Σαλμάς στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής για τη Novartis: Πολεμήθηκαν υπουργοί που τα έβαλαν με τη διαφθορά

11/02/18 • 16:56 | UPD 11/02/18 • 16:56

Πόλεμο σε όποιον προσπάθησε να κλείσει «παράθυρα» διαφθοράς διαπίστωνε ο Μάριος Σαλμάς στη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Υγείας ως αναπληρωτής υπουργός.

Πόλεμο σε όποιον προσπάθησε να κλείσει «παράθυρα» διαφθοράς διαπίστωνε ο Μάριος Σαλμάς στη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Υγείας ως αναπληρωτής υπουργός. Σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, ο βουλευτής Αιτωλοκαρνανίας της Ν.Δ. εξηγεί πώς εκείνος ήταν αυτός που ενημέρωσε την ελληνική Δικαιοσύνη ότι η Novartis χρηματοδοτούσε ταξίδια υπηρεσιακών παραγόντων.

Ο κ. Σαλμάς, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στην ογκώδη δικογραφία για έκνομες δραστηριότητες της φαρμακευτικής εταιρίας, υποστηρίζει ότι βοήθησε στην υπόθεση. Επιπλέον, αναλύει τα όσα έπραξε για να μειώσει τα κέρδη των εταιριών φαρμάκου, επιτυγχάνοντας μια μείωση του τζίρου της Novartis κατά 30%.

Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να καταθέσετε κατά της εταιρίας Novartis στον Σταύρο Κοντονή;

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 κανείς στη χώρα μας δεν γνώριζε ότι ερευνάται από τις αμερικανικές αρχές υπόθεση της εταιρίας Novartis για αθέμιτες πρακτικές στην Ελλάδα. Ο κ. Κοντονής ενημερώθηκε, όπως και ο ίδιος δήλωσε προχθές, από δημοσίευμα το οποίο και διαβίβασε στη Δικαιοσύνη, πράγμα που μπορούσε να κάνει και αυτεπάγγελτα η Δικαιοσύνη χωρίς την παρέμβαση του κ. Κοντονή. Το δημοσίευμα περιείχε την πληροφορία ότι υπάρχει υπόθεση Novartis στην Ελλάδα και αναφέρθηκαν κάποια στοιχεία για την υπόθεση που θα ερευνούνταν στις ΗΠΑ, με επικείμενη κατάθεση μαρτύρων. Η δημοσιοποίηση αυτής της πρώτης κρίσιμης πληροφορίας ήταν δική μου απόφαση, αφού είχα υποχρέωση, από τη στιγμή που γνώριζα ότι υπάρχει υπόθεση στην Ελλάδα, να ενημερωθούν οι ελληνικές αρχές ώστε να αρχίσει και εδώ η έρευνα.

Εχετε καταθέσει για την υπόθεση στη Δικαιοσύνη;

Δεν έχω κληθεί καμία φορά να καταθέσω ως μάρτυρας. Με δική μου πρωτοβουλία ζήτησα από την κυρία Ράικου να καταθέσω το πόρισμα έρευνας του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης που είχα διατάξει και από το οποίο προέκυπτε ότι η Novartis χρηματοδοτούσε ταξίδια υπηρεσιακών παραγόντων, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει η έρευνα στην Ελλάδα.

Στη διάρκεια της θητείας σας στο υπουργείο Υγείας υπέπεσε στην αντίληψή σας προσπάθεια δωροδοκίας υπουργών, στελεχών και άλλων προσώπων;

Οι υπουργοί υπογράφουν αποφάσεις, όπως δελτία τιμών φαρμάκων, που είναι χιλιάδες σελίδες με δεκάδες χιλιάδες νούμερα που δεν είναι σε θέση ούτε να γνωρίζουν την ακρίβειά τους ούτε να τις επηρεάσουν. Ως εκ τούτου, εάν υπήρχε παρέμβαση από κάποια εταιρία θα συνέβαινε σε επίπεδο θεσμοθετημένων οργάνων που καθόριζαν και εισηγούνταν τις τιμές. Συνεπώς ποτέ δεν έπεσε στην αντίληψή μου χρηματισμός υπουργών, αλλά αντίθετα πολλές φορές έπεσε στην αντίληψή μου να πολεμούνται σφόδρα υπουργοί που προσπαθούσαν να διορθώνουν τα πράγματα και να κλείνουν παράθυρα για διαφθορά.

Είχατε δηλώσει ότι προωθήσατε κάποιες μεταρρυθμίσεις για να μπει τέλος στη διαφθορά και στην αύξηση των κερδών των φαρμακευτικών εταιριών. Θα μας αναλύσετε αυτές τις μεταρρυθμίσεις;

Στην αρχή της θητείας μου, όπου είχα παραλάβει από τον Ανδρέα Λοβέρδο μία εξαιρετική δουλειά στο χώρο του ΕΟΠΥΥ και του φαρμάκου, αφού είχε νομοθετήσει σειρά μέτρων στο φάρμακο, είχε ολοκληρωθεί η βάση τιμών φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οπότε και τη χρησιμοποιήσαμε στον ΕΟΦ για να παίρνουμε τιμές. Αλλαξα τη διαδικασία που βγαίνουν από την προστασία τα πρωτότυπα φάρμακα. Αυτές οι δύο αλλαγές έφεραν μείωση των τιμών 500 εκατομμύρια, μείωση του τζίρου της Novartis 30%. Εφήρμοσα ασφαλιστικές τιμές στη χώρα για πρώτη φορά, δηλαδή τα ασφαλιστικά ταμεία να αγοράζουν τα φάρμακα σε χαμηλότερη τιμή από τη λιανική με επιπρόσθετη εξοικονόμηση. Καθιέρωσα επιτροπή διαπραγμάτευσης στον ΕΟΠΥΥ ώστε να είναι δυνατές περαιτέρω εκπτώσεις. Αλλαξα τις ταινίες γνησιότητας στα κουτιά των φαρμάκων, ώστε να μην πλαστογραφούνται, και χρησιμοποιήθηκε ο μοναδιαίος αριθμός του κουτιού σε μία μεγάλη βάση δεδομένων όπου έδινε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε πού πήγε κάθε κουτί. Με αυτές τις αλλαγές σταμάτησε το φαινόμενο να χρεώνονται τα κουπόνια στα ασφαλιστικά ταμεία και τα κουτιά να εξάγονται και να πωλούνται ξανά στην Αλβανία. Τέθηκαν πολιτικές ελέγχου των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων που δημιουργούσαν ελλείψεις στην αγορά. Θεσμοθετήθηκαν και επιβλήθηκαν πρόστιμα σε φαρμακευτικές εταιρίες που παρέβαιναν τους κανόνες. Και, τέλος, ζητούσα ελέγχους όπου αντιλαμβανόμουν αθέμιτες πρακτικές (Novartis, φαρμακεία, φαρμακαποθήκες), οπότε δημιουργούνταν το αίσθημα φόβου σε όλη την αλυσίδα ότι όλα παρακολουθούνται και ελέγχονται.

Από ποια περίοδο και μετά διαπιστώνετε υπερβολική αύξηση κερδών των εταιριών;

Συμμετείχα σε μία κυβέρνηση που ήταν μέρος της λύσης του προβλήματος της χώρας και όχι μέρος του προβλήματος. Η κυβέρνηση Σαμαρά περιόρισε μεσοσταθμικά τον τζίρο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων κατά 30% και τα κέρδη αντίστοιχα, που συνεπάγεται ανάλογο όφελος για τον ΕΟΠΥΥ και το σύστημα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης.

Μετά τις αλλαγές που έγιναν στη θητεία σας είδατε διαφορά στα κέρδη των φαρμακευτικών;

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα. Οι ελληνικές ενίσχυσαν την εξωστρέφειά τους και οι πολυεθνικές επένδυσαν σε νέα προϊόντα στην αγορά για να πάρουν μερίδιο. Σκοπός δεν ήταν να σκοτώσουμε την επιχειρηματικότητα, αλλά να θέσουμε πιο αυστηρούς κανόνες στην αγορά. Επαναλαμβάνω 1,5 δισ. ευρώ μειώθηκε ο τζίρος τους από τις μεταρρυθμίσεις μου.

Είχατε ζητήσει πόρισμα για την περίοδο 2012-2013 σχετικά με την παρουσία δημόσιων υπαλλήλων και μάλιστα σχετικών με την τιμολόγηση των φαρμάκων σε συνέδριο χρηματοδοτούμενο από φαρμακευτικές, των οποίων τα φάρμακα οι υπάλληλοι θα τιμολογούσαν εν αγνοία της υπηρεσίας τους. Ισχύει αυτό; Είχατε λάβει ολοκληρωμένο πόρισμα και, εάν ναι, τι έλεγε;

Αλήθεια είναι αυτό. Διέταξα, και συγχωρήστε μου τη φράση αλλά κυριολεκτικά το έκανα, μιας και βρήκα δυσκολία και στο ΣΕΥΠ όπου αρχικά απευθύνθηκα. Το σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης έκανε έρευνα και μου παρέδωσε πόρισμα, από όπου προκύπτει ότι η εταιρία Novartis χρηματοδοτούσε συμμετοχή σε ταξίδια για συνέδρια υπηρεσιακών παραγόντων που εμπλέκονταν στην αλυσίδα του φαρμάκου.

Γιατί κάνατε λόγο για ψευδομάρτυρες σε δηλώσεις σας τις τελευταίες ημέρες;

Προστατευόμενος μάρτυρας είναι αυτός που έχει ο ίδιος συμμετάσχει στην τέλεση ενός εγκλήματος ή έχει γνώση που μπορεί να την αποδείξει και να την εισφέρει σε μία έρευνα και προστατεύεται προκειμένου να μη διωχθεί. Στην προκειμένη περίπτωση, οι ψευδομάρτυρες δεν εισφέρουν τέτοια πληροφορία, αλλά κάνουν κουτσομπολιό του τύπου φήμες, «έλεγαν θα τα πήγαινε», «ισχυρίστηκε στα στελέχη της εταιρίας», «κάποιος είδε». Απόδειξη του ότι δεν έχουν κανένα στοιχείο είναι ότι δεν κατέθεσαν στο FBI ώστε να αξιολογηθούν ως μάρτυρες στις ΗΠΑ και να έχουν και μερίδιο από το πρόστιμο που θα επιδικαστεί, να πάρουν και μερικά εκατομμύρια ευρώ εφόσον η υπόθεση κλείσει με καταδίκη ή συμβιβασμό της εταιρίας στις ΗΠΑ.

ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

 mgeorganta@etypos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής