να διαγραφεί από τα πρακτικά η πρόταση «άει το διάβολο» που ακούστηκε σε διάλογό του με την Τασία Χριστοδουλοπούλου.

 

Ο κ. Αθανασίου ζήτησε το λόγο επί προσωπικού και δεν του δόθηκε με αποτέλεσμα ο κ. Δένδιας να λάβει το λόγο και να αναφέρει το χαρτί από τα πρακτικά που του κατέθεσε ο κ. Αθανασίου.

«Στα πρακτικά της Βουλής αναφέρεται ότι μετά την άρνηση να μιλήσει ο κ. Αθανασίου ειπώθηκε «αει στο διάολο». Δικαιούμαστε αναφορά επί προσωπικού», είπε ο Νίκος Δένδιας.

Η κυρία Χριστοδουλοπούλου ωστόσο ανέφερε ότι δεν το είπε η ίδια κι ότι όποιος το είπε είναι απαράδεκτο, ενώ ζήτησε να διαγράψουν την πρόταση από τα πρακτικά.

Πάντως αντίγραφο των πρακτικών της Βουλής κατέγραψε:

ΠροεδρεύουσαΣας παρακαλώ κ. Αθανασίου τα νομικά αφήστε τα, θέλετε να μιλήσετε νομικά; Πολιτικά ό,τι  θέλετε (άι στο διάβολο).

Σε γραπτή της δήλωση η κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου χαρακτήρισε κατασκευασμένο το περιστατικό και υποστήριξε πως κάποιοι ενδεχομένως της την έχουν «στημένη».

Η δήλωση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου:

«Σε καμία στιγμή της διαδικασίας, την οποία διηύθυνα σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, δεν χρησιμοποίησα απαξιωτική ή υβριστική έκφραση και ειδικά ενάντια στον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χαρ. Αθανασίου. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι, όταν πήρε το λόγο ο κος Αθανασίου και κατήγγειλε το ως άνω περιστατικό, δεν κατάλαβα ότι αναφερόταν σε εμένα και δήλωσα ότι δεν άκουσα τι ειπώθηκε και ότι όποιος κι αν το είπε είναι τουλάχιστον αστοχία και αγένεια εκ μέρους του, γι΄ αυτό πρέπει να διαγραφεί από τα πρακτικά. Κάποιοι ενδεχομένως μου την έχουν «στημένη», αλλά η συγκεκριμένη κατασκευή καλό είναι να μην τους οδηγεί να θεωρούν ότι μπορούν να την αξιοποιήσουν για να με πλήξουν».

Επίθεση Παπαγγελόπουλου σε Σαμαρά και άγριος καυγάς με τον Γεωργιάδη

«Ως εισαγγελέας τήρησα με τη μεγαλύτερη δυνατή ευλάβεια την αρχή του τεκμηρίου της αθωότητας. Αυτό θα κάνω και τώρα. Όμως κατακρεουργήθηκε από τον κ. Σαμαρά σε βάρος εμού και των προστατευόμενων μαρτύρων», ανέφερε από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη Novartis ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Πρόσθεσε παράλληλα ότι «στη δήλωσή του ότι το σκάνδαλο Novartis είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία του ελληνικού κράτους, δεν αναφερθηκε στον κ. Σαμαρά».

Τόνισε μάλιστα ότι «στην επιστολή παραίτησής της η κα Ράικου χαρακτήρισε την υπόθεση Novartis ως κορωνίδα της διαφθοράς στη χώρα μας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Παπαγγελόπουλος έκανε λόγο και για απειλές σε βάρος ακόμη και του ίδιου του πρωθυπουργού.

«Απειλούνται ευθέως, με σκοπό να τρομοκρατηθούν, δικαστικοί λειτουργοί, μάρτυρες, ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός», είπε, ενώ απευθυνόμενος στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά του είπε «κ. Σαμαρά καταγγείλατε την σύσταση συμμορίας. Κε Σαμαρά, προσπαθείτε να συνδέσετε τη δημιουργία σκευωρίας με το Μακεδονικό. Πώς εξηγείται να γνωρίζω μήνες πριν, όταν λέτε ότι έστηνα τη σκευωρία, ότι θα γίνει συλλαλητήριο;»

«Είναι μέγιστη δημοκρατική εκτροπή οι απειλές ότι θα μας κλείσουν φυλακή, και άλλα που προσιδιάζουν σε μαφιόζικες μεθόδους. Τι εννοεί ο κ. Σαμαράς όταν λέει ότι θα μας πάει μέχρι τέλους; Ελπίζω να μην εννοεί τη φυσική μας εξόντωση», πρόσθεσε.

Αγριος καυγάς με τον Αδωνι Γεωργιάδη

Η αναφορά του Δημήτρη  Παπαγγελόπουλου για μερική  ενημέρωση που είχε για τον φάκελο Novartis και όχι άτυπη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αδωνι Γεωργιάδη  ο οποίος ζήτησε να του πει  σε ποιο εδάφιο του Συντάγματος αναφέρεται ότι μπορεί να πάρει μερική  ενημέρωση του φακέλου.

«Επειδή δεν μπορείτε να πάρετε μερική  ενημέρωση του φακέλου και το ξέρετε, άρα αυτό που κάνατε  είναι άτυπο. Αυτή είναι η παραβίαση του Συντάγματος. Ο Γεωργιάδης ανέβασε κι άλλο τους τόνους και άφησε να εννοηθεί ότι ως αποτέλεσμα αυτής της υπόθεσης ο  κ.Παπαγγελόπουλος θα οδηγηθεί κάποια στιγμή στη φυλακή. «Γιατί φοβάστε να  ανοίξετε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες  μήπως γιατί μιλάγατε με την κ.Τουλουπάκη 25 φορές την ημέρα;  Θα ανοίξουμε τα τηλέφωνα σας κ.υπουργέ και αν δε φοβάστε ανοίξτε τα μόνο σας.  Αλλα  αν  τα  ανοίξετε θα πάτε φυλακή γι’ αυτό σκυβεταν το κεφάλι αλλά θα έρθει και αυτή η ώρα».

Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός δικαιοσύνης ανάφερε ότι ο κ.Γεωργιαδης για  ακόμα μία φορά παραποιεί τα λεγόμενά του.
«Δεν θα ακολουθήσω τον κ. Γεωργιάδη σε σόου εντυπώσεων. Ο λαός καταλαβαίνει.

Επιδίδεστε σε επικοινωνιακά σόου και συνεχίζεται να απειλείται. Όταν θα έρθει η δικογραφία στη Βουλή για τη μήνυση σε βάρος μου θα ζητήσω προανακριτική , να ανοίξουν τα τηλέφωνά μου. Κανένα τηλεφώνημά μου δεν είχε παράνομη πράξη».

Βουλευτές ΝΔ σε Πολάκη: Μη γελάς ρε, λίγο σεβασμό

Για άθλια συμπεριφορά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη κάνουν λόγο  οι βουλευτές της ΝΔ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρώην πρωθυπουργού  Παναγιώτη Πικραμμένου.

Όπως καταγγέλλουν οι βουλευτές καθ´όλη τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Πικραμμένου ο Παύλος Πολάκης γελούσε από το έδρανο του και σιγοψιθύριζε λέγοντας «ναι ναι καλά μας τα λες, κατέθεσε τα έγγραφα» και άλλα τέτοια.

Η συμπεριφορά αυτή εξόργισε τους βουλευτές της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο και Βασίλη Κικίλια οι  όποιοι του φώναξαν  «μη γελάς ρε λίγο σεβασμό».

Aπορρίφθηκε το αίτημα για μια κάλπη για την προανακριτική για τη Novartis

Η Βουλή κατά πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα να στηθεί μια κάλπη. Προηγήθηκε ψηφοφορία δι εγέρσεως.

