«Φωτιά» στη Βουλή για τις κάλπες για τη Novartis και τον Κουρουμπλή

21/02/18 • 10:38 | UPD 21/02/18 • 10:38

Από νωρίς άναψε η φωτιά στην Βουλή με αφορμή τις κάλπες που θα στηθούν για την προανακριτική για τη Novartis. 

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούσης αναλύοντας την απόφαση για τις 10 κάλπες είπε:

«Η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων ήταν επί της ουσίας. Το ζήτημα που ετέθη δεν ήταν αν θα στηθούν μια ή δέκα κάλπες αλλά αν θα υπάρχει δυνατότητα ή υποχρέωση να υπάρχει για καθέναν εκ των αναφερομένων στη δικογραφία, η επιλογή του κάθε βουλευτή να ψηφίσει υπέρ ή κατά ή παρών. Με την απόφαση που έλαβε η Διάσκεψη δεν στερείται από κανέναν το δικαίωμα να μην είναι τελικά στην πρόταση, διότι η πρόταση απαιτεί 151 ψήφους θετικές για να υπαχθεί κάποιος αναφερόμενος στην έρευνα της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Αν για όλους γινόταν πακέτο η ψηφοφορία, ανεξαρτήτως μιας ή δέκα καλπών, θα ήταν υποχρεωτικό και για τους δέκα να είναι στη διάθεση της επιτροπής ως αναφερόμενοι»

«Ο κ. Κουρουμπλής είναι εμπλεκόμενος; Γιατί δεν έχουμε 11 κάλπες; Δεν έχουμε, γιατί για τον κ. Κουρουμπλή η πρόταση είναι πρόταση συγκάλυψης» ανέφερε ο Μάκης Βορίδης από τη Νέα Δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εντάσσεται στη «σκευωρία», μέρος της οποίας είναι «τρεις κουκουλοφόροι μάρτυρες» και γι΄αυτό στην πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν διατυπώνονται συγκεκριμένες κατηγορίες.  Συνεπώς, είπε ο Μάκης Βορίδης, πρέπει να στηθεί μια κάλπη περί της αρμοδιότητας της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

«Εμείς προτείνουμε να έχει άπλετο χρόνο η επιτροπή για να διερευνήσει. Οι κάλπες θα έπρεπε να είναι 12. Η υπόθεση αφορά την πολιτική ηγεσία, συμπεριλαμβανομένων των Κουρουμπλή και Ξανθού. Θέλουμε προανακριτική επί της ουσίας», είπε ο Γιάννης Κουτσούκος από την Δημοκρατική Αριστερά.

Σε όλα τα παραπάνω  ο Νίκος Παρασκευόπουλος είπε: «Το ζήτημα που εξετάζεται εδώ, δεν είναι in rem. Εξετάζονται ευθύνες που είναι ατομικές. Πρέπει να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου. Αν δηλαδή, κάποιο από τα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα, που είναι εν ενεργεία βουλευτής, κάνει χρήση του δικαιώματος να ψηφίσει για υπόλοιπα, δεν διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου».

Δείτε live την διαδικασία