Δικαστές κατά Θάνου: Ανεπίτρεπτη η τοποθέτησή της για την υπόθεση Novartis

21/02/18 • 13:26 | UPD 21/02/18 • 13:27

Παρέμβαση για το ζήτημα της Novartis και συγκεκριμένα για τις τοποθετήσεις της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου έκανε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, χαρακτηρίζοντάς τες ως θεσμικά ανεπίτρεπτες και νομικά εσφαλμένες.

Παρέμβαση για το ζήτημα της Novartis και συγκεκριμένα για τις τοποθετήσεις της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου έκανε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, χαρακτηρίζοντάς τες ως θεσμικά ανεπίτρεπτες και νομικά εσφαλμένες.

Συγκεκριμένα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου της Ένωσης Δικαστών, τονίζεται πως «Είναι εντελώς ακατανόητες και στερούμενες κοινής λογικής οι αναφορές μερίδας του Τύπου περί απόπειρας συγκάλυψης της υπόθεσης εάν αυτή ανατεθεί σε Εφέτη-Ανακριτή».

Παράλληλα όσον αφορά την κυρία Θάνου σημειώνεται πως η τοποθέτησή της: «είναι αφενός θεσμικά ανεπίτρεπτη διότι χωρίς καμία εξουσία παρεμβαίνει σε ένα ζήτημα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών».

Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών:

«Η χθεσινή δήλωση της Προϊσταμένης του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού περί έλλειψης αρμοδιότητας του Εφετείου Αθηνών να αναθέσει την υπόθεση Novartis σε ειδικό Εφέτη-Ανακριτή είναι αφενός θεσμικά ανεπίτρεπτη διότι χωρίς καμία εξουσία παρεμβαίνει σε ένα ζήτημα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών και αφετέρου νομικά εσφαλμένη τουλάχιστον ως προς την διαδικασία σύγκλησής της. Θυμίζουμε ότι ακριβώς όμοια ήταν η περίπτωση της «Χρυσής Αυγής» στην οποία το Εφετείο όρισε ειδικό Εφέτη-Ανακριτή ενώ αρχικά την ανάκριση διεξήγαγε Ανακριτής Διαφθοράς του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Είναι εντελώς ακατανόητες και στερούμενες κοινής λογικής οι αναφορές μερίδας του Τύπου περί απόπειρας συγκάλυψης της υπόθεσης εάν αυτή ανατεθεί σε Εφέτη-Ανακριτή. Δεκάδες υποθέσεις στο παρελθόν ανατέθηκαν σε Εφέτες-Ανακριτές λόγω της σπουδαιότητάς τους και της μεγαλύτερης εμπειρίας που διαθέτουν οι Ανώτεροι Δικαστές, χωρίς βεβαίως να αμφισβητείται από κανέναν η ικανότητα των Δικαστικών Λειτουργών του πρώτου βαθμού. Η επιλογή του Εφέτη-Ανακριτή γίνεται σύμφωνα με το Νόμο και με πλήρη διαφάνεια από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου και είναι ανήθικος και υποβολιμαίος οποιοσδήποτε υπαινιγμός διατυπώνεται από δημοσιογράφους. Σε κάθε περίπτωση η αποκλειστική κρίση για ένα τέτοιο ζήτημα ανήκει στους Δικαστές του Εφετείου και κανείς δεν δικαιούται να προβαίνει σε υποδείξεις για την άσκηση ή μη του δικαιοδοτικού τους καθήκοντος».