Στοιχεία για την κοινοβουλευτική πρακτική σε περιπτώσεις ψηφοφοριών στο παρελθόν για τη συγκρότηση ειδικών επιτροπών προκαταρκτικής εξέτασης, είχε παρουσιάσει νωρίτερα στην Ολομέλεια, η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Το 2011 για πρόταση συγκρότησης ειδικής επιτροπής για τους κ.κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη και Γιώργο Αλογοσκούφη για απιστία είχαν στηθεί δύο κάλπες. Στην υπόθεση Βατοπεδίου είχαν στηθεί έξι κάλπες. Για τη λίστα Λαγκάρντ είχαν στηθεί τέσσερις κάλπες.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου κάλεσε την ολομέλεια να λάβει υπόψη το κοινοβουλευτικό προηγούμενο ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το πώς έχει συνταχθεί η πρόταση και για το ότι πρέπει να αποφασιστεί, με μια κάλπη, μόνο η συγκρότηση επιτροπής. Η κ. Χριστοδουλοπούλου είπε επίσης ότι σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος η πρόταση για σύσταση ειδικής επιτροπής και η πρόταση για δίωξη ταυτίζονται και συνεπώς «δεν είναι βεγγέρα» η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, διότι έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Επικαλέστηκε και τον Κανονισμό της Βουλής που αναφέρει ότι η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις για να τονίσει ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχει στηριχθεί στο διαβιβαστικό της εισαγγελέως στο οποίο έχει δέκα πολιτικά πρόσωπα και περιλαμβάνει και τις πράξεις που πρέπει να ερευνηθούν. Όσο για τον κ. Κουρουμπλή, η αντιπρόεδρος της Βουλής επισήμανε πως αν κάποιοι βουλευτές -τουλάχιστον 30 βουλευτές- ήθελαν να ερευνηθούν τυχόν ευθύνες του, θα έπρεπε να την είχαν υποβάλει αντί να κατηγορούν την κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία στηρίχθηκε ακριβώς στο διαβιβαστικό της εισαγγελέως διαφθοράς.

Τι είχε προηγηθεί

Από νωρίς άναψε η φωτιά στην Βουλή με αφορμή τις κάλπες που θα στηθούν για την προανακριτική για τη Novartis. 

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούσης αναλύοντας την απόφαση για τις 10 κάλπες είπε:

«Η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων ήταν επί της ουσίας. Το ζήτημα που ετέθη δεν ήταν αν θα στηθούν μια ή δέκα κάλπες αλλά αν θα υπάρχει δυνατότητα ή υποχρέωση να υπάρχει για καθέναν εκ των αναφερομένων στη δικογραφία, η επιλογή του κάθε βουλευτή να ψηφίσει υπέρ ή κατά ή παρών. Με την απόφαση που έλαβε η Διάσκεψη δεν στερείται από κανέναν το δικαίωμα να μην είναι τελικά στην πρόταση, διότι η πρόταση απαιτεί 151 ψήφους θετικές για να υπαχθεί κάποιος αναφερόμενος στην έρευνα της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Αν για όλους γινόταν πακέτο η ψηφοφορία, ανεξαρτήτως μιας ή δέκα καλπών, θα ήταν υποχρεωτικό και για τους δέκα να είναι στη διάθεση της επιτροπής ως αναφερόμενοι»

«Ο κ. Κουρουμπλής είναι εμπλεκόμενος; Γιατί δεν έχουμε 11 κάλπες; Δεν έχουμε, γιατί για τον κ. Κουρουμπλή η πρόταση είναι πρόταση συγκάλυψης» ανέφερε ο Μάκης Βορίδης από τη Νέα Δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εντάσσεται στη «σκευωρία», μέρος της οποίας είναι «τρεις κουκουλοφόροι μάρτυρες» και γι΄αυτό στην πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν διατυπώνονται συγκεκριμένες κατηγορίες.  Συνεπώς, είπε ο Μάκης Βορίδης, πρέπει να στηθεί μια κάλπη περί της αρμοδιότητας της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

