Πολιτική διχασμού με τακτική Μαδούρο

Ο Τσίπρας μέχρι τις εκλογές θα προχωρά με πόλωση και σκανδαλολογία

17/02/18 • 08:26 | UPD 17/02/18 • 08:26

Με στοιχεία της στρατηγικής που ακολούθησε το 2015 -δημιουργία κλίματος πόλωσης και διχασμού, σκανδαλολογία, επιθέσεις στα ΜΜΕ- αλλά και με «εισαγόμενες» μεθόδους από τη Βενεζουέλα, αναμένεται να πορευθεί ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι τις κάλπες.

Γίνεται ξεκάθαρο πλέον πως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί συναίνεση με την αντιπολίτευση ούτε στα εσωτερικά ούτε και στα εξωτερικά μέτωπα που έχει η χώρα. Ενδεικτικές είναι οι διχαστικές αναφορές της κυβέρνησης, την εβδομάδα που μας πέρασε, στους «αληθινούς κουκουλοφόρους με τα λευκά κολάρα», την «καλομαθημένη οικονομική ελίτ» και τους «αδίστακτους ολιγάρχες».

Βασικός στόχος του Μεγάρου Μαξίμου, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την τακτική που ακολουθεί μέχρι σήμερα, είναι η ενοχοποίηση στη συνείδηση του κόσμου του μεγαλύτερου μέρους των πολιτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης ως γνήσιων εκφραστών του «παλαιού πολιτικού συστήματος» που ευθύνεται για τη χρεοκοπία της χώρας, του οποίου την «παλινόρθωση» ο ΣΥΡΙΖΑ, ως γνήσιος εκφραστής του λαού και υπέρμαχος της κάθαρσης, δεν πρόκειται να επιτρέψει. Κύρια επιδίωξη του Μαξίμου είναι η κινητοποίηση κυρίως των ασθενέστερων τάξεων ενάντια στην Ν.Δ. και στο Κίνημα Αλλαγής. Αλλά η στόχευση είναι ευρύτερη. Ο κ. Τσίπρας δεν διστάζει να δημιουργήσει κλίμα «ποινικοποίησης» της αντιπολιτευτικής δράσης των πολιτικών του αντιπάλων, υποστηρίζοντας -ειδικά για τη Νέα Δημοκρατία- ότι κινείται «μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας»!

Στην ομιλία του στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, την περασμένη εβδομάδα, αναφερόμενος στις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί σκευωρίας στην υπόθεση της Novartis, ο πρωθυπουργός, αφού χαρακτήρισε τη Ν.Δ. ως «μεταλλαγμένη», έφθασε στο σημείο να δηλώσει ότι «κινούνται στην γκρίζα ζώνη μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας για να πετύχουν βίαια ό,τι δεν μπορούν να πετύχουν με δημοκρατικά μέσα».

Επικίνδυνες επιλογές

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, από την πλευρά του, σε αρκετές περιπτώσεις έχει χαρακτηρίσει τη Ν.Δ. ως «πολιτικό υβρίδιο», «συνονθύλευμα Ακροδεξιάς και νεοφιλελευθερισμού», ενώ μόλις πριν από λίγες μέρες χαρακτήρισε (ΕΡΤ) τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «έρμαιο της ακροδεξιάς του πτέρυγας». Η στρατηγική αυτή παραπέμπει ευθέως σε τακτικές του Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος απαξίωσε πλήρως την αντιπολίτευση, χαρακτηρίζοντάς την στο σύνολό της ως «διεφθαρμένη», «ακροδεξιά» και «παράνομη», που ευθύνεται για τη χρεοκοπία της χώρας. Η κυβέρνηση στη Βενεζουέλα, μέσω της Δικαιοσύνης που ελέγχει απόλυτα, άσκησε ποινικές διώξεις στους βασικούς πολιτικούς αντιπάλους της, εμπλέκοντάς τους σε υποθέσεις διαφθοράς. Κατάφερε να στρέψει εναντίον τους μεγάλο μέρος του λαού στη Βενεζουέλα και στη συνέχεια με αντισυνταγματικές ενέργειες (στις οποίες ο λαός έδειξε ανοχή) κατήργησε κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Παρά τις προφανέστατες διαφορές με την εμπειρία της Βενεζουέλας, το πολιτικό κλίμα των ημερών στη χώρα μας παραπέμπει στη λατινοαμερικανική πραγματικότητα. Ενδεικτική είναι και η δήλωση του κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μετά τις μηνύσεις που κατέθεσε για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση της Novartis, διεμήνυσε ότι «ο κ. Τσίπρας δεν θα επιβάλει καθεστώς Μαδούρο στην Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας στις 3/7/2017 είχε δηλώσει στη Βουλή ότι η «Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει και δεν θα γίνει Χιλή του Πινοσέτ», ενώ είχε προειδοποιήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως δεν θα του επιτρέψει να ασκεί αντιπολίτευση ενάντια «στα συμφέροντα της χώρας και της κοινωνίας, αντιπολίτευση απέναντι στην πατρίδα».