«Εμείς προτείνουμε να έχει άπλετο χρόνο η επιτροπή για να διερευνήσει. Οι κάλπες θα έπρεπε να είναι 12. Η υπόθεση αφορά την πολιτική ηγεσία, συμπεριλαμβανομένων των Κουρουμπλή και Ξανθού. Θέλουμε προανακριτική επί της ουσίας», είπε ο Γιάννης Κουτσούκος από την Δημοκρατική Αριστερά.

Σε όλα τα παραπάνω  ο Νίκος Παρασκευόπουλος είπε: «Το ζήτημα που εξετάζεται εδώ, δεν είναι in rem. Εξετάζονται ευθύνες που είναι ατομικές. Πρέπει να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου. Αν δηλαδή, κάποιο από τα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα, που είναι εν ενεργεία βουλευτής, κάνει χρήση του δικαιώματος να ψηφίσει για υπόλοιπα, δεν διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου».

Η ψηφοφορία

Σύμφωνα με όσα αποφασίσθηκαν χθες στη Διάσκεψη των Προέδρων, οι 10 κάλπες δεν θα φέρουν ονόματα αλλά αριθμούς, όπου ο κάθε αριθμός θα αντιστοιχεί σε ένα πολιτικό πρόσωπο προκειμένου να αποφευχθεί η επικοινωνιακή χειραγώγηση. Οι βουλευτές θα έχουν δύο ψηφοδέλτια για κάθε κάλπη. Στο ένα θα καλούνται με έναν σταυρό να ψηφίσουν μία από τις τρεις επιλογές: «Ναι», «Οχι», «Παρών» στη διερεύνηση των αδικημάτων της δωροδοκίας, της δωροληψίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος για τον αναφερόμενο, ενώ το δεύτερο θα είναι «λευκό». Σε περίπτωση ψηφοδελτίου που βρεθεί σε λάθος κάλπη, τότε θα ακυρώνεται.

Σύμφωνα με τις χθεσινές αποφάσεις της ΔτΠ, η πρώτη προθεσμία που θα δώσει η Ολομέλεια στην Προκαταρκτική Επιτροπή για να ολοκληρώσει το έργο της θα είναι ένας μήνας. Βέβαια σε αυτό το διάστημα, εάν κρίνει η Επιτροπή ότι δεν της αρκεί, θα μπορεί να ζητήσει από την Ολομέλεια να παραταθεί. Η Προκαταρκτική Επιτροπή θα αποτελείται από 21 μέλη, εκ των οποίων 10 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 5 από τη Ν.Δ. και ένα μέλος βουλευτής από το κάθε ένα από τα υπόλοιπα κόμματα.

Όχι 300, ούτε 600 αλλά 5.600 ψηφοδέλτια στην Βουλή για την Novartis

Ο απίστευτος αριθμός των 5.800 ψηφοδελτίων θα μοιραστούν σήμερα στην Βουλή για την ψηφοφορία για την υπόθεση της Novartis.

Μπορεί ο αριθμός να ακούγεται εξωπραγματικός αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινός από την στιγμή που οι κάλπες για την ψηφοφορία είναι 10. Σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά οι 280 περίπου βουλευτές που θα συμμετάσχουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην ψηφοφορία θα λάβουν από 20 ψηφοδέλτια ο καθένας.

Τα 10 ψηφοδέλτια είναι ονομαστικά και θα αντιστοιχούν το καθένα σε μία κάλπη ενώ τα άλλα 10 θα είναι λευκά σε περίπτωση που κάποιοι θέλουν να προχωρήσουν σε αυτήν την επιλογή.

Οπότε 20 ψηφοδέλτια επί 280 βουλευτές μας κάνει τον εξωπραγματικό αριθμό των 5.600 ψηφοδελτίων.