Σημαία η Novartis : Πόλεμος κατά των ΜΜΕ και επένδυση στη λάσπη

Η υπόθεση της Novartis εξακολουθεί να αποτελεί το δούρειο ίππο της κυβέρνησης έναντι των πολιτικών της αντιπάλων στην πορεία προς τις εκλογές. Το Μαξίμου δείχνει να έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην εξέλιξη της υπόθεσης, με τον κ. Τζανακόπουλο μάλιστα, να φαίνεται να γνωρίζει από τώρα την κατάληξη της έρευνας, λέγοντας χαρακτηριστικά (ΕΡΤ) πως η «ενοχική συμπεριφορά» της Ν.Δ. «μυρίζει ενοχή», ενώ δήλωσε εμφατικά: «Ποιος είπε ότι θα φθάσουμε σε σκάνδαλο χωρίς ενόχους;». Την ίδια στιγμή μάλιστα, που ο πρωθυπουργός υποστήριζε πως δεν επιθυμεί να στήσει «λαϊκά δικαστήρια» ούτε να επιδοθεί σε «κυνήγι μαγισσών» και φυσικά να πάρει κάποιου είδους «ρεβάνς», το Μαξίμου με ΝΟΝ PAPER φρόντιζε να υιοθετήσει πλήρως το περιεχόμενο των καταθέσεων των «προστατευόμενων μαρτύρων», αναφέροντας πως στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει πια γραφείο ο κ. Παπασταύρου και πως δεν εισέρχονται «βαλίτσες Samsonite τροχήλατες πριν καταλήξουν σε κάποιο φορολογικό παράδεισο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα κυβερνητικά στελέχη θα ανασύρουν και πάλι την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και άλλες υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες, σύμφωνα με το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα από το παλιό πολιτικό κατεστημένο. Ο ίδιος ο Παύλος Πολάκης, που έχει χαρακτηρίσει την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ «μαυσωλείο διαφθοράς», με αναρτήσεις του στο Facebook έχει προαναγγείλει τη διατήρηση της σκανδαλολογίας στην πολιτική ατζέντα.

«Fake news»

Στη στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου εντάσσεται η επιχείρηση επίθεσης στα «συστημικά» και «στρατευμένα» μέσα ενημέρωσης που παραπληροφορούν και πολεμούν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με βασικό όπλο τα «fake news». Τα μέσα ενημέρωσης καθίστανται με αυτόν τον τρόπο ένας από τους εσωτερικούς «εχθρούς» που ευθύνονται για τη χρεοκοπία της χώρας. Το επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η λεγόμενη μάχη κατά της διαφθοράς και η ανάδειξη της σε βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης θα μπορέσει να προσφέρει δυναμική στο κόμμα εν όψει των επόμενων εκλογών, καθώς, όπως παραδέχθηκε πριν από λίγες μέρες και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, το παλιό διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα «αποτελούσε στην πραγματικότητα και έναν από τους λόγους για την ανάδειξη της σημερινής κυβέρνησης».

ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ

iasonasvel@yahoo.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής